Inzender: Haags Gemeentearchief 

Gegevens: Winters landelijk tafereel met ophaalbrug. Achterzijde volledig blanco.

Datering: circa 1930    Formaat: 17 x 23 cm    Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 1 januari 2011


 Reacties op Zoekplaatje 1170 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

De Broeksloot in Voorburg bij boerderij Westerloo

Jos Harmes (Leidschendam): Martin Snuverink, in het document 'Hoeven aan de Broeksloot' wordt de woning van bleeker Vd Lubbe op westerloo genoemd maar ook wordt Bleeker genoemd als bewoner van Zuyderloo. Zou deze woning niet gewoon boerderij Zuyderloo / Eenhoorn kunnen zijn? Ik weet overigens niet hoe de foto, een bekende ansichtkaart van de Broeksloot, in te sturen bij deze melding als bijlage.
Donderdag 15-12-2022 16:39:56Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief) (Den Haag): Van dit landelijke plaatje had ik geen hoge verwachtingen. Des te dankbaarder ben ik voor deze mooie oplossing. Bedankt Martin voor je trefzekere blik en voor het leveren van het bewijs!
Woensdag 5-1-2011 19:19:05d.kralt (meppel): Mooi werk Martin. Omdat ik het niet kon vinden heb ik nog een poging gedaan om het boek:
"De schilders van Broeksloot: Kleine namen, grote meesters in en om de Haagse School" (red. Wesselius) ter inzage te krijgen, die poging kan ik nu staken.
Woensdag 5-1-2011 17:21:35Martin Snuverink (Voorburg): Mijn eerste vermoeden was juist: dit is Voorburg, Broeksloot bij boerderij Westerloo.
Het boerenerf is in 1922 aan de gemeente Voorburg verkocht voor woningbouw. Kort daarna zijn de meeste opstallen, waaronder een boerderij en een heuse vleeschfabriek Alkemade gesloopt. Het herenhuis ging pas in 1935 tegen de vlakte.
De exacte plaats was bij de T-kruising van de Laan van Sevenstar en de Westerlookade.
De Broeksloot in Voorburg was een uniek stuk landschap: een nederzettingsvorm, waarbij de boerenerven aan de ZO-kant van een waterweg direct aan het water staan en met ophaalbruggen die toegang geven tot de landerijen aan de overzijde, en met alleen een smal voetpaadje aan die overzijde, en met oprijlanen naar de weg, komt nergens anders voor. Alle boerderijen waren bereikbaar via oprijlanen vanaf de Achterweg (nu Parkweg en Prinses Mariannelaan). Deze strook ligt op de strandwal en er waren vanouds veel tuinen. Het land ten NW van de Broeksloot was venige strandvlakte met wei en hooilanden.
Ten minste 9 boerderijen hadden een ophaalbrug. Verder op het zoekplaatje zien we boerderij Zuyderloo, eerder geheten Eenhoorn. Deze had geen ophaalbrug en werd in 1929 afgebroken.
De bewijsfoto (apart toegzonmden) stond nota bene in een boek dat ik in de kast heb staan, namelijk Kadastrale Atlas Zuid-Holland 1832, Voorburg, Historische Vereniging Voorburg, 2000. Het betreft een foto van vrijwel dezelfde positie en richting, maar dan zonder sneeuw. De foto is van ca 1915 en gegarandeerd jonger dan het zoekplaatje, maar niet meer dan 3 maanden. Dit is te zien aan de bestaande en de verdwenen bomen. De schatting 1930 was dus wat uit de richting. De bewijsfoto behoort tot de collectie van Gé Vaartjes.
Literatuur: Boerderijen in Voorburg, Historisch Voorburg, jaargang 9, 2003, nummer 2.
Woensdag 5-1-2011 17:03:40Bewijsfoto ingestuurd door Martin Snuverink - red.Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief) (Den Haag): Het Haags Gemeentearchief heeft ongeveer 60 foto's van de Broeksloot. Sommige komen dicht in de buurt van de foto, voor zover het het bruggetje betreft. Toch is er geen enkele afbeelding die overeenkomt met het zoekplaatje.
Ik weet niet of het de oplossing dichterbij brengt, maar turend op de foto viel mij nog het paaltje links op met nummer 24.
Maandag 3-1-2011 15:16:22Martin Snuverink (Voorburg): Mooi, Dik. Deze tekening had ik gisteren (en eerder) ook al gezien, maar ik vind de prent niet betrouwbaar genoeg om als bewijs of als weerlegging te dienen, maar wel als bewijs dat Westerloo een ophaalbrug had. Overigens had de even verderop, voorbij Zuyderloo, gelegen Loolaan een vaste houten brug.
Zondag 2-1-2011 09:07:47d.kralt (meppel): Op bladzijde 62 van bijgaande link is een tekening te zien vanaf de andere kant van de brug van Westerloo
Website: http://www.molinoloog.nl/downloadsmdh/indexhv1-10j [...]
Zondag 2-1-2011 01:34:52d.kralt (meppel): Martin, als oud inwoner van Voorburg had ik exact dezelfde gedachte. Geen bewijs kunnen vinden. De beeldbank Leidschendam-Voorburg geeft ook nog geen enkele hit op Broeksloot.
Zondag 2-1-2011 01:11:16Martin Snuverink (Voorburg): Dit zou wel eens de Broeksloot in Voorburg kunnen zijn. Destijds had de Broeksloot in NO-richting gezien links een smal doorlopend voetpaadje met bomen aan de landzijde. Aan de rechterzijde stonden de boerderijen, waarvan vele een houten ophaalbrug over de Broeksloot hadden, die vanaf het boerenerf toegang gaf tot de landerijen aan de NW-zijde.
De Broeksloot was grillig en schilderachtig, een geliefd object voor schilders.
Als dit de Broeksloot is, is de brug waarschijnlijk die van boerderij Westerloo. Deze is tussen 1925 en 1930 gesloopt voor woningbouw. De volgende boerderij die we verderop zien moet dan Zuyderloo, ook genaamd Eenhoorn, zijn.
Helaas heb ik (nog) geen bewijsfoto kunnen vinden.
Zondag 2-1-2011 01:02:54  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):