Inzender: Gerta Boonstra     Beschikbaarheid: blijft in mijn eigen verzameling  

Gegevens: De foto komt uit een album van een oom, die altijd in Enschede heeft gewoond. Mogelijk is dit dus een stadsbeeld van Enschede. Maar, omdat de foto's de huizen aan de achterkant toont, is het moeilijk na te gaan, waar de foto precies is genomen. Tijdens de oorlog is er in Enschede veel weggebombardeerd, dus misschien bestaan deze huizen niet meer.

Datering: voor WO-II    Formaat: [niet opgegeven]    Extra beelden: Vergroting

Geplaatst: 1 november 2009


 Reacties op Zoekplaatje 1024 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Enschede (tuin van het Van Heekbad; op de achtergrond Achter 't Hofje)

Martin Snuverink (Voorburg): Bravo, Jeannet, perfect gevonden.
Ik probeer me nu de exacte topografie voor te stellen. Daartoe moeten we foto 004085 van het fotoarchief Enschede (link) bekijken. Op deze foto van 1945 na het bombardement van 22-02-1944, genomen vanaf de stadhuistoren, zien we onderaan het pakhuisje en het huis met de afgeknotte lijstgevel. De tuinmuur staat er ook nog op. De tuin behoort bij het Van Heekbad aan de Zuiderhagen, nu Hendrik Jan van Heekplein. Het bad is in opdracht van Gerrit Jan van Heek in 1892 gebouwd en was het eerste overdekte zwembad van Nederland. Het bad heeft de oorlog overleefd, maar is in de jaren 1960 gesloopt.
Op het zoekplaatje zien we rechts boven het dak van het nog bestaande huis aan de Langestraat 25 (tegenover het stadhuis), waarin de winkel Atlanta Mode is gevestigd.
Het huis ernaast, met de fraaie dakkapel, is Langestraat 27. Hier zit nu Kuypers Haarmode. Ik geloof dat dit nog wel het oude pand is, maar onherkenbaar verbouwd.
Het pand links daarvan, Langestraat 29, is vervangen door een nieuwbouwpand van de herenmodezaak Jan de Lange. Dit is op de hoek van de Raadhuisstraat, die pas na 1955 is aangelegd.
Helaas is het niet duidelijk geworden wat het keurige gezelschap van de foto met het zwembad te maken had.
Website: http://www.enschede.nl/gemeente/stadsarchief/fotoarchief/
Zondag 1-11-2009 16:25:09Jeannet (leiden): Dit is inderdaad Enschede.
Zie Fotonummer:000335 van http://www.enschede.nl/gemeente/stadsarchief/fotoarchief/

Titel: Achter 't Hofje
Beschrijving:Gedeelte met uitmonding van de Knijphoeksteeg
Datering:feb-1944
Zondag 1-11-2009 12:24:24Martin Snuverink (Voorburg): De foto is min of meer naar het noorden genomen in de achtertuin van een pand. De tuin grenst aan een achtersteeg/straat/gang, die breed genoeg is voor wagens.
Het huis met de afgeknotte lijstgevel links is merkwaardig. De versierde gevel past niet bij een achterkant, maar grenst wel aan de achtersteeg. Aan de andere kant van het pand is geen lijstgevel en waarschijnlijk ook geen andere versiering. Dit is merkwaardig.
Overigens vraag ik me af of afgeknotte lijstgevels wel in Twente voorkwamen.
Volgens mij zien we verder naar achter voorgevels.
Ik betwijfel sterk dat dit Enschede is. Als ik het daar zou willen plaatsen denk ik aan de strook tussen Stadsgravenstraat en Noorderhagen of tussen Haverstraat(passage|) en Heurne. Hier heeft vr de Grote Brand de stadsgracht gelopen. Ik herken er niets. Enschede buiten de binnenstad lijkt me geen realistisch zoekgebied.
Enschede is bij de Grote Brand van 1862 volledig in de as is gelegd en alle gebouwen m. u. v. de oude kerk zijn weg. Als iemand oudere gebouwen dan van 1868 ziet, kunnen we Enschede zelfs helemaal uitsluiten. Ik zie geen oudere gebouwen.
Zondag 1-11-2009 11:57:36  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord n in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):