Inzender: Harm Renkema 

Gegevens: Huisnummers 43 en 45 (van rechts naar links). Vierkante huisnummerbordjes. Niet gelopen fotokaart met voor de oplossing niet relevante tekst.

Datering: 1926    Formaat: 9 x 14 cm    Extra beelden: Vergroting

Geplaatst: 3 april 2010


 Reacties op Zoekplaatje 1081 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Frans Halsstraat, Utrecht

dick zweers (bergeijk): Nu dit zoekplaatje is opgelost wil ik nog even reageren op de opmerkingen van Martin. De treurige middelmatigheid van deze architectuur doet me denken aan het heden waar, vooral op het platteland en ene na de andere treurnis verrijst. Er zijn nergens zoveel architecten per vierkant kilometer dan in dit land en de één na de ander gaat failliet. Afgezien van dit menselijk drama hoop ik dat de goede ontwerpers overblijven.

Die twee regenpijpen naast elkaar zijn natuurliijk een gevolg van het feit dat het zink in de goot niet onbeperkt van lengte kan zijn. Een brugstuk vangt de krimp en uitzetting op en dan zijn twee pijpen eleganter dan zo'n lelijke vergaarbak.
Woensdag 7-4-2010 14:36:06



Martin Snuverink (Voorburg): In boetekleed gehuld: mooi gevonden, Peter. Het lijkt wel of mijn kritiek op de architectuur ook in 1925 al heeft geklonken, want de huizen die er links tegenaan zijn gebouwd (en op het zoekplaatje in aanbouw zijn) zien er veel beter uit!
Woensdag 7-4-2010 00:48:45



Peter Notermans (Utrecht): Ik weet wel, ik hoef het me niet aan te trekken, de oplossing van de Maliebaan, maar het wringt wel dat deze aan mijn aandacht is ontsnapt. Daarom maar snel deze oplossing als goedmakertje, zeg maar.
Deze huizen staan in Utrecht aan de Frans Halsstraat.
Website: http://yfrog.com/2kfranshalsstraat4334utrej [...]
Dinsdag 6-4-2010 21:55:14



Martin Snuverink (Voorburg): Sjoerd, niks oorlogsschade. Het is 1926. De huizen zijn nog hoogstens enkele jaren oud, te zien aan de stijl en aan de flora. Ernaast wordt verdere nieuwbouw gepleegd. Verderop staan al huizen. Nee dit is een wijkje in ontwikkeling in de jaren 1920. De moeilijkheid is dat dit evengoed in een dorp als in een stad kan zijn. De architectuur van deze huizen is ronduit knullig. De ramen van wat wij in Den Haag kabinetje noemen met hun simpele openslaande raam staan verschoven boven de voordeur. De openslaande deuren op de balkons hebben breed uitgevoerde omlijstingen die niet harmoniëren met de ramen aan weerszijden. Twee regenpijpen op nauwelijks een halve meter van elkaar; waar is dat goed voor? Scheiding van mijn en dijn? Kortom belabberde, ondoordachte, amateuristische architectuur. Ik vind het echt geen stijl.
Ik besef dat hiermee de oplossing niet dichterbij komt. Vanwege het voorgaande durf eigenlijk geen indicatie van de streek te geven. Stel je voor dat iemand zich onheus bejegend voelt. Maar toch zou ik zeggen over de IJssel en verder weg van Voorburg, maar niet Zwolle, Deventer, Zutphen, Hengelo en Enschede, want daar zijn de oneven nummer links. Almelo kan wel. Op dorpen heb ik weinig kijk. Als ik het mis heb trek ik het boetekleed aan.
Dinsdag 6-4-2010 20:25:36



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Stond er links al eerder een rijtje woningen als op 45 en 43? Zijn de laatste nummers gerestaureerd na oorlogsschade? Is het blokje links dan gesloopt? Het tuinhek loopt immers naar links toe door. De bakstenen vertonen een lelijke aanslag. Waarom staat op nummer 43 en 45 boven alles open? Moet het stucwerk drogen? Want op 41 is alles dicht.
Staat er links net om de hoek van de gevel een rafelige paal of is er baksteenwerk afgekapt?
Platte dakpannen, dus...?
Erkerramen zijn meestal niet verticaal gedeeld.
Grappige afdakjes met muurtje.
Dat zag u natuurlijk ook allemaal, maar nu is er een begin!
Dinsdag 6-4-2010 16:56:56



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):