Inzender: Dennis de Waart 

Gegevens: Niet gelopen fotokaart van de manufacturen- en naaimachinewinkel van W. van der Wel Jr. of W. van der Wal Jr. Geen huisnummer zichtbaar. Het linker buurpand heeft een klokgevel gezien de nog net zichtbare aanzet ervan. Opname door Eduard Sanders, Fotograaf, Warmoesstraat 13, Groningen, die in een groot deel van Nederland fotografeerde.

Datering: circa 1915    Formaat: 14 x 9 cm    Extra beelden: Vergroting

Geplaatst: 1 mei 2010


 Reacties op Zoekplaatje 1098 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Achterstraat, Hattem

dick zweers (bergeijk): Prachtige oplossing, Theo !
Maandag 25-10-2010 08:56:33



Dennis de Waart (Heemskerk): Heren, hartelijk dank voor deze prachtige oplossing.
Zaterdag 23-10-2010 20:21:56



Theo.B. (Den Haag): Harm, bedankt voor aanvullende bewijsfoto.
Hier nog de buren links.
Website: http://www.posthaarmode.nl/Route.html [...]
Vrijdag 22-10-2010 22:48:26



Harm Renkema (Groningen): Via bijgaande link een bewijsfoto dat Theo het juist heeft geschoten.
Website: http://www.heemkundehattem.nl/nl/foto-collectie/&s [...]
Vrijdag 22-10-2010 22:41:07



Theo.B. (Den Haag): Januari 1902 huwt Wouter van der Wal met Hendrika Christina Rouwenhorst te Hattem. Hij is manufacturier en zoon van Wouter van der Wal. (genlias)
Op zoek naar een lokatie kom ik in de Achterstraat een ingang met timpaan tegen die veel lijkt op het spiegelbeeld. Zoeken bij gelderlandinbeeld,hattem >kerken >pag 1, foto 8.
Geen Streetview ter plaatse maar vanuit vogelvlucht is wel een klein steegje tussen tegenoverliggende panden te zien.
De Panoramiofoto staat hier verkeerd, dit is in de Achterstraat bij de flauwe bocht.
Website: http://maps.google.nl/maps?ll=52.475107,6.069199&s [...]
Vrijdag 22-10-2010 22:17:46



dick zweers (bergeijk): Waterafvoer is m.i. de hoofdreden dat men bij houtbouw een ruimte open liet. Op een gemene muur ligt (natuurlijk) altijd een goot en 'stadskeuren'(voorlopers van bouwverordeningen) bevatten allerlei bepalingen omtrent wederzijdse plichten en rechten. In streken waar de houtskeletbouw zo goed als verdwenen is herinneren deze 'weegten' of hoe ze ook plaatselijk mogen heten aan de houtbouw: ze bestaan meestal nog. Nog altijd zijn er (overal in ons land) situaties te vinden waar in zo'n geval goten ontbreken. Soms zijn ze op een onhandige manier tussen twee panden in geprutst. Nog even iets recht zetten: houtbouw in de kustprovincies kent (kende) niet alleen planken buitenwanden. De Zaanstreek is een goed voorbeeld. Het kwam en komt ook voor dat de staanders half ingemetseld werden waardoor aan de buitenzijde alleen maar metselwerk te zien is, dat dikwijls nog oorspronkelijk is. In Amsterdam bestaan nog wel voorbeelden.
Dinsdag 15-6-2010 12:34:40



Jan Spoolder (Utrecht): Kenmerkend voor zo'n weegte tussen twee panden is dat deze mede bedoeld is om het hemelwater af te voeren, en dat dus dakgoten vaak ontbreken. Is dat misschien ook regionaal bepaald?
Dinsdag 15-6-2010 10:35:26



dick zweers (bergeijk): Van de heer Ben Morshuis kreeg ik onderstaand bericht: Beste Dick Zweers,

Ik heb de foto bekeken en vergeleken met het pand Marktstraat 6. Helaas is ook op al oude foto’s (ansichtkaarten) geen pand op die plek te vinden dat overeenkomst vertoont met foto 1098.

Ook op foto’s van andere straten in Ootmarsum kan ik het pand niet vinden.

Daar komt bij, dat de naam Van der Wal als manufacturier me niet bekend in de oren klinkt. Een inwoner met de naam Van der Wal overigens ook.

Jammer, dat ik u niet verder kan helpen.

Mocht er in de toekomst alsnog iets boven water komen, dan houd ik u op de hoogte.

Succes met uw verdere zoektocht.

Ben Morshuis


Dinsdag 15-6-2010 08:23:00



dick zweers (bergeijk): Juist dat poortje, Jan, is voor mij heel on-Twents, en een reden waarom ik nooit aan Twente had gedacht. Je kent dit gebied natuurlijk oneindig veel beter dan ik. Toch meen ik aanwijzingen voor een zichtbaar houtskelet te zien, ook al is er misschien een stijl weggehaald. Ik zou geen andere reden kunnen bedenken voor twee bouwnaden op 20cm van elkaar. Houtbouw kwam ook in het westen voor. Dit pand, en de 'weegte' tussen de panden zou ook in bijv. Weesp (Slijkstraat) kunnen staan. Of in Purmerend waaraan G.A. Bonink dacht. In die streken is de houtbouw op vanaf de straat onzichtbare resten na verdwenen. Waar ze ooit bestond was het houtskelet in het westen steeds met planken bekleed. Ik wil Twente nog niet loslaten.
Zondag 13-6-2010 15:17:45



Jan Spoolder (Utrecht): Dat gespiegelde poortje heeft mijn aanvankelijk enthousiase voor Twentse stadjes weer wat getemperd. Dat kan ik nog nergens plaatsen. Ook ben ik toch niet helemaal zeker of we de regel van een gebint zien in de zijgevel. Klokgevels of halsgevels zijn in Twente zeldzaam; die in Delden (posthuis In de Kroon) is het in ieder geval niet. In Rijssen en Oldenzaal is het nodige gesloopt.
Zondag 13-6-2010 12:59:36



dick zweers (bergeijk): Jan, je denkt dus ook dat mijn waarneming klopt. Een weegte; weer wat geleerd. In elk geval zien we dergelijke tussenruimtes overal waar men vroeger in hout bouwde. 'Gemene' muren horen bij steenbouw. De gevelaanzet van de linker belending wordt al bij de beschrijving van deze foto vermeld. Intussen denk ik dat Marktstraat 6 in Ootmarsum niet kan. Daar is het hoogteverschil tussen dakgoot en gevelaanzet van de belending (Markstraat 8) beduidend kleiner dan bij het zoekplaatje. Ik had al eens aan Delden gedacht, maar daar nog niet gezocht. Dank voor de tip omtrent andere Twentse stadjes. Ik wacht ook de reactie van de heer Morshuis nog af. Intussen heb ik de foto 'opgeblazen' en zie ik tot mijn verwondering een strook van ruim 20cm breed tussen de voor- en zijgevel van de belending. Precies de maat van een houten stijl, maar ik vraag me af of dit werkelijk een houten stijl is. Het kan ook metselwerk zijn, en in dat geval kan zo'n stijl verdwenen zijn en vervangen door metselwerk. Dat heb ik vaker gezien, al herinner ik me niet zo gauw waar. In elk geval ligt deze strook nèt achter de voorgevel. Dat betekent dat we niet tegen de (zeer gebruikelijke) bouwnaad tussen voor- en zijgevel aankijken. Misschien dat het gespiegelde poortje van Jan Jaap Luijt ons nu verder helpt?
Zondag 13-6-2010 10:39:34



Jan Spoolder (utrecht): Een scherp oog van Dick Zweers! Er lijkt een vankwerkconstructie in de zijwanden aanwezig. Het pand lijkt ook op een zandstenen plint te staan. Zo'n ruimte tussen de panden noemt men in Twente een weegte, Dick. Het genoemde pand in Ootmarsum is zeker een kanshebber, anders komen Rijssen, Delden en Oldenzaal in beeld.
Zaterdag 12-6-2010 20:58:11



dick zweers (bergeijk): Nog in afwachting van reacties op mijn vraag omtrent een belendend houtskelet kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. Zoeken op Van der Wal manufacturen in Ootmarsum kwam ik iets anders tegen dat ik hieronder zal toelichten. Het telefoonboek van 1915 vermeldt in Ootmarsum geen Van der Wal. De naam echter komt in deze regio voor. Bijgaande link toont het pand Markstraat 8 in Ootmarsum. Het zou de (net niet zichtbare) linker belending van het zoekplaatje kunnen zijn. In dat geval is het pand van het zoekplaatje omstreeks 1930 door een nieuw vervangen zijn. Ik zal de vraag of er een Van der Wal Manufacturen in Ootmarsum op het adres Marktstraat 6 gevestigd was voorleggen aan de Ben Morshuisstichting aldaar.
Website: http://www.heemkunde-ootmarsum.nl/pdf/wine-gallery [...]
Zaterdag 12-6-2010 19:55:12



dick zweers (bergeijk): In Herwijnen kan ik moeilijk geloven, Arnold. Dit type huizen komt daar bij mijn weten niet voor. Zie ik het goed dat uiterst links in beeld een houten stijl en rechts daarvan een regel zichtbaar zijn? In dat geval is het belendende pand van een houtskelet voorzien en komen we in de Achterhoek of Twente uit, een gebied dat ik eerder weinig kans gaf. Ootmarsum is een plaats waar overal tussen de huizen nog houten wanden te zien zijn met een vulling van metselwerk.

Wie wil dit ontkrachten of bevestigen?
Zaterdag 12-6-2010 19:29:23



Arnold Tak (Waddinxveen): omdat het eigendom van winkels weleens binnen de familie wordt overgedragen, is dit misschien een voorzet: maart 1928 -> Fa. A. van der Wal, Manuf., Herwijnen
Maandag 31-5-2010 16:39:45



dick zweers (bergeijk): Dat kan, maar dat doet niets af aan de rest van mijn betoog.
Dinsdag 4-5-2010 16:04:13



Leo R. (Utreech): Tja, maar de poort/deur kan natuurlijk ook van een 19-eeuws gebouw in neostijl zijn.
Dinsdag 4-5-2010 15:30:23



dick zweers (bergeijk): Proficiat Dik Kralt en Rita, met 1092 !!

N.a.v. bovenstaand zoekplaatje. Het kan inderdaad een 17e-eeuws poortje zijn, bijvoorbeeld van een Hofje. Daarom heb ik volledig nagelopen: afbeeldingen bij Loosjes, 'Stadsgezichten en Woonhuizen', 'Hofjes in Nederland', idem uit de Heemschutserie en 'Leiden'(Ir. H. van Oerle, eveneens Heemschutserie. Dat zijn veel plaatjes, maar niet alle poortjes of hofjes staan daarin. Geen overeenkomst gevonden. In de Servetstraat in Utrecht staat ook een vergelijkbaar poortje, nabij de Mariaplaats, zuidelijke straatwand. Maar de huizen zijn daar veel hoger.

Ik redeneer als volgt. Dit is een niet zeer brede straat in een stadsgebied dat in de 17e eeuw bebouwd was. Gezien de hoogte van de huizen (linker belending) hebben de huizen 1 bouwlaag en een kap met borstwering (d.w.z. dat onder de dakvoet op zolder nog een stuk muur is voordat de dakschuinte begint. Dan komen we uit in een klein stadje Purmerend of Weesp e.v.a.) of in de 17e-eeuwse periferie van een grotere stad.

Als het werkelijk een hofje is dan maakt Oost-Nederland weinig kans omdat daar weinig hofjes zijn. Limburg kunnen we op grond van de architectuur uitsluiten.


Dinsdag 4-5-2010 13:55:04



G.A.Bonink (Purmerend): Het lijkt heel veel op een winkeltje in Purmerend "de Breedstraat"gerund door een oude man.Naam weet ik niet.
Zondag 2-5-2010 10:27:00



Janjaap Luijt (Utrecht): etalageruit natuurlijk
Zaterdag 1-5-2010 22:03:28



Janjaap Luijt (Utrecht): Let ook op de opmerkelijke toegang van het pand aan de overkant van de straat dat te zien is in de spiegeling van de rechter etaageruim. Duidelijk is er een deur te zien met zuilen en een timpaan (17e eeuws?)
Zaterdag 1-5-2010 22:02:21



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):