Reacties op Zoekplaatje 1036
De nieuwste inzending staat bovenaan!
opgelost!
Amsterdam (Sloten), zicht op Generaal Vetterstraat en Spijtellaantje
Gerard Nachbar (Almere): Tot slot (echt waar?) nog een kwartje dat hedenavond viel. Dit is geen kaart uit een commerciële serie, maar een in eigen beheer afgedrukt fotonegatief, achterop voorzien van adressering en een rode postzegel van 1 cent. De datering van het stempel is 16 april 1916, een zondag. Midden in een periode waarin er nog niet veel boomblad is, maar waarin al wel in de eindfase van de dag schaduwen van de keukenuitbouwen zichtbaar zijn.
Dinsdag 23-3-2010 23:32:49
|
Redactie (Den Haag): Naar aanleiding van de twijfel die Gerard even trof, heb ik nog wat verder gezocht in de Amsterdamse beeldbank en een foto van het Spijtellaantje gevonden (010122040709) waarvan ik het hoekhuis en het rijtje van vier huisjes met dakkapel terugzie op de horizonscan, alleen valt een van de dakkapellen daarop niet te onderscheiden.
Gerard, complimenten voor je terrierachtige speurzin die uiteindelijk een prachtig resultaat opleverde!
Website: http://beeldbank.amsterdam.nl [...]
Dinsdag 23-3-2010 21:39:47
|
Gerard Nachbar (Almere): Allereerst: hartelijk dank voor alle positieve reacties.
Ik heb naar aanleiding van de kwestie 4 versus 8 waaraan Martin refereerde nog eens via Google Earth en daarna MS Bing de Generaal Vetterstraat van boven bekeken. Vooral in Bing zie je duidelijk de erkerstructuur aan de achterzijde. In eerste instantie was er grote paniek, maar uiteindelijk werd het allemaal alleen nog maar duidelijker. De erkerstructuur houdt in dat er op de derde bouwlaag qua zichtas vier ramen naar iets westelijk van het zuiden zijn gericht (die zie je bijvoorbeeld in 010122041128; schuifregelaar op 100%!), maar ook vier ramen die naar iets westelijk van het noorden zijn gericht! Totaal dus 8 ramen. Iedere bewoner die over de derde bouwlaag beschikt heeft één raam. Dat volgt uit foto's van een huis dat op Funda te koop staat. Omdat de erker alleen de derde bouwlaag betreft zie je, door zo'n raam omlaag kijkend, een stukje dak van de *tweede* bouwlaag. Dit verklaart ook het gegeven dat de diepte van de derde bouwlaag schijnbaar korter is. Immers, de foto is vanaf een laag standpunt genomen en je ziet niet waar het niet afgeschuinde deel van een erker de volle diepte van het gebouw in beslag neemt.
Maar waar het natuurlijk om gaat is dat een en ander ook in het zoekplaatje is terug te vinden!
In de meegestuurde plattegrond staat de Haarlemmermeerbuurt alvast deels ingetekend. Pas een uurtje geleden zag ik dat het kleine huisje en de grote boerderij van het zoekplaatje, aan de noordzijde van de Sloterweg, op die plattegrond staan; de boerderij recht tegenover de westelijke bebouwing aan de Generaal Vetterstraat en het kleine huisje iets links daarvan. Daartussen liep van noord naar zuid een sloot, die je ook op de plattegrond terugvindt.
Dinsdag 23-3-2010 19:08:58
|
wijngaarden (haarlem ): iedereen bedankt die meegewerkt heeft aan dit waarschijnlijk langste? (qua tekst) zoekplaatje ooit.een heel dossier
en dit terwijl ik dacht dat hij zo op te lossen was .
vooral Gerard , die zich er echt in vastgebeten heeft en pas weer rust zou vinden bij de oplossing..
af en toe kon ik het zelf niet meer volgen waar het overging , dit was een echt sudoko zoekplaatje .
Maandag 22-3-2010 23:27:18
|
Martin Snuverink (Voorburg): De paradox kan als volgt worden weggenomen.
Op het zoekplaatje zijn er zowaar ook 8 huizen en niet 4, zoals steeds eerder was gedacht. We zien 4 uitbouwen, die telkens twee keukens of kamers van de benedenhuizen bevatten, dus totaal 8 keukens. Die 4 uitbouwen kunnen we ook nog zien als we met maps.google.nl het blok van boven bekijken.
Hiermee is alles wat mij betreft alles verklaard wat nodig was.
Ik complimenteer Gerard driewerf met deze vondst en met zijn volhardendheid om dit lastige plaatje uiteindelijk te vinden! Grandioos!
Maandag 22-3-2010 23:17:23
|
ben boot (rotterdam): volgens mij klopt het wel. aan de rechterdeur en het raam op de bovenverdieping van Generaal Vetterstraat 2 te zien zijn er ten behoeve van de bouw van het hoekpand twee woningen opgeofferd. op een van de fotoos op het Amsterdams Archief is ook te zien dat vlak na de bouw van dat hoekblok de hele achterpui nog open ligt. de huisjes op de achtergrond van het zoekplaatje kunnen heel goed de huizen in het Spijttellaantje zijn. de schuur moet dan hebben gestaan waar nu de bedrijven na de s-bocht staan. op een van de luchtfotoos van het Olympisch Stadion bij Aerocarto is hij waarschijnlijk zelfs nog net te zien (Aerocarto is niet gul).
ik complimenteer Gerard GasVolhouder alvast.
Maandag 22-3-2010 21:58:12
|
Antoon Bosselaers (Mechelen): Ik denk toch dat alles met elkaar klopt. Het blokje op 010122041128 waarin Martin maar 2 huizen herkent is toch hetzelfde blokje als op alle andere foto's (en waarschijnlijk ook dat van het ZP). Waarom je de indruk krijgt dat er iets niet klopt is dat het rijtje rechts daarvan met 1 bouwlaag minder op 010122041128 veel langer is dan dat nu het geval is. Van dat rijtje met maar 2 bouwlagen is een heel stuk gesloopt (dat zie je op foto 010003029315) en wat er nu nog overblijft is maar een fractie van het oorspronkelijke rijtje. De Generaal Vetterstraat maakt daar nu een knik naar het westen, en loopt een heel stukje westelijker dan oorspronkelijk verder. Op 010122041128 sta je dus veel verder van het blokje van 4 huizen en daardoor lijkt het dat het maar 2 huizen zijn ipv 4, maar dat is niet zo.
Maandag 22-3-2010 18:53:58
|
Antoon Bosselaers (Mechelen): Het dwarsgebouw (met de Cola-reclame) staat ook op 010122041128: je ziet er achterop op en je ziet helemaal schuin op de muur met de reclame. De daklijst van de bebouwing aan het Aalsmeerplein steekt er net bovenuit (daardoor heb je de indruk dat het daartoe behoort, maar dat is niet zo).
Toch klopt er nog iets niet met het rijtje van 4/8 op het ZP en de diverse andere foto's.
Maandag 22-3-2010 18:32:02
|
Leo R. (Utrecht): Ik mag een boon zijn als ik het begrijp. Op foto 010122041128 van het stadsarchief (ingestuurd door Gerard) zie je de achterkant van de Generaal Vetterweg, met op de kop een blok van ongeveer vier huizen, van ongeveer 3 bouwlagen met een plat dak, en rechts daarvan een hele rij met huizen van twee bouwlagen.
Maar op de beeldbank van het stadarchief vond ik ook foto 010009010627, waar ineens op de kop van de straat een dwarsgebouw is verschenen (met de Cola-reclame), met ernaast een hele rits van zo'n 8 huizen van drie bouwlagen en een plat dak.
En het eerste plaatje (gedateerd 1957) matcht met het zp, het tweede (ongedateerd) matcht met de huidige situatie.
En allebei is het dezelfde locatie, we hebben immers de tegenoverliggende panden aan de Rijnsburgstraat en Aalsmeerplein als referentie.
Hoe gaan we dit bouwkundig verklaren?
Maandag 22-3-2010 18:19:13
|
Martin Snuverink (Voorburg): Het grootste knelpunt vind ik dat het huizenbolk op het zp 4 huizen (dubbele woningen) heeft en in werkelijkeheid 8. Op streetview heb ik geen spoor waargenomen waaruit je kunt afleiden dat er in fasen is gebouwd.
Ik hoop dat ik het helemaal verkeerd zie, maar in het door Gerard bedoelde blok op foto 010122041128 zie ik maar 2 huizen (=4 woningen).
Toch hoop ik dat we Gerard uiteindelijk met de oplossing kunnen feliciteren.
Maandag 22-3-2010 17:21:33
|
Gerard Nachbar (Almere): Martin, ik denk dat de plattegrond die ik naar Wim heb gestuurd - en die naar ik aanneem waarschijnlijk ergens vanavond te zien is - de situatie duidelijk maakt. Als je die nu al wilt hebben, stuur me dan een PM, dan krijg je 6 MB in je mailbox. De sloot in kwestie staat overigens wel op de Bonnebladen. Naast de (tweede) brug was er vroeger ook nog een sluisje.
Het probleem met topografische kaarten 1 op 25000 van voor 1940 is dat ze tientallen jaren lang niet geüpdatet zijn. De oudste topografische data is zelden nieuwer dan ca. Eerste Wereldoorlog. In het geval van Amsterdam en Zaanstreek zijn de 'nieuwere' versies in zoverre nieuw dat gemeentegrenzen zijn aangepast aan de annexaties van Amsterdam op 1 januari 1921. Jammer maar helaas.
In mijn bericht van 13:42 staat belangrijk bewijsmateriaal. Met 'dak' bedoelde ik overigens het dak van de woonboot op de bewuste locatie.
Ad 5293FO008205. Op beeld 010122041128 zie ik in de vergroting (schuifregelaar op 100%!) heel duidelijk het verst weg een blok van vier woningen met een plat dak, welk blok hoger is dan de andere woningen (eveneens met plat dak) dichterbij. Ik denk dat dit gegeven belangrijker is dan de vraag hoe het er allemaal aan de voorkant uitzag, en in welke mate er in etappes is gebouwd.
Maandag 22-3-2010 15:58:43
Plattegrond ingestuurd door Gerard Nachbar - red.
|
wijngaarden (haarlem .): excuses de fotograaf kijk meer n/o dan ik beweerde ..wellicht heeft martin gelijk wat betreft de zonstand?
Maandag 22-3-2010 15:56:35
|
wijngaarden (haarlem ): het huizenblok op streetview komt visueel overeen met het huizenblok van het zoekplaatje..hierbij let ik op de knik die het dak rechts maakt , de breedte/hoogte van het blok ,de dikke schoorsteen , en zelfs het golven van de gevel denk ik te zien .
volgens mij kijken wij op streetview naar het noorden de kant waarvan ook de fotograaf kijkt..mi komt de lage zon van links ( zie bos bloemen) en dat zou dan het westen zijn .
Maandag 22-3-2010 15:52:06
|
Martin Snuverink (Voorburg): Gerard, je ijver gaat heel ver. Ik heb je voorgestelde oplossing zeer serieus genomen en bekeken, maar heb er de nodige twijfels over. Hier volgen de belangrijkste punten.
Het oudste rijtje huizen aan de Generaal Vetterstraat in Amsterdam bestaat uit 8 huizen ( =16 woningen of voordeuren), waaronder in 1934 één met huisnummer A16. Deze huizen dateren zo te zien van 1910 -1920, dus dit kan prima. Op het zp staan echter maar 4 huizen en het lijkt er niet op dat er korte tijd later 4 van dezelfde zijn bijgebouwd. De voorzijde spreekt het zp niet tegen.
Als de locatie juist is, staat de zon noordelijker dan west en is het in de avond. De bomen zijn nog kaal en dan kan het niet verder in het voorjaar zijn dan 25 april. Op Koninginnedag zijn de bomen altijd groen.
Op de topokaart van 1929 (Amsterdam I) staat de Generaal Vetterstraat nog niet ingetekend, evenmin als de gasfabriek, die toen mogelijk alweer verdwenen was.
Op de plaats waar Gerard de sloot met de roeiboot had gedacht liep geen sloot, maar een kade of dijk.
Maandag 22-3-2010 15:02:31
|
Gerard Nachbar (Almere): Stadsarchief Amsterdam:
"Jaagpad
Tweede brug in noordelijke richting gezien
Datering: 1922
Herkomst: Stadsarchief; Collectie J. van Eck: foto's
Documenttype: foto
Vervaardiger: Jacobus van Eck (fotograaf)
Rechthebbende: Koninklijk Oudheidkundig Genootschap
Geografische naam: Jaagpad
Afbeeldingsbestand: A01634001481"
100% uitvergroten. Boven het dak zie je verdere bebouwing van de Generaal Vetterstraat. Begin hoger dan verderop; plat dak). Links van de dakrand zie je het kleine huisje!
Maandag 22-3-2010 13:42:52
|
Gerard Gashouder (Almere): (vervolg)[bericht kennelijk te lang ;-)]
5. Tot slot. Ik ben me ervan bewust dat aanvullend bewijsmateriaal nodig is. Persoonlijk denk ik dat meer info over het blokje van vier nog veel belangrijker is dan een plaatje van de gashouder. Misschien heeft Dennis nog mogelijkheden in het archief van de voormalige gemeente Sloten.
6. Op 7 februari 2010 schreef ik: "De paradox van dit zp'tje is dat het bewijs dat dit de locatie is net zo lastig is als het bewijs dat dit de locatie niet is". Die bewering was toen ronduit belachelijk (ik zeg het nog maar eens), maar nu is dat denk ik toch anders.
N.B. Alle beeldnummers ohne Gewähr!
Maandag 22-3-2010 12:17:46
|
Gerard Nachbar (Almere): e eigenaar van dit zoekplaatje is zeer succesvol met StreetView. Ik was minder succesvol met GasWorksView. Toch zijn er zeer sterke aanwijzingen voor de volgende - mogelijke - oplossing:
1. Het poststempel achterop kon wel eens AMSTERDAM zijn!
2. De weg aan de horizon van links naar rechts is de Sloterweg = Rijnsburgstraat.
3. De kleine huisjes staan aan het Spijtellaantje (oostzijde).
4. Het beruchte blokje van vier woningen is de eerste bebouwing van de westzijde van de Generaal Vetterstraat.
5. De gashouder maakt deel uit van de gasfabriek van Sloten.
6. Het lommer rechts aan de horizon hoort bij de begraafplaats Huis Te Vraag (bekend van een prachtige tweedelige tv-documentaire).
7. De sloot loopt van de Nieuwe Meer, na een kort westelijk stukje plus haakse bocht, in noordelijke richting tot in de buurt van het huidige Aalsmeerplein. Er was een brug in het Jaagpad. Daar ergens stond de fotograaf.
8. Spijtel was scheepsbouwer. Het is niet uitgesloten dat de schuur rechts onderdeel was van zijn scheepswerf. 'Spijtellaantje' duidt op toegang tot die scheepswerf.
9. Het grotere maatje gashouder past goed bij de gemeente Sloten. Bij de annexatie door Amsterdam in 1921 waren er 15.884 inwoners.
Voor de bewijsvoering is een plattegrond van Amsterdam uit 1922 van groot belang. Detailscan gaat naar de redactie. De plattegrond betreft een facsimile-uitgave onder redactie van stadscartograaf Marc Hameleers, uitgegeven in 1999 door Asia Maior en later verramsjt. De detailscan neemt maar een paar % van het kaartoppervlak in beslag en valt m.i. onder het citaatrecht. De plattegrond toont een cirkel bij de gasfabriek, dus er is een gashouder. Het beeld is wat rommelig omdat ook de nieuw te bouwen Haarlemmermeerbuurt al is ingetekend.
Toelichting
1. Het kwartje viel toen ik mij realiseerde dat er van links naar rechts aan de horizon bomen staan en dat niet alleen het huisje en de grote boerderij, maar ook de gashouder zich daarachter bevindt. Lange tijd dacht ik aan Sloten, maar dan vanuit noordelijke richting bekeken. Maar dat klopt alleen al niet vanwege mijn eigen constatering over kromme bomen en de overheersende windrichting. Het kleine huisje heeft een Amsterdamse uitstraling; c.f. Dick's 'omgeving Haarlemmermeer'.
2. Meningen over de zonnestand kunnen zeer verneukeratief zijn. Aan het begin van de lente en de herfst is de dag even lang als de nacht. Mijn ingenieursintuïtie vertelt mij dat dan de zon pal in het oosten opkomt en pal in het westen ondergaat. In de lente en de zomer 'begint' en 'eindigt' de zon dus noordelijker. De Generaal Vetterstraat is noord-zuid georiënteerd. De schaduwen rond de keukenuitbouwen van het blokje van vier zijn echter perfect mogelijk in het voorjaar, in een periode dat het lommer nog niet uitbundig is. Een mooie dag in april, waarop twee jongens een eindje gaan roeien. (Ik hecht eraan op te merken dat mijn suggestie Zwammerdam weliswaar fout was, maar NIET op grond van argumenten aangaande vermeende onmogelijke zonnestanden.) De kijkrichting van de fotocamera is ca. noord-noordoost, maar dat is uiteraard onafhankelijk van de zonnestand!
3. De Beeldbank van Gemeentearchief Amsterdam levert qua zoektermen 'Vetterstraat' en 'Spijtellaantje' nuttige ondersteunende info op. Er is één plaatje van de gasfabriek van Sloten (#010003020142; thv Woubruggestraat), maar daar staat geen gashouder op. Links aan het begin van de Generaal Vetterstraat staat een blok van vier woningen!! Zie 5293FO008205 voor een oude versie en 010122040710 voor een nieuwere versie, inclusief bouwkundige wijzigingen. In 010122041091 zie je waarschijnlijk een stukje van de zijkant, vermoedelijk na de bouwkundige wijzigingen. Foto A01634001016 toont het Spijtellaantje met onder meer een gebouw met vier dakkapellen. Ik meen dat ook op het zoekplaatje te zien.
4. Ik ben er altijd al van overtuigd geweest dat de fotograaf niet meevoer in de boot. Er is een perfecte toegang zonder natte voeten via het Jaagpad
5. Tot s
Maandag 22-3-2010 12:11:49
|
Alard (Zevenaar): Misschien is het mogelijk dat iemand een oppervlakte tekening maakt zogenaamd van boven af gezien en dan gaan zoeken waar deze combinatie van huizen met gasfabriek te vinden is.
Ben daar zelf niet goed in maar er zijn ongetwijfeld mensen die dit wel kunnen.
Maandag 8-3-2010 23:20:48
|
Gerard Nachbar (Almere): Vergeet die 'heroverweging Bollenstreek' (7-3 23:59) maar, inclusief al het binnenduins gebied in Z-H en N-H. De bouwstijl van het blokje van vier is dus kennelijk niet streekgebonden. Eindelijk licht aan het eind van de tunnelvisie.
Heb heel wat gashouders voorbij zien komen, maar deze is groter dan het maatje Oostzaan of Wormer.
Ergo: ergens in het winderige deel van Nederland en aan de zuidelijke periferie van een plaats die niet te klein en niet te groot is.
Maandag 8-3-2010 22:11:21
|
Gerard Nachbar (Almere): Martin had het over de bomen op het zoekplaatje. De hoge bomen direct links van het blokje van vier neigen met hun toppen naar rechts. Het wijst op een locatie langs de kust, waar de gemiddelde windsterkte hoger is dan landinwaarts, en dan met name uit zuidwestelijke richting, dus in het zoekplaatje komend van links.
Martin toont verder een link naar een vergelijkbaar woongebouw elders in de Bollenstreek.
Martins binnenduinse gevoelens staan haaks op de vaststelling, eerder in deze draad dat het niet de Bollenstreek is. Tenzij? Tenzij er van een tunnelvisie sprake zou zijn. (Deze kreet is niet alleen actueel rond 'Marianne Vaatstra' maar slaat ook op het recente stemgedrag van velen van mijn stadgenoten.) Heroverweging Bollenstreek?
Zondag 7-3-2010 23:59:48
|
wijngaarden (haarlem ): inderdaad zijn er hoge bomen over de hele horizon van deze kaart .
grotendeel op de achtergrond waarschijnlijk alleen achter de gashouder .
grappig dat lisse weer genoemd word.
Zondag 7-3-2010 23:58:01
|
Martin Snuverink (Voorburg): Als ik Sander goed begrijp, veronderstelt hij dat er een vaart loopt tussen het huizenblok en de huizenrij. Er zouden dan twee evenwijdige vaarten op korte afstand lopen. Dit komt zelden voor; bij mijn weten alleen in Kockengen (de Heicop en de Bijleveld), waar het niet is. Een andere mogelijkheid is evenwijdig aan elkaar een boezemwater en een polderwater, maar ook daarvan is hier geen sprake: er zijn geen niveauverschillen als die tussen droogmakerij en bovenland.
Wat mij intrigeert is de plaatsing van de bomen. Staan er bomen vóór de huizenrijen en de gashouder? Staan er ook bomen achter? Bomen zijn landschappelijk/topografisch van belang. Zoveel hoog opgaand hout past niet zo bij het open Noord-Hollandse polderlandschap, maar wel bij het binnenduingebied.
Een huizenblok als op het zoekplaatje is te zien op het niet-opgeloste zoekplaatje 0246 van Arnold Tak, maar dan met twee huizen in het blok. Zie de link.
Website: http://www.inoudeansichten.nl/zoekplaatjes/showthr [...]
Zondag 7-3-2010 14:38:12
|
Gerard Nachbar (Almere): De detailscans van Sander vormen een welkome aanvulling, maar vooralsnog is dit een zeer weerbarstig zoekplaatje. Ik ben zelfs al met de gespiegelde versie bezig geweest...
Heel wat gashouders/fabrieken zijn al voorbijgekomen. Van alles zoek ik afbeeldingen, mede i.v.m. ZP1068. Van de gasfabriek of -houder van Ilpendam heb ik geen beeldmateriaal kunnen vinden. Hetzelfde geldt voor de gasfabrieken van Sloten en Watergraafsmeer (<1921). Wat die laatste betreft: ik bedoel dus niet de Amsterdamse Oostergasfabriek maar de gasfabriek aan de Ringvaart, oostelijk van de spoorlijn plus emplacement en de Molukkenstraat. Later kwamen daar allerlei kernfysische instituten.
Zondag 7-3-2010 11:55:13
|
wijngaarden (haarlem ): detailscan bijgevoegd van de horizon .
er is zoveel te zien en de samenhang van alles moet toch ergens een belletje doen rinkelen.
van links naar rechts aan panden
een kleine boerderij / een monumentale boerderij ? noordhollands?/een wit huizenblok ?4 panden breed /achter dit blok lijkt ook bebouwing te staan / voor de gashouder een rij van zeker 10/20 echt oude arbeiders woningen /een gashouder met witte band / naast(schuinachter )at mogelijk een fabriek ? met schoorsteen / een groot licht pand mogelijk 2e gashouder of bedrijspand /groot houten pand scheepswerf ??
achter het huizen blok zou een kruising van wegen moeten zijn .
Bij een scheepswerf en gashouder hoort een flinke vaart
bij wie rinkelt er een bel?
Zaterdag 6-3-2010 14:50:52
|
Gerard Nachbar (Almere): Om redenen die helemaal niets met dit zoekplaatje te maken hebben bezocht ik onlangs de website http://www.luchtoorlogmei1940.nl/default.aspx
die luchtfoto's rond de meidagen 1940 uit het gebied tussen het Westland en Leiden toont. Tussen Voorschoten en Leidschendam viel me een slotenpatroon en een 'dwars blok' op dat me aan Martins recente opmerking (9-2-2010 09:55) dat er in 1950 een gashouder in V was deed denken. Nogmaals, dit is verre van een oplossing, maar indien langs andere weg de locatie van die gashouder bekend is kan een match worden gecheckt; dan wel is de locatie waarover ik het heb het om andere reden niet.
Kies in het rolvenster '030 Voorschoten'. Ga vervolgens een beeldje naar rechts -> Veurscheweg tussen Voorschoten en Leidschendam. Foto maximaal uitvergroten tot een hoogte van 1000 meter.
Off topic: op die website vind je de tekst dat e.e.a. mede mogelijk gemaakt door het programma Erfgoed van de Oorlog van het Ministerie van VWS. Ditzelfde programma zorgt ervoor dat heel veel van NL tussen 1943 en 1945 binnenkort online en zeer gedetailleerd raadpleegbaar is! (Luchtfoto's van RAF in beheer in Wageningen.)
Maandag 15-2-2010 21:19:07
|
Gerard Nachbar (Almere): Wassenaar, Oostdorp, nabij Havenstraat (achter Van Zuylen van Nyeveltstraat)?
Dinsdag 9-2-2010 12:20:26
|
Martin Snuverink (Voorburg): In mijn vorige reactie heb ik een eerdere fout herhaald: Voorhout en Warmond verwisselen. Warmond heeft wél een gasfabriek gehad en Voorhout een ontplofte gashouder. beide locaties zijn het niet, zoals eerder geconstateerd.
Gerard, binnenduin enz. is gebaseerd op indruk en is allerminst zeker.
Het blok van vier is tamelijk stereotiep en komt veel voor aan oudere interlocale wegen met lintbebouwing.
Dinsdag 9-2-2010 11:56:22
|
Gerard Nachbar (Almere): Aanvulling. Google met zoekterm "voormalige gasfabrieken" (inclusief dubbele aanhalingstekens) Veel interessante lijstjes, kaartjes en ook het leuke artikel waarin Tauw Milieu met zijn 262 gasfabrieken wordt geciteerd (www.noorderbreedte.nl/96404.pdf).
Dinsdag 9-2-2010 11:32:35
|
Gerard Nachbar (Almere): De fout op het kaartje was geen extra eiland tussen Vlieland en Terschelling, maar de gasfabriek van Terschelling op Ameland...
Dit soort overzichten kan nooit met zekerheid volledig zijn. Ik mis bijvoorbeeld Sloten, waarvan de gasfabriek er in 1913 al was.
De kwestie gashouder versus gasfabriek. Waarschijnlijk heb je de echte gasfabrieken (type A, ik bedenk maar wat) en wat ik dependances (type B) zou willen noemen: een of twee gashouders plus gebouwtjes met daarin zuig-perspompen voor aanvoer en distributie, plus misschien nog wat spullen voor het plaatselijk onderhoud. Sassenheim is daarvan een goed voorbeeld, net als Wormer en Oostzaan. Bij het niet zo grote Edam daarentegen het grote werk! Het gas moest dus komen van een type A. Inderdaad, Leiden is een mooi voorbeeld daarvan.
Nog even samenvattend een paar 'zekerheden'(FWIW):
* Open terrein met minstens één sloot die min of meer oost-west loopt;
* Binnenduin, geestgrond, strandwal, waarschijnlijk Zuid-Holland;
* Huisje linksboven wellicht generiek voor geheel Holland. Blokje van vier zou in Bollenstreek niet vreemd zijn. Iets dergelijks staat of stond tenminste eerder in deze draad.
Mee eens, Martin?
Ik herinner mij zo'n blokje van vier met plat dak en over één bouwlaag afgeschuinde voorzijde vaag van een luchtfoto in de buurt van Rijswijk (Z-H).
Dinsdag 9-2-2010 11:16:39
|
Martin Snuverink (Voorburg): Gerard, een mooi overzicht. Dit bracht me op het volgende.
De Leidse gasfabriek had tot verzorgingsgebied Rijnsburg, Oegstgeest, Sassenheim, Warmond, Leiderdorp, Hazerswoude, Zoeterwoude en Voorschoten.
We hebben al gezien dat er in Sassenheim en Warmond gashouders zonder fabriek waren. Nu zouden we nog eens voor de andere plaatsen kunnen nagaan of daar een gashouder heeft gestaan en waar. Zoals eerder opgemerkt denk ik dat op het ZP een gashouder zonder fabriek staat.
Volgens de telefoongids van 1950 had Voorschoten toen een gashouder, maar ik weet niet waar die gestaan heeft. Misschien waren er nog meer gemeenten die een gashouder hadden.
Dinsdag 9-2-2010 09:55:14
|
Gerard Nachbar (Almere): Vermoedelijk levert Noord-Holland niets op. Aantallen gashouders zijn denk ik niet doorslaggevend bij een plaatje dat uit de jaren '(18)90 of '00 kan dateren. Het huisje links aan de horizon en dat blokje woningen met een typisch zijprofiel zou ons verder moeten brengen. Wellicht heeft Sjoerd wel gelijk met zijn periferie van een grotere stad. En misschien horen wij op een goede dag wel iets uit Meppel...
Misschien heeft Hans uit dezelfde bron geput, maar onderstaande link geeft een overzicht van gasfabrieken in 1913. De grafische vormgeving is tenenkrommend, maar je hoeft niet alles door te ploegen. Pagina 15/46 van het pdf-document geeft een kaartje (met een extra eiland tussen Vlieland en Terschelling...) en de tabel op p 32/46 t/m 35/46 kun je in een Worddocument kopiëren.
Website: http://dissertations.ub.rug.nl/FILES/faculties/eco/1995/p.d.groote/h7.pdf
Dinsdag 9-2-2010 08:59:35
|
Gerard Gashouder (Almere): Warmenhuizen (gevonden in ptt 1915) had in 1915 wat een 'gasfabriek' wordt genoemd, aan de Oudewal. Al in 1915 was de gashouder te klein. Onderstaande (leuke!) website van een lokalo vertelt ons meer. Zie topkrt 14D 1952 (Schagen) voor de locatie, toen nog niet in de bebouwde kom.
Foto http://www.warmenhuizeninoudeansichten.nl/images/piet%20snor/j_vanaf_spoorlijntje.jpg laat zien hoe het het ondanks een paar goede randvoorwaarden' niet is wat we zoeken. Het leert ons echter in ieder geval hoe in kleinere kernen met het fenomeen 'gasfabriek' werd omgegaan. Ga voorlopig verder in Noord-Holland boven het IJ, uitgezonderd plaatsen die indertijd al > 10.000 inwoners hadden.
Website: http://www.warmenhuizeninoudeansichten.nl/zuideinde.html
Maandag 8-2-2010 13:20:54
|
Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Meestal bemoei ik me er alleen mee als ik er iets van weet. Maar soms doet een dom idee je ook achter de oren krabben. Ik weet nog dat Leiden ook twee gashouders had. Net tnv de Maresingel, net buiten de stadsbebouwing maar wel in het zicht ervan; er was daar een spooraansluiting. Op het hoogtepunt een flink bedrijf maar in aanvang (zie Leidens beeldbank) aangelegd op ondermeer de plaatselijke schietbaan, dus de leegte van de polder. De Koningstraat bijv. bestond echter al wel en kruiste later het spoortje.
Ik meen ook op het ZP stadse bebouwing te zien. Schiet er maar op; we zijn nu toch al in de stemming. Dat Zaanse bootje kan hier ook zijn afgedreven en de kaart kan dan evengoed in Sas'm zijn gepost.
Zondag 7-2-2010 21:08:06
|
Gerard Nachbar (Almere): Bij nader inzien is mijn bijdrage van heden 10:23 foutief. Heb een aantal gegevens door elkaar gehaald. Stom.
Eerder in deze draad heb ik gewezen op nut en noodzaak van het zoeken naar zowel 'gashouder' als 'gasfabriek'.
Helaas is een betere scan van de horizon (zie 04-02) niet mogelijk gebleken.
Zondag 7-2-2010 20:26:49
|
Martin Snuverink (Voorburg): Ondanks dat Lisserbroek binnen de ringvaart van de Haarlemmermeerpolder ligt, is het oud land en dus ongeveer even hoog als het aangrenzende land buiten de ringvaart. Er zijn echter de volgende bezwaren tegen de Lisser gasfabriek als oplossing in te brengen:
1) De Lisser gasfabriek had twee gashouders. Daar kun je tegenwerpen dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn geweest. Maar afbeeldingen met één gashouder heb ik niet gevonden.
2) We zouden op de foto iets van de draaibrug bij de Broekweg moeten zien ter plaatse van de vermeende schuitenwerf.
3) Het blok met 4 huizen zou aan de ringvaart (de Lisserdijk) moeten staan.
4) Er zou een brede sloot binnen de ringdijk moeten zijn evenwijdig aan de ringvaart. Daarvan is op geen enkele kaart sprake.
Zie http://www.oudlisse.nl/Raaphorst/gasfabriek.html.
Een eerste verkenning leert dat in mijn visie geen enkele gasfabriek van de lijst van Hans Wendt kans maakt. Nogmaals, volgens mij is er op het plaatje geen gasfabriek, maar alleen een gashouder en we weten niet wanneer en hoe lang deze hier heeft gestaan.
Website: http://www.oudlisse.nl/Raaphorst/gasfabriek.html
Zondag 7-2-2010 18:16:28
|
Gerard Nachbar (Van A naar Beter): 100% Haarlem? Wie weet! Theorie: Haarlemmermeer, Lisserbroek. Tussen het blok van vier woningen en de kleine huisjes loopt de Ringvaart van de Haarlemmermeer. Achter de kleine huisjes de oerversie van de gasfabriek van Lisse. Richting sloot ca. zuidwest, fotorichting iets westelijk daarvan Lisserbroek = land dat er al was voor de inpoldering (vgl Buitenhuizen, Zijkanaal B,C IJpolders). Dat verklaart de afwezigheid van in het oog lopende hoogteverschillen. Het kleine huisje links boven is al behoorlijk oud en kan dus van voor ca. 1850 dateren. Een dergelijk huisje heb ik ook in Vijfhuizen gezien.
Ook hier biedt de cartografie mogelijk indirect bewijs, maar zie ZP921!!! Het enige wat ik van Gasfabriek Lisse weet is dat er in 1931 dacht ik een nieuwe gashouder in gebruik is genomen. En de lokale specialisten dan? Het gaat hier denk ik om niemandsland; niet de echte klei van de Haarlemmermeer en niet echt de geestgrond van de Bollenstreek.
Maar laten we realistisch blijven. De paradox van dit zp'tje is dat het bewijs dat dit de locatie is net zo lastig is als het bewijs dat het niet is.
Zondag 7-2-2010 10:23:05
|
H.W.Wendt (Papendrecht): Het zien van twee gashouders doet wel erg het vermoeden rijzen dat hier niet alleen gas "gehouden" wordt, maar ook gefabriceerd.
De aan- en afvoer van kolen/cokes geschiedde bijna altijd over water; het lijkt mij daarom zeer aannemelijk dat er loodrecht op, of parallel aan de vaart toch een aanzienlijk vaarwater ligt.
Zoals Gerard al heeft gemeld bestaat er inderdaad een lijst van 260 lokaties waar gasFABRIEKEN in Nederland hebben gestaan. Naar mijn mening is die echter wel vrij compleet vanwege de enorme vervuiling die deze bedrijven achterlieten. In ieder geval kan de lijst voor nieuwe inspiratie zorgen.
Ik zal separaat een uittreksel hiervan naar de redactie sturen. Ik weet nl. niet of Wim de zorgvuldig geschoonde pagina weer zo snel vol wenst te zien.
Zaterdag 6-2-2010 21:45:04
[PDF-bestand van de lijst van H.W. Wendt is hier te downloaden - red.]
|
Martin Snuverink (Voorburg): Gerard, de strook tussen het blok van vier en de andere huizen is vrij breed, maar m.i. te smal voor een weg met vaarweg. Ik heb altijd verondersteld dat hier een oude intercommunale verbindingsweg loopt. Zulke blokken van vier bouwde je in die tijd op zijn Belgisch: lintbebouwing aan een doorgaande weg.
Als de loods rechts is een schuitenwerf is, zouden we twee vaarten op korte afstand evenwijdig aan elkaar moeten hebben Dit komt voor zover ik weet alleen voor in en bij Kockengen (de Bijleveld en de Heicop), waar ik dit onmogelijk kan plaatsen. Ik geloof hier niet in.
Vrijdag 5-2-2010 00:32:54
|
Redactie (Den Haag): Gerard, '100% omgeving Haarlem' is door een handelaar op de kaart geschreven. Of dat gebaseerd is op 'fingerspitzengefühl', de verzending naar Haarlem of wellicht toch een mededeling van de vorige eigenaar, daar zullen we niet achterkomen. Het lijkt me niet dat dit een doorslaggevende factor in het zoekproces moet worden.
Donderdag 4-2-2010 22:45:26
|
Gerard Nachbar (Almere): Nou Dick, eerlijk gezegd was dat ook mijn theorie, maar ik hield het nog even voor mijzelf. Ik was bezig aan een onderzoek. Immers, dit is niet 'alles tussen Beverwijk en Leiden'. Achter op de kaart staat in ieder geval '100% omgeving Haarlem', dus na het elimineren van andere opties blijft dit over.
Bedankt voor de tip, hiermee kunnen we wat.
Donderdag 4-2-2010 11:45:04
|
dick zweers (bergeijk): Gerard, deze architectoloog denkt dat het huisje in de Haarlemmermeer of omgeving staat. Maar dan kom ik in conflict met de experts waarvan je gewag maakt in je eerste inzending van 03-02 jl. Mijn idee is niet spijkerhard. Wat zijn hun argumenten?
Donderdag 4-2-2010 11:30:02
|
Gerard Nachbar (Almere): Zoals gisteren al opgemerkt kan het huisje links aan de horizon van belang zijn voor een regionale duiding. Ik ben op zoek naar een detailscan van de totale horizon, gemaakt van het origineel. Ik kan eventueel zelf tot 9600 dpi scannen. Op mijn Apple iMac kan ik het beeld uitvergroten (met Windows-pc lukt dat ook), maar je loopt dan tegen de beperkte grootte/resolutie van de nu beschikbare scan aan.
Donderdag 4-2-2010 10:44:58
|
Gerard Nachbar (Almere): Ik bedoel natuurlijk dat de fotograaf waarschijnlijk niet meevaart in de roeiboot.
Na sterke uitvergroting heeft het huisje helemaal links aan de horizon wel iets weg van ZP868 (waarschijnlijk Amsterdam c.a.). De gasfabriek van Sloten stond trouwens ter hoogte van de huidige Woubruggestraat in de Haarlemmermeerbuurt. Er zijn te weinig aanknopingspunten om van Sloten uit te gaan.
De vraag aan de architectologen is of dit huisje qua bouwstijl generiek of regionaal is.
Woensdag 3-2-2010 11:02:57
|
Gerard Nachbar (Almere): Verder nog dit: ik geloof niet in een statief plus tijdopname. Er is dus ook nog een fotograaf. Er loopt een weg langs of over de sloot.
Woensdag 3-2-2010 09:59:57
|
Gerard Nachbar (Almere): Desgevraagd hebben lokale experts mij ervan verzekerd dat we alles tussen Beverwijk en Leiden kunnen vergeten.
Van de gelegenheid gebruik makend de vraag: wat zien we nou eigenlijk op de achtergrond? Rechts van het blokje van vier (woningen met keukenuitbouw) een rijtje woningen. De afstand tussen blokje van vier en kleine woningen is vrij groot. Ik denk te groot voor een gemeenschappelijke weg. Het zou mij niet verbazen als daar een water (vaart, wetering, you name it) loopt. Die schuur rechts zou dan aan scheepsbouw gerelateerd kunnen zijn. Verder een weg van links naar rechts, waarin dus een brug zou kunnen zitten. Een natuurlijke locatie voor een cluster van woningen, boerderijen en dus ook een gashouder. Rechts van de gashouder 'iets' met een gebogen bovenzijde. Tweede opinies zijn meer dan welkom.
Woensdag 3-2-2010 09:51:13
|
Discussie over Santpoort
nicole schouten (haarlem): als ik Gerard Nachbar goed begrijp, gaat hij er van uit dat de roeiboot in de sloot ten noorden van de slaperdijk ligt en de kijkrichting dan naar santpoort zou zijn. het lijkt mij onmogelijk dat het die plek zou zijn. de hoofdstraat ziet er heel anders uit.
Woensdag 3-2-2010 00:56:28
|
Gerard Nachbar (Almere): Ik heb Kennemerland nog niet helemaal opgegeven.
Santpoort, oude dorpskern, nabij kruispunt Hoofdstraat - Noorderdorpstraat (nu Vlugthovenstraat) - Westlaan. Situatie conform plgr Velsen uit 1940. Rijksweg en veel jarendertigbouw al aanwezig. (Westlaan noordelijk van Slaperdijk en daaraan parallel.) Roeiboot zou dan zijn in sloot langs Slaperdijk tussen oude kern Santpoort en Spaarndam. Hier is tevens een weg, dus de fotograaf - die niet per se in de roeiboot meeging! - kon zich zelfstandig naar een dorp in de buurt begeven - bijvoorbeeld Spaarndam, een lange naam die op een M eindigt...
Nabij dit kruispunt ook nu nog een blokje van vier te zien in Google Maps.
Nu alleen nog even weten of er bij dat kruispunt een gashouder stond...
Zondag 24-1-2010 13:56:28
|
|
Gerard Nachbar (Almere): In de Beeldbank Noord-Hollands Archief vond ik een gashouder in Velsen-Noord, aan de Doodweg. Het betreft een doorgaande route en oostelijk daarvan is (in ieder geval toen) agrarisch terrein, maar waar raak ik die roeiboot kwijt?
Zoektip. Gebruik 'gashouder' en daarna evt. 'gasfabriek'.
Vrijdag 22-1-2010 19:55:29
|
Richard van Leeuwen (weert): Warmond had wel degelijk 'n gashouder. Zie Leids archief PBK4291. Deze houder, die aan de Gemeentehaven stond, is aan het eind van de vijftiger jaren van de vorige eeuw afgebroken. Het ZP is overigens niet Warmond.
Donderdag 21-1-2010 20:38:52
|
Martin Snuverink (Voorburg): Katwijk had een gasfabriek aan de Prins Hendrkkade. Maar die is het niet.
Hillegom hebben we al gehad.
Noordwijkerhout had geen gashouder. Valkenburg en Warmond evenmin. Dez plaatsen had ik al bekeken.
En zo kunnen we nog even doorgaan met nieten. Wordt vervolgd.
Noord-Holland boven het IJ is nog onderbelicht. Castricum en Heemskerk/Uitgeest zijn al afgevallen.
Donderdag 21-1-2010 19:30:53
|
Gerard Nachbar (Almere): Had Noordwijkerhout een gasfabriek of gashouder? Is er beeldmateriaal van Hillegom? Katwijk a/d Rijn? Valkenburg a/d Rijn? Warmond? Doorgaande routes op strandwal met bollenteelt: Limmen, Heiloo. Binnenduinweg van Bakkum tot Groet? Kop van Noord-Holland: Petten, Callantsoog, Zijpe, Julianadorp.
Donderdag 21-1-2010 16:05:43
|
Martin Snuverink (Voorburg): Ik blijf volhouden dat het huizenblok met de voorzijde aan een vrij belangrijke verbindingsweg staat, waaraan ook de gashouder en de meeste andere bebouwing staat. Er is een goede kans dat het huizenblok nog bestaat. We moeten dan zoeken langs oude doorgaande wegen.
Ook zie ik in het grasland geen veenweidelandschap, maar eerder een al of niet afgegeest stuk zandland dat bedoeld is voor de bollencultuur.
Het is ook niet in Heemskerk bij het kruispunt Tolweg – Communicatieweg (“Assummertolhek”). Hier heeft tot 1961 een gashouder gestaan bij een boerderij.
Donderdag 21-1-2010 14:33:31 (tweede deel reactie)
|
Discussie over Sassenheim
|
Martin Snuverink (Voorburg): Sassenheim? Neen. Het eerste stuk vaart dat Gerard bedoelt loopt van de Kagerplassen naar de haakse hoek bij de Molenstraat. Dit is in WNW richting en evenwijdig aan de Molenstraat.
Als we ons voorstellen dat we deze waterweg op het zoekplaatje zien, dan zou de foto ongeveer in een richting tussen NNW en N moeten zijn genomen. Als we aan nemen dat het begin april is, zou dit alleen kunnen als het tegen de avond loopt, want de zon staat dan tussen WZW en W. Dit is volgens mij niet meer mogelijk.
Het huizenblok zou dan tussen de vaart en de gashouder moeten staan. Daarvoor is, zoals Gerard Nachbar terecht heeft opgemerkt, te weinig ruimte.
Dus zijn we het erover eens dat het geen Sassenheim is.
Donderdag 21-1-2010 14:33:31 (eerste deel reactie)
|
Gerard Nachbar (Almere): Voortschrijdend inzicht: geen Sassenheim. Zoek op de website van Oud-Sassenheim naar 'Oosthaven'. Je ziet onder meer een plaatje met een loswal met rechts vooroorlogse bebouwing van de Molenstraat. De sloot met daarin de roeiboot zou de Oosthaven moeten zijn, maar de afstand tussen het water en de woningen van de Molenstraat is veel, veel kleiner dan de breedte van het terrein op het zoekplaatje. (Op andere plaatjes van het zoekresultaat is de gashouder geheel of gedeeltelijk te zien.)
Einde Sassenheim-oefening.
Donderdag 21-1-2010 12:36:21
|
Gerard Nachbar (Almere): Allereerst: het blok van vier woningen blijft het zwakke punt. Er is echter beweerd dat dergelijke blokken niet ongewoon zijn/waren in die regio.
Als je op de website van Stichting Oud-Sassenheim zoekt op basis van 'gashouder', verschijnen twee plaatjes die ons vertellen dat in 1955 een nieuwe gashouder werd geopend. Dat verklaart wellicht opmerkingen over grootteverschillen.
Als ik de eerdere opmerkingen over de kijkrichting goed begrepen heb (maar wie ben ik), komt, kort door de bocht geformuleerd, de zon in het zoekplaatje van links. De waterverbinding met Sassenheim vanuit een punt ter hoogte van de huidige A44 bestaat uit drie delen: een deel, gevolgd door een kort stuk haaks daarop, gevolgd door weer een haaks stuk, eindigend in wat in het historisch beeldmateriaal de haven van Sassenheim wordt genoemd (nabij Kastanjelaan). Mijn theorie is dat de roeiboot met de twee mannen zich in het eerste stuk bevindt, niet in het korte dwarsstuk.
Maar ik laat me graag overtuigen.
Misschien is contact met de voornoemde stichting een optie. En misschien is het afvinken van alle andere opties voor gashouders (niet per se gasfabrieken) in de regio ook een optie. En als dit alles negatief is zijn er nog heel veel andere opties.
Ik ben opgegroeid in het veenweidenlandschap van de Zaanstreek, inclusief de nodige roeiervaringen. Qua begroeiing is het terrein van het zoekplaatje sterk afwijkend. Links in dat terrein zie je twee donkere stukjes. Zijn hier mensen aan het werk?
Donderdag 21-1-2010 09:43:04
|
Martin Snuverink (Voorburg): De Sassenheimer gashouder heeft gestaan ten noorden van het meest westelijke van de vijf gelijkvormige huizenblokken aan de noordzijde van de Molenstraat. Nu is daar een wat onduidelijk binnenterreintje bij de W. Warnaarhof.
Van het gebouw met de 4 huizen is er geen spoor, maar dit zou inmiddels afgebroken kunnen zijn. Er is nog steeds een sloot in de nabijheid, de Sassenheimervaart, die tweemaal een rechte hoek maakt. Vanwege de zonstand kunnen we op het zoekplaatje alleen het korte stukje van 120 m zien dat van NO naar W loopt. Dit past qua zonstand met geen mogelijkheid bij het zoekplaatje, helaas. Dit had ik al eerder bekeken, maar het is ondoenlijk alle “nieten” te beschrijven.
Donderdag 21-1-2010 01:11:26
|
Alard (Zevenaar): Ccordinaten zijn:
52 13 44 22 N
4 31 41 51 O
hoogte 783 meter.
De kaart staat op de kop. Je ziet een rotonde rechts-boven met een weg naar beneden die een bocht maakt. In die hoek ligt het.
Donderdag 21-1-2010 01:07:46
|
Alard (Zevenaar): Tussen dat gebouw en de oude gasfabriek lijkt wel op een bedrijventerrein. Er achter loopt de W.Warnaarhof en de W. Warnaarlaan. Het bedrijventerrein komt uit op de Molenstraat.
Donderdag 21-1-2010 01:00:29
|
Redactie (Den Haag): Alard, wanneer je het grote blok op Google Earth gevonden hebt, kun je dan de straatnaam noemen?
Donderdag 21-1-2010 00:34:26
|
Alard (Zevenaar): Als ik de vergroting bekijk en naar Google earth ga kan ik wel iets herkennen. De gasfabriek is weg en daar staan nu een paar bomen. Het grote blok op het zp staat er ook op. Was even zoeken maar in de buurt van de rotonde moet hij gestaan hebben. De sloot zal nu wel die verkeersweg zijn.
Heb wel het plaatje gepikt en een uitsnede gemaakt.
Donderdag 21-1-2010 00:04:50
|
Gerard Nachbar (Almere): Het bericht van 19:56 was bedoeld als een wezenlijke aanvulling op mijn eerder bericht [van 20 januari]. Ik wilde nog eens duidelijk maken dat er een gasfabriek in Sassenheim was. De grootte van de gashouder is mede afhankelijk van de actuele gasvoorraad. (De perifere constructie blijft natuurlijk altijd even hoog!)
Dan de kwestie van de topografische match. Je kunt het beste naar www.historiekaart.nl gaan en inzoomen op Sassenheim. Er zijn vijf kaartlagen: Kaart Satelliet Beide Terrein Kadaster. Kadaster = Bonnebladen, let op: tot een bepaalde maximale vergroting! Je kunt dus snel omschakelen tussen vroeger en nu. Gashouder was nabij Molenstraat. Zie onderstaande url voor de door Martin Snuverink gevonden luchtfoto met gashouder.
Nogmaals: ik heb natuurlijk niet de wijsheid in pacht, maar de draad van dit zoekplaatje levert nogal wat aanwijzingen richting Bollenstreek op.
Website: http://stichtingoudsassenheim.smugmug.com/gallery/8529876_tB5SK/22/562333967_jKUr8#562333967_jKUr8
Woensdag 20-1-2010 22:09:04
|
Redactie (Den Haag): Gerard, ik ben altijd bereid teksten aan te vullen maar wanneer ik dat hier zou doen komt het tweede deel van je reactie in de lucht te hangen.
Bestudering van de Bonnekaart en satellietbeelden geeft mij niet het gevoel dat het klopt. Welke straat zou dan tussen de gashouder en de sloot moeten lopen? Bijgevoegd een link naar een foto van de Sassenheimse gashouder, is die niet veel kleiner?
Website: http://stichtingoudsassenheim.smugmug.com/History/SOS/8529876_tB5SK#562383087_MiviC-O-LB
Woensdag 20-1-2010 20:51:28
|
Gerard Nachbar (Almere): Gelieve in mijn bericht van heden 14 uur 12 de tekst:
'...blad, tegen de bovenrand. Tot vlak bij de bebouwing van de weg...'
aan te vullen tot:
'...blad, tegen de bovenrand. U ziet de tekst 'Gasfabr.' Tot vlak bij de bebouwing van de weg...'
Dus de aanwezigheid van een gasfabriek in Sassenheim wordt expliciet gemeld. Er is een topografische match tussen de locatie van de gasfabriek op het Bonneblad en die op de luchtfoto. Als dit zoekplaatje inderdaad Sassenheim zou zijn, begint meteen rechts daarvan het landgoed Ter Leede.
Woensdag 20-1-2010 19:56:46
|
Gerard Nachbar (Almere): Volgens het ingenieursbureau Tauw Milieu waren er 262 gasfabrieken in Nederland, maar heeft men er waarschijnlijk een dozijn of zo vergeten. Niet iedere gasfabriek had overigens een hoge schoorsteen. Gasfabrieken zijn zeer actueel in verband met heel veel schoonmaakwerk.
Het is zeker niet Haarlem (Raaks, GEB-terrein, Deliterrein = Schoten). Ook niet Castricum.
Martin Snuverink heeft Sassenheim gesuggereerd en verwees naar een luchtfoto waarop een gashouder voorkomt. Je ziet daar heel wat omringende bebouwing, die echter relatief jong is! Veel van na pakweg 1920.
Raadpleeg op WatWasWaar Bonneblad 402 (Warmond), uitgave 1914. (Ik heb daarvan een versie in een gedrukte provincieatlas; verkend 1874, herzien 1888 en deels herzien 1912; op oudere versie nog geen gasfabriek)
Zie halverwege het blad, tegen de bovenrand. Tot vlak bij de bebouwing van de weg Sassenheim - Lisse is terrein dat op de kaart als tuinbouwterrein is aangegeven. Er is een sloot die 'klopt'. Het gras - als het gras is - is veel te lang voor dat wat ik van veenweidenlandschap ken.
Om een lang verhaal kort te maken: ik ben er nog niet van overtuigd dat dit niet Sassenheim is. En dan ook nog eens een lange plaatsnaam, eindigend op een M.
Woensdag 20-1-2010 14:12:33
|
nicole schouten (haarlem): ik twijfel, want die vaart is erg breed en ik herken het niet, maar klik op de link en ga naar inventarisnr. 51-001590-2: de enige mogelijkheid als het naar het westen is genomen lijkt mij ten oosten van de romeinse 8 en ten noorden van de romeinse 9.
Website: http://ranh.pictura-dp.nl/
Donderdag 14-1-2010 21:49:56
|
nicole schouten (haarlem): Niet zo negatief doen over je zelf, voordat de definitieve oplossing gevonden is moeten alle genoemde mogelijkheden een kans krijgen. Vandaag was ik bij de tentoonstelling over bedrijvigheid in Schoten (wat nu Haarlem noord is. Op het terrein van de gasfabriek, vlak achter de Drostefabriek, zag ik op een foto twee gashouders naast elkaar staan. Eerder had ik de mogelijkheid van de Waarderpolder voor dit plaatje afgewezen, maar nu wil ik het toch vermelden. Ik zal nog eens kijken naar een goede link.
Donderdag 14-1-2010 18:18:06
|
ben boot (rotterdam): ik weet het, ik ben een waardeloze speurder, nu denk ik weer dat het in Den Helder is, dat dat huizenblok in de Jan in 't Veldstraat staat en die bomen en huizen links aan de Fabrieksgracht, ik heb mezelf wijsgemaakt dat die schuur een werkplaats/opslaglaats is voor dat nieuwbouwprojekt waar dat blok van vier het begin van is en als ik lang naar die foto kijk zie ik zelfs schoorstenen boven die schuur uitsteken, waarvan er 1 zelfs rookt. dom he?
Dinsdag 12-1-2010 15:48:29
|
Martin Snuverink (Voorburg): Gerard, in mijn reactie van 03-01-2010 had ik al aangegeven dat de foto in min of meer westelijke richting is genomen.
Bij het bepalen van de kijkrichting heb ik het volgende overwogen.
De foto is genomen tussen 10.00 en 16.00 dus midden op de dag. De bomen zijn kaal, de dag is niet zo lang, de zon staat dus laag en globaal tussen ZO en ZW. De zon staat dan links (zie licht en schaduw op het woongebouw) en ongeveer loodrecht op de kijkrichting. De kijkrichting is dan tussen ZW en NW. Maar nog waarschijnlijker tussen WZW en WNW.
De andere roeispaan die best achter de jongen verborgen kan gaan lijkt me niet zo relevant voor het vinden van de oplossing. De jongen zit überhaupt niet in een roeihouding, maar poseert gewoon voor een kiekje.
Als het massieve gevaarte rechts van de gashouder ook een gashouder is , waaraan ik eerder wel gedacht heb, is deze veel lichter van kleur, wat ik vreemd zou vinden, maar wel kan als deze eerder of later gebouwd is. Vooralsnog denk ik dat dit gewoon een gebouw is.
Maandag 11-1-2010 17:29:43
|
Gerard Nachbar (Almere): Een week geleden stelde ik een vraag over de kijkrichting. Geen enkele reactie. Kennelijk een rhetorische vraag. U weet wel: zo'n vraag waarop je geen antwoord verwacht. Op de borst van de rechterpersoon zie je iets dat de schaduw van het bosje plantkunde (iets dat op spoordijken groeit?)in zijn handen zou kunnen zijn, maar het zou ook een veeg op het negatief kunnen zijn.
Rechts van de gashouder is een bouwsel met een gebogen bovenkant. Een tweede gashouder?
Maar het grootste raadsel van het zoekplaatje is natuurlijk: waar is de tweede roeispaan? misschien weet de fotograaf er meer van.
Maandag 11-1-2010 15:39:17
|
Discussie over Zwammerdam/Bodegraven
Jan Spoolder (Utrecht): Gerard, ik had de foto wel bekeken en ook verschillende historische kaarten van Bodegraven. Mijn bezwaar is hetzelfde als wat ook geldt voor Wormer: ligging van sloot en gasfabriek zouden best kunnen, maar het huizenblok, de straat waar dit aan zou moeten liggen alsook de houtbouw rechts op de foto (werf? zagerij?) zijn op oude kaarten en luchtfoto's nergens terug te vinden. Daarbij heb ik mij van de opmerkingen over de schaduwval niets aangetrokken; omdat we het tijdstip van de foto niet weten vind ik die nogal speculatief.
Maandag 11-1-2010 16:58:09
|
Gerard Nachbar (Almere): Zie ook lufo's Aviodrome, zoeken naar Bodegraven. Bijvoorbeeld 033402zr Wegenbouw 7 september 1959. (Sinds de vierbaans N11 is het viaduct over de spoorlijn gesloopt.)
Is die 'westelijke kijkrichting' in steen gebeiteld of is er nog ruimte voor eigenzinnigheid? Kijkrichting ca. NNO. Fotograaf heeft spoordijk van lijn Woerden - Leiden vlak achter zich.
Maandag 4-1-2010 13:06:11
|
Gerard Nachbar (Almere): Na bestudering van de Bonnekaarten 442 (Boskoop) en 443 (Bodegraven) was mijn eerste reactie: Bodegraven heeft ook een gasfabriek. Toen bekeek ik nog eens goed de gemeentegrenzen, en ja hoor, potjandorie, er is een stukje dorpse bebouwing van Zwammerdam die direct aan Bodegraven grenst! Helemaal links in blad 443 zie je op de linkeroever van de Oude Rijn de teksten 'Tol' en 'Gasf'. Er is ook een sloot die 'klopt'!
De gemeente Zwammerdam legde dus de gasfabriekellende gewoon voor de stoep van een buurgemeente, waarvoor het later werd gestraft en door Bodegraven opgeslokt.
De kern Overtocht maakt dus nu deel uit van de kern Bodegraven van de gelijknamige gemeente.
Maandag 4-1-2010 12:24:30
|
Martin Snuverink (Voorburg): Zwammerdam? Daar de foto in westelijke richting is genomen, zou tussen de fotograaf en de gashouder de Oude Rijn moeten stromen. Dit lijkt me onmogelijk.
Maandag 4-1-2010 12:17:25
|
Gerard Nachbar (Almere): De gasfabriek bevond zich op de huidige locatie Overtocht 64, alwaar nu garage en handelsbedrijf Versluys.
Maandag 4-1-2010 11:50:26
|
Gerard Nachbar (Almere): In 1862 is "op veilige afstand van de toenmalige dorpskern" [van Zwammerdam] een gasfabriek gesticht. Van 1864 tot 1951 waren er gasfabriekactiviteiten. De Bonnekaarten op WatWasWaar of Historiekaart.nl geven qua blokje van 4 woningen en gasfabriek geen uitsluitsel. Wél is er sprake van één brede sloot, die parallel aan de weg van de dorpskern van Z naar station Z liep.
Maandag 4-1-2010 11:47:40
|
H de Haas. (Den Haag.): Vroeger ging ik weleens vissen met mijn grootvader in de Wetering bij Zwammerdam, dit heeft er wel iets van weg.
Maandag 4-1-2010 03:49:25
|
Martin Snuverink (Voorburg): Sander en Dennis, even een stukje technische uitleg n.a.v. de opmerking van Sander dat het gedeelte boven de witte band op het zoekplaatje hoger is dan in Schoten en n.a.v. de opmerking van Dennis over lage gashouders. Gashouders bestaan uit een vast cilindervormig deel dat op de grond staat, zeg maar (het akeligste stopwoord van 2009!!!), het deel tot de witte band. Daarboven zijn één of soms meer uitschuifbare cilindervormige delen waarvan de hoogste (en binnenste) is voorzien van een bol dak. De cilinderdelen kunnen dus telescopisch bewegen. Vergelijk de uitschuifbare plastic bekers van baby-speelgoed. Kenmerkend voor een gashouder is dat de druk in het reservoir constant is en het volume van het reservoir varieert. Het geconstateerde hoogteverschil varieert en zegt dus niets.
Het gebouw boven het linker jongetje is gewoon een woningblok dat in de Bollenstreek niet vreemd is, met name langs de oude hoofdweg tussen Leiden en Haarlem. Er zijn 4 beneden- en 4 bovenwoningen of 4 hele huizen, maar dit kun je aan deze bezonde (achter)zijde moeilijk zien.
De waterstand lijkt hoog, maar bollenvelden liggen doorgaans nog geen halve meter hoger dan het Rijnlands boezemwater (Leidsche Trekvaart, zijsloten en zanderijvaarten).
Of de constructie rechts op de foto een schuitenwerf is, betwijfel ik sterk. Als het een schuitenwerf is, moet er een vaart liggen tussen woongebouw en gashouder. Dit is niet waarschijnlijk.
De foto is in min of meer westelijke richting genomen. Dan zijn de sloot of vaart en het huizenblok NO-ZW georiënteerd, dus evenwijdig aan de Zuid-Hollandse kust, de spoorlijn en de Trekvaart, uitgaande van de Bollenstreek. Het water heeft een primitieve vorm van houten beschoeiing, dus het is wel vaarwater, maar van weinig betekenis en dus niet de Trekvaart.
De gasfabriek van Wormer heeft gestaan aan het Gasplein, dat nu P.E. Kramerstraat heet. Landschap en topografie passen absoluut niet bij Wormer en, nog minder, bij Krommenie.
Ten slotte, zien we achter de gashouder alleen maar bomen of ook hoge bebouwing?
Boeiend plaatje dat om een oplossing schreeuwt.
Iedereen gelukkig Nieuwjaar!
Zondag 3-1-2010 17:51:52
|
Dennis de Waart (Heemskerk): Wat het poststempel betreft: volgens mij werd de post van West en Oost Knollendam van het stempel Wormerveer of Wormer voorzien. De kaarten die ik van Oost Knollendam heb dragen de stempels Wormerveer en Wormer. Daarom zit Oost Knollendam vast zo vaak bij Wormerveer op beurzen ;-)
Zondag 3-1-2010 17:10:54
|
Dennis de Waart (Heemskerk): Wormer is uitgesloten. Alleen al vanwege de lage gashouders aldaar. Op het ZP staat een veel hogere. Laten we proberen niet alle Noord Hollandse plaatsen de revue te laten passeren.
http://zaanstad.pictura-dp.nl/components/com_memorix/popup.php?mrx_mod=topview&mrx_photo_id=15603
Website: http://zaanstad.pictura-dp.nl/...
Zondag 3-1-2010 17:01:41
|
Ingrid Evers (Maastricht): Ik wil het jullie niet nog moeilijker maken, maar misschien moeten we ook weer eens bedenken dat het voorkwam/voorkomt dat mensen 'elders' post(t)en. Dat opent perspectieven in naburige plaatsen van bv. Zaandam, die niet het poststempel '....M' hebben.
Zondag 3-1-2010 15:07:41
|
Hans van Gelderen (Heemskerk): Wormer is m.i. zeker een optie. Krommenie lijkt mij toch minder waarschijnlijk omdat de gashouder toen al meer in het dorp stond. Pal naast de gashouder in Krommenie stond een gasfabriek en die zien ik ook niet zo.
Zondag 3-1-2010 13:06:54
|
wijngaarden (haarlem): dan kan , kaart is gestempeld 1916.
wormer is dus het onderzoeken waard , net als krommenie.
Zondag 3-1-2010 12:37:56
|
Hans van Gelderen (Heemskerk): De gasfabriek van Wormer heeft slechts gestaan vanaf 1912 tot 1929. Als het al Wormer is zou de foto dus in deze periode moeten zijn gemaakt.
Zondag 3-1-2010 12:30:13
|
Jan Spoolder (Utrecht): Wormer had een gasfabriek. Die leverde o.a. aan Jisp en (oost/west)Knollendam. Oost-knollendam had een postagentschap. Jan de stempel daar geplaatst zijn?
Zondag 3-1-2010 01:12:22
|
Jacques Laureys (twisk): Wormer, Dorpstraat is ook een mogelijkheid, daar stond ook een gashouder
Zondag 3-1-2010 00:13:30
|
wijngaarden (haarlem): wellicht is krommenie een mogelijkheid
zoeken op historisch genootschap krommenie ( google ) en dan binnen de site zoeken op gashouder, geeft een gashouder te zien welke er wel op lijkt.
krommenie de weiver ?
Zondag 3-1-2010 00:11:06
|
Jacques Laureys (Twisk): Ik had op 26 December Oostzaan, Weerpad al geopperd. Maar de bebouwing heeft niet genoeg gelijkenis. Het soort roeiboot is wel typisch voor de Zaanstreek. De M moet toch echt richting Zaandam gezocht worden.
Zaterdag 2-1-2010 23:56:52
|
wijngaarden (haarlem): de zon staat laag en schijnt van links , dat meen ik te zien aan de schaduw van de bos bloemen en in het gezicht .
het is winter..in de ochtend of laat middag
we kijken in welke richting ?
volgens mij kijken we dan dus naar het zuiden of naar noorden.?
maar ik ben maar een amateur in dit soort beredeneringen.
Zaterdag 2-1-2010 18:52:42
|
Gerard Nachbar (Almere): Schiet me net te binnen: MonnickendaM? Ga ik nog achteraan.
Zaterdag 2-1-2010 17:51:04
|
Gerard Nachbar (Almere): Dit is denk ik niet de gashouder van Oostzaan. Zoeken in Beeldbank Zaanstad (Oostzaan AND Kerkstraat = Oostzaanse deel van Weerpad) levert bijvoorbeeld foto 21.01674 op: in oostelijke richting met ophaalbrug over de Watering = grens Zaandam - Oostzaan. Uitvergrotend zie je de gashouder en daarvoor weiland. Het ZP dateert van 1916. Het karakteristieke 'dwarse' blokje van vier woningen (ieder met keukenuitbouw) kan ik niet plaatsen in Oostzaan. Het weiland zuidelijk van Kerkstraat plus wegsloot is in de jaren '20 en '30 met woningen volgebouwd; de diverse bruggetjes over de wegsloot waren zeer fotogeniek.
Mijn intuïtie: ruraal Noord-Holland.
Zaterdag 2-1-2010 17:49:20
|
Hans van Gelderen (Heemskerk): De gashouder in Oostzaan is misschien een mogelijkheid maar de andere volgens mij niet. De gashouders in Zaandam, Wormerveer en Krommenie stonden volgens mij in een meer bebouwde omgeving. Ook de gashouder van Heemskerk kan volgens mij niet omdat we ook hier weer zitten met de beruchte witte (woningen) gebouwen die niet passen.
Zaterdag 2-1-2010 17:35:32
|
wijngaarden (haarlem): theo , bedankt voor jouw inbreng.
Hoewel de gashouder van lisse wel zeer veel lijkt op de gashouder van het zoekplaatje.
als het hem dan toch niet is , is hij wel maatgevend voor degene die we zoeken
het witte pand links ..het staat wel wat alleen voor een blok woningen ??
zou het dan toch een voorraad schuur zijn ?
als het dan geen bollenstreek is zou dan de zaanstreek in beeld komen
bv de gashouder aan de weerpad te oostzaan?
Zaterdag 2-1-2010 16:25:49
|
Theo van Gijlswijk (De Zilk): Nu er (weer) richting Bollenstreek wordt gedacht, even mijn reactie.
Hillegom: Gasfabriek met gashouders stond ten oosten van de spoorbaan Haarlem-Leiden. Aan de 1e Loosterweg tussen de Pastoorslaan en de Stationsweg.
Lisse: Gasfabriek met gashouders stond langs de Ringvaart van de Haarlemmermeer, ten zuiden van de Kanaalstraat, waar ook de brug over de Ringvaart is.
Sassenheim: Gashouder stond ten noorden van de Molenstraat, tussen de Molenstraat en de Willem Warnaarlaan.
In Voorhout was een gashouder op het terrein van het seminarie (BNS), hoek Rijnsburgerweg – Haarlemmertrekvaart. Deze is in 1911 bij de sloopwerkzaamheden ontploft. Helaas ken ik daar geen foto’s van.
Noordwijk: gasfabriek met gashouders stonden aan de Losplaatsweg.
Naar mijn idee geen van deze kan op dit Zoekplaatje staan.
De blikvanger is het grote lichte gebouw links op de foto, wat is dat voor gebouw en waar stond dit. Kan dit in de Bollenstreek niet thuisbrengen.
Website: http://www.oudlisse.nl/Raaphorst/gasfabriek.html
Zaterdag 2-1-2010 15:18:41
|
wijngaarden (haarlem): de waterstand is hoog te noemen, oud ingepolderderd land ? .
volgens mij staan de huizen op de achtergrond ook aan een vaart.
we zien een rijtje oude arbeiderswoningen en aan de andere kant een mogelijk woningblok van stadse allure en een werf.
de afstand is dusdanig groot dat er een vaart tussen kan zitten ook de werf zou dit bevestigen.
we zien hier de uitloper van een stad of groter dorp.
gashouders hebben natuurlijk een groot afzetgebied nodig , en men bouwden deze lelijke gebouwen aan de rand van de stad.
waar ligt dan die stad of dorp ..
rechts of de achtergrond ?
gezien de loop van de weg /vaart en het beboste achtergrond lijkt mij de stad of dorp aan onze rechterhand .
Zaterdag 2-1-2010 13:39:40
|
Alard (zevenaar): De letter M is klein ten opzichte van de rest. Dit zou erop duiden dat het een lange naam moet zijn. Sassenheim of Leidschendam zou een goede zijn. Op de kaart staat ook een bezorgstempel met A.50.
Zaterdag 2-1-2010 10:56:59
|
wijngaarden (haarlem): martin,
in eerste instantie dacht ik aan de gasfabriek in haarlem ..gezien vanaf de amsterdamsche vaart.
met name het blokje huizen ( zijn het wel huizen ? ) op links kan ik dan niet plaatsen.
ook lijkt de gashouder niet op de degene die bij de droste fabriek gestaan hebben.
een 2e mogelijkheid was de gashouders van de gemeente schoten,nu haarlem
deze gashouders lijken er meer op , ook een witte band .alleen is het gedeelte boven de witte band op het zoekplaatje hoger .
maar ook hier kon ik de bebouwing niet matchen.
ook de historische vereniging schoten gaf aan dat het geen schoten is .
naar mijn idee valt haarlem af..
ik ben het met martin eens dat het mogelijk alleen een gashouder is .
mijn gevoel gaat toch steeds naar lisse/sassenheim/hillegom uit.
Zaterdag 2-1-2010 03:30:28
|
Jacques Laureys (Twisk): Zou dit mogelijk het Weerpad kunnen zijn in Oostzaan ? Of moet er dan een molen te zien zijn ?
Zaterdag 26-12-2009 20:38:07
|
Alard (zevenaar): Heb een scan gekregen van de hele kaart.
Met potlood geschreven "100% omgeving Haarlem", voor wat het waard is.
Rechthoekig stempeltje naast de postzegel met A.50 erop. In het midden onder het nummer van de kaart 1985.
Vrijdag 25-12-2009 22:45:04
|
Redactie (Den Haag): Scan poststempel toegevoegd.
Vrijdag 25-12-2009 21:17:39
|
Discussie over Leidschendam
Martin Snuverink (Leidschendam-Voorburg): Leidschendam??? In 1916 bestond Leidschendam als gemeente nog niet, maar was het Veur ten westen van de dam en Stompwijk ten oosten ervan. De omgeving van de dam, later sluis, werd al heel lang Leidschendam genoemd. Blijkbaar bestond er ook een poststempel met Leidschendam tussen 1906 en 1919. In 1938 werden beide gemeenten samengevoegd tot Leidschendam. Op grond van het poststempel behoort Leidschendam dus tot de mogelijkheden.
De gasfabriek te Leidschendam heeft gestaan aan de Nieuwstraat in de voormalige gemeente Stompwijk. Zie de link van Ben Boot met een compleet plotplan van de gasfabriek. Het beeld van het zoekplaatje past hier helemaal niet bij, al is het alleen al omdat we de lintbebouwing aan de Delftsekade zouden moeten zien en omdat het water waarin de roeiboot drijft hier niet te plaatsen valt. Al eerder heb ik opgemerkt dat we op het zoekplaatje wel een gashouder, maar waarschijnlijk geen gasfabriek zien vanwege het ontbreken van een schoorsteen.
Vergeet dus Leidschendam met betrekking tot deze foto en richt u op de Bollenstreek en Kennemerland.
Kan het poststempel niet domweg Haarlem zijn? De kaart kan toch in Haarlem gepost zijn naar een adres in Haarlem?
Website: http://www.xa4.nl/nieuwsbrief/062009/pdf/XA4%20Kennisdag%202009%20project%20Nieuwstraat%20te%20Leidschendam.pdf
Zaterdag 2-1-2010 01:10:30
|
Ingrid Evers (Maastricht): Het lettercorps van de plaatsnaam is - beoordeeld op basis van de eindletter 'M' - kleiner dan dat van de datum en de 'onderregel' van het poststempel. 'Leidschendam' lijkt mij best te passen in de bovenste halve cirkel, maar waarom denkt Ben Boot dat dit een mogelijke locatie is?
Zaterdag 26-12-2009 17:07:35
|
Berry Meester (Apeldoorn): Volgens mij is er in de stempel op de plek van de plaatsnaam maar ruimte voor zo'n 7 a 8 letters.
Zaterdag 26-12-2009 12:53:06
|
Ingrid Evers (Maastricht): Okee: Leidschendam. (En wat gebeurt er nu, Ben Boot?)
Zaterdag 26-12-2009 12:40:30
|
Ben Boot (Rotterdam): waarom zegt er niemand Leidschendam?
ik zit te wachten tot er iemand Leidschendam zegt.
Donderdag 24-12-2009 17:06:52
|
Martin Snuverink (Voorburg): Ik vraag me af of hier wel een gasfabriek is. Ik mis namelijk de onvermijdelijke schoorsteenpijp. Mogelijk staat hier alleen een gashouder.
Sassenheim had geen gasfabriek, maar volgens http://www.vems-sassenheim.nl/ is er wel een gashouder geweest. Deze heeft gestaan aan de Molenstraat. Foto's zijn te zien op stichtingoudsassenheim.smugmug.com, zoeken gashouder.
Ik ben nog lang niet overtuigd. Of er veel gashouders zonder fabriek voorkwamen weet ik niet.
Woensdag 23-12-2009 10:13:40
|
Martin Snuverink (Voorburg): Sassenheim betrok gas van Leiden en had geen gasfabriek.
Er zijn nogal wat plaatsnamen die op m eindigen: -um, -chem, -dam, heim ....
Zondag 29-11-2009 23:31:34
|
wijngaarden (haarlem ): De gasfabriek van lisse aan de ringvaart had ook zo,n witteband in het midden , deze lijkt er veel op .
Zondag 29-11-2009 11:33:42
|
wijngaarden (haarlem ): De plaatsnaam neemt de hele ruimte in van de poststempel , maar of dat iets zegt.
evt indien nodig kan ik een scan sturen ..
echter gezien de hoeveelheid info die op de kaart staat , zou mij het niet verbazen als iemand hem vandaag al oplost
we zien links 2 boerderijen , dan een hoog huizenblok van 4 etage ? woningen , voor de gasfabriek een rij kleinere oudere woningen , de gasfabriek heeft een witte midden rand m.i. , rechts achter de gasfabriek staat een lichtkleurig hoog bedrijfspand en helemaal rechts een halfopen houten loods (werf ).
het hoge huizen blok wijst volgens mij op een straat die nu wel helemaal volgebouwd zal staan met dit soort stadse woningen .
Zondag 29-11-2009 11:18:10
|
Martin Snuverink (Voorburg): Mijn gevoel wijst naar Bollenstreek, Kennemerland en overig binnenduingebied.
De gasfabriek van Hillegom stond dicht bij het station aan de Loosterweg II nummer 1 a en is het niet.
Mogelijk Castricum? Daar is ook een gasfabriek geweest aan de Gasstraat bij het spoor.
Sander, een scan van het poststempel zou iets kunnen zeggen over de lengte van de plaatsnaam.
Zondag 29-11-2009 10:12:35
|
ton schotman (oud beijerland): staat hier rechts een botenwerf en in het midden een gasfabriek?
Zaterdag 28-11-2009 21:49:49
|
Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken
|