Zoekplaatje 1262 

Inzender: Sander van Wijngaarden 

Gegevens: Twee foto's van pand aan het water. Achterzijde sneeuwfoto vermeldt:
"20 kilo snijbonen molenaar sasenheim
schrama va lisse 190 presse? hoeveel
kortekaas 1/4 mud
herk van warmond 4 1/2 kilo"

Datering: 1914?    Formaat: 9 x 14 cm    Extra beelden: vergroting  tweede foto

Geplaatst: 16 juli 2011


 Reacties op Zoekplaatje 1262 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Noordeinde 2, Roelofarendsveen

Martin Snuverink (Voorburg): Dank je, Sander. Soms moet je een beetje geluk hebben, zoals dat je juist dat fotootje van de site over Alkemade treft.
De tekst op de achterkant van de kaart is lijkt cryptisch. Maar je moet wel bedenken dat toen op zo’n 250 m van dit huis het station Roelofarendsveen lag in 1914 aan de Haarlemmermeerspoorlijnen. Er was een directe verbinding met Station Heerensingel in Leiden en in de andere richting met Aalsmeer en Amsterdam. Dit maakte het transport van de producten goed mogelijk. Transport naar Warmond, Sassenheim en Lisse was natuurlijk ook mogelijk over water, maar was “een mijl op zeven gaan”.
Donderdag 22-9-2011 11:51:24wijngaarden (haarlem ): Klasse oplossing Martin ...dit was toch niet het makkelijkste zoekplaatje !! .
Ook erg leuk om te zien hoe het pandje nu verloren staat op een droog stuk grond .
Donderdag 22-9-2011 08:28:58Martin Snuverink (Voorburg): Dit is Roelofarendsveen, Noordeinde 2.

Dit huis past niet in het drogere strandwallenlandschap van de Bollenstreek. Het zou wel prima hebben kunnen staan aan de westzijde van het Noordeinde of Zuideinde van Roelofarendsveen. Vanouds is hier in de niet uitgeveende Veender en Lijkerpolder Buiten de Bedijking tuinbouw. Bekend zijn augurken en zilveruitjes en tegenwoordig tulpen.
Aan de westzijde was er een bevaarbare wegsloot, de Veenwetering, met (draai)kwakels en zijsloten. De polder was een vaarpolder. De tuinbouwpercelen waren alleen per schuit bereikbaar. Tussen 1950 en 1959 is de Veenwetering over de gehele lengte gedempt en het land ruilverkaveld.
Met deze analyse ben ik digitaal verder gaan zoeken. Op de link zien we het huis op de foto van het Noordeinde aan de rechterkant staan. En na het raadplegen van streetview blijkt het pand warempel nog steeds te bestaan ook! Het staat pal naast het nieuwe gemeentehuis van de fusiegemeente Kaag en Braassem. Het huis is witgemaakt, maar uitstekend herkenbaar.
Dus Alkemade behoorde ook tot het leveringsgebied van S.E.F.!
Website: http://www.richardvanruiten.com/Gemeente%20Alkemad [...]
Donderdag 22-9-2011 05:47:49Theo van Gijlswijk (De Zilk): De Stedelijke Lichtfabrieken leverde elektriciteit aan de gemeenten: Ter Aar, Benthuizen, Hazerswoude, Koudekerk, Leiden, Leiderdorp, Leimuiden, Moerkapelle, Nieuwkoop, Nieuwveen, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnsaterwoude, Rijnsburg, Valkenburg, Voorhout, Warmond, Woubrugge, Zevenhuizen en Zoeterwoude. Dat staat in een artikel uit februari 1975 in de Leidse Courant.
Het nieuwe Energiebedrijf Rijnland (EBR)werd uiteindelijk in 1977 opgericht.

De gemeenten: Hillegom, Lisse, Sassenheim, Alphen, Boskoop, Wassenaar, Katwijk, Noordwijk, en Voorschoten hadden zelfstandige energiebedrijven.
Website: http://leiden.courant.nu/index.php?page=2&mod=kran [...]
Maandag 18-7-2011 07:53:06Theo van Gijlswijk (De Zilk): Op het walbord staat volgens mij S.E.F. (rest van de tekst onleesbaar). Waarschijnlijk is dit de aanduiding dat er een kabel onder door het water is gelegd. De letters S.E.F. staan voor Stedelijke Elektriciteits Fabrieken uit Leiden, beter bekend als S.L.F. (Stedelijke Licht Fabrieken). De SLF leverde ook elektriciteit aan omliggende gemeenten zoals Noordwijk, Alphen ad Rijn, die wel een eigen Elektriciteitsbedrijf bezaten. Verschillende gemeentes zonder eigen elektriciteitsbedrijf hoorden ook tot het verzorgingsgebied van de SEF, zoals Warmond, Voorhout en Noordwijkerhout. Naast Leiden zou ik Warmond een goede kans geven. Ik weet niet of deze situatie in de richting van Alphen ook bestond. In de Bollenstreek hadden de drie gemeenten: Hillegom, Lisse en Sassenheim gezamenlijk een elektriciteitsbedrijf: NV Elektriciteitsbedrijf H.L.S. opgericht in 1921. Gezien het walbord zou ik het ZP niet in deze gemeenten zoeken.
Maandag 18-7-2011 00:09:03Peter Smaardijk (Leiderdorp): S.E.F. is mogelijk. Dat zou dan zijn de Stedelijke Electriciteitsfabriek (Leiden). Bordjes met "S.E.F." zijn nog steeds veel in Leiden te zien op transformatorhuisjes e.d.
Zondag 17-7-2011 23:52:31wijngaarden (haarlem ): Moeilijk leesbaar lijken mij 3 grote letters en de laatste 2 e.f of e.e ???
Zondag 17-7-2011 23:38:20Hessel de Greeuw (Andijk): Is er ook bekend wat er op het bordje naast de brug staat?

Zondag 17-7-2011 23:18:53  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):