Zoekplaatje 1206 

Inzender: Peter de Jeu 

Gegevens: Boerderij, volgens de vorige eigenaar in de omgeving Woerden - Bodegraven. Aan de materialen te zien een zelfkazende boer. Net een nieuw rieten dak op de boerderij. De punt van de hooiberg is ook vernieuwd.
Geen enkele tekst te vonden op de foto. Aan de korte schaduw te oordelen is de foto gemaakt op het midden van de dag. De voorzijde van de boerderij moet dan op het noorden gericht zijn. Aan de kleding van met name de jongen te oordelen gemaakt in de jaren '50.
Foto is geplakt op stevig bruin karton. Is waarschijnlijk ingelijst geweest.

Datering: circa 1955    Formaat: niet opgegeven    Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 5 maart 2011


 Reacties op Zoekplaatje 1206 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Gageldijk, Utrecht

Peter de Jeu (Woerden): Complimenten! Gezien de tijd dat deze op Zoekplaatjes staat had ik de hoop op een oplossing al opgegeven.
Woensdag 17-10-2012 15:08:01



Leo R. (De Bilt): Als de fotograaf zijn camera iets naar links had verschoven, dan had hij een fraai plaatje van de Hollandse Waterlinie kunnen schieten. Want deze boerderij heeft gestaan pal naast Fort de Gagel aan de Gageldijk bij Utrecht. Zie de link voor een foto.

Het Utrechts Archief heeft ook nog een tekening van deze locatie waarop ook een gedeelte van het fort te zien is.

De huidige locatie op streetview.
Website: http://www.hetutrechtsarchief.nl/collectie/beeldma [...]
Woensdag 17-10-2012 14:09:05



D.Lohuis (Delden): M.i. is deze boerderij ingericht op kaasproductie. Buiten tegen de gevel staan de schoongemaakte kaasplanken te drogen. De muren zijn voorzover ze door de zon worden beschenen wit gemaakt (om het koel te houden binnen. Op het afdruiprek liggen de scoongemaakte bussen uit te lekken. Tevens ligt hier het schoongemaakte karngereedschap en staat er een (wel of niet)schoongemaakte karnton. Die hield men zo kort mogelijk in de zon wegens het uitdrogen van de duigen. Dan lijkt mij de boerderij net achter de dijk te liggen aan de kwelsloot dus waarschijnlijk in een polden. Qua stijl zou ik toch zoeken in de buurt van kampen, Hasselt en omgeving. Succes.
Dinsdag 13-9-2011 18:43:02



Leo R. (Utrecht): Het lijkt mij dat de plaats van de melkbussen duidt op de plek waar ze werden gewassen (en niet waar ze werden opgehaald): bij de sloot.
Dinsdag 30-8-2011 18:21:42



Roelof Grabijn (Lier Noorwegen): Het lijkt mij in de buurt van Giethoorn er staan daar T- boerderijen en de plaats van de melkbussen duid er op dat de melk met de boot word afgehaald waar werd dat in 1950 nog gedaan?
Maandag 29-8-2011 18:45:40



M.V. Wesstein (Den Haag): Er staan niet minder dan 2 hooibergen, dus de boerderij heeft een redelijk groot oppervlak aan weiland. De ingang is links, net buiten de foto. Jaren 50 lijkt me wat laat, mogelijk vooroorlogs. Kans dat het nog bestaat lijkt me niet zo groot, veel dorpen rond Woerden zijn gegroeid na WO II en herverkaveling kan ook voor flinke veranderingen zorgen.
Maandag 20-6-2011 00:54:01



Leo R. (Utrecht): Martin, ik heb er het boek "Boeren rondom de Wiericke" even op na geslagen, maar op de plek die jij bedoelt heeft nooit een oude boerderij gestaan. Vergelijk ook de Gemeente-atlas van Kuiper uit 1868 (zie link). Helaas ligt de site watwaswaar.nl er nu weer eens uit, maar daarvan verwacht ik een dergelijke uitkomst.
Het opvallendste aan het zp vind ik overigens dat het voorhuis van de boerderij dwars op het achterhuis staat, een T-boerderij dus. In de omgeving van Waarder/Driebruggen etc. zie je dit volgens mij niet heel veel. Dat neemt niet weg dat dit zp absoluut in het Groene Hart gezocht moet worden. Opvallend overigens dat een boenhok lijkt te ontbreken.
Website: http://www.atlas1868.nl/zh/waarder.html [...]
Zondag 6-3-2011 17:58:48



Martin Snuverink (Voorburg): De boerderij lijkt me een zeer oude T-huis- of krukhuisboerderij. Hooibergexperts moeten kunnen zeggen of in jaren 1950 nog vierroeders met ruwe boomstamroeden werden uitgevoerd.
Mijn eigen advies opvolgend en rekening houdend met de zonstand, kom ik op de volgende mogelijkheid: de boerderij destijds genaamd Oostrust in de voormalige gemeente Waarder ter plaatse van het huidige erf Oosteinde 46. Dit is ten ZW van Woerden.
Dit is op de hoek van het Oosteinde (destijds geheten Waarderdijk) en de Verlengde Tuurluur (destijds geheten Oudewatersche Dijk).
Nu staat er een nieuwe boerderij, maar het is een oud boerenerf en er is dus minstens één voorganger geweest.
Zondag 6-3-2011 10:30:39



Martin Snuverink (Voorburg): Dat er in het Hollandse/Utrechtse veenweidegebied een weg evenwijdig aan de boerderij loopt is bijzonder. Deze dwarsweg op de voorgrond zal dus uitkomen op de weg (of eventueel waterloop) waaraan de boerderij staat. Dit kan helpen bij het zoeken.
Zaterdag 5-3-2011 12:34:44



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):