Inzender: Harm Renkema 

Gegevens: Foto op karton van een winkel op de hoek. Straatnaambordje links eindigt op straat, het eerste deel is onleesbaar. Straatnaambordje rechts onleesbaar.

Datering:    Formaat: 12,5 x 17 cm    Extra beelden: Vergroting

Geplaatst: 30 mei 2010


 Reacties op Zoekplaatje 1103 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Deurningerstraat hoek Grootestraat in Oldenzaal

dick zweers (bergeijk): Jan, van harte !
Maandag 7-6-2010 08:40:32



alex daemen (BoZ): Met een mooi plaatje bedoel ik.
Zondag 6-6-2010 17:56:04



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Jan, ook ik ben overtuigd.
Zondag 6-6-2010 16:16:03



Theo.B. (Den Haag): Gelijk heb je. Fraai opgelost!
Zondag 6-6-2010 15:47:50



Jan Spoolder (Utrecht): Ik rest mijn kees.
Zondag 6-6-2010 15:13:29



Alex Daemen (BoZ): Kan iemand mij overtuigen. Ik het het pand waar op streetview de smulhoek in zit? De oude bewijsfoto vind erg mager bewijs.
Zondag 6-6-2010 15:02:46



Redactie (Den Haag): Een duidelijker bewijsfoto zou mooi zijn, maar ik ben nu al overtuigd. Heel mooi gevonden Jan! En Dick wees terecht naar Twenthe.
Zondag 6-6-2010 14:11:02



Martin Snuverink (Voorburg): Ik ben volledig overtuigd.
Zondag 6-6-2010 14:02:48



Jan Spoolder (Utrecht): Heren, jullie kijken naar de verkeerde hoek. Ik bedoel de hoek Grootestraat-Deurningerstraat en ben er inmiddels van overtuigd dat deze oplossing juist is. Op bijgaande foto (separaat naar de redactie gemaild) is het hoekpandje beter te zien (rechts naast de winkel met de neergelaten luifel); de halfronde dakkapel, 2 vensters naast elkaar, zelfs de lichte plek op het metselwerk zijn hierop duidelijk te onderscheiden. Op een luchtfoto van Oldenzaal eind twintiger jaren komt het pand al niet meer voor. Ik zoek nog even naar beter bewijs.
Zondag 6-6-2010 13:03:30


Bewijsfoto ingestuurd door Jan Spoolder - red.



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Ik stuit zelf ook nog op twijfels. Bovendien is er ook in Hengelo, Enschede en "Dinkelland" nog een Deurningerstraat. We zijn er nog niet.
Wat de dakpannen betreft: het dak ziet er gerenoveerd uit en ik vond het dwarskapje achter het nog bestaande pand zo treffend nog aanwezig. Maar dat er op meer plekken nog aan zitten.
Zondag 6-6-2010 10:37:29



Martin Snuverink (Voorburg): Als het huis links Deurningerstraat 27 in Oldenzaal (Christoffel’s) zou zijn, het dak nu kleinere dakpannen hebben dan destijds. Kan dat?
Zondag 6-6-2010 10:12:30



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Ik denk dat Deurningerstraat klopt. Het pand nr. 27 (croissanterie Christoffels lijkt hetzelfde als dat op het ZP, na het pandje met de ronde hoek. De ronde hoek is weg, het zou zijn vervangen door De Wijnkelder, een nieuw hoekpand met afgeschuinde hoek en kap. Vreemd is nog dat de Deurningerstraat nu een S-bocht maakt. De camera van Streetview volgde de Deurningerstraat en daarna de Langestraat. Als op het bordje op het ZP rechts staat: Kortestraat, dan zou deze nu het vervolg van de Deurningerstraat zijn waar deze overgaat in de Langestraat. Bewijs van de naamverandering heb ik niet.
Ik dank het begin van de straatnaam DE aan mijn vrouw, maar Jan, ik denk dat jij de sleutel hebt gegeven. Ik weet niet of het pandje met de ladder ook dat van het gezochte pand is, omdat ik het idee heb dat jij op een andere straathoek mikt. Ik ben benieuwd wat er uitkomt.
HIJSM in Oldenzaal? Jazeker, de GOLS en de EO, de Spoorwegmaatschappij Enschede - Oldenzaal, werden geëxploiteerd door de HSM. Het emplacement en de lijn zijn verdwenen.
Zaterdag 5-6-2010 22:05:26



Jan Spoolder (Utrecht): Zou dan het pandje van 1 verdieping moeten zijn (met de ladder er tegenaan)op bijgaande link. Je kijkt wel tegen een soort van dakrand aan... Nu helaas geen tijd om verder op zoek te gaan, misschien vanavond/morgen.
Website: http://www.inoudeansichten.nl/ansichten/showfull.p [...]
Zaterdag 5-6-2010 19:03:39



Jan Spoolder (Utrecht): De straat naar rechts zou dan mogelijk de Groote Straat kunnen zijn (in Oldenzaal dus). Helaas is hier veel gesloopt en herbouwd, ook de buurpanden aan weerszijden.
Zaterdag 5-6-2010 18:55:32



Jan Spoolder (Utrecht): Deurningerstraat Oldenzaal? Dit rijmt echter niet met Noord-Holland, wat anderen opperen. Ik vind het hoekpandje echter toch wel wat Twents/Achterhoeks hebben.
Zaterdag 5-6-2010 18:46:26



Rob Wagenaar (Zeist): Ik vermoed dat de straatnaam begint met de of da. Ik denk aan da Costa ,de Genestet of de Spinoza. De laatste naam zou het beste passen, bij het gepuzzel van Sjoerd. Ik houd het daarom even op de Spinozastraat. En laat het verder zoeken aan de zonvermijders over.
Zaterdag 5-6-2010 17:38:49



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Na een dag turen en een steeds bezorgder blik in de ogen van mijn huisgenoten, wil ik iets suggereren. Misschien dat iemand een licht opgaat. En dan ga ik vandaag weer iets anders doen.
Staat er links zoiets als DR/DS/DE SPERGLE STRAAT? Het is een beetje in strijd met het idee dat er voor de Tweede Wereldoorlog slechts beperkt met namen is gewerkt, vergeleken bij nu. Toch kwam dat op lokaal niveau wel voor: een plaatselijke held vernoemd. In grote steden had je natuurlijk eerder namenbuurten van schrijvers, schilders, rivieren of eilanden. Hier staat echter naar mijn mening geen woord maar een naam. Met Google kun je naar hartelust suggesties opgeven waarna google locaties suggereert of afschiet. Dat werkt goed maar tot nu toe zonder succes.
Agentschappen van de HIJSM als deze moeten we in middelgrote steden en dorpen zoeken.
Zaterdag 5-6-2010 09:29:36



Harm Renkema (Groningen): Ik stuur Wim een detailscan van het straatnaambordje met het verzoek om deze bij het zoekplaatje te voegen
Woensdag 2-6-2010 22:50:11


Detailscan ingestuurd door Harm Renkema - red.



Sicco Fockens (Blijham): Ik heb ook wat geprobeerd met fotobewerking van het linker bordje, en ik had ook het idee dat het bovenste woord van het linker bordje op 'zer' eindigt, en gokte op Enkhuizerstraat, wat geen aanknopingspunten opleverde.
Woensdag 2-6-2010 22:30:03



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Ooit heb ik nogal wat slechte handschriften moeten ontcijferen en dan ontwikkel je een zeker raadvermogen. Soms lukt het dan met vage bordjes ook.
Zo las ik op het linkerstraatnaambordje Glasblazerstraat en op het rechter Poststraat. Dat leidde echter niet tot een locatie. Het brengt me wel op de vraag aan Harm: is er helemaal niets van te maken, ook als we "straat" er wel uit kunnen halen?
Woensdag 2-6-2010 22:09:10



Harm Renkema (Groningen): Het linker straatnaambordje eindigt op straat. Met een ouderwetse vergrootglas op het origineel is het vaak beter te lezen dan een digitale uitvergroting.
Maandag 31-5-2010 21:28:20



Martin Snuverink (Voorburg): Op het risico af voor chauvinist te worden uitgemaakt, ik kan het niet laten erop te wijzen dat R’s niet kan slaan op Ringers’s, maar wel op Rademaker’s, de Haagse chocoladefabrikant, die onder meer de Haagse Hopjes, waarin overigens geen spoor chocolade zat, produceerde.
Overigens is de verkoop van producten van Bensdorp, Ringers en Rademaker niet erg plaatsgebonden.
Verder, als Harm Renkema, die de originele kaart, heeft beweert dat de straat links … straat heet en Gerard Nachbar beweert dat de straat ….buurt heet, moet één van de twee jokken, nou ja, pardon…., zich vergissen. Wat is het nu? Ik houd het op …straat.
Het pand rechts lijkt me geen woning, maar eerder een postkantoor in een kleinere plaats. Ik vind Alkmaar eigenlijk wat te grootsteeds voor dit beeld, maar kan het niet uitsluiten.
Maandag 31-5-2010 21:15:09



dick zweers (bergeijk): Goed om Alkmaar verder uit te spitten. Lijkt me (intussen) zeer geloofwaardig.
Maandag 31-5-2010 20:41:30



Gerard Nachbar (Almere): Het reclamebord boven de winkeldeur met de 'R' erin is hoogstwaarschijnlijk van Ringers' Cacao. (Ringers = Haarlem) Het gaat hier om een chocolaterie met de nodige branchevreemde activiteiten. De uitvergrotingsmogelijkheden die mijn iMac biedt levert het vermoeden op dat het linker straatnaambordje 'XX-buurt' toont. Ik heb hier een Alkmaars gevoel bij. Een oom van mijn vader had aan het Ritsevoort een chocolaterie en deed ook in verzekeringen. Dat huis had (en heeft nog steeds) een trapgevel, dus is het zp'tje niet.

In welke Noord-Hollandse steden komen/kwamen er 'buurten' voor?
Maandag 31-5-2010 12:20:36



Rob Gruben (Bokhoven): Onder Cacao Bensdorp staat de plaats: Amsterdam
Maandag 31-5-2010 11:15:03



Leo R, (Utrecht): Ik heb er zelf nogal een Noord-Hollands gevoel bij. Hoe dan ook is het pand geheel rechts opvallend; met de dieper liggende ramen, en het dubbele raam op de benedenverdieping.
Maandag 31-5-2010 10:36:53



dick zweers (bergeijk): Bedankt, Leo voor dit heldere exposé. Het rijtje afgaand wil ik nog niets uitsluiten, maar een bovengemiddelde kans geef ik de laatste en derde van onderen. M.a.w. Twente, eerder dan de Achterhoek. Almelo...?
Maandag 31-5-2010 07:55:58



Leo R. (Utrecht): De aanduiding "Hollandsche spoorweg" slaat op de HIJSM; we mogen dus aannemen dat we ons bevinden in een plaats die door deze spoorwegmaatschappij bediend werd. Dat betekent:
geheel Noord-Holland
Amsterdam-Haarlem-Leiden-Rotterdam
Schiedam-Hoek van Holland
Amsterdam-Amersfoort-Zutphen-Winterswijk
Hilversum-Utrecht
Amersfoort-Kesteren
Dordrecht-Geldermalsen-Elst
Stavoren-Leeuwarden
Leeuwarden-Dokkum/Stiens-Harlingen
Apeldoorn-Deventer-Almelo-Oldenzaal
Apeldoorn-Hattem-Zwolle/Kampen
GOLS-lijnen (Achterhoek/Twente)

De rest van het land kunnen we gevoegelijk uitsluiten.

Zondag 30-5-2010 23:07:10



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):