Zoekplaatje 1209 

Inzender: Bert Huurman 

Gegevens: Een straatfoto uit Dordrecht. Welke straat is dit?

Datering: circa 1925    Formaat: 9 x 13 cm    Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 5 maart 2011


 Reacties op Zoekplaatje 1209 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Marcellus Schampersstraat, Dordrecht

Martin Snuverink (Voorburg): Dit zoekplaatje was bijna opgelost, zij het dat ik onterecht de Marcellus Schampersstraat, het uitgangspunt, had afgewezen in mijn reactie van 29-09-2011. Ik heb dit toen verkeerd gezien. Dit spijt me en hiervan kom ik nu dus terug.

Bekijk de link en zie dat het hoge huizenblok precies overeenkomt met het blok dat te zien is boven de hoogste jongen met pet. De maten, de daklijsten en ook het aantal dakkapellen komen overeen. Naast dit blok stond in 1980 een pakhuisje met hijsbalk, dat zeker dateert van na 1917 (het vermoede jaar van het zp) en op het zp dus niet kan voorkomen.
Op de hoek van de Marcellus Schampersstraat en de Nicolaasdwarsstraat (28)staat nog het enige oude huis van de straat, nu wit. Bekijk dit met streetview. De zijgevel van dit huis staat meer naar voren (in de MS-straat), wat ook goed te zien is op de link (zoek nu op 552_302085). De daklijst aan de voorgevel van dit hoekhuis is ook te zien op het zp (wit en meer naar rechts).
Ervoor zien we op het zp de lage huisjes tot het kruispunt met de Nicolaasdwarsstraat.
Op (zoek) 554_33387 van de link (flink vergroten) zien we rechts de andere gevelwand van de lage huisjes, waarvan de daklijsten op het zp ook al een verzakte indruk maken. Daar voorbij zien we de hoek met de Nicolaasdwarsstraat. Hier stond een hoekhuisje met afgeschuinde hoek, wat ook op het zp te zien is.
De groepsfoto is gemaakt bij het punt waar het smalle deel van de straat (a.h.w. de poort) overgaat in het bredere deel.
Een luchtfoto van 1985 met daarop nog de oude bebouwing is te zien op de link (zoek 552_305496). Op grond van luchtfoto 552_305497 had ik de Marcellus Schampersstraat onterecht uitgesloten.
Volgens de Dordtse adresboeken van 1916, 1919, 1922 en 1924 woonde op M. Schampersstraat 28 J. C. Raes, in 1922 met de vermelding winkelier. In 1925 emn 1926 kwam Raes niet meer voor in het adresboek.
De bedrijfsschoorsteen op de achtergrond kan m.i. niet van de bekende (gas)meterfabriek aan de Lijnbaan zijn, want die is te ver weg. Mogelijk hoort de schoorsteen bij een bedrijf op een terrein naan de zuidzijde van de Noordendijk en de westzijde van Matena’s Pad. De machinefabriek van H.J. Vos (oprichtingsvergunning van 1918)is waarschijnlijk te jong.
Al met al is het plaatje n.m.m. hiermee bewezen opgelost.
Website: http://beeldbank.erfgoedcentrumdiep.nl/index.cfm?f [...]
Maandag 13-8-2012 13:08:26



Redactie (): De overeenkomst met een foto van de 1e Dijkstraat in Dordrecht is frappant, maar daar dragen de kinderen geen eh... vedertooi. Een 100% match zie ik nog niet.
Website: http://beeldbank.erfgoedcentrumdiep.nl/index.cfm?f [...]
Woensdag 29-2-2012 23:27:36



ben boot (rotterdam): Eerste Dijkstraat
Woensdag 29-2-2012 22:42:53



Martin Snuverink (Voorburg): Dat dit de Marcellus Schampersstraat zou.i kunnen zijn, sluit ik uit na het zien van luchtfoto 552_305497 uit 1985 van het DIEP (zie link).
Website: http://sa-dordrecht.cust.iaf.nl/index.cfm?fuseacti [...]
Dinsdag 27-9-2011 23:36:36



Bert Huurman (Wijchen): Als inzender van deze foto heb ik meer feiten die boven water zijn gekomen. Na enig speurwerk zijn er toch familieleden van mijn vrouw ontdekt op de foto. Helemaal rechts zijn twee kleine meisjes met witte hoedjes op, die op de arm worden gedragen voor hun ouders. De jongste (links) is de moeder van mijn vrouw. Zij heette Dingena (Dien) Raes en woonde aan de Marcellus Schampersstraat, waar haar vader een winkel had in poetsartikelen. Dingena is geboren in september 1916. Op de foto schat is haar 1 jaar, dus de foto zou gemaakt kunnen zijn in 31 augustus 1917, de verjaardag van Koningin Wilhelmina. Haar zusje, rechts, gedragen door haar vader (helemaal rechts, moet hoed), is van 1914 en heette Juul.
Maandag 20-6-2011 13:24:14



M.V. Wesstein (Den Haag): @Martin Snuverink: die deductie lijkt me heel plausibel, want dit lijkt me een groepsfoto van een lagere school, met de kinderen en leerkrachten, links een boerenzoon (op klompen, hoewel dat vaker voorkwam in arme gezinnen, ook in de stad) en rechts een paar buurtkinderen die er eigenlijk niet bij lijken te horen. Veel kinderen hebben een versiering in de vorm van een papieren kroontje oid, mogelijk voor de verjaardag van Wilhelmina of Juliana?
Maandag 20-6-2011 00:45:11



Redactie (): De beeldbank van het Erfgoedcentrum Diep geeft geen treffers bij zoeken op Schampersstraat maar wel bij zoeken op straatnaam. Pagina 2 bevat enkele straatbeelden met huisjes als op het zoekplaatje, dermate verzakt dat de sloop onafwendbaar geweest zal zijn.
Website: http://sa-dordrecht.cust.iaf.nl/index.cfm?op2=AND& [...]
Zaterdag 5-3-2011 22:56:16



Martin Snuverink (Voorburg): In november 2006 heb ik in het Dordts Stadsarchief van Mevrouw Erica van Dooremaalen een kopie van een oude stadsplattegrond van de Dordtse binnenstad-plus gekregen (nog steeds veel dank ervoor, Erica) met perceelgrensaanduidingen. Een duidelijke kaart, waaruit blijkt dat de Schampersstraat goed past.
Deze straat liep dood, maar had en heeft nog voor de doodlopende tak een zijstraat naar het Kromhout (links) die Nicolaasdwarsstraat heet. Op de NW-hoek van deze twee straten stond een groter gebouw. Op het zoekplaatje zien we verderop links een gebouw met een etage + zolderetage, dat links “de hoek om gaat”, dus diep is. Dit lijkt me geen woongebouw, maar een school of ander publiek gebouw en kan heel goed het gebouw op de genoemde hoek zijn.
Als dit klopt, kijken we naar het NO. Er waren in de Schampersstraat vóór genoemde hoek links 6 (arbeiders)woningen en rechts wat meer. Alles lijkt prima te kloppen met het kaartbeeld.
Het gekke is dat dit doodlopende stuk straat op de topokaart van 1920 nog niet voorkomt en op die van 1936 wel. Toch lijken de huizen mij van vóór 1920.
Zaterdag 5-3-2011 16:06:16



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Als het inderdaad in de buurt rond de Marcellus Schampersstraat was, bestaat er erg weinig meer van. Op zich kan het hier geweest zijn; op het ZP is denkelijk een schoorsteen te zien die zich in het bedrijvengebied ten noorden van de Noordendijk kan hebben bevonden. Op enkele luchtfoto´s op DIEP is dit gebied te zien. Ik noemde dit gebied in mijn vorige bijdrage ook als mogelijke locatie van het ZP maar dat kan niet, de geheel gerenoveerde buurt kende slechts huizen van twee verdiepingen met zolders. Straatfoto´s van toen zijn hier schaars voorhanden.
De kans is klein dat de locatie nog bestaat.
Zaterdag 5-3-2011 13:44:59



Bert Huurman (Wijchen): Graag wil ik als inzender van deze foto nog even kwijt dat de foto komt uit het album van een familie(lid) die in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw woonde(n) aan de Marcellus Schampersstraat te Dordrecht. Vermoedelijk is deze foto van een straat daar ergens in de omgeving?
Zaterdag 5-3-2011 12:59:51



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Eerst dacht ik aan de Generaal van der Heijdenstraat (centrum zuidwest) en aan de buurt ten noordoosten van het station. Daar was het niet.
In Dordrecht zijn erg weinig straten met langsgevels gebouwd in dat tijdvak.
In de binnenstadsbuurt achter de Noordendijk langs het Wantij is vrijwel alles gesloopt en ook elders in het cntrum is veel weg.
Zaterdag 5-3-2011 12:44:59



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):