Inzender: Haags Gemeentearchief 

Gegevens: Foto door W.J. van der Pool. Deze foto is al tientallen jaren als 'Parallelweg' in de collectie van het Haags Gemeentearchief aanwezig maar kan onmogelijk de Haagse Parallelweg voorstellen. Van der Pool had vanaf een plat dak zicht op een bouwplaats. Op de houten bouwkeet van twee lagen staan letters, daarvan is slechts zichtbaar: Fa. W en eronder A. Op de achtergrond een schuin uit beeld lopende straat met woongebouwen van (grotendeels) vier lagen.

Datering: circa 1925    Formaat: 12 x 17 cm    Extra beelden: Vergroting

Geplaatst: 1 mei 2010


 Reacties op Zoekplaatje 1090 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Schiedamseweg/2e Gijsingstraat, Rotterdam

John Hennink (Rotterdam): De tekst van Martin Snuverink ten aanzien van de bebouwing rechts van het Visserijplein is niet correct. Ten eerste is niet het stukje aan de Rösener Manzstraat bewaard gebleven, maar het volledige blok Jan Kobellstraat, R. Manzstraat, Van Duylstraat en Gijsingstraat (toen 1e Gijsingstraat). Dat staat er nu nog en beslaat de hele oostelijke kant van het huidige marktplein. Verder heeft er nog een speciaal gevormd blok gestaan op een zeer groot gedeelte van het huidige Marktplein. Zowel de R. Manzstraat tussen Jan Kobelstraat en Gr. Visserijstraat, als de Jan Kobelstraat tussen de R. Manzstraat en de 1e Gijsingstraat waren 2-zijdig bebouwd. Aan de pleinzijde had het blok een dubbele knik van 45 graden. Op de bijgesloten luchtfoto is de vorm daarvan nog goed terug te vinden.
Voor de duidelijkheid: Cijfer 1 is het Visserijplein. Het cijfer staat op de plaats waar de dubbelgeknikte bebouwing gestaan heeft. Het cijfer 7 is de Jan Kobellstraat. Het blok rechts van dat cijfer is er dus nog helemaal.

Website: http://g2.img-dpreview.com/0719B35E682E4DAC85B6327 [...]
Maandag 2-11-2015 03:06:41



Martin Snuverink (Voorburg): In reactie op J. Hennink:
De straat die op het zp in het midden naar achter loopt is inderdaad de Haringpakkersstraat. Rechts ervan zien we dan de westzijde van de Groote Visscherijstraat in aanbouw. Het hoekpand Haringpakkersstraat 66 / Rösener Manzstraat met het merkwaardige venster, waarnaar J. Hennink verwijst, bestaat nog steeds goed herkenbaar, al is het venster bij de renovatie vervangen. Zie hiervoor streetview (link).
De gevelwand links in aanbouw is de noordzijde van de 2e Gijsingstraat, die dateert van 1923.
De zuidzijde van de 2e Gijsingstraat dateert eveneens van 1923. De even zijde tussen Groote Visscherijplein en Taander(s)straat (144-186) komt pas in 1925 in de adresboeken voor.
De huizen Schiedamseweg oneven tussen Groote Visscherijstraat en Taander(s)straat (185-195) dateren van 1919 en 1920 en waren vanaf 1922 bewoond.

Hieruit blijkt dat de foto niet is genomen vanaf het dak van de huizen aan de 2e Gijsingstraat (dat nog niet bestond), maar wel van de Schiedamseweg (NZ, 185-195). Volgens de pandkaarten hadden deze huizen inderdaad platte daken.
Website: https://www.google.nl/maps/@51.913184,4.4401705,3a [...]
Woensdag 12-8-2015 09:26:02



J.Hennink (Hellevoetsluis): Ik heb de foto nog eens goed bekeken, want ergens in mijn achterhoofd speelde nog iet wat ik niet kon plaatsen. Inmiddels denk ik te weten wat.. Ik denk dat de foto niet genomen is vanaf de 2e Gijsingstraat, maar vanaf de Schiedamseweg. Voor de 2e Gijsingstraat zou de straat veel te breed worden. Zie de foto van de 2e Gijsingstraat.
Dinsdag 16-6-2015 23:14:49 (geplaatst door red. op 7-8-2015)
klik om te vergroten



J.Hennink (Hellevoetsluis): Ik heb dat zoekplaatje nog eens goed bekeken want er klopt mijns inziens iets niet helemaal aan de plaatsbepaling. Het scheelt niet veel, maar de opgegeven locatie is niet helemaal exact. De fotograaf heeft inderdaad op een het dak van een huis van de 2e Gijsingstraat gestaan, maar iets meer richting Grote Visserijstraat dan bij de beschrijving aangegeven. De straat links is de Taandersstraat en de straat waar we rechts half inkijken is de haringpakkersstraat. Het is aan één detail te zien.
Foto 1 is van de Haringpakkersstraat uit een latere periode (jaren '60 oid) met een markering om een bijzonder gevormd raam. Dat raam is niet te vinden op de hoek met de Taandersstraat (geverifieerd).
Foto 2 is een uitsnede van de raadplaat met een markering om datzelfde raam heen. Vergelijk op beide foto's ook de bebouwing in het tweede gedeelte van de Haringpakkersstraat eens. De specifieke gevelverspringingen zijn makkelijk te herkennen.
Zondag 14-6-2015 23:31:02





Ingrid Evers (Maastricht): Congrats, Martin!
Woensdag 26-5-2010 23:26:26



Martin Snuverink (Voorburg): Extra info: het woningcomplex in aanbouw is een ontwerp van de vermaarde Rotterdamse architect J.J.P. Oud.
Woensdag 26-5-2010 23:15:29



Gerard Nachbar (Almere): Klasse, Martin!
RAF-foto's van Bospolder/Tussendijken, inclusief weggebombardeerde bebouwing, bieden verder ondersteunend bewijs.

Bijvoorbeeld 2-3-1945, frame #3080. Zelfs van boven vind je flats op de rechter achtergrond.
Woensdag 5-5-2010 12:23:19



Wim de Koning Gans (Den Haag): Klasse, Martin! Dankzij jouw gedegen speurwerk zal deze foto nu een goede bestemming krijgen. Hieronder een beeld van Streetview met de Rösener Manzstraat hoek Van Duylstraat.
Website: http://maps.google.nl/maps?f=q&source=s_q&hl=nl&ge [...]
Woensdag 5-5-2010 12:07:27



Martin Snuverink (Voorburg): Rotterdam, Tussendijken, 2e Gijsingstraat.
Dat dit Rotterdam is, daarvan was ik al vrijwel zeker. Na tevergeefs zoeken in Zuid, ben ik terechtgekomen in Tussendijken. Deze buurt is gedeeltelijk verwoest tijdens het zogenoemde “Vergeten bombardement” op 31-03-1943.
Dit is de 2e Gijsingstraat. Hier stonden 4 (bijna) identieke blokken tussen de Korfmakersstraat in het westen, die we links op het zoekplaatje zien, de Netteboeterstraat, de Taandersstraat, die we rechts op het zp zien, de Haringpakkersstraat (deze laatste drie straatdelen bestaan niet meer) en de grote Visserijstraat.
Aan de 1e Gijsingstraat stonden nog twee van deze blokken tussen Visserijplein, Jan Kobellstraat en Van Duylstraat. Aan de Rösener Manzstraat tussen Jan Kobellstraat en Van Duylstraat is nog een deel over, dat op streetview.nl goed te zien is (het is me niet gelukt hiervan een link te produceren).
GAR foto 1980-1800 toont deze woongebouwen met hoekwinkels. Hieruit blijkt dat het zoekplaatje van 1922-1923 dateert.
Het plaatje is gemaakt in NO richting vanaf een niet meer bestaand gebouw aan de zuidkant van de 2e Gijsingstraat. Zie GAR foto IX 1125 en 1978-3489.
GAR foto’s 1978-3449 en 1980-1799 tonen de binnenplaats van één de vijf gesloten woonblokken.
De woonblokken op de achtergrond stonden in de Bruijnstraat, tussen Zoutziedersstraat en Rösener Manzstraat. Zie GAR foto 2004-5341. Deze blokken zijn niet ontkomen aan de moker van de stadsvernieuwing. Erachter loopt de Mathenesserdijk, toen nog onbebouwd, en de Delfshavense Schie. Daarachter is de oudere bebouwing zichtbaar van de Aelbrechtskade en verder richting centrum.
Op de achtergrond recht vooruit zien we zeer schimmig de Mathenesserdijk met daarachter de reeds bestaande bebouwing van Spangen.
Het GAR heeft eigenlijk best veel fotomateriaal van deze opvallende gemeentewoningen.
Ik vermoed dat fotograaf W.J. van der Pool is meegegaan met een werkbezoek van een Haagse delegatie van Stadsontwikkeling naar Leiden (ZP 1091) en Rotterdam voor het bekijken van aansprekende voorbeelden van moderne volkshuisvesting.
Het heeft me heel wat zweetdruppeltjes gevergd om deze puzzel helemaal op zijn plaats te krijgen.
Website: http://www.gemeentearchief.rotterdam.nl/content/in [...]
Woensdag 5-5-2010 11:29:29



Martin Snuverink (Voorburg): De blokken met 4 woonlagen op de achtergrond intrigeren. Vermoedelijk is dit een soort maisonnettebouw: een dubbel benedenhuis met daarboven een dubbel bovenhuis. De bovenste etage heeft slaapvertrekken, met lagere plafonds. Waarschijnlijk zijn de 1e en de 2e etage de woonetages, een soort bel-étages. Dit woningtype ken ik alleen in Rotterdam en in wat luxueuzere en ruimere uitvoering Amsterdam Nieuw Zuid (Rivierenbuurt, bijv. Moerdijkstraat even zijde). Maar de ingangspartijen van het ZP zijn niet Amsterdams. Dus Rotterdam blijft favoriet.
Het bouwblok in aanbouw links voor is een gesloten carré en heeft een poort naar het binnenterrein. Dit is niet alledaags.
Zondag 2-5-2010 23:18:12



Martin Snuverink (Voorburg): Een beetje speculatief, maar ik ben nog niet 100% zeker: “ik wist niet dat de Haagse fotograaf W. van der Pool ook in Rotterdam gefotografeerd had.”
In 1925 kwamen woongebouwen van 4 hoog in Den Haag niet of nauwelijks voor. De bouwwijze doet me zeer Rotterdams aan. Ik heb de neiging om eerst in Zuid te zoeken, omgeving Tarwewijk. Ik zoek verder.
Zaterdag 1-5-2010 14:28:39



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):