Inzender: Harm Renkema 

Gegevens: Foto met een panorama van een stedelijk gebied.

Datering: niet opgegeven    Formaat: 9 x 12 cm    Extra beelden: Vergroting

Geplaatst: 28 november 2009


 Reacties op Zoekplaatje 1035 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Arnhem, Boulevard Heuvelink en omgeving

dick zweers (bergeijk): Proficiat Jurryt Jannink !
Dit is bijna het uitzicht wat ik had toen ik op de Boulevard Heuvelink 201 woonde. Dat was van 1975 t/m 1982. Vandaar dat het me zo bekend vooorkwam. Dat ik dat toch niet zag ! Daar aan het eind van de Boulevard is een pleintje met bomen. Het hoge punt kan ik nog niet thuisbrengen. Een kerk met toren stond daar ten tijde van dit ZP niet. De kerk in de verte is de RK kerk in de Emmastraat te Velp.
Het hoge punt
Maandag 30-11-2009 08:59:29



Wim de Koning Gans (): Jurryt Jantink zit helemaal goed. Op de voorgrond de Boulevard Heuvelink. Gezichtspunt zo te zien een hoog schoolgebouw.
Website: http://maps.google.nl/...
Zondag 29-11-2009 22:18:01



Jurryt Jannink (Heelsum): M.i. zeker geen Doesburg, de achterliggende bebouwing is 19e eeuws en Doesburg kent geen grootschalige 19e eeuwse uitbreidingen. De kerk ligt m.i. ook te hoog voor Ellecom. De kerk daar ligt relatief laag.

Dit is m.i. vrij zeker Arnhem. Een panorama vanaf de Boulevard Heuvelink of de Parkstraat richting het noorden (Veluwezoom). Ik hou het even op de Parkstraat. De noord-zuidstraat rechts is dan de Emmastraat heeft ook nu nog bomen.

Het kerkje naar het noorden is dan de kapel in het hoger gelegen deel van klarendal die in de jaren dertig is gesloopt (nu Kapelstraat).


Zondag 29-11-2009 20:16:58



dick zweers (bergeijk): Na een blik op Google-Earth en met dank aan Martin. Vergeet Doesburg. Slechts de IJssellus net voor Dieren zou kloppen. De hoofdkerk van Doesburg staat (bij wijze van uitzondering) zuiver georiënteerd (oost-westgericht). Het kerkje kan inderdaad niet Ellecom zijn. Ook omdat de as daarvan veel noordelijker ligt dan die van de Doesburgse Martinikerk. Het buitenland verdient een serieuze overweging, al proef ik hier geen onnederlandse sfeer.
Zondag 29-11-2009 19:02:40



dick zweers (bergeijk): Met dank aan de inzenders na mij. Ik kijk (nu nog eens) met een welwillend oog naar Doesburg. Ik moet dan constateren dat de toren van de Grote kerk afvalt. Daar zie je in westelijke richting alleen maar bebouwing van de middeleeuwse binnenstad. Die geeft een zeer afwijkend beeld te zien dat tot op heden in Doesburg te vinden is. Een andere toren in Doesburg? Ik zou niet weten welke. Ik herhaal mijn opmerking dat we op dit ZP hoofdzakelijk bebouwing zien uit de 2e helft van de 19e eeuw. Tot dicht bij de toren. Een tamelijk grote stadswijk dus. Bovendien met huizen van minstens twee bouwlagen tot de zolder. Past datIs dat bij een klein stadje als Doesburg. Kan het dan wel een middeleeuwse toren zijn?
Zondag 29-11-2009 18:55:04



Martin Snuverink (Voorburg): De foto is genomen van een hoogte van naar schatting een meter of 15. Dit moet haast wel een toren zijn.
Stel nu dat de foto is genomen vanuit de toren van Doesburg. Dan ligt de IJssel op 500 m afstand en de toren van Ellecom op 3400 m. Deze verhouding lijkt me niet kloppen met de foto. Het kerkje van Ellecom is éénbeukig met de assen van toren en schip op een rechte lijn. Het kerkje op het zoekplaatje heeft een toren links van het schip staan. Dit kan niet Doesburg zijn.
Wat ik heel merkwaardig vind is dat de monden van veel schoorstenen lager zijn dan de daknokken. Bij mijn weten is dat in Nederland al sinds mensenheugenis. Voor mij een reden om betwijfelen dat dit in Nederland is.
Zondag 29-11-2009 18:04:09



Rob Wagenaar (Zeist): Ik pleit nog eens voor Doesburg en het kerkje van Ellecom. Zo te zien is de toren aan de noordwestzijde gesitueerd en ligt het schip richting Doesburg. Dat past bij het kerkje van Ellecom zie ook bijlage
Website: http://home.hccnet.nl/van.zadelhof/geschiedenisellecom.htm
Zondag 29-11-2009 14:33:33



Rob Wagenaar (Zeist): Als het Arnhem is, dan is het de oude stad. Die ligt ten noorden van de Rijn. Stel dat het rechtsboven een rivier is wat we zien, dan kan het Arnhem niet zijn. Vroege fotografen fotografeerden graag bij veel licht, dus midden op de dag. De zon komt hier dan vanuit zuidelijke richting en we kijken iets noordwestwaarts. Dan zouden links boven de uitlopers van de posbank liggen, met de Steeg en Ellecom en het kerkje zou dan in Elecom moeten liggen. Rechtsboven lijken de heuvels op te houden. Dit past veel beter bij Doesburg, dan bij Arnhem. Voor Nijmegen kies ik niet omdat de veluwezoom daarvoor te dichtbij lijkt.
Zondag 29-11-2009 14:19:13



Jan Spoolder (Utrecht): Doesburg ligt het meest voor de hand (uitzicht op de kerk van Ellecom) maar de bebouwing kan ik niet plaatsen ...
Zondag 29-11-2009 14:17:06



dick zweers (bergeijk): De versieringen onder de vensterdorpels van de ramen in de gevel midden op de foto zie je in Nijmegen niet veel. Kijken we inderdaad westwaarts? En is rechts inderdaad een rivier te zien? Dan worden Arnhem en Nijmegen wat problematisch.
Zondag 29-11-2009 14:04:58



dick zweers (bergeijk): Arnhem of Nijmegen, Gerard, dat moet haast wel. In A heb ik lang gewoond. De details van de huizen op de voorgrond en de laat-19e-eeuwse dakvormen erachter komen me zeer vertrouwd voor. Toch valt het kwartje niet. Als het zou gaan om de locaties die ik zojuist veronderstelde, dan staat de zon in het noorden. Een blik op Google-Earth leert bovendien dat er bij het trekken van een rechte lijn van de Lutherse kerk naar de kerk in de Velpse Emmastraat in het verschiet geen heuvels liggen. Die zouden dan meer naar links moeten liggen. Misschien een middeleeuws kerkje in de verte? M.a.w. een georiënteerd bouwwerk met toren in het westen en het koor aan de oostzijde.

Ik heb de foto gespiegeld. Ik weet niet of het orgineel dat toelaat. Ik word er niet wijzer van.

Bij Doesburg valt mijn kwartje nog niet. Te 19e eeuws de gebouwde omgeving. Meer iets voor een buitenwijk van een grotere plaats.

Huizen met de nok evenwijdig aan de straat zie je in het zuiden meer dan in het noorden, maar ook op de noordelijke terpen zie je ze veel. Dat heeft met Romeinse invloed helemaal niets te maken, Rob.

Zondag 29-11-2009 13:35:03



dick zweers (bergeijk): De bebouwing op de voorgrond is 19e eeuws. Als het in Arnhem is zou de kerk op de achtergrond de RK kerk van Velp kunnen zijn. Velp ligt wel op dezelfde oever. Erachter de heuvels waar zich ook de Posbank bevindt? De schilddaken op de gebouwen die zich niet op de voorgrond bevinden doen me denken aan het (Arnhemse) Spijkerkwartier. Wellicht genomen vanaf de toren van de Lutherse kerk. Eerder dan vanaf de Sint-Martinus in de Steenstraat.
Zondag 29-11-2009 12:30:20



Rob Wagenaar (Zeist): Rechts achter stroomt een betrekkelijk grote rivier, in de verte ook een kerk, die voor zover te oordelen ook aan de overzijde ligt. De heuvels erachter zouden heuvelrug kunnen zijn , maar lijken meer richting De Steeg en postbank te gaan, met mogelijk korenvelden tegen de heuvel op. Vooraan op de foto 19e eeuwse bebouwing, de nok van het dak van de huizen staat meerendeels loodrecht op de weg, ten zuiden van de grote riviren zou dat, romeinse invloed, meer evenwijdig aan de weg zijn en de huizen ogen meer Oost Nederland. Het zou kunnen passen bij een plaats als Doesburg. Waarbij de Ijssel dan de rivier in de verte zou zou moeten zijn.
Zondag 29-11-2009 10:40:47



Gerard Nachbar (Almere):
Heuvelachtige achtergrond. Arnhem of Nijmegen?
Zaterdag 28-11-2009 23:52:17



R.v.d.Aakster (Heiloo): Links naar binnen draaiende ramen.
Op de achtergrond lijkt wel een kerk te staan.

Zaterdag 28-11-2009 20:35:17



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):