Inzender: Gerard 

Gegevens: Latijns opschrift in timpaan met daaronder jaartal 1816.
Zou in Den Haag Bezuidenhout moeten zijn maar heb twijfels.
Genoemde personen achter op de foto zijn waarschijnlijk Dr.Ir. J.A.A.M. (Jacques) van Loon, lid eerste kamer rond 1920, afkomstig uit Steenbergen, burgemeester aldaar en lid directie suikerfabriek. Hij was getrouwd met Marie Henriette Victorine de Caritat de Peruzzis. Het zou dus kunnen zijn dat deze foto in de buurt van Steenbergen is genomen of zelfs in België in de buurt van Luik waar, naar ik begreep deze familie de Caritat de Peruzzis heeft gewoond. De foto zelf is van een collega van mij, komt daar uit de familie en is van overleden familieleden geweest, daar kan geen navraag meer worden gedaan.

[Red.:] De tekst in het timpaan lees/interpreteer ik als volgt:
MUNIFICENTIA
GUILIELMI
PRIMI REGIS BELG.
...NA.. U ...DAN..
1816

Datering: niet opgegeven    Formaat: niet opgegeven    Extra beelden: Vergroting  Achterzijde  Detail timpaan

Geplaatst: 23 januari 2010


 Reacties op Zoekplaatje 1056 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

RK seminarium voor het vicariaat van Breda in Bovendonk

Jan Spoolder (Utrecht): De familie Van Loon heeft verschillende priesters voortgebracht. Zo werd in 1926 A. van Loon pastoor van de St. Antoniuskerk in Oosterhout (een kerk die evenals het nieuwe seminarie in Bovendonk werd opgeleverd in 1907 en ontworpen door Pierre Cuypers). Deze pastoor kwam uit een vermogende familie die ook de heteluchtverwarming en de beschilderingen in de kerk betaalde. Ik denk dat de antwoorden op de nog resterende vragen in deze richting gezocht moeten worden.
Maandag 25-1-2010 14:48:31Gerard van Vliet (Rijswijk): Iedereen hartelijk dank voor de wel zeer snelle oplossing van mijn vraag en dat voor een foto met voor mij niet al te veel herkenningspunten. Dit is inderdaad een verrassende wending voor mijn collega. Er is een gedeelte van een raadsel opgelost. Nu ligt bij hem de vraag weer hoe deze foto in de familie komt. De foto van het regionaal archief zal ik ook bij hem afleveren. Nogmaals; allen bedankt.
Groet,
Gerard van Vliet.
Maandag 25-1-2010 13:31:31Martin Snuverink (Voorburg): Fabelachtig knap en verrassend gevonden, Jan! De foto moet dus van 1909 of eerder dateren, ver voor de Haagse tijd van Jacques van Loon. Overigens ook op de archieffoto ontbreekt hetzelfde luik.
Maandag 25-1-2010 13:10:13dick zweers (bergeijk): Proficiat Jan (en proficiat Dik Kralt en alle andere collega-speurders die weer zulke prachtige oplossingen hebben gevonden) !
Maandag 25-1-2010 12:05:29Jan Spoolder (Utrecht): Dit is het v.m. seminarie te Bovendonk (Hoeven).
Uit het Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, A.J. van der Aa vol. 2, uit 1840: over Bovendonk: Sedert het jaar 1816 is hier het RK seminarium voor het vicariaat van Breda gevestigd, op het buitenverblijf de voormaligen Bisschops van Antwerpen, hetwerk, blijkens eenen steen in de voorgevel, door Z.M. den Koning daartoe goedgunstig is afgestaan.

Het huidige seminarie werd ter vervanging van het oude gebouwd in 1907.


Website: http://www.regionaalarchiefwestbrabant.nl/rawb:col1:dat26107
Maandag 25-1-2010 11:55:57
dick zweers (bergeijk): Den Haag of directe omgeving kan ik me zeker voorstellen, Martin. Ik heb al heel wat plaatjesboeken nageplozen, w.o. het boek 'Kastelen, buitenplaatsen Zuid-Holland', 2000. Daar staan zeer veel foto's in. Ik wilde alleen België niet volkomen uitsluiten, maar Wallonië wel als het daar toch over zou gaan.
Maandag 25-1-2010 09:32:43Martin Snuverink (Voorburg): Het gebouw staat op vlak terrein. Het erf is afgescheiden van de openbare ruimte door een sloot met een brug, die me nogal Hollands aandoet. Ik geloof niet dat de brug over een vijver op het landgoed gaat. Het brughek lijkt me een armoedige vervanging van een vermoedelijk smeedijzeren origineel.
Ik heb met betrekking tot dit huis zeer weinig affiniteit met Vlaanderen en al helemaal niet met Wallonië.
Het huis heet drie woonlagen plus een hoge kap. Het is dus een vrij hoog huis. Daarom zou ik het in of nabij een grotere stad zoeken. Den Haag heb ik nog niet opgegeven. Misschien kan Wim iets over de Haagse kansen zeggen.
Maandag 25-1-2010 09:23:12dick zweers (bergeijk): Maasdekking in ZH, dank Martin ! Het Huis Duivenvoorde bij Voorschoten heeft een rijndekking. Zou dat toeval zijn, zo dicht bij de (Leidsche) Rijn? Zoals ook al door anderen opgemerkt sluit ik een Belgische locatie niet uit. Schuiframen waren daar weliswaar uitzonderljk maar ze kwamen er wel voor.
Maandag 25-1-2010 08:53:12Ingrid Evers (Maastricht): Aansluitend bij de bijdrage van Antoon Bosselaers: Voor niet-historici is het misschien vreemd dat er ergens in Noord-Nederland een huis staat/stond met daarop een tekst uit 1816(!) die verwijst naar koning Willem I als rex Belgarum. Men heeft de neiging dit te vertalen naar ‘koning van België c.q. van de Belgen’. Dat is echter een anachronisme. Met een verwijzing naar de Romeinse Tijd werden de Lage Landen vanaf de 15e eeuw - dus inclusief het huidige Nederland - in het Latijn aangeduid als Belgica. Toen de Noordelijke en de Zuidelijke Nederlanden in de jaren 1580 ieder afzonderlijk verder gingen, sprak men in Latijnse teksten van Belgica Foederata (de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) en Belgica Regia (de Koninklijke of Zuidelijke Nederlanden). De Nederlandse leeuw was in de cartografie de Leo Belgicus en uiteindelijk was koning Willem I vanaf 1814/1815 dus rex Belgarum (koning der Nederlanden). Het helpt ons allemaal niet verder, maar onderstreept wel dat dit huis heel goed ergens ‘oonder in Holland’ kan hebben gestaan.
Zondag 24-1-2010 19:49:13Martin Snuverink (Voorburg): Maasdaken zijn en waren in ZH bepaald niet uitzonderlijk. Zie voor een voorbeeld anno 1760 het Paleis Lange Voorhout in Den Haag. Zie http://www.haagsebeeldbank.nl/thema/theme/1, zoeken 9.00036 en vergroten.
Website: http://www.haagsebeeldbank.nl/thema/theme/1
Zondag 24-1-2010 16:21:49
Antoon Bosselaers (Mechelen): In de periode 1815-1830 werd Willem I (Wilhelmus/Guilelmus/Guilielmus primus) ook aangeduid als "Rex Belgarum". Als je googlet op "rex Belgarum" kom je daar verschillende voorbeelden van tegen. De link hieronder is zo'n voorbeeld.
Website: http://www.museuminzicht.be/assets/images/origineel/oudM-P_0290.jpg
Zondag 24-1-2010 14:40:30
dick zweers (bergeijk): Zo te zien een achttiende-eeuws of vroeg negentiende-eeuws pand. Voor introductie van de neostijlen (pakweg 1860) was het 'maasdak' waarbij de leien als bakstenen in een muur geplaatst zijn in rechte rijen voorbehouden aan het zuiden van het land. Punt is dat ik niet weet welke 'regels' hieromtrent voor Zuid-Holland gelden. Voor Zeeland gelden ze wel. Noord-Brabant zou m.i. goed kunnen. De schuiframen maken een oplossing in het gebied ten zuiden van Roermond onwaarschijnlijk.
Zondag 24-1-2010 14:13:40Gerard Nachbar (Almere): Guiliemi = Guillaume = Willem I, de eerste koning der Belgen én Nederlanders
Zondag 24-1-2010 14:10:04Ad van Opstal (Breda): Als je de latijnse tekst vertaalt dan zou er ongeveer moeten staan

gift Guiliemi eerste koning van Belgie

Guiliemi is volgens mij geen latijns woord, maar een naam.

Wel een vreemde tekst, omdat Belgie in 1816 nog niet bestond, en een deel van Nederland was.
Als Geuiliemi een naam zou zijn, dan heb ik geen idee wie daar mee bedoelt wordt.

In de laatste tekst zou seminarium kunnen staan, maar ik denk niet dat dit in Breda is.
Breda had wel een klein en groot seminarium, maar die lijken er niet op.
Zondag 24-1-2010 13:52:12Martin Snuverink (Voorburg): Een biografie van Jacques van Loon met aardig wat gegevens is te vinden op: http://www.parlement.com/9291000/biof/00840.
Van Loon zou dus van 1919 tot 1940 in Den Haag kunnen hebben gewoond. Inderdaad bestond toen de wijk Bezuidenhout al grotendeels, maar dit is zeker niet aan de Juliana van Stolberglaan. De brug met het toegangshek is typisch Hollands en zul je n.m.m. zeker niet in de buurt van Luik (schuiframen!) en waarschijnlijk ook niet in de buurt van Steenbergen aantreffen.
Links van het timpaan is nog één raam en vanwege de symmetrie zal dat rechts ook wel zijn. Het dak is hoog en steil, bedekt met lei en bekroond door een zware schoorsteen.
Het gebouw en de tuin maken een verwaarloosde indruk. Bij het rechter raam onder de timpaan ontbreekt een luik. De ramen onder het timpaan staan open en op de vensterbank lijkt rommel te liggen. De sloot is aardig dichtgegroeid. Ik heb de indruk dat het huis niet lang na het maken van de foto is gesloopt. Dat zou dus rond 1920 moeten zijn.


Zondag 24-1-2010 11:00:49Janjaap Luijt (Utrecht): Zou er op de laatste regel kunnen staan:
SEMINARIUM BREDANUM ?
Steenbergen ligt in de buurt van Breda


Zondag 24-1-2010 08:53:37Janjaap Luijt (Utrecht): Helemaal in de top van het timpaan staat ook nog EX. Dat wordt het verhaal:
Uit vrijgevigheid van Willem eerste koning van Nederland. Tja, en daarna volgt het probleem, want die koning, die kennen we wel.
Zondag 24-1-2010 08:14:51Theo van Gijlswijk (De Zilk): Marie Henriette Victorine de Caritat de Peruzzis echtgenote van J.A.A.M. van Loon overleed op 21-7-1952 in Tilburg. Hun huwelijk werd gesloten op 18-04-1899 in Roosendaal. De bruidegom is geboren in Steenbergen de bruid in Roosendaal en nispen. Bron Gelias.
Website: http://members.multimania.nl/ASmeijers/id26.htm
Zondag 24-1-2010 01:19:24
  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):