Inzender: Harm Renkema     Beschikbaarheid: blijft in mijn eigen verzameling 

Gegevens: Reclamekaart van de NV Machinefabriek v.h. J. Loning te Groningen met de tekst: een van onze vele voorbeelden.

Datering: jaren zestig?    Formaat: 10,5 x 15 cm    Extra beelden: Vergroting

Geplaatst: 3 april 2010


 Reacties op Zoekplaatje 1082 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Leeuwarden, omgeving Achter de Hoven/Romkeslaan/Oostergoweg, gezicht naar het zuiden

ben van der woude (utrecht): gasoliet fabriek moet zijncasolith en lijmf moet zijn lijempf
Dinsdag 13-3-2012 13:54:19Gerard Nachbar (Almere): In zijn bijdrage van 22:29 had Wim het over Potmarge. Dat is de naam van een riviertje dat tot de annexatie in 1944 door Leeuwarden kilometerslang de grens tussen Huizum (Leeuwarderadeel) en Leeuwarden vormde. De kerk stond in Huizum aan de zuidoever, midden in het weiland en ver verwijderd van de Huizumerlaan. Dit blijkt uit RAF-luchtfoto's en een stadsplattegrond uit 1943. Er zal hiervoor wel een reden zijn geweest, maar ik kan die niet bedenken.
Zondag 4-4-2010 10:37:45Wim de Koning Gans (Den Haag): Op een overzichtsfoto uit 1952 is te zien wat er allemaal gesloopt is voordat de barakken van het zoekplaatje verrezen. In het verlengde van de straatjes dwars op de spoorlijn is aan de linkerkant het huisje te zien met dakkapel dat op het (ex-)zoekplaatje links van de barakken staat.
Website: http://hcl.pictura-dp.nl/index.php?option=com_memo [...]
Zaterdag 3-4-2010 23:58:03H.W. Mol (): Ik vond het al vreemd dat er zo weinig fotomateriaal van de locatie te vinden was, maar ik heb dan ook alleen via Tresoar gezocht. Dat er nog een aparte beeldbank voor Leeuwarden was, was mij even ontschoten. Ik heb nog een klein stukje voor plaatsbepaling: Het gebouw met zaagtanden (Atoglas) staat nog in volle glorie op de (behoorlijk verouderde) satelliet- en luchtfoto's van Google en Bing Maps. Inmiddels is het gesloopt, dat weer te controleren valt via Street View.
Website: http://www.bing.com/maps/?v=2&cp=svzjnfhgh6ph&scen [...]
Zaterdag 3-4-2010 23:30:39Wim de Koning Gans (Den Haag): Sjoerd, de Lijempf is op het zoekplaatje rechts te zien, achter de spoorlijn. Dat is dus ook ten zuiden van de spoorlijn.
Zaterdag 3-4-2010 22:53:08Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Behalve dat ik de kerk nog niet goed kan vergelijken, snap ik de ligging niet. Achter het spoor, Wim, dat zegt niet zoveel. Bedoel je ten zuiden of ten noorden ervan? De Lijempf ken ik wel maar die lag toch aan de noordzijde? Ik zal dat nog eens nazoeken.
Zaterdag 3-4-2010 22:47:44Wim de Koning Gans (Den Haag): Bij zoeken in de Beeldbank Leeuwarden op 'Potmarge' komen de beelden tevoorschijn van dit gebied. Achter de spoorlijn lag de zuivelfabriek Lijempf.
Website: http://www.beeldbankleeuwarden.nl/ [...]
Zaterdag 3-4-2010 22:29:42Wim de Koning Gans (Den Haag): Op bijgaande foto van het Gemeentearchief Leeuwarden is de kerk van dezelfde kant te zien, in het midden het gebouw met zaagtanden. Verder weinig overeenkomsten maar voldoende overtuigend wat mij betreft.
Website: http://hcl.pictura-dp.nl/index.php?option=com_memo [...]
Zaterdag 3-4-2010 21:10:30Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Als dit de kerk aan de Huizumerlaan is, dan kijken we naar het zuiden. De spoordijk (het zal tussen Leeuwarden en Achter De Hoven zijn) kan zo smal lijken omdat het gebouw erachter een meter of vier lager staat. Toch heeft juist hier ooit dubbelspoor gelegen... Vreemd.
Ik vraag me ook af of dat niveuaverschil daar zo is en twijfel dus nog.
Zaterdag 3-4-2010 20:46:49H.W. Mol (): Dit is Leeuwarden, foto ongeveer genomen vanaf Achter de Hoven, lijkt me. De kerk op de achtergrond is de St. Johannes de Doper aan de Huizumerlaan. Het spoor dus de staatslijn Leeuwarden-Groningen. Van de bebouwing is verder weinig terug te vinden.
Website: http://www.friesfotoarchief.nl/atlantis/?applicati [...]
Zaterdag 3-4-2010 20:21:55Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Zo te zien enkelspoor en dan dus niet Groningen - Zuidbroek. Enkelspoor lag en ligt er naar Groningen Noord (Sauwerd) maar dit is een ruim 20 m breed dubbelsporig aangelegd tracé, evenals de Staatslijn van Leeuwarden naar Groningen, al lag en ligt er ook hier enkelspoor op Grijpskerk - Groningen.
Het smalle tracé doet eerder denken aan de NTM-tramlijn naar Drachten. Of het is hier niet.
Zaterdag 3-4-2010 19:32:23Gerard Nachbar (Almere): Winschoterdiep en spoorlijn Groningen - [Bad] Nieuweschans. Foxhol, Hoogezand, Sappemeer?
Zaterdag 3-4-2010 19:11:41Martin Snuverink (Voorburg): Ongetwijfeld naoorlogs. De hijskranen lijken inderdaad van jaren 1960.
Van links naar rechts loopte een ongeëlektrificeerde spoorlijn. Dit zou een aanwijzing moeten zijn.
Wie herkent de kerk van rond 1920?
Ook het zeshoekige torentje met tijdklokken moet een aanwijzing zijn. Het komt me bekend voor, maar daarbij houdt het op.
Zaterdag 3-4-2010 19:02:11  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):