Inzender: T.W. Stam 

Gegevens: Herenhuis aan vaart of gracht. Platbodem voor het huis. Links een garage. Als nieuwjaarskaart voor 1917 verstuurd. Stempel niet te lezen.

Datering: precies 1916    Formaat: 9 x 14 cm    Extra beelden: Vergroting achterkant

Geplaatst: 25 september 2010


 Reacties op Zoekplaatje 1130 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Dorpsstraat, De Bilt

Ellen Drees (RHCVV) (De Bilt): Bedankt voor jullie reacties. Ik heb toch wel even goed moeten vergelijken, omdat de ingang zo sterk was veranderd en er geen duidelijke foto's zijn van het huis vóór de verandering. Maar verder klopte alles, inclusief de vaart voor het huis. Ik heb bij de Historische Kring van De Bilt nog wel een foto gevonden uit de jaren '70.
Donderdag 7-10-2010 10:52:18


Bewijsfoto ingestuurd door Ellen Drees - red.



Martin Snuverink (Voorburg): Dit is een verrassende en fraaie oplossing, Ellen! Ik weet dat de Biltse Grift destijds door pramen werd bevaren voor vervoer van agrarische producten naar de stad Utrecht. Mijn analyse van de foto klopte dus aardig en ook dat het een dokterswoning was. Maar aan dit gebied had ik ten onrechte niet gedacht. Bravo!
Dinsdag 5-10-2010 17:37:35



Tim Stam (Nunspeet): Ellen hartelijk dank voor het oplossen van dit zoekplaatje.Tevens wil ik ook de andere zoekers bedanken voor hun inbreng bij dit zoekplaatje.
En voor het overnemen van de foto,neem even contact op via mijn email.
Dinsdag 5-10-2010 16:58:37



Ellen Drees (RHCVV) (De Bilt): Dit is de dokterswoning aan de Dorpsstraat vanouds Steenstraat nr. 85 in De Bilt. De gemeente liet de woning met koetshuis en stal (links op de foto) in 1894 bouwen voor dr. K.J. Lette, die daarvoor fl. 1000,- gulden huur per jaar moest betalen. Zijn zoon, die volgens het geboorteregister Hubert heette, volgde zijn vader op als arts, maar woonde volgens het adresboek van 1909 niet op dit adres.
Op de voorgrond een aftakking van de Biltse Grift, die liep naar het naastgelegen huis van de schippersfamilie Ekdom.
Het RHC Vecht en Venen, waar ook het archief van De Bilt bijhoort, wil de foto graag kopen. Onderstaande link is naar het bedrijf dat nu in het pand gevestigd is. Inmiddels is het wit geschilderd en is de vooringang sterk veranderd. Ook zijn er nieuwe muurankers aangebracht en vleugels toegevoegd.
Website: http://www.ormit.nl/Index.asp [...]
Dinsdag 5-10-2010 16:48:05



Martin Snuverink (Voorburg): De platte schuit lijkt me een praam of westlander. Westlanders kwamen hoofdzakelijk in het Westland voor, wat logisch, maar niet vanzelfsprekend is.
De vaart of gracht lijkt eigenlijk niet meer dan een wegsloot. De brug naar het huis is vast en te laag voor het doorlaten van vaartuigen. Als vaarweg loopt de sloot dus dood bij de brug. Dan moet er elders een verbinding met het waterwegennet zijn.
Dit beeld past niet bij stad Utrecht en al helemaal niet bij Gennep.
De bouwtijd van het huis schat ik op 1905 -1910. Dan zou het huis pas 6 - 11 jaar oud zijn ten tijde van het versturen van de kaart, wat bij deze erfbegroeiing niet onmogelijk is.
Aan een pastorie denk ik niet, maar wel aan een dokterswoning, gezien het zwarte bord, de automobiel voor de garage en het fietsenrek. Pastoors en predikanten hadden in 1915 geen auto.
De afzender schrijft in de 1e persoon meervoud (met onze hartelijke groeten), maar tekent met één naam, waarvan ik betwijfel of er Huib of Huub staat.
Is er iets van de zwarte naamplaat op de gevel te ontcijferen?
Zondag 26-9-2010 17:21:27



Theo van Gijlswijk (De Zilk): Gerard Hubert Peters (geb. Gennep) trouwde op 3 april 1902 te Utrecht op 58 jarige leeftijd met Katharina (Cato) Cornelia Louis (geb Loenen, 26 jr). Gerard overleed in Nijmegen op 10 december 1937.
Dit zijn de geadresseerden, maar nu de achterkant van de kaart:
B. C & G. op de achterkant, kan zijn Beste Cato & Gerard. Afzender is Huub of Huib.
Mogelijk uit Utrecht waar Gerard en Cato trouwden of uit Gennep waar Gerard is geboren en het grootste deel van zijn familie woonde.
Zondag 26-9-2010 11:57:48



Jan Spoolder (Utrecht): Excuus. Ik had niet gezien dat Wim de achterkant al had geplaatst.
Zaterdag 25-9-2010 23:47:17



Jan Spoolder (Utrecht): Lijkt eventueel een pastorie. Stempel niet te lezen ... mogen we toch een poging doen, Wim?
Zaterdag 25-9-2010 23:45:25



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):