Inzender: Harm Renkema 

Gegevens: Niet gelopen fotokaart. Het hoekpand (in het midden van de foto) is vijf traveeën breed. De derde travee springt iets naar voren en is op de 1e etage voorzien van stucwerk (guirlandes of iets dergelijks) rondom het raam.

Datering:    Formaat: 14 x 9 cm    Extra beelden: Vergroting

Geplaatst: 30 mei 2010


 Reacties op Zoekplaatje 1106 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Kerkstraat, Hoorn

J Wiggers (Hoorn): Een groot compliment voor de mensen die de oplossing wisten van de foto van de KERKSTRAAT IN HOORN, het pand met de halfronde dakkapel in het midden van de foto is het enige herkenningspunt. het staat er nog steeds zoals op de foto, de tekens op de borden zijn niet van het stadswapen want dat is de EENHOORN, maar de versiering is ter gelegenheid van
de Landbouwfeesten in 1910, ik heb er wel een plaatje van , weliswaar van de Nieuwstraat maar dat is in het verlengde van
Kerkstraat en de feestversiering is daar het zelfde.

Groeten van een Horinees .
Zondag 21-11-2010 13:02:59dick zweers (bergeijk): Chapeau Martin en Jan !
Ik vermoedde als Hoorn, maar was nog niet zover.
Maandag 31-5-2010 13:41:29Jan Spoolder (Utrecht): Hier is er alvast één ...
Website: http://commondatastorage.googleapis.com/static.pan [...]
Maandag 31-5-2010 11:30:21Jan Spoolder (Utrecht): Martin had gelijk, het is de Kerkstraat in Hoorn. Ik zoek nog naar een geschikt plaatje.
Maandag 31-5-2010 11:27:33Alex Daemen (BoZ): Op deze prachtige foto (bekijkt de smoeltjes van de kinderen eens in close up) is op de achtergrond een vlaggen parade te zien met daarop m,i, een stadswapen.Het lijkt mij meer dan hetjaarlijkse koningingendag feest in de stad. Veel versieringen zijn aangebracht voor meerdere dagen feest zoals grote poorten met veel bloemen. Ik denk aan een zoveel jarig bestaan van stadrechten.
Voor het wapen stuur ik een detail op naar de redactie.
Maandag 31-5-2010 09:20:48dick zweers (bergeijk): Op speciaal verzoek, haha, Sjoerd.... Of die gevels werkelijk naar voren hellen laat ik graag aan anderen ter beoordeling. Was dat wishful thinking van mij? Als het toch zo is kunnen we het zoekgebied beperken. Ik weet wel dat het 'op de vlucht bouwen' opzettelijk werd gedaan (dat is goed te zien als je zo'n pand betreedt) en dat dan de raamkozijnen in dezelfde schuinte werden geplaatst als de muren. In de keuren (voorlopers van bouwverordeningen) zijn wel bepalingen hieromtrent opgenomen (afgaande op de literatuur). Hoorn heb ik kennelijk over het hoofd gezien, Martin, en denkelijk Dordt ook. Misschien meer plaatsen? Wie ...? Over de reden om zo te bouwen bestaat geen eensluidend oordeel. Het is frappant dat in Amsterdam de oudste gevels ook het verst naar voren hellen. Later werd die schuinte wat gematigd. De één denkt dat dit uit de houtbouw voortkomt (per verdieping een overkraging & dat argument pleit voor de 'middeleeuwen-theorie'). Dit impliceert een verband met de rechten van een bouwheer om zijn pand zo groot mogelijk te maken (lees naar voren uit te bouwen), zonder de straat onnodig te versmallen. Anderen zeggen dat je zo makkelijker het regenwater van de gevel houdt en weer anderen zeggen dat bij het hijsen zo de minste kans bestaat dat de zakken langs de gevel schuren.

Intussen heb ik een zeer dommme fout gemaakt want iedere Amsterdamse gevel heeft een hijsbalk. Dat is tot op vandaag een bouwvoorschrift.

Het grote, brede pand met 5 assen, precies middenin, komt me bekend voor. Misschien dat de dakkkapel met halfcirkelvormig dak naar een bepaalde regio wijst?
Maandag 31-5-2010 08:33:42Martin Snuverink (Voorburg): Nou, zeg, als er één stad is waar gevels naar voren hellen is het wel Hoorn.
Zondag 30-5-2010 22:48:13Dennis de Waart (Heemskerk): Absoluut geen Amsterdam. We zien hier een middelgrote plaats in mogelijk het westen van ons land.
Zondag 30-5-2010 19:48:39Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Dick, is het geen middeleeuws gebruik om gevels naar voren te laten "hellen"? En is dat dan "in de vlucht bouwen"? Dan zouden de vensters er toch eigenlijk verticaal in moeten staan?
Hier zie ik met de gevels meehellende vensters en dan denk ik: verzakt! In de binnenstad van Dordrecht helt zowat elke oude gevel voorover, inclusief de vensters. Ik heb altijd gedacht: logisch met die slappe grond. Dijkhuisjes hellen daardoor juist vaak weer achterover. Sterke oude dijk; slappe grond erachter. Dick, leg eens uit, dan leren we er weer van.
Zondag 30-5-2010 19:37:18dick zweers (bergeijk): Zie ik het goed dat de gevels licht naar voren hellen? Dan is het Amsterdam, op afstand gevolgd door Rotterdam, Delft of Den Haag. Misschien dat dit ook in Gouda nog voorkomt. Meer plaatsen waar gevels 'op de vlucht' werden gebouwd ken ik niet. Het tafereel doet nogal 'Amsterdams' aan.
Zondag 30-5-2010 18:46:37  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):