Reacties op Zoekplaatje 1110
De nieuwste inzending staat bovenaan!
opgelost!
Acaciastraat, Leiden
Martin Snuverink (Voorburg): Prachtig gevonden, Ben Boot. De (bijna) gerede huizen links staan dus aan de noordzijde van de Koninginnelaan. De verticale raamparen van de parterres zijn samengevoegd. Knap, want nog steeds lastig te herkennen!
Dinsdag 8-2-2011 16:40:30
|
Jan Lemmens (Rotterdam): Als je de zoekfoto sterk uitvergroot, zie je links dezelfde hoge bomen en schoorsteen als bij de bewijsfoto.
Dinsdag 8-2-2011 14:50:56
|
ben boot (rotterdam): Leiden, Acaciastraat
Dinsdag 8-2-2011 13:13:02
|
Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief) (Den Haag): Hierbij alsnog een detailscan.
Dinsdag 27-7-2010 18:29:13
|
dick zweers (bergeijk): Het witte huisje links in beeld lijkt een houten geveldriehoek te hebben. Dat doet me spontaan aan Noord-Holland (ten noorden van het IJ) denken. Ik weet niet of zoiets in Zuid-Holland ook voorkomt.
Dinsdag 27-7-2010 15:57:56
|
Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief) (Den Haag): Martin, een detailscan voegt naar mijn idee weinig toe. Dit gedeelte van de foto is niet echt scherp. Ik kan nog wel melden dat het huisje met naar de fotograaf gericht puntdak, op de kapverdieping een bekleding van afwisselend lichte en donkere planken heeft.
In het meereizen van Van der Pool tijdens een werkbezoek van de Dienst Stadsontwikkeling geloof ik niet zo. Deze dienst had eigen fotografen en schakelde incidenteel ook andere fotografen in, bijvoorbeeld Happel, maar deze opnamen kwamen dan in het eigen archief. Foto's van andere steden die als documentatie in het fotoarchief van Stadsontwikkeling waren opgenomen, zijn naar de archieven ter plekke gegaan. Van der Pools werkterrein zal ook buiten Den Haag gelegen hebben, ik breng ook in herinnering dat een eerder zoekplaatje van zijn hand (119) een kerk in Ommen was. Gezien de ervaring met de andere foto's uit deze serie ben ik het met Martin eens dat Zuid-Holland het meest voor de hand ligt.
Dinsdag 27-7-2010 15:40:14
|
Martin Snuverink (Voorburg): De woningen rechts tellen allemaal een parterre met een kap. Er zijn dus geen bovenwoningen. De verspringingen worden veroorzaakt door verschil in diepte en hoogte. Ook de blokken met verdieping plus zolder op de achtergrond zijn eengezinswoningen: de etages hebben te lage ramen en plafonds voor bovenwoningen.
Woningen uit het interbellum met parterre en kap komen (kwamen) bij mijn weten in Den Haag alleen voor in Spoorwijk en Laakkwartier; dus niet in Duindorp. In Den Haag is het zeker niet.
Ik vermoed dat Van der Pool deze foto en de opgeloste zoekplaatjes 1090 en 1091 heeft gemaakt bij werkbezoeken van de Dienst Stadsontwikkeling aan projecten in een andere gemeente. Deze moeten dan zijn voorafgegaan aan de invulling van Spoorwijk. Dit wil zeggen in 1922 of 1923, evenals de foto’s 1090 en 1091. Het mooiste zou zijn als het HGA nog verslagen of agenderingen van deze werkbezoeken zou hebben.
Gezien Rotterdam (1090) en Leiden (1091) gok ik erop dat we in ZH moeten zoeken, maar in Rotterdam (Zuid, Vreewijk e.o.) zie ik weinig mogelijkheden, omdat daar de bouwblokken doorgaans veel langer zijn.
De achtergrond verraadt niet zo veel. De hoge boom links lijkt en beuk. Een boerenerfboom? In andere gevallen groeien beuken veelal op zandgrond. Links van de boom een schoorsteen van een stookinstallatie van fabriek, gemaal of “tuinbouwbedrijf met bedekte teelt”.
Vraag aan Wim: als een detailscan van het achtergrondgedeelte vanaf genoemde schoorsteen tot het begin van de steigerpartij meer info oplevert, kun je die dan bijplaatsen?
Het plaatje is n.m.m. zeker oplosbaar.
Dinsdag 27-7-2010 09:05:46
|
Wim de Koning Gans (Den Haag): Beste Hans, de Tomatenstraat kan ik er niet in zien. Op het zoekplaatje zien we groepjes van vier huizen met een onderlinge verspringing, in de Tomatenstraat niet.
Maandag 26-7-2010 12:26:34
|
H de Haas. (Den Haag.): Kan dit de tomatenstraat zijn met op de achtergrond Meer en Bos?
Zondag 25-7-2010 21:42:10
|
Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken
|