Zoekplaatje 1078 

Inzender: Klamer Bos 

Gegevens: Achterop de foto staat een ovale stempel J.DEGRAAF

Datering: circa 1920    Formaat: 11 x 15,5 cm    Extra beelden: Vergroting

Geplaatst: 13 maart 2010


 Reacties op Zoekplaatje 1078 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Boerderij op het landgoed De Lage Oorsprong, Van Borsselenweg 34, Oosterbeek

Bert van B. (Rhoon): Ongelooflijk knap gevonden weer, Jan! Ik neem m'n petje er voor af.
Vrijdag 29-3-2013 22:01:45Redactie (): Wat een verrassing dat de boerderij nog bestaat. Gefeliciteerd Jan met deze mooie oplossing!
Vrijdag 29-3-2013 21:58:24Jan Spoolder (Utrecht): Opmerkelijk aan deze zeer langgerekte boerderij is, dat er aan de andere zijde ook een voorgevel is! Er zijn dus geen inrijdeuren om de hooizolder op te kunnen tassen. Dat verklaart de nabijheid van de grote hooiberg bij de naar mijn idee toch voormalige achterkant die we hier op het ZP zien.
Website: http://goo.gl/maps/VxFUm [...]
Vrijdag 29-3-2013 21:19:54Jan Spoolder (Utrecht): Dit is de boerderij op het landgoed De Lage Oorsprong in Oosterbeek aan de Van Borsselenweg 34. De boerderij heeft een oudere voorganger die omstreeks 1880 werd verbouwd.De ingang van het park met de tuinmuur ligt juist buiten beeld rechts, met streetview is alles goed te zien: http://goo.gl/maps/VxFUm

Website: http://www.geldersarchief.nl/zoeken/maisi_proxy.as [...]
Vrijdag 29-3-2013 20:13:30Jan Spoolder (Utrecht): Dit kan, ondanks mijn eerdere dwalingen, gezien het nokdetail alleen in de omgeving Vorden-Ruurlo geweest zijn.
Zaterdag 11-2-2012 23:15:58Redactie (): Op het Bonneblad van 1932 heet de Vuurkuilweg nog Bovenweg. Rechts van de Waterval kruist de Essenburgweg (naam niet vermeld) de Bovenweg en maakt daar een knikje. Rechts daarvan het door Ben bedoelde punt. Het ziet er niet erg hoopvol uit.
Website: http://watwaswaar.nl/#bK-bc-9-1-1v-1-3jWO-2VYG---j [...]
Zaterdag 4-2-2012 11:01:30ben boot (rotterdam): Hulshorst, Vuurkuilweg/Essenburgweg
Website: http://binged.it/xcaLRQ [...]
Zaterdag 4-2-2012 09:18:27Jan Spoolder (Utrecht): Ik denk dat mijn theorie (boerderij is omgedraaid --> achterkant is voorkant geworden) niet klopt. De positie van de schoorsteen, plaats van vruchtbomen voor de gevel en het ontbreken van (vroegere) inrijsporen spreken dit tegen.
Zondag 24-10-2010 19:58:03dick zweers (bergeijk): Frappant, Jan, dat Hugo dezelfde redenering volgt. Hij heeft er echt wel kijk op en jij ook.
Maandag 7-6-2010 19:33:14Jan Spoolder (Utrecht): Joh. de Graaf was begin vorige eeuw fotograaf in Zwolle, en werkte ook o.a. in Hardenberg. Ik keer toch terug naar mijn oorspronkelijke uitgangspunt: randen van de (noordelijke helft van de) Veluwe of mogelijk Salland, waarbij ik Gelderland de meeste kansen toedicht.

Ik heb op de Veluwe verschillende boerderijen of afbeeldingen daarvan) gezien met zo'n typische nokafwerking aan de achterkant, o.a. bijv. op landgoed Kernhem bij Ede. Echter niet één heeft een symmetrische voorgevel met de kleine vensters in de middenbeuk. Toen bedacht ik: zou de boerderij misschien 'omgedraaid' kunnen zijn, dwz dat van de oorspronkelijke achteringang met inrijdeuren later de voorkant is gemaakt, door de gevel te vervangen? Dat verklaart meteen de vreemde lokatie van de steltenberg die je normaliter dichtbij het stalgedeelte zou verwachten. Het blijft een boeiend plaatje...
Maandag 7-6-2010 19:16:25dick zweers (bergeijk): Uit naam van Hugo van Capelleveen (Leur Gld.) de volgende reactie. Langs de westelijke Veluwezoom van Ede tot Elburg e.o. zien we ook vijfroedenbergen met scherpe hoeken. Zou het ook (bijv.) op één van de landgoederen nabij Elburg kunnen zijn?
Woensdag 2-6-2010 10:04:25wim lanphen (dronten): Zonder de reacties te lezen zou ik direct kiezen voor nabijheid Ommen en Archem vlakbij de Regge. Daar zijn/waren meerdere oude boerderijen cf foto en vijfroeders met tasvloer. bv Doornsteeg Archem. Alleen de nok van het dak herken ik niet echt.
Tip: bezoek bij fotos met hooiberg de databases van www.hooiberg.info en zoek naar type
Zaterdag 1-5-2010 13:20:18Jan Spoolder (Utrecht): Ik heb in Bergharen gesproken met een meneer van in de 80, oud-loonwerker, hij kende alle boerderijen in de regio. Hij kon de combinatie boerderij en kapberg niet plaatsen maar noemde Horssen en Hernen als opties vanwege de 5- of 6 roedige hooiberg. Dit sluit natuurlijk andere mogelijkheden niet uit.
Woensdag 21-4-2010 22:25:33Hugo van Capelleveen (Leur (gld)): Boerderij met(onder)schuurberg is niet in de buurt van Wijchen te traceren. Zeker niet in de Heerlijkheid Leur. Mogelijk moeten we zoek op het landgoed Hemmen(Betuwe) Hier staan wel meer niet streekeigen boerderijen. De (onder) schuurberg hoort wel in dit gebied thuis. Misschien moeten we ergens zoeken bij de kasteeltuin.Ik ga verder op onderzoek uit.
Woensdag 21-4-2010 22:00:27dick zweers (bergeijk): Het kan, wat je suggereert, Jan, maar ik moet het eerst nog zien. In Leur kom ik al bijna 40 jaar. Mijn vriend Hugo van Capelleveen is daar geboren en getogen. Ik heb hem al eens op dit plaatje attent gemaakt en zal hem nu nadrukkelijk nog eens vragen ernaar te kijken.
Woensdag 21-4-2010 12:25:41Jan Spoolder (Utrecht): Onlangs was in in de omgeving van Wijchen en breid ik het zoekgebied Veluwe-Salland-Nrd. Achterhoek graag uit met de streek rond Leur, Hernen, Bergharen (oude rivierduinen. Zien we links op de achtergrond ook water blinken?)Dick gaf Leur ook al eerder als optie. Rieten wolfdaken met zo'n driehoekje bovenin, en kleine raampjes bovenin de gevel zie je daar vrij veel. Ook hooibergen met bergruimte onderin.
Dinsdag 20-4-2010 23:55:06Jan Spoolder (Utrecht): Dit is helaas niet op de eerder door mij veronderstelde plek in Archem (bij Ommen).
Zaterdag 27-3-2010 20:12:39dick zweers (bergeijk): Archem lijkt me zeer geloofwaardig, Jan. Helaas heb ik hierover geen concrete gegevens i.c. plaatjes.
Dinsdag 23-3-2010 20:41:51Jan Spoolder (Utrecht): Uit de lucht wel iets gevonden op Archem, ik vermoed Beukenallee, dat aan een aantal voorwaarden voldoet ... maar nog geen foto.
52°28'40.99"N en 6°26'18"E

Dinsdag 23-3-2010 19:23:40Rob Gruben (Bokhoven): haha, tsja Dick, dan rest ons nu een megaklus met die landgoederen!
Groeten,
Rob
Dinsdag 23-3-2010 15:20:26dick zweers (bergeijk): Wacht even, Rob. Ik zeg niet dat we niet moeten zoeken naar landgoederen ! Ik zeg dat we niet persé moeten zoeken naar landgoederen langs de IJssel. Wel goed lezen hè (knipoog). Ik heb steeds gemeend dat we wel degelijk met een landgoed te maken hebben. M.a.w. ik stem volledig in met het gestelde, zeker ook t.a.v. de ronde vorm van de hoeken van de hooibergen. Ik weet ook niet hoe het vroeger was met die onderschuren van een hooiberg t.a.v. het oosten van Overijssel en Achterhoek maar ik denk dat we niet zo ver oostwaarts moeten gaan. Tot slot nog maar eens dat nokdetail. Langs de IJssel kunnen we niet zo ver zuidwaarts gaan maar in het binnenland wel.
Dinsdag 23-3-2010 13:51:57Rob Gruben (Bokhoven): De foto intrigeert me enorm. Ik heb daarom Suzan Jurgens gevraagd er eens naar te kijken. Zij doet al vele jaren onderzoek naar hooibergen.

Haar bevindingen: een vijfroedige steltenberg uit oost-Nederland, mogelijk Drenthe. Het type komt veelvuldig voor oostelijk van de Veluwe en noordelijk van de Oude IJssel. Het type kenmerkt zich onder andere door het ontbreken van een hoekkeper bij de roeden, waardoor de kap geen geknikte, maar "afgeronde" vorm vertoont. Ook de top van de berg (een punt) wijst op oost-Nederland, omdat de west- en midden-Nederlandse bergen een getrapte top bezitten.

Verder vindt Suzan de berg vrij groot voor de bijbehorende boerderij, wat volgens haar mogelijk wijst op een ligging bij een landgoed. Dat zou misschien ook een verklaring zijn voor de vreemde plaats van de hooiberg, namelijk bij de voorzijde van de boerderij in plaats van ergens in de buurt van de deeldeuren. Die vreemde ligging was mij ook al opgevallen. Ik spreek nu even namens mezelf: je zou kunnen veronderstellen dat de ligging naast die vermoedelijke inrijpijler erop wijst dat de tas bestemd was voor het landgoed en maar ten dele voor de boerderij. Suzan Jurgens versterkt die gedachte door op te merken dat pijler en muur ook aan de achterkant van een landgoed kunnen liggen (en daarmee dus niet het "visitekaartje" van de landjonker aan de voorzijde verstoren).

Tot slot merkt ze op dat in de meest oostelijke delen van Overijssel en de Achterhoek voornamelijk hooibergen zonder verhoogde tasvloer voorkomen (maar hoe was dat vroeger?).

Hoewel Dick aangeeft dat het niet zijn bedoeling was aan te sporen tot zoeken naar landgoederen, denk ik dat daar wel de oplossing is gelegen: een (pacht)boerderij aan de achterzijde van een landgoed in het riviergebied van de Oude IJssel.
Dinsdag 23-3-2010 09:29:50dick zweers (bergeijk): We kunnen natuurlijk gaan zoeken naar kastelen of buitenplaatsen langs de IJssel, maar dat bedoelde ik niet. Voor wie dat toch wil proberen is het goed te weten dat er maar weinig zandruggen zijn die de rivier dicht naderen. Dat is inderdaad in Dieren het geval, maar ik beweerde eerder dat dit nokdetail ten zuiden van Zutphen niet voorkomt. Niet met 100% zekerheid, maar toch..... Er zijn regio's waar witte boerderijen frequent voorkomen en ook waar dit slechts incidenteel het geval is.
Maandag 22-3-2010 17:20:07Jan Spoolder (Utrecht): Jawel Leo R. Het landhuis stond op de hoek Binnenweg/Hoffstetterlaan. Toch denk ik niet dat we het ZP hier moeten zoeken.
Zondag 21-3-2010 14:23:37Leo R. (Utrecht): Deze locatie?
Website: http://maps.google.nl/maps?hl=nl&source=hp&q=ellec [...]
Zondag 21-3-2010 13:56:34Jan Spoolder (Utrecht): Dit moet dan naabij het verdwenen landhuis Dalstein aan de binnenweg in Ellecom zijn. Volgens mij zien we op het fotootje van de link schoorstenen. Overigens stond vroeger langs de Binnenweg wel een lange tuinmuur (Gelderland in Beeld) ...
Zaterdag 20-3-2010 23:45:33Hessel de Greeuw (Andijk): Kon het toch niet laten gezocht op "de Graaf" en Dalstein en toen kwam Ellecom te voorschijn
Binnenweg Dalstein
Zaterdag 20-3-2010 23:42:47Hessel de Greeuw (Andijk): Bij het doorzoeken van het gelders archief kwam ik dit tegen.
Bij de foto staat Binnenweg Dalstein.
Kan de plaats of buurtschap Dalstein niet vinden met Google (wel in Frankrijk)
Kan het niet goed zien, zijn het de stenen palen of zijn het schoorstenen van een boerderij dat verzonken naast de weg ligt.
Dan zou de boerderij van deze kant niet te zien zijn achter de hooiberg.
Website: http://www.archieven.nl/index.php/db?mistart=162&m [...]
Zaterdag 20-3-2010 23:17:31dick zweers (bergeijk): Een zeer aantrekkelijke theorie, Jan. Eén die misschien het zoeken makkelijker maakt door landgoederen te selecteren. Langs de Gelderse IJssel staan vele boerderijen met zo'n lanterskamer (lanter = landheer) al hebben die een andere bouwkundige vorm (meestal een aanbouw opzij van het voorhuis). Merkwaardig dat juist de grootste boerderijen daar pachtboerderijen waren (dat terzijde).
Zaterdag 20-3-2010 10:47:55Jan Spooolder (Utrecht): Dat de voordeur in het midden zit kan er op duiden dat er links én rechts daarvan een vertrek is. Ik ken voorbeelden van boerderijen in Oost-Nederland die waren uitgerust met een speciale jachtkamer: als er in een buurtschap gejaagd werd door een landeigenaar met zijn gezelschap, werd daar het middagmaal genuttigd. Dat verklaart in een aantal gevallen een afwijkende indeling van huis of de gevel. Het is maar een theorie...
Vrijdag 19-3-2010 14:49:13dick zweers (bergeijk): J. de Graaf heeft de geschiedenis van de gemeente Gorssel beschreven (1926; met o.m. de plaatsen G. en Epse). Of diezelfde De Graaf in de overige genoemde plaatsen heeft gewerkt vraag ik me af. N.a.v. de reactie van Jan Spoolder: de suggestie Vechtstreeks bestrijd ik niet. Maar ik kan me daar niet meteen witte boerderijen voorstellen. Intussen heb ik mijn hersens gepijnigd over de weinig algemeen voorkomende gevelindeling. Uitgaande van het driebeukige hallenhuis (middenlangsdeeltype) dat een zeer grote verbreiding kent, valt het op dat alledrie de muuropeningen in de middenbeuk zijn geplaatst met de deur in het midden. Veel gebruikelijker is een asymmetrisch geplaatste deur met 1 of 2 vensters ernaast in de middenbeuk + leinere vensters in de zijbeuken. Ook de relatief grote muuropeningen op zolderniveau wijken af van het algemene beeld.
Vrijdag 19-3-2010 14:37:20Rob Gruben (Bokhoven): Er is trouwens een historicus met de naam J. de Graaf die in de periode van de foto veel geschreven heeft over plaatsen in die streken (Gorssel, Epse, Vaassen, Verwolde, Wesepe), maar dat zal wel toeval zijn. Dat die naam in een stempel staat suggereert echter wel dat de beste man mogelijk een verzamelaar van dergelijke historische foto's was...
Donderdag 18-3-2010 15:26:44Rob Gruben (Bokhoven): De vorm van dat "Ulenbord" in de nok lijkt me typisch voor het noordoosten van Gelderland of het zuidoosten van Overijssel. Ook de hallehuis-opzet past in die streek. Prachtige foto overigens!
Donderdag 18-3-2010 14:58:52Jan Spoolder (Utrecht): Hoewel ik aanvankelijk dacht aan de randen van de Gelderse Vallei (Nijkerk, Putten) denk ik nu meer aan de omgeving van de Overijsselse Vecht: Dalfsen, Ommen, Vilsteren, Junne, Beerze of daaromtrent. In de overstromingstheorie van Gert geloof ik niet zo. Kapbergen met een ruimte daaronder (voor opslag van materiaal, om kalveren te mesten of bijvoorbeeld een bijenstal) zag je ook op de hoger gelegen zandgronden in Gelderland en Overijssel.
Woensdag 17-3-2010 10:50:05dick zweers (bergeijk): Gert de Kruijff twijfelt of de nok wel in riet is afgewerkt. We kunnen het niet zien, dus als ik mijn opmerking daarover buiten beschouwing laat moet ik toegeven dat vijfroedenbergen in het zuidelijke rivierengebied vaker voorkomen dan rond de IJssel stroomafwaarts vanaf pakweg Zutphen. Een dergelijke sfeer hangt nog altijd op het Huis Leur (gem. Wijchen), maar de enige boerderij die daar dicht bij het Huis staat ziet er anders uit.
Woensdag 17-3-2010 09:05:50Martin Snuverink (Voorburg): Gert suggereert dat dit in een overstromingsgevoelig gebied is. Heb ik dit goed begrepen?
Dinsdag 16-3-2010 22:29:44gert de kruijff (beesd): Over de hooiberg kan gezegd worden: dit is een vijf-roedige hooiberg. Het model is een zgn. 'schuurberg' waarbij de onderste helft werd vrijgehouden voor materieel en gereedschap. Niet uit luxe, maar uit angst voor overstromingswater. Het hooi dat bovenin de hooiberg werd opgetast, bleef dan (voorlopig) droog. Ik ken deze schuurbergen ook uit de West-Betuwe, maar het boerderij-type op de foto kennen wij hier niet. Dit lijkt me meer wat noord-oostelijker richting Utrecht, IJsselvallei o.i.d. Mede gezien het bovenstaande in de nabijheid van een rivier. De nok van de wolfskap van de boerderij heeft een zeer typische (rieten?) afwerking: misschien biedt dit aanknopingspunten voor collega-speurders..
Dinsdag 16-3-2010 17:47:29dick zweers (bergeijk): Nu haast ik me de constatering van Jan Spoolder (15-03) te bevestigen. Het nokdetail komt ook in de Achterhoek voor en overigens ook in Drenthe waar het m.i. niet is. Meer zuidelijk langs de IJssel en verder langs de grote rivieren zijn de nokken van een rieten dak afgedekt met gebakken vorsten en dat levert een afwijkend detail op aan de kopzijde. M.a.w. we zien hier een gevlochten dakvorst die ook bij strobedekking (en dus op zand- en heidegrond) voorkomt.
Dinsdag 16-3-2010 14:55:14rob wagenaar (zeist): Niet de boerderij van het zoekplaatje wel de combinatie van een zes(!)hoekige hooiberg met een boerderijtje met afgewolfd zadeldak uit Hoevelaken.
Website: http://www.hooiberg.info/database_images/2653.JPG [...]
Maandag 15-3-2010 22:26:49Jan Spoolder (Utrecht): Rechts buiten beeld zal wel degelijk een poort o.i.d. zijn (evt. met een muurtje tussen 2 pilaren) maar ik geloof niet dat dat de hoofdingang tot een landhuis of havezate is. Eerder een soort 'bedrijfsingang'. Geen enkele landjonker wil zo'n boerderijtje pontificaal naast zijn toegangspoort hebben. Lijkt bovendien met een soort matten dichtgemaakt tegen vraatzuchtig wild.

Verder valt op: licht heuvelachtig terrein, boerderij met symmetrische voorgevel en kleine ramen op de bovenverdieping. Dergelijke strodaken met zo'n topje meen ik ook in de Achterhoek (Almen, Harfsen) gezien te hebben.
Maandag 15-3-2010 22:25:02Rob Wagenaar (Zeist): Aan de paal rechts lijkt inderdaad geen hek te hangen, maar een muur te starten.Jan Spoolder zag dat goed. Maar het stuk zandweg rechts moet dan dood lopen op die muur. Dat is vreemd. Naar links loopt een kaalgelopen graspaadje. Er is dus wel iets van een doorgang rechts.
Maandag 15-3-2010 22:03:48Jacques Laureys (Twisk): De toegangspoort hoeft niet van een landgoed te zijn maar kan ook van een kerk zijn, zoals in Voorthuizen.
Maandag 15-3-2010 13:15:30Reinoud Mantel (): Het plaatje doet mij sterk denken aan de boerderij aan de Oude Arnhemsekarweg in Putten (Gld.).
Maandag 15-3-2010 00:25:11Jan Spoolder (Utrecht): De boerderijen/bijgenouwen van Molecaten hebben gekleurde luiken (al weet ik niet sinds wanneer, i.i.g. wel begin vorige eeuw). Ik plaats dit boerderijtje wel in Gelderland/Salland maar niet bij de (hoofd)ingang van een buitenplaats met een formele aanleg. De muur rechts lijkt me eerder de muur van een moestuin.
Zondag 14-3-2010 22:03:25dick zweers (bergeijk): Landgoed op zandgrond accoord. Het nokdetail van de boerderij komt ook op de noordelijke Veluwe voor of in de noordelijke helft van Salland. Een gok: Molecaten bij Hattem?
Zondag 14-3-2010 20:10:42rob wagenaar (zeist): Het betreft zeer waarschijnlijk een kasteelboerderij van het langhuistype, met een laag doorlopend afgewolfd zadeldak. Rechts is een stevige stenen poort, mogelijk toegang van het buiten of kasteel. De oude bebossing wijst ook wel in die richting. Opvallend is de schuine ligging van de boerderij tov het linkerpad. Het pad rechts langs de zijgevel is waarschijnlijk meer richtinggevend voor de omgeving. De boerin draagt zo te zien een staartmuts. dat zou passen bij Midden Nederland.
Zondag 14-3-2010 16:42:41Redactie (Den Haag): Rob, de spelregels bepalen dat de foto eerst opgelost moet worden. Vervolgens heeft de oplosser als eerste het recht de foto te kopen.
Zondag 14-3-2010 09:07:10Rob Wagenaar (Zeist): Op de eerste plaats,de foto koop ik graag voor 5 euro. Het betreft een gepleisterde boerderij raamindeling ,deur- en kozijnprofielen wijzen naar de tweede helft 18e eeuw.Oorspronkelijk wit. Woongedeelte voor, stal erachter. Gemengd bedrijf. Ik denk Zandgrond. Grove lokatie aanduiding oostelijk deel provincie Utrecht.
Zondag 14-3-2010 08:57:05  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):