Zoekplaatje 1147 

Inzender: M. Bonnema 

Gegevens: Tentenkamp binnen een ommuring en daarbuiten een straat en huizen, het zou onderdeel kunnen zijn van een kazerne, die in de bebouwing van een dorp of stad staat. De foto is tussen 1905 en 1909 door mijn opa (geb. 1883) aan mijn oma gestuurd, er zat geen postzegel meer op en geen poststempel, geen datum, alleen de H, de beginletter van de plaatsnaam waar hij gestempeld was, het zou Haarlem of Harskamp kunnen zijn, maar ook een andere plaats natuurlijk.

Datering: circa 1907    Formaat: 9 x 14 cm    Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 31 oktober 2010


 Reacties op Zoekplaatje 1147 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Doelenplein, Hoorn

martine bonnema (purmerend): jacques wester bedankt met de oplossing en gefeliciteerd, ik had nooit kunnen bedenken dat de oplossing zo dichtbij was, vorig jaar was ik er voor het eerst langs gelopen zonder te vermoeden, ik heb de foto ook in de krant laten zetten, de vereniging oud-hoorn was ook heel blij met de foto, er was net een boek over gemaakt, waar ze de foto graag in hadden gezet.
Zondag 4-12-2011 09:37:18Redactie (): Heel goed gezien van Jacques Wester. Het poortje en de hele situatie klopt, bovendien is uiterst rechts op het zoekplaatje een tuinmuur te zien en een reep van een geveltje dat uit beeld verdwijnt omdat het achteroverhelt (en misschien ook omdat het geveltje inzwenkt). Dit is te zien op de bewijsfoto van Jacques en onderstaande foto.
Chapeau!
Website: http://www.archieven.nl/pls/m/zk2.obj_start?p_id=1 [...]
Zondag 6-11-2011 18:26:01Jacques Wester (Hoorn): Beste allemaal, foto 1147 is genomen in Hoorn. De plek is Doelenplein vóór 1909. Het poortje links, is het zgn. St. Jorispoortje dat samen met het St. Sebastiaanpoortje toegang gaf (vanaf Achter de Vest) tot het Doelenplein. Beide poortjes zijn nog aanwezig maar worden niet meer als toegangspoort gebruikt. Links naast het poortje (op de foto) is een gymnastieklokaal gebouwd (1909) en heeft men tijdens deze bouw het Sebastiaanpoortje als het ware ingebouwd. Hierdoor is het de hoofdingang van het gebouw geworden. Het Doelenplein is al enkele eeuwen een plek voor diverse evenementen. Op de foto in onderstaande link wordt een ballon opgelaten (omstreeks 1900). Links van de ballon ziet u het St. Sebastiaanpoortje waar later dus het gymnastieklokaal omheen is gebouwd. E.e.a is goed te zien op googlemaps, (street view: Achter de Vest 34)
Vanwege het feit dat Hoorn een Garnizoensstad was, kwam het mogelijk op gezette tijden voor, dat de manschappen op een andere lokatie gelegerd werden i.p.v. de kazerne aan de Veemarkt. Zo werden bijv. ten tijde van de mobilisatie i.v.m. de 1e wereldoorlog, de manschappen in de Noorderkerk ondergebracht. De foto is hier in Hoorn overigens niet bekend dus zal het een privékiekje geweest zijn.
Website: http://www.archieven.nl/pls/m/zk2.show_img?p_vast= [...]
Zondag 6-11-2011 15:49:43martine bonnema (purmerend): op de website van de stelling van amsterdam staat een foto van de bouw van het fort aan de liede, waar deze tenten ook op staan, de foto komt uit de collectie van het legemuseum in delft, zou dit een aanknopingspunt kunnen zijn
Donderdag 8-9-2011 08:41:14M.V. Wesstein (Den Haag): Dit is geen interneringskampement. Rond 1907 was er geen oorlog en gezien de hoogte v/d muur op de achtergrond, de houten schutting rechts en het gebrek aan discipline houd ik het er op dat deze mannen daar vrijwillig zijn, of in ieder geval niet onder dwang/bewaking. Als er al hoogteverschil is dan zal het miniem zijn met de huizen achter de muur achteraan. Links nog een klein stukje balustrade van het platform waar de fotograaf stond. Weet de inzender wellicht waarom juist deze foto werd verstuurd? De activiteiten v/d mannen lijken me wel militair van aard, vooraan een rijtje opgesteld om de tent binnen te gaan en een persoon dat de toegang reguleert. Medische keuring wellicht? De ingangen v/d tenten zijn naar het middenterrein gericht, wat indiceert dat weersinvloeden niet zo sterk zullen zijn, naw vanwege de omheining.
Maandag 20-6-2011 02:11:19Barend (wijk bij Duurstede): Rechts onder op de muur zit een aanplakbiljet ?-is dit te ontcijferen
Maandag 8-11-2010 19:58:17dick zweers (bergeijk): Zo'n muur met siernissen stond ook als afscheiding tussen plein en tuin langs de Stromarkt in Deventer. Ik denk ook aan iets als een lunet. Verbeeld ik het mij dat het terrein waarop de tenten staan hoger ligt dan het terrein op de achtergrond. Van Harlingen heb ik nog geen werk gemaakt. Wel heb ik gekeken of er bij het zuiderbolwerk een molen kan hebben gestaan. De foto kan immmers vanaf de stelling van een molen zijn genomen en zeker bij een lunet of bolwerk is die kans aanwezig. De database.nl van verdwenen molens laat zien dat uitgerekend op die plaats geen molen stond. Op Tresoar heb ik 1 afb. gevonden (nr. 19305) waarop het Zuiderbolwerk te H. te zien is (voor wat dat, cq. Harlingen, waard is). Voor mij momenteel geen gelegenheid dit verder uit te spitten.
Maandag 8-11-2010 18:13:53Martin Snuverink (Voorburg): Bij uitvergroten moet ik constateren dat het witte gevaarte volgens mij geen schip is, omdat het binnen de omheining staat en ik het uiterlijk te modern vind voor een schip anno 1907.
Wel zie ik nu rechts van de boogdeur of –poort in de muur een arcade met nissen. Dit moet toch duiden op een militair werk als een fort, schans of lunet of bijvoorbeeld een onderdeel van de waterlinie of de stelling van Amsterdam.
Maandag 8-11-2010 16:55:23dick zweers (bergeijk): Is het niet zo dat je bij het opzetten van een tent ervoor moet zorgen dat de ingang van de heersende wind is afgekeerd? Dat is zuidwest tot west. Althans zo heb ik het geleerd. Als dat klopt kijken we in noordelijke richting en hoort Harlingen tot dusver nog tot de mogelijkheden. Ik vind helaas geen tijd om deze optie uit te diepen. Verder geheel eens met Martin.
Maandag 8-11-2010 07:49:54victor drijver (Randwijk): Bij verdere (het houdt je bezig he) zoekpogingen ben ik een interneringskamp in Amersfoort tegengekomen dat op een steedser plek is gesitueerd dan Harskamp. Verdere speurtochten naar interneringskampen rond 1907 en in een stedelijker omgeving zijn helaas gestrand. We zoeken verder. Excuses.
Website: http://www.legerplaats.nl/amersfoort/amersfoort_in [...]
Zondag 7-11-2010 17:26:28Hans Klomp (Antwerpen): Achter de linker rij tenten, onder/achter de bomen, bespeur ik bij het uitvergroten van de foto een "witte vorm" waarvan ik voorzichtig opper dat dit een schip zou kunnen zijn.
Zondag 7-11-2010 17:15:04Martin Snuverink (Voorburg): Victor, tenten hebben de bijzondere eigenschap dat je ze alle geschikte plaatsen kunt neerzetten en weer oppakken. Maar dat wist jij ook wel.
We moeten voor de plaatsbepaling dus niet zozeer naar de tenten kijken als wel naar de omgeving. We zitten hier niet midden op de verlaten Veluwse hei, maar op een met muren en schuttingen afgebakend terrein of in een tuin in een bebouwde omgeving. In het bijzonder de boog met dubbele deur en een natuurstenen bekroning uiterst linksboven deed mij denken aan een voormalig bolwerk van een oude vestingstad of een fort of lunet. Vandaar dat ik het idee Harlingen niet zo gek vond.
Verder moeten we letten op de verheven positie (ik schat zo'n 7 meter) van de fotograaf. De fotograaf kan in of op een gebouw staan, maar het kan ook een stadswal zijn. En het kan nog veel meer zijn, maar naar mijn idee in ieder geval een permanente constructie.
Geheel linksonder is een constructie te zien die op een afzetting met prikkeldraad lijkt.
Er is juist alle reden om aan te nemen dat dit juist niet in een legerplaats is.
Zondag 7-11-2010 17:06:28victor drijver (Randwijk): Als ik op onderstaande foto kijk en de site verder ook bekijk bij Harskamp, komt er wel erg veel overeen. Toeval? Wie weet. Ik zou zeggen Harskamp.Het kampement lijkt het meest op dat van Harskamp.
Website: http://www.legerplaats.nl/harskamp/harskamp_legerp [...]
Zondag 7-11-2010 16:10:20Martin Snuverink (Voorburg): Als dit Harlingen is, kan het bijna alleen maar op het Zuiderbolwerk zijn geweest. Dat was groen.
Dinsdag 2-11-2010 13:58:38dick zweers (bergeijk): Uit het lijstje van legerplaatsen met een H kies ik Harlingen. Het huis uiterst rechts in beeld heeft m.i. kenmerken die typerend zijn voor de 3 noordelijke provincies. Harskamp en Havelte lijken me vrij onwaarschijnlijk.
Dinsdag 2-11-2010 12:28:37Aat (Zoetermeer): Janjaap luijt Ik heb op de door U vermelde link gezocht. Harskamp en Harderwijk lijken me twee plaatsen die hier voor in aanmerking kunnen komen.
Maandag 1-11-2010 22:06:43Janjaap Luijt (Utrecht): Op de website legerplaatsen en kampementen in Nederland komen 24 plaatsen voor waarvan de naam begint met een H.
Website: http://www.legerplaats.nl/ [...]
Zondag 31-10-2010 01:15:32  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):