Inzender: Jaap Koenen     Beschikbaarheid: blijft in mijn eigen verzameling  

Gegevens: Paardentram Hoorn-Enkhuizen. De tram is op de terugweg. Waar is deze foto gemaakt? Het moet in Blokker, Westwoud, Hoogkarspel, Grootebroek, Lutjebroek, Bovenkarspel of het Westeinde in Enkhuizen zijn.

Datering: niet opgegeven    Formaat: niet opgegeven    Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 22 januari 2011


 Reacties op Zoekplaatje 1182 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Oosteinde (huidige benaming: Zesstedenweg) hoek Melkstraat, Grootebroek

Leo R. (Utrecht): Op de link die Martin gaf, is niet alleen de 19e, maar ook de 18e foto een bewijsfoto. (Ik heb het ook 3 keer geteld.) De foto "Groeten uit Grootebroek. (Oosteinde)" laat pandjes zien die ook in Dibblers bewijsfoto voorkomen. Het huis met de mansardekap biedt dan nu, sterk verbouwd, de gelegenheid een pizza te eten bij pizzera-steakhouse Milano (zie de locatie in Streetview die Theo B. heeft opgegeven).
Website: http://www.oudstedebroec.nl/Zesstedenweg%20grooteb [...]
Donderdag 10-2-2011 09:12:18Redactie (Den Haag): Heel mooi gevonden, Dibbler! Liever dan de schermopname die Gerard maakte, plaats ik een link naar hetzelfde beeld. Dit past perfect bij de door het Westfries Archief gegeven omschrijving 'ten oosten van de Melkstraat'. En is ook de al op 22-1 door Theo.B. aangedragen plaats. Hulde aan Theo en aan Dibbler voor het sluitende bewijsbeeld!
Website: http://goo.gl/maps/xp05 [...]
Woensdag 9-2-2011 18:33:22Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Hessel, het bewijs was al sluitend. We weten nu echter van beide foto's, zowel het ZP als de bewijsfoto, niet zeker waar deze exact genomen zijn. Daarover gaat nu de discussie. Daarover bestaan nu nog verschillende opvattingen.
Woensdag 9-2-2011 17:54:46Hessel de Greeuw (Andijk): Wat wel gelijk is op beide foto's, is De paal van het Telegraafnet.
Die staan op beide foto's net voor het huis met het mansardedak met een zelfde rek bovenin waar de isolatoren op staan.
Kan dat als sluitend bewijs dienen?
Woensdag 9-2-2011 17:01:16Gerard Nachbar (Almere): Op topografische kaarten tot 1955 aan toe lopen alle sloten nagenoeg dwars op de weg. Sjoerds StreetView van 22-1 15:21 laat zien dat de sloot rechts van de weg een zuidoostelijke koers volgt. Een en ander is beter te zien in het per separate mail ingestuurde bovenaanzicht conform Google Maps. Je ziet dat het aan de noordzijde van de brug om een smal slootje (2 m? 3 m?) gaat? Aan de zuidzijde zie je een mooi/niet mooi voorbeeld van landschapsarchitectuur uit het Vinextijdperk. Een en ander wellicht ten behoeve van de nieuwe woning, zuidelijk van de weg en westelijk van het water (in zp'tje rechtsvoor stukje van het huis dat hiervoor gesloopt werd).
Woensdag 9-2-2011 15:34:27Gerard Nachbar (Almere): Klasse, mensen!!

Er is nog iets anders dat op een brug wijst: je ziet het wegdek overgaan van bestrating (=stenen) op iets dat verdacht veel op hout lijkt. Verderop gaat een en ander weer op bestrating over. Theo's StreetView van 22-1 15:21 klopt als je uitgaat van mijn these dat een houten brugdek zichtbaar is op het zoekplaatje. Het zijraam in het huis met mansardedak is kennelijk later aangebracht.
Sjoerd geloof ik had het over een aangename fietstocht door De Streek. Neem op de terugweg de IJsselmeerdijk van Enkhuizen naar Hoorn. Smullen!
Woensdag 9-2-2011 14:46:49Antoon Bosselaers (Mechelen): De locatie van Theo klopt volgens mij helemaal. Naast de ramen in de voorgevel (die echt geen toeval kunnen zijn) kloppen ook de muurankers tussen de ramen in de voorgevel. Op de bewijsfoto van dibbler valt de brug volgens mij helemaal buiten beeld: vergelijk het aantal vlakken van het hekwerk rechts op de bewijsfoto met dat van het ZP. Op de bewijsfoto tel je 6 vlakken. Als je op het ZP zes vlakken telt (aan de hand van de uitsteeksels bovenaan) dan kom je voor de brug uit. Voor de bewering van Martin dat de brug en de sloot verlegd zou moeten zijn zie ik geen aanwijzing. Volgens mij ligt de sloot nog net zo als op het ZP.
Woensdag 9-2-2011 13:42:01Theo.B. (Den Haag): Op het zp meen ik een hekwerk te zien dat wel degelijk past bij een brug. Dit hek met diagonale elementen is van het zelfde type als op de Hessel de Greeuw ingezonden foto. Het huis op de bewijsfoto van dibbler lijkt nu nog meer overeen te komen met streetview. Let op de ramen in de voorgevel. twee maal hoog, één maal laag.
Woensdag 9-2-2011 13:05:30Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Dat er nu ondanks een prima bewijsfoto van Dibbler en een tweede van Martin van de andere zijde toch nog discussie is over de precieze plek, spreekt voor zich. Ik ben het niet met Martin eens dat het bruggetje er geen rol in speelt. Het is wel degelijk een schuin onder de weg doorgaand bruggetje, waarover de tramrails in een knik ligt. In de bewijsfoto komt het brughek rechts niet in beeld omdat er iemand voor staat. Op het ZP staat links wel een andere afrastering. In de oplossing uit de kaartjes is sprake van een rechte brug. Wie heeft het laatste oordeel?
Woensdag 9-2-2011 13:05:13Martin Snuverink (Voorburg): Fantastisch dat Dibbler een bewijsfoto heeft gevonden. Het Oosteinde van Grootebroek dus. Maar nu ik deze bewijsfoto zie, geloof ik dat de vermeende brug geen brug was. Ik vind het hekwerk namelijk niet passen als balustrade van een brug.
Kijk eens op http://www.oudstedebroec.nl/Zesstedenweg%20grootebroek.htm en dan de 19e foto met als titel Oosteinde, Grootebroek. Ik heb 3 x geteld dus 19e moet goed zijn!
Aan de linkerkant zie je de eerste drie huizen van de bewijsfoto. Dit is onmiskenbaar. Misschien heeft het provinciaal archief een betere scan van de foto, maar die kon ik niet zo gauw vinden.
Sjoerd, het bewuste bruggetje was niet de grens met Bovenkarspel. Die grens lag ca 110 m oostelijker. Als het bruggetje de grens was, zou de foto hoofdzakelijk Bovenkarspel laten zien, terwijl het opschrift Grootebroek is. De grens lag ter hoogte van de Middend bij het winkelcentrum. Daar gaat de Zesstedenweg over in Hoofdstraat.
Ook als de vermeende brug nu geen brug is, blijft de locatie nagenoeg dezelfde, namelijk vlakbij de tegenwoordige rotonde. Maar dan moet de fotograaf van het zoekplaatje enkele tientallen meters oostelijker hebben gestaan.
Mijn eerdere conclusie dat het niet de voorgestelde plek van Theo is blijf ik staande houden.
Website: http://www.oudstedebroec.nl/Zesstedenweg%20grooteb [...]
Woensdag 9-2-2011 12:06:59Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Alles nog eens goed overziend zou Dibblers oplossing overeenkomen met die van Theo. Dit is een brug westelijker dan de oplossing van Martin en van mij.
Woensdag 9-2-2011 11:39:28Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Bij nader inzien is het nu even de vraag of de oplossing van Dibbler overeenkomt met de suggestie van Martin en mij en of we dan op de grens (het bruggetje) van Grootebroek naar Bovenkarspel kijken. Dat doet niets af aan de bewijsfoto van Dibbler!
Woensdag 9-2-2011 11:18:22d.kralt (meppel): Mooi opgelost van Dibbler. Ik weet niet of hij nog meer boete moet doen. Als dat zo is kan hij zich nog wel een poosje uitleven op deze site.
Woensdag 9-2-2011 10:54:54Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Dit lijkt me duidelijk. Dhr. Dibbler heeft zijn boetedoening gedaan met verve! Het is zonneklaar dat dit, gelet op de details, dezelfde locatie is. Het is dus in Grootebroek en niet in Bovenkarspel. Alleen weet ik nu nog niet zeker waar het nu exact is. Maar dat is gezien de locatievermelding op de bewijsfoto misschien niet nodig om het ZP opgelost te verklaren. Proficiat en dank voor alle inbreng van alle anderen. Het is de moeite waard om de route van de paardentram zelf eens te fietsen met wat oude foto,s op zak. Enige tijd geleden gedaan en goed bevallen!

Woensdag 9-2-2011 10:41:55dibbler (): Martin en Sjoerd, jullie hebben gelijk; dat was een tamelijk zinloze bijdrage mijnerzijds. Mijn excuses. Ik kwam al streetviewend (eigenlijk op zoek naar het huis van ZP 1038) op deze plek en dacht "hé dat heeft wel wat weg van 1182". Om dat zonder verder enige vorsing op de site te melden was niet zo handig. Ter penetentie ben ik verder gaan zoeken en kwam daarbij in het Westfries archief een foto (nr. 24097) tegen waarvan ik durf te zeggen dat het méér dan wat weg heeft van het ZP (zie link). De tramlijn, de huizen, de houten paal en ook het lover links en rechts komen overeen. Het gaat om 'Zesstedenweg ten oosten van de Melkstraat te Grootebroek'. Dat zou betekenen dat Theo in zijn bijdrage van 22-1 de juiste locatie te pakken had.
Website: http://www.archieven.nl/maisi_ajax_proxy.php?mivas [...]
Woensdag 9-2-2011 09:19:57Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Ben het eens met Martin. Hij stelt dezelfde plek voor als ik in mijn bijdrage van 22-01, maar mijn vermoeden is gebaseerd op een verderaf genomen oude foto. Zoals ik toen al berichtte, ligt de tramlijn overal aan de zuidzijde, maar het karakter en het profiel van deze lange dorpsweg kent toch wel verschillen. Maar dan moet je oude foto,s vergelijken en niet het totaal veranderde beeld van streetview gebruiken. Het beeld van het ZP komt het meest overeen met dat van oude kiekjes van Bovenkarspel.
Dinsdag 8-2-2011 23:05:09Martin Snuverink (Voorburg): Mensen, het heeft niet zoveel zin allerlei plekken bij bruggen in de – laat ik het noemen – streekweg te benoemen die iets van het zoekplaatje weg hebben. Na het bekijken van vele mogelijkheden heb ik op 23-01-2011 een zeer serieuze suggestie gedaan, kansrijker, dunkt me, dan de andere suggesties. Nog niemand heeft mijn suggestie afgeschoten. Behalve Wim heeft zelfs niemand er nog op gereageerd. En men gaat onverdroten voort met de alternatievenlijst. Totdat we alle bruggen in de streekweg hebben gehad met evenzo veel nieten. Behalve de plek die ik had voorgesteld. Dan is het zoekplaatje via de methode van eliminatie opgelost! Alleen…. Wim accepteert dit terecht niet als bewijs.
Dinsdag 8-2-2011 21:31:12dibbler (): Dit heeft er ook wel wat van weg: P.J. Jongstraat in Lutjebroek (zie google-maps link)
Website: http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=nl&g [...]
Dinsdag 8-2-2011 21:06:12Hessel de Greeuw (Andijk): De link die Eric Baas geeft is een huis wat er wel op lijkt.
Ik had de redactie afgelopen zondag een oudere uitgave van dit pand gegeven, alleen daar zit de gevel versiering duidelijk hoger dan op het zoekplaatje.
(misschien dat de redactie het plaatje voor de zekerheid kan plaatsen)

En het is bekend dat de rails door de streek aan de zuidkant van de weg lagen.
Als het dit pand zou zijn, dan had waarschijnlijk ook de NH kerktoren Streekweg hoek Broekerhavenweg boven de huizen uitgekomen.

Maar wie weet
Dinsdag 8-2-2011 18:42:29


Foto ingestuurd door Hessel de Greeuw - red.Leo R. (Utrecht): Misschien ten overvloede, maar het lijkt me gezien het opschrift "Hoorn" dat de tram richting Hoorn rijdt. Naar het westen dus. Dan zouden de tramrails inderdaad aan de zuidkant van de weg liggen.
Dinsdag 8-2-2011 18:04:05Martin Snuverink (Voorburg): Bij het bestuderen van de mogelijke locaties ben ik de gehele Zesstedenweg nagegaan, en dus ook de plek die Hessel de Greeuw bedoelt. De situatie op de kadastrale kaart (van 1832)en die van de foto passen prima bij elkaar, maar als je de situatie van de foto vergelijkt met het bonneblad van 1911, klopt het niet: het huis oostelijk van de brug staat op het bonneblad direct aan brug/sloot en op de foto is er enige ruimte tussen en enige tijd: 79 jaar! Verder moet het huis Zesstedenweg 147 al hebben bestaan ten tijde van de foto. Dit zou dan het tweede huis op de foto moeten zijn en dat is het niet.
Maandag 7-2-2011 23:26:05Erik Baas (Hoorn): ?
Website: http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=nl&g [...]
Maandag 7-2-2011 23:19:56Hessel de Greeuw (Andijk): Zelf denk ik dat het de brug over de Weere sloot is (zie kaartje)
Net aan de oostkant van de RK kerk.
Het pand aan de ZW kant van de brug staat tegen de brug aan en de twee panden aan de ZO kant staan ook op de kaart.
Maar ook ik heb nog geen bewijs foto kunnen vinden.
Twee van de drie panden zijn gesloopt en iets nieuw naar achteren opnieuw gebouwd.
Zondag 6-2-2011 15:55:55


Kaartfragment ingestuurd door Hessel de Greeuw - red.Redactie (Den Haag): Bedankt Martin voor je gedegen speurwerk. De plaats die je aanwijst is zeer aannemelijk. De hoge daken zouden zich dan in Bovenkarspel bevinden. Beeldmateriaal dat de stelling ondersteunt heb ik niet kunnen vinden. Ik voeg uitsnedes uit de kadasterkaart van 1832 en de Bonnekaart van 1911 bij, met de door Martin gevonden plek gemarkeerd.
Maandag 24-1-2011 18:02:16
Martin Snuverink (Voorburg): Volgens http://www.oudstedebroec.nl/Zesstedenweg%20grootebroek.htm zou het zoekplaatje van 1921 zijn, maar dat kan niet. De laatste tram reed eind 1917 en men heeft er geen museumlijn van gemaakt. Door vergelijking van de mode met opgeloste zoekplaatje kom ik tot een datering van 1900-1910 en ik schat dichter bij 1910 dan bij 1900. Maar modekenners die het beter weten, mogen het zeggen.
Het huis dat Theo bedoelt is Zesstedenweg 75 in Grootebroek. Dit is zowat nog het enige oude overgebleven huis dat pal aan de zuidzijde van de weg stond. De muurijzers komen inderdaad opvallend overeen, maar een vluchtige fotoverkenning op oudstedebroec.nl maakte duidelijk dat deze daar ook opvallend vaak voorkomen. Op het ZP en op Zesstedenweg 75 zijn het steile deel van het mansardedak en het bovenste dakvlak beide 9 pannen hoog met pannen van hetzelfde model. Maar deze maatvoering en dit model pannen waren daar eerder gebruikelijk dan uitzonderlijk. Als dit het gezochte huis zou zijn, is er een zijraam in gemaakt. De positie van de brug en de sloot roept sterke twijfels op. De sloot (de Stetsesloot) en de brug moeten dan zijn verlegd en daarvoor zijn geen aanwijzingen. Deze locatie verwerp ik.
Een andere mogelijkheid die ik heb bekeken is bij de brug over de Molensloot. Het tweede huis oostelijk van deze brug, Zesstedenweg 249, heeft dezelfde vorm en hetzelfde dak met kartels als het tweede huis voorbij de brug op het zoekplaatje. De huidige huizen staan echter naar mijn smaak te ver van de weg af. Het huis met mansardedak zou dan moeten zijn vervangen. Ook deze mogelijkheid wijs ik af.
Een derde mogelijkheid is dat het gedeeltelijk op het zoekplaatje zichtbare, meest rechtse huis op de plaats stond waar nu Zesstedenweg 23 (Vakgarage Wester) is. Dit is bij de brug over de Oostersluissloot. Voorbij de brug hebben ook huizen pal aan de weg gestaan. Hier ligt nu de rotonde van de kruising met de Burgemeester J.N. Stuifbergenlaan (wat een wijdlopige straatnaam!). Op de topokaart van 1911, 1924 en 1933 staan hier, topografisch overeenkomend, huizen opgetekend, pal aan de weg. In 1955 staan deze huizen hier niet meer. De laan met de lange naam kwam er tussen 1974 en 1983, de rotonde pas na 1994. De situatie komt zeer goed overeen met de kadasterkaart van 1832, waarmee ik niet wil beweren dat de huizen van 1832 tijdens het maken van het zoekplaatje niet vervangen zijn. Zie de link. Rechts op de kaart zoeken naar perceel 111 en omstreken.
Deze mogelijkheid vind ik zeer kansrijk. Het is nu een hele opgave hiervan een bewijs te vinden.
Website: http://watwaswaar.nl/#WG-jA-6-1-1v-1-----mk [...]
Zondag 23-1-2011 14:41:05Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): In mijn vorige bijdrage had ik het over ZP 928 op deze site.
Zaterdag 22-1-2011 16:57:50Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): De paardentram volgde over vrijwel de gehele afstand tussen de kom van Hoorn en die van Enkhuizen de zuidzijde van de weg, behalve in Hoorn Noord en in de kom van Enkhuizen. De korte stukken die globaal naar het zuidoosten/ noordwesten lagen, werden grotendeels aan de westzijde gevolgd. Ik kan dus wel met Theo meegaan dat de bewijsfoto goed ligt, maar ik denk toch niet dat het hier is.
Ik denk aan Bovenkarspel omdat ik rechtsachter de tram een hoog dak zie. Een foto uit mijn archief laat ongeveer deze situatie zien, maar hij is van iets verder weg genomen. Te zwak als bewijs. Nog niet zo lang geleden losten we een plaatje op van het kruispunt bij dat hoge dak, de andere kant op genomen maar ik weet niet meer op welke site. Er was een rondlopend hek met schampstenen op te zien bij de kerk in Bovenkarspel.
Zaterdag 22-1-2011 16:55:27Theo.B. (Den Haag): Mede gezien het afwijkende wegdek, en het hekwerk links ben ik geneigd dit bij een overbrugging te zoeken. Het muurijzer rechts van de tram is indentiek aan de muurijzers op het pand met mansardedak, waar juist de voorste ontbreekt. Mocht de tram hier aan de zelfde zijde hebben gereden, dan zou(!) het hier kunnen zijn.

Website: http://maps.google.nl/maps?f=q&source=s_q&hl=nl&ge [...]
Zaterdag 22-1-2011 15:21:36Redactie (Den Haag): De bron voor Oudstedebroec is ook de Provinciale Atlas. Het valt mij op dat het zoekplaatje en de afbeelding in de Provinciale Atlas dezelfde slijtage- en vuilplekken vertonen. Logischerwijs moet één van beide dan een reproductie zijn. Het zou toch wel prettig zijn om de bebouwing ook op andere foto's van Grootebroek terug te zien maar dat is mij nog niet gelukt.
Zaterdag 22-1-2011 14:48:20Jan Lemmens (Rotterdam): De foto staat ook op www.oudstedebroec.nl/Zesstedenweg%20grootebroek.htm
Het is de vierde foto.
Zaterdag 22-1-2011 14:27:08Redactie (Den Haag): Nummer 02507-008 van het Noord-Hollands Archief is dezelfde kaart. De tekst GrooteBroek is niet gedrukt maar met een typemachine of stempel aangebracht. Ik vind het toch een beetje hachelijk dit als bewijs te gebruiken.
Website: http://www.beeldbank.noord-hollandsarchief.nl/memo [...]
Zaterdag 22-1-2011 14:14:41Jan Lemmens (Rotterdam): Grootebroek

Beeldbank Noord-Hollands Archief: 02507-008
Zaterdag 22-1-2011 13:59:07  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):