Zoekplaatje 1111 

Inzender: Sjef Zondag 

Gegevens: Mijn oma Anna Zondag-van Es op familiebezoek, maar waar?
Deze foto is waarschijnlijk gemaakt rond 1930.
Het huisnummer is 412 en op het bord van het achterste huis staat waarschijnlijk "coiffeur". Dat vind ik wel een erg deftig woord voor de betrekkelijk eenvoudige huizen. Mijn opa Zondag die de foto maakte, was ook gewoon "kapper". Mijn overgrootvader Zondag was ook kapper en woonde (later) in Schiedam. Mijn oma is geboren in Overschie.
Er was ook nog familie die ooit naar Bilthoven verhuisde, maar dat is slechts een gok.

Datering: circa 1930    Formaat: 5,3 x 8,5 cm    Extra beelden: Vergroting  Vergroting bord

Geplaatst: 18 juli 2010


 Reacties op Zoekplaatje 1111 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Antwerpsestraatweg, Bergen op Zoom

Sjef Zondag (Vlijmen ): Wat een knappe oplossing!
Na zo'n lange tijd had ik niets meer verwacht.
De tweede aanvulling verklaart ook veel, anders had ik met het vraagstuk gezeten wat mijn oma (en opa die de foto maakte) nou in Bergen op Zoom te zoeken hadden. Nu is het duidelijk, hartelijk dank!
Dinsdag 9-6-2020 15:07:23Mathijs van den Bosch (Veenendaal): Misschien nog een leuke aanvulling voor de inzender: in 1932 verhuisde Petrus Bakker vanuit Overschie naar dit adres. Bij hem zullen ze dus op bezoek geweest zijn.
Website: https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=%22an [...]
Dinsdag 9-6-2020 14:55:39Mathijs van den Bosch (Veenendaal): Dit lijkt mij de Antwerpsestraatweg te Bergen op Zoom.

Website: https://maps.app.goo.gl/Xpai7zi4b78mkcmPA [...]
Dinsdag 9-6-2020 14:37:38Hil (): Johanna Maria van Es is in 1894 geboren. Ze zou hier dan rond de 36 zijn. Broer en zussen zijn geboren tussen 1885 en 1896. De broer zou hier dan 31 zijn. Ben niet goed in het schatten van leeftijden, dus dat laat ik aan een ander.
Website: http://genealogie.voorouder.nl/familygroup.php?fam [...]
Vrijdag 12-2-2016 00:17:50Peter Heuseveldt (Helmond): Het lijkt me niet waarschijnlijk dat oma hier op bezoek was bij haar broer. Het echtpaar op de foto's lijkt me niet ouder dan 25 à 30. In elk geval enkele decennia jonger dan "oma". Een pas getrouwd/beginnend koppel ook, aangezien ze blijkbaar nog kinderloos zijn (anders hadden de kinderen wel vol trots mede op de foto gestaan). Het gaat dus zeker niet om de broer van oma. Als het al familie is, dan is het hooguit neef/nicht, de kinderen van de broer dus. Is daar nog een adres van bekend?

Het uitje in bos en duin wijst op de kuststreek, dus dan zouden we moeten kijken naar een bosrijk duingebied.

De huizen zijn de iets betere klasse arbeiderswoningen uit die tijd, twee ramen breed naast de voordeur, maar met de slaapverdieping onder de schuine kap. Opmerkelijk vind ik de vrij grote voortuin, die zie je bij dergelijke huisjes niet vaak in grote steden, alhoewel het hoge huisnummer toch eerder op een stedelijke omgeving wijst.

Wat me ook opviel zijn de vierkant openslaande ramen op de verdieping van de kapper. Ten eerste vanwege het opmerkelijke vierkante formaat, ten tweede omdat het ramen met een stalen frame lijken te zijn, waar je, gezien de overige kenmerken van de huisjes, eerder houten ramen zou verwachten.

Brengt ons niks dichter bij de oplossing, maar deze dingen vielen me op.
Woensdag 10-2-2016 23:46:30E. Petter (Den Haag): Op bijgaande link zijn Dordtstestraatweg 424 ("het Hoekje") en 410 ("Bakkerij Uljee") te zien. Ik durf wel te zeggen dat het ZP daar niet genomen is.
Website: http://www.rotterdam010.nl/401-Herinneringen/02/Ge [...]
Woensdag 10-2-2016 09:00:29Dennis de Waart (Heemskerk): Vanaf ongeveer 1930 past men in Rotterdam rechthoekige nummerbordjes toe. Nummer 412 lijkt mij te staan op een rechthoek.
Woensdag 10-2-2016 00:26:16E. Petter (Den Haag): In Rotterdam zou je ovale huisnummerbordjes verwachten, maar deze zijn vierkant...
Dinsdag 9-2-2016 18:26:32Sjef Zondag (Vlijmen): Ik ben nog eens aan de slag gegaan met dit zoekplaatje. Ik schreef dat mijn oma waarschijnlijk op familiebezoek was. Mogelijk bij haar (enige) broer Johannes Simon van Es. Het hoge huisnummer wees op een stedelijk gebied. Ik kwam in Rotterdam uit bij de Dordtsestraatweg, daar hebben ook van dit soort huisjes gestaan, maar helemaal kon ik het toch niet vinden. In het adressenboek van Rotterdam wordt op nr 412 wel een kapper vermeld, maar die zit op de foto toch twee huizen verder....
En welk "bos" ze dan ook nog bezocht hebben? Mogelijk ging oma naar een van haar zussen, Petronella Josina van Es , die getrouwd was met Adrianus de Veld of naar Jacoba Maria van Es , getrouwd met ene Van Rijn. Wordt vervolgd?
Dinsdag 9-2-2016 17:47:13Theo.B. (Den Haag): De vlakverdeling wijkt af, maar met zijn driekleurigheid, afgeschuinde hoeken, en oog toont de paal overeenkomsten met plaatje g1531-Onbekend in Nederland.
Website: http://www.onbekendinnederland.nl/gastkaarten/seri [...]
Zondag 5-6-2011 11:21:10Janjaap Luijt (Utrecht): Als reactie op Albert van Doorn (Schoonhoven):

Huizen hadden een wijk-nummer. Deze nummers zijn NIET identiek aan kadastrale perceelnummers. Dit is een veel gemaakte denkfout. De 412 is derhalve een huisnummer en heeft niets te maken met het kadaster.
Zondag 26-9-2010 10:50:45Martin Snuverink (Voorburg): Het bordje “RIJWIELPAD” is in dit geval geen officieel verkeersteken, omdat er puntjes op de hoofdletters I en J staan. Het officiële verkeersteken van destijds, dat rond 1970 (schat ik) is vervangen door het bordje “FIETSPAD” en vervolgens “fietspad” heeft dezelfde betekenis.
Vergelijk Haagse beeldbank foto 0.25355.
Het bordje staat dus waarschijnlijk op particuliere grond. De paal lijkt in rood-wit-blauw te zijn geschilderd en heeft een oog boven het bordje. Ik herken dit niet, maar misschien heeft iemand anders wel eens zoiets gezien.
Het bos bestaat uit aangeplante dennen, wat wijst op zandgrond. Als we in het westen van het land moeten zoeken, komen we in de (binnen)duinen terecht. Als het niet in het westen is, moeten we naar Gooi/Utrechtse heuvelrug of Veluwe. Bebossing van heidevelden met naaldhout in Drenthe dateert veelal pas van na 1930, maar het Schoonloër Veld was reeds met naaldhout bebost. Toch kan ik me in Drenthe anno 1930 nog geen fietspadennet voorstellen.
Misschien kan een historicus van de ANWB behulpzaam zijn. Zo heeft de ANWB in 1927 een kaart met rijwielpaden op de Veluwe, toeristisch gebied, uitgegeven.
Als het gezelschap op een zondagmiddag op de Veluwe of de heuvelrug heeft vertoefd, kan men niet veraf hebben gewoond. Dan komt het door Sjef Zondag genoemde Bilthoven in beeld. Maar in dit jonge dorp kan ik me deze huizenrij niet voorstellen. Dus neig ik toch naar het westen van het land. Hier kwamen bossen met opgaand naaldhout voor in Ockenburg en Solleveld, de Westduinen van Scheveningen, de Waterdel ten noorden van de Haagse watertoren en in de vallei Meijendel. Dan pleit ik voor Ockenburg/Solleveld als eerste zoekgebied. Dit is nog geen 3 km van Poeldijk en Loosduinen. Overigens kan ik daar de woningen niet plaatsen.
Donderdag 5-8-2010 22:48:30Albert van Doorn (Schoonhoven): Ik kwam toevallig op deze site. Daarom nog deze
informatie.
Het gebruiken van straatnamen was niet overal in gebruik. Als woningaanduiding werden dan de
kadastrale gegevens gebruikt. Elke kadastrale
gemeente was verdeeld in secties, A enz. En alsdan in dit geval misschien perseelsummer 412. Mogelijk zitten er nog oude eigendomsbewijzen
of aanslagen van grondbelasting,waterschaps- lasten en dergelijke bij de familie papieren.
De kleding geeft aan dat hier sprake is van "stadse mensen". Succes verder.
Albert van Doorn, Schoonhoven.

Donderdag 29-7-2010 01:40:14Sjef (Vlijmen): Eerlijk gezegd heb ik aangenomen dat het familie was... mijn oma staat in het midden, en de dame en heer naast haar komen op een paar andere foto's voor in het familiearchief (=schoenendoos...) Mijn oma en opa hebben met hun gezin op diverse plaatsen gewoond: Poeldijk, Leidschendam, Kijkduin/Den Haag. Verder was er familie in Schiedam en Overschie.
Op de andere foto's van waarschijnlijk hetzelfde bezoek (aan de kleding van mijn oma te zien) is men ook nog naar "het bos" of "de duinen" gegaan. Het enige teken waar de omgeving van die foto's op herkend zou kunnen worden is een paal met het bordje "rijwielpad". Ik zal een scan daarvan toezenden aan de redactie.
Dinsdag 27-7-2010 13:28:17


Extra scan ingestuurd door Sjef Zondag - red.Theo.B. (Den Haag): "op familiebezoek". Is de achternaam van de familie op nr. 412 bekend? Zondag, van Es of een andere naam?
Dinsdag 27-7-2010 11:36:01Martin Snuverink (Voorburg): De bouwtijd van het huizenblok schat ik op 1915-1920; sociale woningbouw. Het hoge huisnummer doet vermoeden dat we in een stedelijke omgeving moeten zoeken. Het vierkante huisnummerbordje sluit Schiedam en Rotterdam uit.
De coiffeur is twee huizen verder gevestigd dan de woning van de familie van Zondag. Moeten we dan niet concluderen dat de overeenkomst in beroep van de coiffeur en de twee generaties Zondag op louter toeval berust? Ik vermoed dat de opschriften ons niet veel verder brengen.
Dinsdag 27-7-2010 09:27:44hans (amsterdam): goede avond meneer zondag
kwam bij toeval op deze site
zal de foto eens nader bekijken
kinderkleeding en coiffeur
staat er volgens mijn niet?
de eerste letter wat uit de deur komt lijk mijn de letter a maar zal eens goed kijken
Zaterdag 24-7-2010 22:25:02Theo.B. (Den Haag): Lijkt inderdaad op "kinderkleeding". Onder gecentreerd boven de regenpijp: ..Dekkers?
Maandag 19-7-2010 21:06:50J. Krul (Den Haag): Het bovenste woord lijkt wel op "KINDERKLEEDING"

De rest kon ik nog niet ontcijferen.
Maandag 19-7-2010 10:29:57Theo.B. (Den Haag): Misschien handig om een detailscan van dit bord bij te plaatsen. Nagenoeg onleesbare borden blijken na veel getuur toch wel eens ontcijferd te worden. (zie zp 1103)
Maandag 19-7-2010 00:36:29Sjef Zondag (Vlijmen): Ik had dat hele bord boven de regenpijp nog niet opgemerkt. Ik heb dat stuk van de foto nog eens op hoge resolutie gescand, maar helaas werd het daar niet duidelijker van.
Maandag 19-7-2010 00:21:14Theo.B. (Den Haag): Kan Sjef Zondag nog iets ontcijferen van de tekst op het bord boven de regenpijp?
Zondag 18-7-2010 17:53:50  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):