Inzender: Joop Sybrandi 

Gegevens: Foto zonder gegevens. Noord-Holland misschien?

Datering: niet opgegeven    Formaat: niet opgegeven    Extra beelden: Vergroting

Geplaatst: 20 februari 2010


 Reacties op Zoekplaatje 1061 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Gemaal van de polder Barwoutswaarder in Woerden

Arie Nico Verheul (Utrecht): Mooi geraden! Ik ben op dit gemaal geboren en opgegroeid, mijn vader en grootvader waren werkzaam als molenaars/machinisten in de polder Barwoutswaarder. Jammer dat het er nu zo lelijk uitziet.
Maandag 12-11-2012 01:04:44Richard Tito (Woerden): Ik ben het met Jan Spoolder eens, mag dan ook vermelden dat op dit gemaal de fam Van den Wijngaard de machinisten waren.
van den Wijngaard woont er nu nog steeds.
Vrgr Richard Tito
Vrijdag 5-10-2012 16:45:31Redactie (): Bert, aan deze oplossing ligt een zorgvuldige argumentering ten grondslag. Indien je daar gaten in weet te schieten, kan de oplossing ter discussie komen te staan. Tot nader order zie ik geen enkele reden aan de oplossing te twijfelen.
Zondag 15-1-2012 13:54:30Bert Klein ('s-gravendeel): Het is allerminst zeker dat dit het stoomgemaal is bij Barwoutswaarder. Het is sowieso een gemaal van Jan Paul, maar dit ontwerp paste hij vaker toe. Het zou Barwoutswaarder kunnen zijn, maar er zijn meerdere gemalen die hiervoor in aanmerking komen.
Zondag 15-1-2012 13:45:44Martin Snuverink (Voorburg): Wat een elegante oplossing! Goed werk, Erwin!
Vrijdag 5-3-2010 00:43:32Jan spoolder (Utrecht): Erwin, mijn complimenten voor deze -naar ik aanneem onomstreden- oplossing en de inspanningen om deze te vinden. Ik zal morgen een plaatje proberen te schieten vanaf de polderkant.
Donderdag 4-3-2010 23:12:06


Bewijsfoto gemaakt door Jan Spoolder - red.Erwin Esselink (Delft): Ik heb het RHC 'Rijnstreek en Lopikerwaard' in Woerden gemaild over dit zoekplaatje. Hieronder mijn vraag en het ontvangen antwoord:

"Op de website zoekplaatjes met onbekende Nederlandse stads- en dorpsgezichten staat een foto van een onbekend gemaal. Ik heb het idee, dat dit het nog bestaande gemaal van de polder Barwoutswaarder te Woerden is. Veel details kloppen, alleen ken ik geen foto die vanaf de polderzijde gemaakt is. In de inventaris van het archief van de polder Barwoutswaarder vond ik dat er in 1916 werkzaamheden verricht zijn aan de sluisdeuren en dat het stoomgemaal in 1921 verbouwd werd tot zuiggasgemaal. De foto zou bij een van deze werkzaamheden gemaakt kunnen zijn. Mijn vraag: kunt u bevestigen of ontkennen, dat dit het gemaal Barwoutswaarder is?"


"Deze lastige vraag vereiste toch wel enig onderzoek. Het RHC bezit namelijk sinds een paar jaar een kopie van een andere afdruk (andere vlekken) van dezelfde foto, en wij konden (nog) niet zeggen wat en waar het was.
Dankzij uw suggestie heb ik de tekeningen van het gemaal in het archief van het waterschap Barwoutswaarder bekeken, en gezien dat het schepradaanbouwtje inderdaad smaller en korter is geweest dan op uw recente foto op de Zoekplaatjessite. Tevens wisten we al de naam en de functie van de man met het zwarte pak en de bolhoed: Adrianus Kok, de "fabriek-landmeter" (hoofd technische dienst) van het Groot-Waterschap van Woerden. Op onze afdruk zijn ook iets beter de "vertandingen" boven in de achtergevel te zien. Daarbij gevoegd dat het -afgedamde- schutsluisje (achter de hijskraan) links naast het gemaal ligt kom ik tot de conclusie dat u het geheel bij het rechte eind had en dat deze foto in de zomer van 1916 vanuit het zuid-westen is gemaakt bij het stoomgemaal van Barwoutswaarder tijdens het vervangen van de sluisdeuren en het vernieuwen van de brug daarover."

Daarmee zijn dus twee vliegen in een klap geslagen. Het zoekplaatje herkend en ook het RHC heeft een raadsel minder.
Donderdag 4-3-2010 22:29:37ben boot (rotterdam): zo te zien gaan de sluisdeuren naar binnen open, dan is dit de laagwater(polder-)kant.
vrouwen met kinderen op de weg = er is woonbebouwing op een steenworp afstand.
het licht komt van linksachter.
situatie en situering dus ongeveer zoals het was aan Noordeindseweg boven Berkel.
Maandag 1-3-2010 10:38:01Erwin Esselink (Delft): De door Theo van Gijlswijk gevonden foto van het gemaal Barwoutswaarder is van het gemaal Teijlingens te Kamerik. Het gemaal Barwoutswaarder staat in Woerden, een honderd meter ten zuiden van de Hoge Rijndijk, tussen Molenvlietbaan en Pijpenmakersweg. Ik heb er in mei 2008 foto's van gemaakt, maar helaas niet vanaf de polderzijde. Het gebouw zelf vertoont een grote overeenkomst met het zoekplaatje, afgezien van de schoorstenen en de aanbouw. De aanbouw, waar ooit het scheprad draaide, zou bij een latere verbouwing vergroot kunnen zijn. Iets van de fijne vertanding langs de daklijst meen ik ook op het zoekplaatje te zien. Ik denk dat dit gemaal zeker een kanshebber is.
Vrijdag 26-2-2010 20:13:54


Foto ingestuurd door Erwin Esselink - red.Jan Spoolder (Utrecht): Ik heb vandaag wel ergens een afbeelding gezien van het gemaal(tje) aan de Otweg bij Boskoop en dat is het niet. Daar ligt trouwens ook wel een sluisje bij. Het door Jan (voornaam) Paul (achternaam) ontworpen gemaal wat mogelijk in aanmerking komt lag zuidelijk van Boskoop aan de oostkant van de Gouwe, ter hoogte van Den Ham, heette ook De Vooruitgang en werd uiteindelijk gesloopt in 1964. Op de kadasterkaarten tussen ca. 1890 en 1960 op watWasWaar is het goed te zien met het sluisje er naast. Nu nog een afbeelding ...

Donderdag 25-2-2010 19:00:46swier (utrecht): Mijn eerste duit in het zakje.
Als je de het gemaal "Oude en Nieuwe Broekpolder" te Kwintsheul bekijkt zou de architect J.P. van den Berg janzn. ook een optie kunnen zijn voor verder onderzoek. Die J.P. staat toch niet toevallig voor Jan Paul?
Website: http://www.twestland.nl/gemaalkwintsheul.htm [...]
Donderdag 25-2-2010 18:41:19Martin Snuverink (Voorburg): Dit zou dan het stoomgemaal met schutsluis van Polder Laag Boskoop ten westen van de spoorlijn in Boskoop kunnen zijn. De foto is dan vanuit de polder naar het noorden genomen. De schutsluis ligt aan de westkant van het gemaal.
Ik citeer de link: “Zoals vermeld dateerde de eerste watermolen van 1486. Gedurende bijna vier eeuwen heeft de windbemaling dienst gedaan. In 1875 liet men een stoommachine in de oude molen plaatsen. Dit gemaal werd in 1914 afgedankt ten faveure van een dieselgemaal. In de jaren 1953/54 is men overgegaan tot elektrische bemaling”
Als ik dit letterlijk neem zou er nooit een stoomgemaalgebouw zijn geweest.
Er schijnt volgens een advertentie van Otweg 19, Boskoop, nog wel historisch gemaal te staan, maar ik kan er geen beelden van vinden.
Als het dan nog zin heeft, neem ik me voor er in het weekend te gaan kijken. Ik ben er lange tijd niet geweest.
Website: http://www.archieven.nl/index.php/db?miview=inv2&m [...]
Donderdag 25-2-2010 17:40:24Jan Spoolder (Utrecht): In Boskoop lag naast het stoomgemaal een schutsluisje...
Donderdag 25-2-2010 15:00:18Theo van Gijlswijk (De Zilk): Gemaal Barwoutswaarder tussen Woerden en Kamerik is het ook niet. Zie bijgaande link de 4e foto van boven. Zet de pijl van je muis op de kleine foto voor de namen.
Website: http://www.mijnalbum.nl/Album=ISYL8I7Q [...]
Donderdag 25-2-2010 09:34:10Erwin Esselink (Delft): In de beeldbank van het Regionaal Archief West-Brabant staan enkele foto's van het gemaal Eensgezindheid bij Willemstad. Ook dit gemaal lijkt erop, maar is het niet (zoek op 'Eensgezindheid').
Website: http://www.regionaalarchiefwestbrabant.nl/ [...]
Donderdag 25-2-2010 09:04:41Jan Spoolder (Utrecht): Dit lijkt me een gemaal ontworpen door Jan Paul (1834-1883) die vooral in Brabant en Zuid-Holland aktief was. Hij ontwierp ook het door Erwin Esselink aangehaalde gemaal bij Moerdijk dat bijna een kopie is van het ZP. Van de meeste door hem ontworpen gemalen heb ik afbeeldingen gevonden en die vallen m.i. af; over blijven de gemalen Bloemendaal in waddinxveen, Hoogeind/Schaayk te Leerdam, Eensgezindheid in Willemstad, Barwoutswaarder in Woerden, Heijnis in Nieuw-Lekkerland en het gemaal te Boskoop. Hiervan heb ik nog geen afbeeldingen gezien.
Woensdag 24-2-2010 23:36:35V. Erdin (Zuidhorn): Dat het om een stoomgemaal met scheprad gaat lijkt vrij aannemelijk te zijn. In Noord-Holland zou het dan gaan om een klein poldergemaal ten zuiden van het Noordzeekanaal gaan, daarboven werd het scheprad nauwelijks toegepast. En de suggestie Noord-Brabant omgeving Zevenbergen is goed voor zeven mogelijkheden.
Het gemaal lijkt mij onder architectuur gebouwd , gelet op de gevel en de daarin voorkomende decoratieve elementen, en niet door de plaatselijke timmerman.
Maandag 22-2-2010 07:46:08Erwin Esselink (Delft): Dit stoomschepradgemaal vertoont een grote overeenkomst met het gemaal van de Nassaupolder aan de Roode Vaart tussen Zevenbergen en Moerdijk, maar is het niet. Misschien daar in de buurt?

Website: http://www.muntslagvanzevenbergen.nl/gemaal-nassau [...]
Zondag 21-2-2010 23:21:08Gerard Nachbar (Almere): Ik denk eerder aan een sluis plus (stoom?)gemaal. Onder de ladder meen ik een sluisdeur te zien.
Zondag 21-2-2010 10:11:07ton schotman (): ziet er uit als werkzaamheden aan een ingestorte brug
Zondag 21-2-2010 09:53:27  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):