Inzender: Harm Renkema     Beschikbaarheid: blijft in mijn eigen verzameling  

Gegevens: Niet beschreven fotokaart met kassen en op de achtergrond woningen.

Datering: niet opgegeven    Formaat: 9 x 14 cm    Extra beelden: Vergroting

Geplaatst: 20 februari 2010


 Reacties op Zoekplaatje 1064 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Oude Haagweg, Loosduinen

Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Zoals Rien Solcer al opmerkte is het woord "bovenleiding" verbonden met het begrip luchtkabel voor stroomafname door elketrisch aangedreven voertuigen zoals een tram, een stadsspoorwegvoertuig, trein of een trolleybus. De WSM reed met stoom- en motortrams. Wel zien we inderdaad op het ZP masten voor de ook door Rien al genoemde elektriciteits-, telegraaf- of telefoonkabel. Die had ons derhalve niet verder geholpen aan een locatie.
Woensdag 31-3-2010 22:54:12Leo R. (Utrecht): Ik zei wel degelijk een bovenleidingsmast tussen de boven. Maar ik zag hem ook pas toen de bewijsfoto was opgedoken.
Hoe dan ook, zoekplaatje is opgelost, da's het belangrijkste :-)
Woensdag 31-3-2010 20:23:45Rien Solcer (Waddinxveen): @ Leo R. Sorry, maar ik zie geen bovenleiding op het ZP, volgens mij reed er in die tijd een stoomtram(trein), en die heeft geen bovenleiding nodig. Wel zie ik masten staan voor
electra of telefoon.
Dinsdag 30-3-2010 21:06:02Leo R. (Utrecht): Merkwaardig dat niemand van ons de bovenleiding op het zp had gezien...
Dinsdag 30-3-2010 20:56:18Redactie (Den Haag): Vanavond ontving ik van Hans Klok uit Loosduinen een verheugend bericht:

"Volgens mij hebben wij de oplossing, Loosduinen de (Oude) Haagweg!
Met dank aan mijn collega (wandelende encyclopedie van oud Loosduinen) Henk van Schaijik v. h. Loosduins museum. Ik had zelf al het platglas en de opbouw eronder bestudeerd en wist dat het Loosduinen moest zijn. De boeken, oude ansichten en foto’s van Loosduinen doorgenomen, maar kon het rijtje huizen op de achtergrond niet koppelen aan een foto met straatnaam!"

Fraai gevonden heren, hartelijk dank!

Website: http://www.haagsebeeldbank.nl/hga:col1:dat306787 [...]
Dinsdag 30-3-2010 20:23:12


Bewijsfoto ingestuurd door Hans Klok - red.Michel van Cappellen (Krimpen aan den IJssel): op de achtergrond zie ik bonen. Hierbij denk ik aan Pijnacker en Nootdorp.
Dinsdag 23-3-2010 21:11:52Alex Daemen (BoZ): Het plaatje doet me sterk denken aan een plansoen/tuingroep uit een psychiatrisch ziekenhuis.Zie ook onderstaande link. Even door scrollen.Dan zou de tuin tot een van de psychiatrisch ziekenhuizen behoren.Mogeijk een tip.
Website: http://www.meerkanten.nl/documenten/overmeerkanten [...]
Woensdag 17-3-2010 11:58:01ben boot (rotterdam): bedoel ik wel, Martin. op het land op de achtergrond staan bloemkoolbomen, maar in die kassen groeien komkommerbomen. er is zelfs een komkommer naar buiten gesprongen, hij ligt naast de linkerhand van de man in het wit.
Dinsdag 16-3-2010 23:53:10Martin Snuverink (Voorburg): Kom, kom, Ben, je bedoelt toch niet dat die bloemkolen komkomkomkommers (hik...!) zijn?
Dinsdag 16-3-2010 22:26:06ben boot (rotterdam): kom, kom, kom, Martin, die bloemkolen komen van het veld achter die kassen, en kom, kom, kijk eens wat er op dat platglas ligt ? het is dus Augustus.
Dinsdag 16-3-2010 19:13:31Martin Snuverink (Voorburg): Hier worden bloemkolen geteeld: winterbloemkolen van de koude grond of van onder platglas, die in het voorjaar worden geoogst. Deze teelt kwam alleen voor in gebieden met een zacht winterklimaat, relatief veel zon en uiteraard geschikte grond. Dit zijn het Westland, de Zuid-Hollandse eilanden (Ouddorp, Oostvoorne, Zwijndrecht e.o.?) en De Streek (tussen Hoorn en Enkhuizen).
Zo te zien is de grondsoort geen laagveen en geen oude zeeklei/droogmakerij, maar een wat zandig terrein (geestgronden, binnenduin). Dan maakt Oude Leede weinig kans. Pijnacker en Delfgauw liggen op het Westlanddek en maken meer kans, zij het dat dit tafereel hier niet is thuis te brengen. Probleem van het Westland is dat daar nauwelijks bomen langs de interlokale wegen stonden. Want dat hier een relatief belangrijke weg is te zien staat voor mij wel vast.
De huizenrij is volmaakt symmetrisch: een middendeel bestaande uit 4 woningen geflankeerd met haaks erop andere huizen.
Vooral vanwege de bomen heb ik sterke twijfels over het Westland. Misschien heb ik het mis, want ik heb die tijd niet meegemaakt. Kan iemand bijv. aan de hand van de outfit van de tuinders de foto enigszins dateren? Ik zie op de achtergrond een jugendstilhuis van circa 1914.
Langs de weg loopt zo te zien geen vaart en ook geen tramweg van de WSM.
Dinsdag 16-3-2010 15:58:42sam schillemans (delft): zou ook heel goed in Oude Leede of Pijnacker kunnen zijn. In het Gemeentearchief Delft deze foto helaas niet aangetroffen.
Maandag 15-3-2010 15:51:45Rien Solcer (Waddinxveen): Vanmiddag reed ik via Wateringen naar Den-Haag en zag ik links van de weg, kruising met de korte noordweg, een huizenblok staan die erg veel lijkt op ZP. Op ''wat was waar''zg ik dat daar vroeger meer huizen hebben gestaan.
Misschien is dit een link, omdat dit hartje Westland is.
Zaterdag 6-3-2010 18:15:13h. rebers (Monster): Dit beeld is veel voorkomend in het Westland en Loosduinen in de 1e helft vasn de vorige eeuw. Een tuinbouwbedrijf met plat glas, zgn. eenruiters, ook de kleding van de tuinarbeiders komt op veel westlandse foto's voor uit die tijd
Zondag 21-2-2010 10:32:27  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):