Inzender: C. Schijvens 

Gegevens: Deze foto komt uit het piepkleine archiefje dat ik nog heb van mijn vader Jos Schijvens. Hij heeft in de jaren vijftig en zestig verschillende Rijkspolitiebureautjes ontworpen in diverse stijlen o.a. in Klundert, Ulvenhout, Dussen, Halsteren, Zundert, Bladel (gesloopt 2009). De laatste twee in dezelfde stijl als het gebouw op de foto. Ik ben er nog niet achter waar dit gebouw staat of stond en van wie het kunstwerk op de gevel is.

Datering: circa jaren vijftig    Formaat: niet opgegeven    Extra beelden: Vergroting

Geplaatst: 25 september 2010


 Reacties op Zoekplaatje 1138 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Berndijksestraat 26, Kaatsheuvel

Redactie (Den Haag): Alles klopt aan de oplossing, ook de zijgevel met overstekend dak komt met Streetview in beeld. Proficiat!
Website: http://maps.google.nl/maps?f=q&source=s_q&hl=nl&ge [...]
Donderdag 18-11-2010 18:38:43



C.Schijvens (): opgelost: met behulp van een oud-rijkspolitieman ontdekt dat dit het voormalige rijkspolitiegebouw in Kaatsheuvel is (Berndijksestraat 26, te zien met street-vieuw). Het gebouw is een aantal jaren geleden verbouwd (er is een verdieping bovenop gezet) en doet nu dienst als kinderdagverblijf. Het kunstwerk, een sgraffito van Theo Mols, is bij de verbouwing verdwenen.
Donderdag 18-11-2010 13:55:06


Bewijsfoto ingestuurd door C. Schijvens - red.



C.Schijvens (): Geweldig, dit zou inderdaad wel eens zo'n politiebureau van mijn vader kunnen zijn! Deze kende ik nog niet. Er kunnen nog wel meer van die bureau's in midden/west Brabant staan die ik nog helemaal niet ken.
Érg leuk!
Maandag 27-9-2010 18:31:58



d.kralt (meppel): Er staat er ook nog een aan de Sint Nikolaasstraat 43 te Helvoirt
Website: http://maps.google.nl/maps?q=helvoirt+rijksweg&oe= [...]
Maandag 27-9-2010 17:28:25



C.Schijvens (): Aanvullende informatie voor architectuurliefhebbers: de stijl van het politiebureau op dit zoekplaatje werd door meerdere architecten gehanteerd. Zo staat er in Hilvarenbeek een voormalige school aan de Varkensmarkt waarin tegenwoordig het likeurmuseum gevestigd is. Dit gebouw lijkt erg veel op de politiebureau's in Bladel en Zundert en heeft ook een mozaïek (in dezelfde vorm) van Frans Mandos. Dit gebouw in Hilvarenbeek is echter ontworpen door architect Pierre Tooten. (en dat was weer een vriend van mijn vader!)
Maandag 27-9-2010 16:21:21



C.Schijvens (): Van het voormalige politiebureau in Bladel weet ik de maker van het kunstwerk al: dat was de Tilburgse kunstenaar Frans Mandos, het kunstwerk is een mozaïek. Ook weet ik van de Heemkundige Kring in Bladel dat deze mozaïek ergens bij hen staat opgeslagen, er is nog geen nieuwe bestemming voor gevonden, helaas!
De kunstwerken op de gevels van de politiebureau's in Zundert en van dit zoekplaatje zijn waarschijnlijk door andere kunstenaars gemaakt (in Zundert is het op de gevel geschilderd, geen mozaiek). Dat zijn zeer waarschijnlijk ook kunstenaars uit Tilburg, daar werkte mijn vader vrij vaak mee.
Maandag 27-9-2010 16:11:19



dick zweers (bergeijk): Als dat iets bijdraagt kan ik wsch wel achterhalen wie de maker van het kunstwerk in Bladel is geweest. Misschien was dit dezelfde pesoon als degene die gezocht wordt. Indertijd heb ik begrepen dat het de bedoeling was dat dit kunstwerk nabij de locatie van het gesloopte gebouw een nieuwe bestemming zou krijgen.
Maandag 27-9-2010 15:54:50



C.Schijvens (): Ik ben misschien niet duidelijk genoeg geweest in mijn omschrijving maar zoekplaatje 1138 betreft niet de politiebureautjes in genoemde dorpen. Die zijn al bekend bij mij. Ik denk dat er gezocht moet worden in midden/west Brabant. (Ik ben overigens ook benieuwd van wie het kunstwerk op de gevel van het voormalige politiebureau in Zundert is en wie de kunstenaar van het beeld was dat in Klundert staat bij het bureau). Nog een kleine correctie/aanvulling op R.Troost: Ughelen moet zijn Ubbergen (de Sint Maartenskliniek) en met Nieuwegein wordt waarschijnlijk bedoeld IJsselstein (kerk).
Maandag 27-9-2010 10:41:13



dick zweers (bergeijk): Ziehier het gesloopte politiebureau van Bladel.
Website: http://images.google.nl/imgres?imgurl=http://www.e [...]
Maandag 27-9-2010 08:58:34



dick zweers (bergeijk): Bladel heb ik nog gekend. Ik dacht daar meteen aan vanwege de verwante vormen. Daar is het in elk geval niet, want dat gebouw was hoger en de achtergrond anders.
Zondag 26-9-2010 22:44:20



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Kan de heer of mevrouw Schijvens aangeven af al bekend is welke plekken het zeker niet zijn? Dan zoeken we daar niet voor niets.
Het lijkt er op, na vergelijking van de gebouwen, dat de ontwerper een witte rand onder de goot vaker toepaste. Te Klundert zijn twee woningen links naast het bureautje gebouwd, die er ook nog steeds zijn (oostzijde Mauritsstraat, ongeveer halverwege, te vinden op Streetview) met ook zo'n witte rand. Volgens een ter plaatse bekende woonde er een Rijkspolitieman met - toevallig - ook de naam Troost, net als de eerste inzender.
Zondag 26-9-2010 21:06:22



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Het is niet het bureautje te Klundert; het staat daar aan de Mauritsstraat, maar het voldoet niet aan de foto en het is soberder. Te Zundert is op Wernhoutseweg 26 (of daar vlakbij!) (westzijde, kort bij het dorpscentrum) een vrij groot RP-bureau neergezet met een prachtig mozaiek in de topgevel, te zien op Google Streetview. Het staat er nog en het is in gebruik bij een accountantskantoor. Ook dit is niet het gezochte gebouw. Omdat het bij mij in de buurt is, ga ik de komende dagen wel eens op excursie.
Zondag 26-9-2010 20:46:06



R.Troost (Rotterdam): Ik heb even op wikipedia gekeken en daar deze architect gevonden. Was voornamelijk in omgeving Tilburg, Breda, 's-Hertogenbosch, werkzaam. Tevens ook in Ughelen(GLD) en Nieuwegein gebouwen ontworpen
Zondag 26-9-2010 16:50:56



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):