Zoekplaatje 1048 

Inzender: Rob Wagenaar 

Gegevens: Doorgaande dorpsstraat (rechts huisnummer 6), vlaggen, horizontale driekleur en mogelijk ook verticale driekleur, klederdracht, woningen met en zonder pleisterwerk. sfeer zeeuwse grens; alles wijst er op: er is iets in aantocht in de verte.

Datering: ca. 1910    Formaat: 20 x 26 cm    Extra beelden: Vergroting  Detail 'station'

Geplaatst: 27 december 2009


 Reacties op Zoekplaatje 1048 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Lostraat, Broechem (België)

Rob Wagenaar (Zeist): Prachtig Ik ben vooral overtuigd via streetview dat nog veel percelen en verhoudingen ongewijzigd zijn evenals de loop van de weg. In het hoekhhuis rechts, en de laatste twee huizen rechts zijn nog allerlei restanten zichtbaar op de oorspronkelijke posities o.a. van het tegeltableau boven de deur en het afdakje. De boograam aan de zijkant voor de school met fronton en 'dakkapel', het klopt allemaal. Fantastische vondst en graag het verhaal achter de speurtocht.
Dinsdag 12-1-2016 15:42:30



Peter Smaardijk (Leiderdorp): Ik ben er van uitgegaan dat het "station" een negentiende-eeuwse lagere school in Vlaanderen zou zijn, en ben gaan zoeken in https://inventaris.onroerenderfgoed.be/. Dat zijn 658 resultaten (niet allemaal met foto...)
Dinsdag 12-1-2016 15:38:19



Bart Hilhorst (Amsterdam): Hierbij een link naar een onomstotelijke bewijsfoto. Goed werk! Benieuwd hoe je er op bent gekomen.
Website: http://gdc.atomis.be/uploads/r/gemeentelijk-docume [...]
Dinsdag 12-1-2016 15:28:12



Peter Smaardijk (Leiderdorp): Beter bewijsmateriaal op de site van het Gemeentelijk Documentatiecentrum Ranst (zie link vorige bijdrage). Zoek op Lostraat
Dinsdag 12-1-2016 15:14:47



Peter Smaardijk (Leiderdorp): Ja dus. Ik was in verwarring over het streeppatroon op de zijgevel van de school (dus niet station)...
Website: http://gdc.atomis.be/index.php/lostraat-2;dc [...]
Dinsdag 12-1-2016 15:11:55



Peter Smaardijk (Leiderdorp): Zou dit de Lostraat in Broechem kunnen zijn?

Zie ook https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/relict/13880
Website: https://goo.gl/maps/Z7quZA4T5ZQ2 [...]
Dinsdag 12-1-2016 14:59:24



Redactie (): Swier, het pand op de voorgrond van de bewijsfoto lijkt op de achtergrond links van het zoekplaatje. De dakkapel in Heinkenszand is volgens mij te klein. Het aanmerkelijk hogere pand dat daar op het zoekplaatje voor staat (vermeend station), zou dus ook te zien moeten zijn op de foto op picturesfrom.nl. Echter geen spoor daarvan.
Zondag 1-2-2015 18:27:57



Swier (Utrecht): Dit is volgens mij de dorpsstraat in Heinkenszand. De foto is van de andere kant genomen.
Website: http://www.picturesfrom.nl/card.php?id=165883 [...]
Zondag 1-2-2015 17:59:36



Rob Wagenaar (Zeist): KLopt op photomuseum.nl staat de foto met de vermelding omgeving Tholen, omdat de foto uit een partijtje kwam met foto's van Tholen. Ieder hard bewijs ontbreekt daar helaas voor, sterker nog het is zeer onwaarschijnlijk. De suggesties richting West-Vlaanderen grens Zeeuws-Vlaanderen zijn waarschijnlijk veel dichter bij de waarheid. Ik zal de aanduiding op photomuseum.nl wijzigen.
Dinsdag 15-2-2011 23:14:29



Alard (Zevenaar): In het photo-museum staat deze kaart ook met als oplossing omgeving Tholen.
Dinsdag 15-2-2011 23:02:19



Colin Bruens (Axel): Ik wil me graag aansluiten bij de richting van Steef Kok, met dien verstande dat ik nagenoeg zeker weet dat we de foto in die hoek moeten zoeken. De omgeving Uitkerk, Lisseweghe, Knokke Heist, Lapscheure, Damme, etc. Deze omgeving is vergeven van dit type huizen. Helaas biedt google in deze omgeving nog niet veel zoekmogelijkheden.
Donderdag 9-12-2010 13:14:01



Steef Kok (Amsterdam): Ik was vorige week in Uitkerke, vlak achter de kust bij Blankenbergen, niet ver van hieronder genoemde Lissewege en Zuienkerke. Sfeer kwam me bekend voor.. is dit de Blankenbergse dijk gezien naar het Zuidoosten met zicht op de open Uitkerkse Polder ? Met google maps valt nr 6 bij de kruising met de Scharebrugse straat, en de bebouwing ter hoogte van het "station" spring op de kaart ook iets naar voren. Als dit hoekpand en pand ernaast zijn gesloopt voor de verbreding van de kruising, klopt de situatie met een lichtval in de vroege namiddag, goed mogelijk met al die mensen op straat.
Maar het huidige Casino Events zit op nr 46 aan de ándere kant van de straat als het gefotografeerde oude hoekpand op nr 6... Misschien dat de nummering op de Scharebrugstraat doorliep tot de ontmoeting van Blankenbergse Dijk en Evendijk, net bij de knik in de weg ?
Link : die dijk is echt oud !
Website: http://nl.wikipedia.org/wiki/Blankenbergse_Dijk [...]
Dinsdag 14-9-2010 15:01:15



Jan Spoolder (Utrecht): Dit is niet in Boekhoute of Assenede.
Donderdag 17-6-2010 21:06:30



dick zweers (): Plaatsen als Eede zagen er ook zo uit, aldus Frans Weemaes. Wie ben ik om dat in twijfel te trekken? Dat geldt ook voor een plaats als Wulveringhem-Beauvoorde die ik al eerder opperde en waar ik geweest ben. M.a.w. kromme straten die boomloos zijn & die niet nabij de kust liggen. Mijn bouwhistorische analyse (die, ik kan het ook niet helpen, uit bakstenen en raamdetails etc. bestaat) stel ik beschikbaar om een oplossing te bevorderen. Dit is m.i. zinvol omdat vooral een combinatie van kenmerken (die op deze wijze kan worden benoemd) zich in een tijd waarin weinig gereisd werd zelden over een groot gebied verpreidde.

Ik realiseer me dat deze uitleg ons geen stap dichterbij brengt, maar meen er goed aan te doen dit even uit te leggen.
Zaterdag 29-5-2010 15:32:22



Jan Spoolder (Utrecht): Nu hopelijk juiste link.
Website: http://s748.photobucket.com/albums/xx128/jspoolder [...]
Zaterdag 29-5-2010 15:02:01



Jan Spoolder (Utrecht): Tot WO II was Boekhoute (net onder Philippine, gemeente Assenede) een belangrijk vissersdorp. Door verzanding van de Braakman liggen de schepen tegenwoordig in de haven van Terneuzen. Van Assenede trof ik bijgaand plaatje aan. Hoewel ik denk dat het hier niet is tonen de 4 huizen op de achtergrond veel gelijkenis met die rechts op het ZP. Boekhoute of Assenede wellicht?
Website: ttp://i748.photobucket.com/albums/xx128/jspoolder/ [...]
Zaterdag 29-5-2010 14:54:39



Martin Snuverink (Voorburg): Heist?
Alex, die achtergronden (wie, wat, hoe) zijn bij de inzender niet bekend. De fotograaf is al lang dood en de foto is waarschijnlijk ook uit het eventuele verband gerukt. Van een ervaren inzender als Rob Wagenaar mag je verwachten dat hij alle gegevens en omschrijvingen die hij kent meegeleverd heeft. Een inzender kan zich beter van interpretaties onthouden, tenzij hij nadrukkelijk aangeeft dat het om een interpretatie gaat. Alleen feiten dus en wel zo veel mogelijk. Daarom is het van wezenlijk belang dat bij gelopen kaarten ook de achterzijde wordt getoond. Dit gebeurt gelukkig steeds meer, maar het kan nog beter.
Er is nu gewezen op West- en Zeeuws-Vlaanderen en op een mogelijk vissersdorp. Wat dit laatste betreft, er is geen boom(pje) te zien, wat vaak duidt op een kustplaats.
De vlaggen zijn inderdaad niet egaal maar hebben twee donkere en één lichte baan in dwarsrichting. Dit kan haast niet anders dan de Belgische vlag zijn. Verder zie ik nergens schuiframen, maar wel naar binnen draaiende ramen. De luiken van nummer 6 komen ook voor in een vissersstadje als Philippine, waar het niet kan zijn. Het vermeende station lijkt meer op een ander officieel gebouw, bijv. een gemeentehuis. Het lagere gebouw er voorbij heeft boven de deur een bord of schild met een aanduiding; dus ook een officieel gebouw, misschien postkantoor of politiebureau?
De straat is niet recht en dit gegeven maakt het zoeken op kaart iets makkelijker, omdat de meeste straten recht zijn. Een oude kromme straat duidt er meestal op dat de straat een oude dijk of natuurlijke waterloop volgt of dat deze verband houdt met geaccidenteerd terrein of met bodemstructuur.
Paardenvijgen op de rijweg waren volstrekt normaal.
In Vlaanderen (B) waren na 1900 nauwelijks meer vissersplaatsen. Oostende en Nieuwpoort zijn te grote steden. De Panne was geen vissersplaats meer. Vrijwel de gehele Belgische zeevisserij heeft zich geconcentreerd in het pas rond 1900 aangelegde Zeebrugge. De enige realistische mogelijkheid van een vissersplaats is Heist, dat vóór de metamorfose tot badplaats (na 1900) Coudekerke heette. Het oude Heist heeft diverse kromme straten, maar bebouwing van vóór 1900 is (vrijwel) afwezig, onder meer door grote verwoestingen in WOII.
De foto roept bij mij geen beeld van rouw op.
Zaterdag 29-5-2010 13:49:43



Alex Daemen (BoZ): Dick, je heb gelijk. Met mij is dat niet anders. Elimineren is belangrijk in dit proces maar ook het aandragen van nieuwe mogelijkheden als het vast zit. Wat ik wel (vaker) mis hierbij is een duidelijke primaire omschrijving van de foto. Wie, Wat, Hoe en Waar. Om voor het laatste te gaan kan het van belang zijn de eerste 3 W's ook te kennen. Als ik dit prachtige plaatje bezie valt mij op de eerste plaats de mensen op.
Mensen op de foto maken een foto interessant. Waarom is van deze situatie een foto gemaakt? Wat is hier aan de hand.? Een omschrijving van deze indrukken die de foto blootgeeft mis ik dus.
De fotograaf is er toch niet heengegaan om dakpannen, bakstenen en/of cement voegen vast te gaan leggen. Met andere woorden er wordt hier door ZP vaak in essentie aan mijn vak “fotografie” voorbijgegaan.
Wat ik naast deze aangeslagen mensen zie is een zeer vuile straat met aan weerskanten verschillende type huizen.
Dit kunnen stadsboeren zijn maar ook vissers die naast het vissen enkele koeien en varkens op stal hadden. Koeien die in de avond zonder begeleiding terug kwamen uit de stadswei om hun melk af te leveren en onderweg de kasseien plaveiden met hun uitwerpselen. Mogelijk was er ook nog geen riool. Op de achtergrond zie ik houten vaten voor een winkel liggen. Een oude ambacht misschien?
Het kan dus nog alle kanten op. Ik wijs mensen dus niet de weg, ik reik alleen een mogelijkheid aan.
Zaterdag 29-5-2010 10:42:00



dick zweers (bergeijk): Alex, wat ik tracht te doen is onmogelijkheden uitschakelen om daardoor mogelijkheden over te houden. Ik houd me daarin bij 'de leest' van mijn vak. Van lantaarnpalen of uniformen, cq klederdrachten heb ik geen verstand, dus daarin laat ik alle ruimte voor degenen die daar wèl verstand van hebbben. Als jij de weg meent de moeten wijzen door het herkennen van een vislucht vind ik dat prima, maar ik kan er niks mee. Ga lekker je gang en stoor je niet aan mij.
Vrijdag 28-5-2010 18:46:35



Alex Daemen (BoZ): Dick, ik constateer hier een collectieve rouw aanwezig. Kan je daar mee eens zijn? Sommige gebruiken zijn zeer streek en/of plaats gericht. Waarom wel bakstenen beschrijven en geen mensen met emoties die m i duidelijk zichtbaar zijn. Als er vroeger in een vissersplaats een schip was vergaan (wat toen nog als eens voorkwam getuige de gedenkplaats op Urk) gingen daar vaak meerdere personen uit het dorp mee naar de diepte. Zo'n dorp was dan zwaar getroffen. Nu heb je dat met vliegongelukken. Maar dat brengt mij niet naar de plaats en/of locatie. Maar als ik al zoveel suggesties heb zien langs komen over bakstenen en raamsteilen doe ik ook mijn duid in het zakje. Als ik dit plaatje zie, zie ik rouw en tevens krijg ik een vislucht in mijn neus. Maar dat kan met mijn jeugd in Harderwijk te maken hebben.
Zolang het niet duidelijk is welke plaats dit kan zijn heb ik geen ongelijk.
Vrijdag 28-5-2010 17:14:27



dick zweers (bergeijk): Op jouw gezag, Sjoerd, inderdaad maar eens afstappen van dat stationsidee. Maar Alex, waarmee ga je jouw veronderstelling van een (ligging nabij een) haven onderbouwen? Betekent dichter bij de kust dan Baarle-Nassau voor jou hetzelfde als dicht bij de kust? Brengt het beschrijven van gebeurtenissen die zich overal voor kunnen doen ons dichter bij een plaatsbepaling?

De opmerkingen die ik namens Frans Weemaes inzond op 7.2.2010 snijden m.i. nog altijd hout.
Vrijdag 28-5-2010 15:13:53



Alex daemen (BoZ): Als ik dit plaatje bekijk moet ik denken dat dit dorp in de rouw is. Er is wat gebeurd en de mensen staan te wachten op iets. Ik zie de mannen individueel (rouwend ?) zittend op de grond (o.a. rechts tegen de gevel). Het is bepaalt geen feeststemming. De vrouwen verwerken hun verdriet zoals gewoonlijk bij elkaar en voelen zich daarbij betrapt door de fotograaf. De vlaggen kunnen moeilijk halfstok hangen vanwege de korte stokken. Een jonge jongen kijkt toe als observator of hij dit voor het eerst meemaakt. Is er een schip op zee gebleven vraag ik me af?
Hierbij denk ik denk aan een vissersplaats langs de kust maar kan het helemaal mis hebben.
Verder zijn deze straatjes in veel dorpen te vinden en dat maakt het zo moeilijk.Mogelijk een extra tip.
Vrijdag 28-5-2010 14:42:04



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Misschien kunnen we eens af van het stationsidee. Al eerder heb ik gesteld dat voor mij niets Nederlands of Belgisch stationsachtigs, trein noch tram, op dit plaatje zichtbaar is. Ik heb dat ook uitgelegd: bouwstijlmatig en spoorbouwtechnisch zeer onwaarschijnlijk. Ik sluit het niet 100% uit, maar ik heb er geen enkele aanwijzing voor.
Vrijdag 28-5-2010 13:41:08



dick zweers (bergeijk): Baarle-Nassau (of -Hertog) lijkt me onwaarschijnlijk, Gerard. Dichter bij de kust, Zeeuws-Vlaanderen en het gebied ten zuiden en zuidwesten daarvan lijken me grotere kanshebbers. Waarom? Een combinatie van bouwkundige details: 1)gewitte specie tussen de rijen pannen bovenaan en langs de randen. 2) raamkozijnen achter de muur (slechts smal raamhout zichtbaar)3) ramen met staande roede (of naald) in het midden. 4) luikdetails: raamwerk met horizontale of verticale beschieting. 5) gewitte muren. Voor de omgeving van Brugge gaat dit op, voor de omgeving van Turnhout slechts ten dele, lijkt mij....
Vrijdag 28-5-2010 12:06:36



Gerard Nachbar (Almere): Hoogstwaarschijnlijk een long shot, maar zou dit de enclave Baarle-Nassau kunnen zijn? Lag aan de spoorlijn van Tilburg naar Turnhout.

Mijn Spoor- en tramwegkaart van het Koninkrijk der Nederlanden (*) uit 1931 toont diverse grensoverschrijdende tramwegen in Zeeuwsch Vlaanderen.

(*) Merkwaardige titel. Alleen NL, dus niet onze toenmalige koloniën!
Vrijdag 28-5-2010 11:58:40



Redactie (Den Haag): De site www.photomuseum.nl is van Rob Wagenaar. Het gaat dus om hetzelfde exemplaar. Dat er Tholen bijstaat lijkt mij onterecht.
Vrijdag 28-5-2010 11:14:17



Ans Roelofs (Deventer): nr 1048. Toevallig kwam ik op deze site terecht en vond daar deze foto van Tholen
Website: http://www.photomuseum.nl/stadenland/tholen,%20str [...]
Vrijdag 28-5-2010 11:10:01



dick zweers (bergeijk): Zonder daar een oplossing te zien geef ik een link naar Zuienkerke. Daar zijn straatbeelden te zien die dezelfde sfeer ademen als dit zoekplaatje en ook nog een stationsgebouw. Misschien helpt dit wat om het zoekgebied te verfijnen.
Website: http://www.mebosoft.com/zuienkerke_in_beeld/index. [...]
Zaterdag 17-4-2010 12:03:56



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Toch nog gaan zoeken in Gares Belges d'autrefois. Dakvorm komt voor, dakkapel niet. Donkere rollagen om het gebouw heen alleen aangetroffen bij stations Blanmont en Court St. Etiënne. Raamvorm in topgevel in België vrijwel uitsluitend rond of boogvormig tweetal. Hoofdgebouw met drie traveeën komt erg weinig voor. Vrijwel alle gebouwen dragen de naam aan de voorzijde en ook nog op de topgevels. Probleem bij deze site: vaak perronzijde op foto's (wat we in Nederland node missen!) en niet straatzijde. Kortom: ik voel nog steeds weinig voor een stationsgebouw. 100% zeker ben ik niet; mijn archief gaat tot de landsgrens!
Donderdag 15-4-2010 21:30:29



dick zweers (bergeijk): De wisseldorpelklosjes ken ik, Rob, maar het precieze verspreidingsgebied zuidwaarts van pakweg Middelburg ken ik niet. Ik schaar me in de rij van degenen die niet accepteren dat dit het station van Lisseweg is. Gesteld dat op de achtergrond een molen staat, zoals eerder verondersteld, dan zou dit een standerdmolen moeten zijn en of die in Lissewege ooit stond betwijfel ik zeer. Ik zou dat verder kunnen nagaan maar Lissewege lijkt me als plaats geen kanshebber meer.
Donderdag 15-4-2010 20:00:40



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Hoewel ik niet goed op de hoogte ben van de Belgische stationsomgevingen, durf ik wel te stellen dat het hier niet eens om een station gaat. Het is in mijn ogen geen voorbeeld der Belgische stationsstijlen en bovendien is de omgeving van stationsgebouwen zelden bebouwd met aaneengesloten rijen woningen omdat op spoorgrond meestal los- en laadgelegenheden waren en/of depotterreinen.
Donderdag 15-4-2010 17:43:08



Redactie (Den Haag): De detailvergroting van het 'station' die Rob Wagenaar op zijn eigen site heeft geplaatst, heb ik toegevoegd als detailvergroting. Kunnen we het er over eens zijn dat dit niet het station van Lissewege is?
Donderdag 15-4-2010 07:55:37



Debora (Delft): Op die panorama's en stationfoto's staan elke keer alleen maar de oost- en zuid-/spoor-gevel van het station, op deze foto volgens deze hypothese de noordwest-kant. Het witte huis, dwars op de spoorlijn, met de schoorsteen, klopt ook juist heel goed met de panorama.
Tussen dat huis en het station is op de foto op 1 huis na ook weinig te zien, terwijl er nog wel veel ruimte is (zie huizen er tegenover na de knik; station is veel hoger dus perspectief bedriegt wat). Kan net zo goed ook t.t.v. deze foto nog open zijn geweest.
Maar zo'n knik in de straat lijkt me ook juíst en alleen logisch als er al 2 gebouwen staan, nl. het witte huis en het station. Tegenover het station en het witte huis staan trouwens ook al huisjes op de panorama; het zou logisch zijn die straat door te trekken en er meer te bouwen.
Kan het zijn dat de panoramafoto ouder is?

Ik ben trouwens overtuigd van dat het niet klopt met een gevelfoto van de andere kant hoor ;) maar nu nog niet.
Donderdag 15-4-2010 01:04:53



Redactie (Den Haag): Gewoon opgelost? Op Delcampe staan meerdere afbeeldingen van het station van Lissewege, op geen enkele zie ik het strokenpatroon op de zijgevel en een raampje zoals op het zoekplaatje. Een panorama van Lissewege (zie onder) toont aan dat parallel aan de spoorbaan erg weinig bebouwing was. Het zal een gezicht vanaf de kerktoren zijn en achter de spoorbaan, rechts van het station, zou dan ons straatje moeten zijn. Ik geloof er niet in.
Website: http://www.delcampe.net/page/item/id,78981181,var, [...]
Woensdag 14-4-2010 18:28:22



Rob Gruben (Bokhoven): Volgens mij zie ik in het raamhout van het eerste raam rechts ook een wisseldorpelklosje. Die komen onder meer in Zeeland veelvuldig voor (en rond 's-Hertogenbosch, maar die streek valt af). Dick zal wel weten of dit detail ook karakteristiek is voor aangrenzend Belgisch Vlaanderen. En misschien heeft Debora wel gelijk dat het ZP inmiddels is opgelost...
Woensdag 14-4-2010 13:22:43



Debora (Delft): Dit kan toch gelden als opgelost? Klopt helemaal hoor.... Station staat er nog en lijkt er volledig op, de knik in de straat is er nog (Lisseweegs Opperhof/Stationsstraat), en vergelijk het witte huis links maar eens met wat achter het station zichtbaar is in de wikipedia-link. Bij mij klopt de link +51°17'46.33" +3°11'36.47" ook gewoon in Google Maps. Fantastisch speurwerk hieronder!
Website: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b6 [...]
Woensdag 14-4-2010 10:53:32



Antoon Bosselaers (Mechelen): Met 51.17.46.33 N / 3.11.36.47 O kan mijn Google Earth niets, met 51°17'46.34"N en 3°11'36.47"E wel. Ik kom dan in een nieuwbouwwijk van Lissewege, met zicht op het station. Ik zie geen enkele overeenkomst met het ZP.
Website: http://www.omega-solutions.be/lissewege/gevelstationkantplein.jpg
Woensdag 10-2-2010 12:15:03




ben boot (rotterdam): iedere keer weer sta ik versteld van wat jullie speurders aan een handvol stippeltjes op papier van honderd jaar geleden weten te ontfutselen. dakpannen en straatstenen worden uitgeknepen tot ze hun geheime informatie prijsgeven en alles wordt belangeloos gedeeld via het web. daardoor worden die zoekplaatjes opgelost en niet door de eerste de beste nitwit die even aan jullie conclusies en bevindingen komt snuffelen en dan schrijft: 1.start Google Earth, 2.zoom in op 51.17.46.33 N / 3.11.36.47 O en 3.draai de N in het kompas naar 6 uur.
mijn complimenten, speurders(m/v) !
Woensdag 10-2-2010 11:38:07



dick zweers (bergeijk): Frans Weemaes laat me weten dat hij accoord gaat met mijn formulering en dat hij denkt dat het een gewoon uithangbord is. Dat lijkt bevestigd te worden door de voorafgaande inzending.
Zondag 7-2-2010 14:25:23



Rob Wagenaar (Zeist): Betreffende het uithangbord boven de deur van het meest linkerpandje een detail op onderstaande link. Geen tekst of details te zien, wel is beter de vorm te onderscheiden. Het lijkt en gietijzeren plaat.
Website: http://www.photomuseum.nl/stadenland/uithangbord%20zeeland%20vlaanderen.jpg
Zondag 7-2-2010 13:26:28




dick zweers (bergeijk): De enige binnen mijn blikveld die het zoekgebied kent is molen- en klederdrachtenkenner Frans Weemaes in Terneuzen. Hij heeft over dit plaatje al gecorrespondeerd met de eigenaar en wil niet zelf reageren omdat hij weinig met zekerheid kan zeggen. 1) Grensplaatsen als Eede zagen er vroeger ook zo uit. 2) De vlag in de verte lijkt wel een Belgische, van de andere is dat niet zeker. 3) Op het pand links lijkt een douanebord boven de deur te hangen maar daar kan evengoed staan 'In den bonten Os' of een andere cafénaam. 4) De klederdracht van de vrouw op de voorgrond is onbekend. Van de vrouw in de verte die wegloopt lijkt de muts op een Cadzandse. 5) Het zou een molen kunnen zijn, in de verte. 6) Dergelijke kozijn- en luikdetails kwamen ook wel in Zeeuws-Vlaanderen voor. Ik hoop dat ik het zo goed verwoord heb, Frans. En, collega-speurders, ik hoop dat dit een handvat is.
Zondag 7-2-2010 12:06:19



Rob Wagenaar (Zeist): Naar aanleiding van de suggestie van D. Kralt over een station links midden op de foto, bij deze een detail van dat gebouwtje. In de verte mogelijk een vage contour van een molen. De suggestie van Belgische vlaggen kan ik wel delen, op de voorste vlag links boven na.
Website: http://www.photomuseum.nl/stadenland/zeelandvlanderen%20station%20detail%201.jpg
Zondag 7-2-2010 11:22:27




dick zweers (bergeijk): Weer scherp als altijd, Dik. Ik had het station nog niet gezien, maar ik denk dit (nu) ook. Dan vallen er gelukkig plaatsen af en blijven we in de westelijke provincies van België.
Zaterdag 6-2-2010 01:04:55



d.kralt (meppel): Ik heb de foto met een bewerkingsprogramma wat lichter en "scherper" gemaakt. Volgens mij zijn het gewoon Belgische vlaggen. Het pand ongeveer in het midden van de foto lijkt mij een station.
Zaterdag 6-2-2010 00:58:55



dick zweers (bergeijk): Ja Martin, Vlaams is dit plaatje wel. Verder weet ik het niet zo precies. Als het in Nederland is dan komt alleen een randzone van Zeeuws-Vlaanderen in aanmerking. Concrete suggesties heb ik niet. Er zullen in Oost- of West-Vlaanderen vele dorpen zijn die er zo uitzagen.
Vrijdag 5-2-2010 23:23:10



Martin Snuverink (Voorburg): Een detail, maar misschien toch van belang. Ik maak me wijs dat het metselwerk in het huis rechtsvoor nogal Vlaams is. In VL lijken mij de cementvoegen doorgaans lichter van kleur dan in NL. Ook de afmetingen van de bakstenen zijn daar iets kleiner dan het in NL gebruikelijke waalformaat, maar dit verschil kan ik op de foto niet waarnemen.
Vrijdag 5-2-2010 23:07:45



Alard (zevenaar): Bij deze wil ik iedereen het beste wensen voor 2010 en veel puzzelplezier met elkaar.
Hoop dat de redacteur het goed vindt anders mag hij het weghalen.
Vrijdag 1-1-2010 10:32:33



dick zweers (bergeijk): Beauvoorde (Wulveringhem) nabij Veurne is voor mij denkbaar. Dit dorp is vrij gaaf bewaard. Anders in die omgeving, of zelfs in Frans-Vlaanderen.
Zondag 27-12-2009 15:31:52



dick zweers (bergeijk): Die witgekalkte vorsten EN voegen tussen de bovenste rij pannen zie ik op 3 van de getoonde panden. Ik ken het ook van de omgeving Roermond maar daarmee zijn vele andere details strijdig. Het Tholense voorbeeld toont alleen witsel bij de vorsten. Dit gegeven, gecombineerd met de de constructie van de vensterluiken zie ik als Vlaams. Dergelijke details ken ik van Zeeland niet. Een andere combinatie (gedrieën beperken ze het zoekgebied) is het vensterraam dat frontaal voor de helft in beeld is op de linkerhelft van het ZP. Er is geen kozijn zichtbaar zoals in Nederland gebruikelijk, maar slechts raamhout. Buiten Zuid-Limburg en enkele randzones van ons land (bijv. Luyksgestel) komt dit in Nederland bij mijn weten niet voor. Zeeuws-Vlaanderen mogen we dus niet bij voorbaat uitsluiten.
Zondag 27-12-2009 14:33:03



Rob Wagenaar (zeist): De witgekalkte voegen bij de nokvorsten en bovenste rij pannen, komen ook in Zeeland voor, zie bijgesloten foto uit Tholen
Website: http://www.photomuseum.nl/stadenland%202/tholen001.jpg
Zondag 27-12-2009 10:39:33



dick zweers (bergeijk): Dit moet in Belgié zijn, gezien de details van ramen en luiken & ook de witgekalkte voegen bij de nokvorsten en bovenste rij pannen. Ik denk aan West-Vlaanderen. Misschien wel omgeving Kortrijk.
Zondag 27-12-2009 09:51:04



André (Zoutelande): Klederdracht en sfeer lijken mij niet Zeeuws.
Zondag 27-12-2009 09:42:17



Rob Wagenaar (Zeist): Alle vlaggen hebben drie banen, geen enkele vlag is egaal. De middelste baan is de lichtste en mogelijk wit. Geen (egaal) zwarte vlaggen dus.De eerste linker en de eerste rechter vlag hebben schijnbaar een verschillende baanrichting. Soms slaat en vlag vreemd om de stok.
Zondag 27-12-2009 08:12:06



ton schotman (Oud-beijerland): Volgens mij zijn het zwarte (protest)vlaggen in België.
Zondag 27-12-2009 01:12:20



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):