Inzender: THAENS 

Gegevens: Totaal geen gegevens, vermoedelijk in de buurt van Rotterdam.

Datering: ????    Formaat: 9 x 14 cm    Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 31 oktober 2010


 Reacties op Zoekplaatje 1141 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Afrikaanderplein, Rotterdam

R.Troost (Rotterdam): Ik woon en werk zelf in de Afrikaanderwijk in het andere gedeelte van de Paul Krugerstraat tussen Pretorialaan en de Herman Costerstraat waar de huizen zowat nog allemaal oudbouw zijn. De Afrikaanderwijk stamt uit 1900 en de straten zijn vernoemd althans het gedeelte tussen Brede Hilledijk, Hilledijk, Putselaan en Maashaven Oostzijde naar personen of plaatsen uit Zuid Afrika. Toen de Afrikaanderwijk gebouwd werd woonde er veel havenarbeiders die uit alle delen van Nederland kwamen om te werken. Nu is de samenstelling zeer multicultireel. Van oorsprong was het woningaanbod zowat heel veel huurwoningen uit de goedkope klasse, maar de laatste jaren zijn er ook koopwoningen gebouwd om de samenstelling van heel veel lage inkomens naar een wat gemiddelde inkomens. De Afrikaanderwijk heeft vaak in de belangstelling gestaan niet altijd te goede. Twee keer per week woensdag en vrijdags is erop het Afrikaanderplein en een gedeelte van de Pretorialaan een markt. In het begin van de jaren 60 was de markt of mart zoals de oude Afrikaanderwijkers het zeggen op de Maashaven Oostzijde die plaats moest maken voor het metroviaduct. Tevens was er op het Afrikaanderplein hoek Paul Krugerstraat grenzend aan de Christiaan de Wethstraat een grote Rooms Katholieke kerk gevestigd die begin jaren 70 is gesloopt met aangrenzend klooster. Op de plaats van de kerk is toen een verzorgingstehuis gebouwd wat nu inmiddels als studentenwooncomplex dient en op de plaats van het klooster staat nu een wijkgebouw met de naam 't Klooster. In het wijkgebouw zijn de glas en loodramen opgehangen in hun lijsten in de gang.
Zondag 31-10-2010 20:27:20



Martin Snuverink (Voorburg): Juist was ik bezig met zoeken op Afrikaanderplein, toen de oplossing verscheen.
Eindelijk weer eens een Rotterdams plaatje opgelost door een Rotterdammer! Bravo en ga zo door!
Wat de datering betreft, Feijenoord speelde van 1912 tot 1917 op het Afrikaanderplein en verhuisde vervolgens naar de Kromme Zandweg. Dit wil nog niet zeggen dat de foto tussen 1912 en 1917 moet zijn gemaakt. Mogelijk is het sportterrein na 1917 nog een tijd gebleven. Dat het elftal niet het tenue van Feijenoord aan had, zegt ook niets, want het kan een bezoekend elftal zijn geweest.
PBK 134 van het GAR uit 1930 laat zien dat er in 1930 ook nog een voetbalveld op het grote plein was.
Het hoekhuis in aanbouw is nu de Rijwielconcurrent op de hoek van de Pretorialaan en de Paul Krugerstraat (Pretorialaan 47). Dit adres wordt in het adresboek Rotterdam voor het eerst genoemd in 1926. De foto zal dus van 1925 dateren.
Zondag 31-10-2010 11:01:29



Theo van Gijlswijk (De zilk): Inderdaad in Rotterdam-zuid. De huizen op de foto staan tussen de Schalburgerstraat (rechts net buiten de foto) en de Pretorialaan.
Zie streetview. Duidelijk te zien is de schuine opbouw boven de hoek en de lange lichte versiering op de gevel en het hoogteverschil met raamindeling van de twee rechterpanden van het Zoekplaatje.

Website: http://maps.google.nl/maps?f=q&source=s_q&hl=nl&ge [...]
Zondag 31-10-2010 08:20:39



R.Troost (Rotterdam): Dit lijkt mij op de Afrikaanderplein op Rotterdam Zuid met op de achergrond de huizen van de Paul Krugerstraat met de hoek Schalk Burgerstraat. Op de hoek zat bakkerij van Gelder die heeft ervan 1907 gezeten tot eind jaren 90. Daar op de het Afrikaanderplein speelde in de beginjaren Feijenoord waar ze een voetbalveld hadden. Ze zijn opgericht in 1908. In 1912 gingen ze spelen op het Afrikaanderplein. In het 2e pand van rechts wat lager is heeft jaren de bekende ijsssalon Nando gezeten die zomers open was en 's-winters "overwinterde"in Italië.
Website: http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_Feye [...]
Zondag 31-10-2010 07:04:22



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):