Inzender: Hans Roest 

Gegevens: Achterop staat fotograaf van kampen sassenheim maar is niet in sassenheim en omgeving herkend, geen huisnummer of enige opschriften.

Datering: ca. 1920? [schatting red.]   Formaat: niet opgegeven    Extra beelden: Vergroting

Geplaatst: 3 april 2010


 Reacties op Zoekplaatje 1085 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

"Djati Rongo", Zwarteweg in Noordwijk

Pjotr Mulder (Den Haag): Aanvulling op bovenstaande info
Website: https://hetnoordwijkblog.com/2010/05/03/af-en-toe- [...]
Woensdag 25-9-2019 15:28:41dick zweers (bergeijk): De opmerkingen van Martin intrigeren me. Ik denk dat de maat van de zoldervenstertjes het gevolg kan zijn van verlaging van het desbetreffende bouwdeel. Afgaande op Verheul zie ik relatief veel Zuid-Hollandse boerderijen met een opkamergedeelte waarvan het dak hoger is dan van de overige bouwdelen. Dit noemt men een 'stenen kamer', een verschijnsel waarover Alders heeft gepubliceerd en dat al vanaf de 14e eeuw voorkomt, ook in het rivierengebied. We zitten hier toch bij de monding van de Rijn. Als mijn veronderstellingen voor deze boerderij valabel zijn, dan zou dit het oudste bouwdeel zijn & zou het kunnen stammen uit de tijd dat de overige bouwdelen nog geen stenen wanden hadden maar slechts een dragend houtskelet. Pleisterwerk is dikwijls en stellig ook hier een maskering voor bouwnaden en veranderingen die deze toch wel 17e-eeuwse boerderij moet hebben ondergaan, gezien de stijl van ingang en vensters. Jammer dan dit object met al z'n bouwsporen verloren is gegaan.
Woensdag 7-4-2010 14:47:15Ans Roelofs (Deventer): Heel eenvoudig. We staan al zo'n 20 jaar op camping de Noordduinen in Katwijk aan Zee.
Noordwijk was dit weekend dichterbij dan Deventer.
Oud Katwijk en Noordwijk hebben dus mijn interesse.

Dinsdag 6-4-2010 21:16:43Gerard Nachbar (Almere): Balkenende, openbare verkoop, Zwarteweg - Wie heeft er gelekt!?

Iets meer on topic: de naam Djati Rongo plus bijbehorend landgoed inclusief groen vind je ook terug op Bonneblad 401 (Katwijk) op historiekaart.nl of watwaswaar.nl. De omschrijving 'verspreid oostelijk gedeelte van de gemeente' mist de plank volledig, want de locatie is hartstikke zuidwestelijk van Noordwijk-Binnen en veel dichter bij Katwijk dan bij N-B. Een ideale locatie dus voor het weg van de mensen houden van 'gekken en idioten'. Pure nimby avant la lettre uit de jaren '20.
Dinsdag 6-4-2010 12:16:04Martin Snuverink (Voorburg): Fantastisch gevonden van Ans Roelofs, helemaal uit Deventer! Ik ben wel benieuwd hoe Ans erop is gekomen.
Dinsdag 6-4-2010 12:03:54dick zweers (bergeijk): Langs deze weg wil ik Ans Roelofs en alle andere vinders van oplossingen mijn grote complimenten overbrengen. Wat een geweldige scores de laatste tijd !
Dinsdag 6-4-2010 08:33:48Redactie (Den Haag): Mooi gevonden, Ans! De Zwarteweg is de onderste link van Verspreid oostelijk gedeelte... en bleef bij mij eerst onzichtbaar, maar bij full screen lukt het wel. Leidsch Dagblad 26-3-1927:
"Notaris Wagemaker, te Noordwijk, zal op donderdag 31 maart 1927, voorm. 10 uur, aan de Bouwmanswoning "Djati Rongo" in de Klei te Noordwijk, ten verzoeke van den Heer A. BALKENENDE, in het openbaar verkoopen 2 boerenwagens, brik ..."
Website: http://www.noordwijkinbeeld.nl/ [...]
Maandag 5-4-2010 23:49:07Gerard Nachbar (Almere): De navigatie op www.noordwijkinbeeld.nl is moeilijk, want het onderdeel Zwarteweg is ontoegankelijk bij gebreke van een verticale schuifbalk. Via een truc verscheen die alsnog. Ans heeft helemaal gelijk. In de foto zijn de drie dikke bomen verdwenen.
Maandag 5-4-2010 23:45:37Ans Roelofs (Deventer): Dit is boerderij Djati-Rongo aan de Zwarteweg in Noordwijk.
Deze boerderij stond op de plaats waar nu de W.v.d. Berghstichting is. Hij is 1936 afgebroken.
Zie Noordwijk in beeld, verspreid oostelijk deel van de gemeente, Zwarteweg
Maandag 5-4-2010 22:11:56Martin Snuverink (Voorburg): Dick, ik geloof dat dit silhouet te scherp is voor een toren op grotere afstand. Vermoedelijk is het de stam van een (afgeknotte?) boom.
Wat ik me verder afvraag is of het rechter witte hekje, dat uit 8 of 9 spijlen bestaat (aantal niet relevant, maar alleen ter aanduiding) grenst aan een constructie die op een niet gemetseld bouwwerk lijkt dat pal aan de weg staat.
De voordeurpartij heeft empire-kenmerken, en duidt op een bouw- of verbouwperiode van begin 19e eeuw.
Zulke merkwaardig lage raampjes als boven de opkamer kan ik me niet herinneren ooit in Zuid-Holland te hebben gezien. T\och is dit ZH.
Als de boerderij nog bestaat is zij ongetwijfeld een geregistreerd monument en moet zij te vinden zijn. Ik vrees het ergste.
Al is het dan geen Sassenheim, we zullen toch de andere plaatsen in die omgeving, zoals Oegstgeest, Rijnsburg, Katwijk, Noordwijk, Voorhout, Warmond, Lisse en Noordwijkerhout niet moeten uitsluiten. Zoeken op of aan de strandwallen.
Leidschendam-Voorburg zal ik nog uitzoeken, al ben ik hierin niet optimistisch.
Maandag 5-4-2010 12:19:11Hans Roest (sassenheim): even een aanvulling de fotograaf van kampen woonde en werkte ook in noordwijk later in sassenheim
Maandag 5-4-2010 11:49:45dick zweers (bergeijk): Bedankt voor deze correctie Martin. Je moet een streek wel heel goed kennen om dit onderscheid te kunnen maken. Dan gaan we eerst maar eens het binnenduingebied uitdiepen. Het is een optie die mij bij raadpleging van Verheul ook mogelijk bleek, vandaar dat ik schreef 'ook wel noordelijker'. Zo geredeneerd zou zelfs Sassenheim niet moeten worden uitgesloten.

Iets anders: zie ik tussen de eerste en tweede boom van links een slanke toren....? Precies achter een dunne boom? of is dat wishful thinking? Maar.... als anderen die ook zien, zou dat dan de toren van Rijnsburg kunnen zijn?
Maandag 5-4-2010 10:23:51Martin Snuverink (Voorburg): Schipluiden en de andere door Dick Zweers genoemde plaatsen liggen bij mijn weten niet in het Westland, maar in het Oostland (de Oost-ambachten). Het is een veelgemaakte vergissing het gebied dat nu tot de gemeente Midden-Delfland hoort tot het Westland te rekenen. De scheiding tussen beide gebieden is de Zwet (=grenssloot) die van Sion tot de Oranjesluis loopt. Eigenlijk behoort De Lier dus ook tot het Oostland. Westland en Oostland zijn de delen van Delfland.
Ik heb overigens de indruk dat de boerderij niet past in het Oostland, maar meer in het binnenduingebied en ook wel in het Westland, maar niet in de venen. Belangrijkste, maar niet doorslaggevende reden is dat de boerderij niet door een sloot van de weg is gescheiden.
Zoeken in Voorschoten en Wassenaar heeft niets opgeleverd.
Het is een vrij aanzienlijke boerderij met twee hooibergen en ik vermoed voorzichtig dat het een pachtboerderij is, horig aan een landgoed of grootgrondbezitter.
Blijven zoeken in het binnenduingebied.
Zondag 4-4-2010 22:57:30dick zweers (bergeijk): Dit lijkt me een Westlandse boerderij te zijn. In de omgeving van Schipluiden, Kethel, Maasland, Maassluis en Vlaardingen komen en kwamen dergelijke boerderijen voor. Verheul (Boerderijen in Zuid-Holland, Zutphen 1989) beeldt deze boerderij niet af, maar wel zeer vergelijkbare exemplaren, ook wel noordelijker.
Zondag 4-4-2010 16:33:09  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):