Zoekplaatje 1283 

Inzender: Jan W.Jellema 

Gegevens: Deze foto is waarschijnlijk in Friesland genomen, er staat achteropmet potlood vermeld. Evang. lokaal H-dijk. Deze fotokaart heeft niet gelopen

Datering:    Formaat: 9 x 14 cm    Extra beelden: vergroting  achterzijde

Geplaatst: 27 augustus 2011


 Reacties op Zoekplaatje 1283 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Hoge Dijk 18, Sint Johannesga

E. Petter (Den Haag): Ik keek toevallig nog even naar dit zoekplaatje. Ineens kom ik tot de conclusie dat het pand van het ZP er - enigzins verbouwd - nog gewoon staat.
Let daarbij op:
- de positie van de vensters in de linker zijgevel
- het halfsteens metselverband
- 19 rijen dakpannen
- de vorm van het dak met dakoverstekken
- een horizontale rij gekantelde bakstenen aan de bovenkant van de vensters van de benedenverdieping (zie streetview in de link)

Teveel overeenkomsten om toevallig te zijn..
Website: http://goo.gl/maps/M7MFo [...]
Donderdag 3-10-2013 09:24:49



Redactie (): Bravo E. Petter! Inderdaad een sterk staaltje.
Voor de straatnaam heb ik de spelling van Google Maps gevolgd: Hoge Dijk.
Dinsdag 29-1-2013 18:30:01



Jan W. Jellema (Ysbrechtum): Werkelijk een onvoorstelbaar staaltje speurwerk.
Ik had er niet op gerekend dat dit plaatje zou worden opgelost.
Grandioos en bedankt allemaal
Dinsdag 29-1-2013 15:11:31



Martin Snuverink (Voorburg): Bravo, E. Petter. Er is geen speld tussen te krijgen. Alles klopt precies.
Dinsdag 29-1-2013 14:19:52



E. Petter (Den Haag): Het lokaal moet hebben gestaan op Hogedijk 18.
Dinsdag 29-1-2013 11:08:01



E. Petter (Den Haag): Let ook nog op de vertikale "aanslag" op de dakpannen van het buurpand, komt precies overeen met het zoekplaatje.
Dinsdag 29-1-2013 10:46:24



E. Petter (Den Haag): Zie ook het onderstaande krantenbericht van 4 Maart 1930.
Website: http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A0107349 [...]
Dinsdag 29-1-2013 10:34:46



E. Petter (Den Haag): Zie de link hieronder en klik op "Hogedijk 20".
Daar staat in het midden een pand wat "kerkje" genoemd wordt.
De situatie op deze foto komt zeer goed overeen met het zoekplaatje, we zouden hier de achterkant van het pand van het zoekplaatje kunnen zien, overeenkomsten zijn o.a.:
- de orientatie van het pand t.o.v. de weg
- er loopt een heg aan de voorkant
- er staat een pand naast met twee schoorstenen met daar tussen een heg
- de positie van de schoorsteen t.o.v. het buurpand
- de twee vertikale latjes aan beide kanten van de nok
- een raam dat d.m.v. roeden in zes ruitjes verdeeld is

Website: http://www.sint-johannesga.nl/ToenEnNoSt--Straat-- [...]
Dinsdag 29-1-2013 09:53:18



Jan Lemmens (Rotterdam): Op deze site staat bij Rosterhaule-Hogedijk 182 en Polle 6 een Apostolisch gebouwtje. Ik vind de verschillen te groot.

http://www.sint-johannesga.nl/ToenEnNo--Dorp--Rotsterhaule.htm
Woensdag 14-12-2011 00:49:35



Redactie (): Op de achterzijde staat inderdaad de datum oktober 1930 zoals blijkt uit de zojuist toegevoegde scan. Dat het Sneek zou moeten zijn is dus al dan niet terechte "overlevering".
Dinsdag 13-12-2011 22:24:44



Jan Spoolder (Utrecht): Aan de Hogedijk in Rotsterhaule (Polle) heeft in de jaren 1920-1930 een Apostolisch evangelisatiezaaltje gestaan. Het is maar een wilde gok maar dit huis lijkt er i.i.g. qua afmetingen wel wat op...
Website: http://g.co/maps/xzhx9 [...]
Maandag 12-12-2011 20:24:37



d.kralt (meppel): De Hemdijk in Sneek loopt nu vrijwel kaarsrecht door de wijk. In het verleden was dat allerminst het geval. Behalve dat de dijk kronkeliger was, zaten er ook een paar scherpe bochten in. Hoewel ik geen geoefend kaartlezer ben, komt, volgens mij, de Lytse Dyk overeen met het dwarsgedeelte van de Hemdijk. En aan dat stukje weg staat een huisje dat best wel eens het huis links van het Evan.Lok. kan zijn. Overigens staat deze foto ook op een Sneker site, en daar kon men hem tot op heden de foto niet plaatsen.
Website: http://watwaswaar.nl/#aO-rA-6-1-1v-1-----jph [...]
Vrijdag 9-12-2011 19:44:08



V. Erdin (Zuidhorn): Het is nota bene de inzender van deze kaart zelf die de informatie gebruikt: october 1930, idem met de informatie dat dit Sneek moet zijn. Omdat die informatie niet op deze site stond heb ik die ter informatie overgenomen.
En nog even ter aanvulling op de Hemdijk. Tot 1950 was er geen bebouwing langs de Hemdijk tussen het Wilhelminaplantsoen en de Oude Dijk. Op de Oude Dijk/ Hemdijk stonden twee panden waarvan de topografische kaart een eerste indicatie geeft dat hier verder gezocht zou kunnen worden. Ik zoek dan vooral in het hoekje bij km 23 van de spoorlijn Leeuwarden - Stavoren. Voor mij staat vrijwel vast dat het gebouw er niet meer staat om genoemde reden: de wijk Hemdijk en de infrastructuur.
Vrijdag 9-12-2011 16:19:15



Redactie (): V. Erdin, 'elders' meer informatie gevonden: noem alstublieft de vindplaats.
Ik wil er toch op wijzen dat het niet erg logisch is om het korte Hemdijk af te korten tot H-dijk. Ik denk dat we echt een wat langere naam moeten hebben.
Donderdag 8-12-2011 22:36:23



V. Erdin (Zuidhorn): De oplossing kan nooit meer lang op zich laten wachten.
Elders vinden we meer informatie over wat er nog meer op de achterkant van deze kaart staat: moet wel in Sneek zijn genomen, alsmede een datering: october 1930, het gebouw heeft een beetje de uitstraling van een Delftse schoolgebouw.
Nu is het probleem met de Hemdijk tussen Sneek en IJlst dat er van de oude bebouwing (vrijwel) niets meer is overgebleven. Er is een complete wijk over heen gebouwd en er is de nodige infrastructuur aangelegd.
Dat hoeft allemaal niet rampzalig te zijn om de oplossing te vinden. Het is de tijd van Advent: tijd van wachten op, in dit specifieke geval op de oplossing. Moet te doen zijn.
Donderdag 8-12-2011 22:15:38



Hessel de Greeuw (Andijk): Dit is een paal van het elektriciteitsnet.
Aan deze paal zit geen verlichting
Het kapje bovenop de paal zag je vaak in Friesland
Woensdag 7-12-2011 22:42:16



nicole schouten (haarlem): Tot nu toe heb ik me nooit in lantaarnpalen verdiept, maar de paal op dit plaatje lijkt me een heel bijzondere. of is het iets anders dan een lantaarnpaal? wellicht levert het een aanwijzing op.
Woensdag 7-12-2011 22:39:14



Leo R. (Utrecht): Het vinden van dit 'Evang. lokaal' gaat nog aardig lastig worden, vrees ik. Op http://www.archiefleeuwardercourant.nl zijn enorm veel Friese kranten te doorzoeken, en daar stuit ik maar op één Fries evangelisatielokaal dat blijkbaar de moeite van veelvuldig noemen waard is, en dat is het lokaal in Grouw, dat bestaan heeft van 1922 tot 1934. Het heeft mogelijk in het oude centrum gelegen in de buurt gelegen van het Oerhaelspaed.
Zoeken op "Sneek" of "Hemdijk" in combinatie met "evangelisatie" levert geen zinnige treffers op.
Daarnaast waren er in Friesland op enig moment evangelisatielokalen in:

Rauwerd (1922-1923)
Opende
Buitenpost
Houtigehage

Reliwiki.nl heeft een uitgebreid overzicht van kerkgebouwen in Nederland, maar het juiste evangelisatielokaal in Grouw is hierop niet terug te vinden. Zoeken op "evangelisatie" levert verder een Hervormde Evangelisatie in Honselersdijk (!) op, aan de Amalia van Solmsstraat, gesloopt 1984, maar de foto's van de afbraak die op internet te vinden zijn (http://www.lwkoppenol.nl/honselersdijk.htm), wijzen erop dat dit niet het gebouw van het zoekplaatje is. of zie ik iets over het hoofd?
Maar goed, je kunt ook van reliwiki.nl niet verwachten dat ze alle kleine gebouwtjes als die op het zp gaan vermelden.

Website: http://www.archiefleeuwardercourant.nl [...]
Woensdag 7-12-2011 12:22:32



Jan W. Jellema (Ysbrechtum): Inderdaad komt v. erdin dicht in de buurt van de oplossing denk ik, de kaart is destijds gekocht onder de mededeling dat dit aan de Hemdijk in Sneek zou zijn maar ik kan hem daar tot dusver met de beste wil van de wereld niet plaatsen.
Wie heeft er een idee ??
Dinsdag 6-12-2011 08:19:58



V. Erdin (Zuidhorn): In reactie op J. Krul (Den Haag) en rekening houdende met de opgave: Ev. lokaal H'dijk Friesland zouden we ons kunnen bepalen tot de provincie Friesland en dan zijn er de volgende treffers:

Harichsterdijk - Harich
Haskerdijken
Hegedijk - tussen Weidum en Easterwierrum
Hegedijk - tussen Nieuwe Vaart - Kerkzicht en Gorredijk
Hemdijk - Blauwhuis
Hemdijk - Sneek/ IJlst
Himmelumerdijk - tussen Warns en Himmelum
Hoge Dijk - Berlikum
Hoge Dijk - Boksum
Hounsdijk - Goutum
Houwdijk - Makkum (lijkt om eerder genoemde reden af te vallen, geen bebouwing in de buurt)
Huniadijk - tussen De Kliuw en nabij Tirns

De genoemde plaatsnamen: dit is het dichtsbijzijnde dorp in de buurt van de dijk, waarbij Haskerdijken zelf een heel dorp is met die naam en Sneek en IJlst behoren tot de steden van Friesland.
Omdat het om een Evangelisatielokaal lijkt te gaan is het raadzaam om alleen die locaties te bezoeken die zich in de buurt van een dorp bevinden waar geen kerkgebouw was en waar destijds gebruik is gemaakt van het Evangelisatielokaal. Een lokaal diende als voorloper van een kerkgebouw als de gemeente dat op enig moment zou kunnen bekostigen, tot die tijd moest men het doen met een sober onderkomen. Zoiets kan vanuit een andere gemeente gesticht zijn bij wijze van wat we heden ten dage kerkplanting noemen.
Mocht er een Fries in het lezersgezelschap zitten dan is het wellicht de moeite waard om de locaties eens in ogenschouw te nemen.
Maandag 5-12-2011 20:11:28



V. Erdin (Zuidhorn): De suggestie van Bernd (Hoogwoud) dat het hier om een gemaal of polderhuis zou gaan lijkt mij niet valide. Je kunt door het raam naar de andere zijde van het gebouw kijken. Op de verdieping ramen met gordijntjes, dat heb ik nog nooit bij een gemaal gezien. Ook de schoorsteen is voor een dieselgemaal wel wat minimaal. Voor een polderhuis is het te sober. Als er een polderbestuur zou vergaderen zou meer daglicht gewenst zijn. Om nog een mogelijkheid te noemen: slachthuis of noodslachtplaats? Ook dan blijven de gordijntjes op de verdieping intrigerend.
Maandag 5-12-2011 19:21:40



Bernd (Hoogwoud): Ik krijg bij dit pand het gevoel van een polderhuis, een gemaal o.i.d. Het bestanddeel "dijk" past daar wel bij. De ramen in de benedenverdieping lijken geen "woonhuisramen".
Woensdag 9-11-2011 17:35:53



jan W. Jellema (YSBRECHTUM): De tip dat deze kaart uit Sneek kwam is tot dusver niet zinvol gebleken, de kaart zou ook " Sp-dijk" kunnen zijn i.p.v. "h-dijk"
Het is en blijft een moeilijk plaatje maar wel een uitdaging
Donderdag 13-10-2011 11:56:10



V. Erdin (Zuidhorn): In reactie op de laatste suggestie. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat het hier gaat om de Hervormde Evangelisatie in Nieuwveen. De huidige kerk van Nieuwveen is in 1832 gebouwd vrijwel in
aansluiting op de vervallen en afgebroken kerk. Daarmee was er tegelijkertijd geen ruimte voor een Evangelisatie. In plaatsen waar een Evangelisatie was,was doorgaans geen traditionele kerk. De Hogendijk in Nieuwveen bestaat weliswaar maar lag zeker in de tijd waarin de foto gemaakt wed geheel buiten het dorp. Wat zouden inwoners van het dorp aan de andere kant van het water te zoeken hebben?
Misschien kan iemand een suggestie doen over het streekeigene van de schoorsteen naast het bedoelde object. Wellicht geeft dat een denk- en zoekrichting aan.
Donderdag 22-9-2011 21:35:41



Bertus (): Evangelisch lokaal, Hogedijk te Nieuwveen. Heeft iemand daar een foto van ?
Dinsdag 20-9-2011 13:29:11



Jan W. Jellema (Ysbrechtum): Eeven een reactie op de tip van Victor Drijver, het plaatje komt niet overeen met de woning die ontbreekt achter het gebouwtje, alsmede is de schoorsteen niet aanwezig.
Overigens kreeg ik een tip dat ik in Sneek moet zoeken maar ik ben er nog niet uit
Woensdag 7-9-2011 10:24:56



victor drijver (Randwijk): Op de een of andere manier lijkt dit gebouw op de achtergrond er op. Is in Eenwest. Nooit eerder van gehoord, Friesland.
Website: http://www.haulerwijk.com/~home/Bedrijven/images/E [...]
Woensdag 7-9-2011 07:58:50



J. Krul (Den Haag): Als 'H-Dijk' voor de plaatsnaam staat, dan hebben we een keus uit:

Hamdijk Oldambt,Groningen
Haskerdijken Skarsterlân,Fryslân
Hazerswoude-Rijndijk Rijnwoude, Zuid-Holland
Heldensedijk Peel en Maas, Limburg
Hengstdijk Hulst, Zeeland
Hoek van de Dijk Terneuzen, Zeeland
Honselersdijk Westland, Zuid-Holland
Hoogedijk Terneuzen, Zeeland
Hoornsedijk Haren, Groningen

(met dank aan www.metatopos.org)

En nu maar hopen dat we hier niet met een straatnaam te maken hebben...
Zaterdag 27-8-2011 21:35:13



Ingrid Evers (Maastricht): A wild guess?
Website: http://www.veg-apeldoorn.nl/wiezijnwij_geschied.ht [...]
Zaterdag 27-8-2011 14:08:05



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):