Inzender: Dennis de Waart     Beschikbaarheid: te koop of te ruil via Zoekplaatjes  Prijs: € 25,00  

Gegevens: Niet gelopen fotokaart van waarschijnlijk een dorpsschooltje of openbaar gebouwtje. Uiterst links de daken van de kerk met driezijdig gesloten koor en soort zijbeuk met weerhaantje op de nok.

Datering: circa 1925    Formaat: 9 x 14 cm    Extra beelden: Vergroting

Geplaatst: 3 oktober 2009


 Reacties op Zoekplaatje 1015 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Julianakade, Hasselt

dick zweers (bergeijk): Raadpleging van de kerkplattegrond leert mij dat midden- en zuidkoor van gelijke lengte zijn en dat het noordelijke zijkoor een fractie korter is.
Wij zoekers beďnvloeden elkaar, en dat is maar goed ook. Soms brengen we elkaar van de wijs. Ik weet zeker dat ik daaraan wel eens heb bijgedragen. Uiteindelijk denk ik 'this is all in the game'. Dat er een oplossing wordt gevonden acht ik belangrijker dan de vraag wie 'de oplosser' is. Ik geniet van het spel.
Dinsdag 9-2-2010 15:20:55Antoon Bosselaers (Mechelen): Geen van mijn twijfels waren terecht: we zien een hallenkerk en het is in Hasselt. Proficiat Dick en Jan! Het bewijs van Theo laat heel mooi het pand op de voorgrond zien. Op de link hieronder zie je dat de nokbekroning van de kerk ook helemaal klopt.
Website: http://www.qoop.nl/showimage.php?artikelID=7876405
Maandag 8-2-2010 08:37:07
Theo van Gijlswijk (De Zilk): De tweede foto van links in de serie Beeldmateriaal:-kades en grachten- is een foto vanaf de kerktoren genomen richting de panden op dit ZP. Duidelijk is het dak van het pand rechts te zien.
Website: http://www.historischevereniginghasselt.nl/cms/kades-en-grachten/
Maandag 8-2-2010 08:25:46
Redactie (Den Haag): Heel knap gevonden, proficiat Dick en Jan! Hieronder een foto van Panoramio. Bij uitvergroten is tussen de Ridderstraat en de Julianakade het gebouw met plat dak zichtbaar en ernaast het naar voren springende pandje met puntdak op de voorgrond van het ex-zoekplaatje.
Website: http://www.panoramio.com/photo/6205277
Maandag 8-2-2010 08:21:35
Martin Snuverink (Voorburg): Heb ik daar toch even de afstand tot de kerk in Hasselt volledig verkeerd ingeschat! Gefeliciteerd met de oplossing.
Maandag 8-2-2010 07:52:25Jan Spoolder (Utrecht): Dit moet wel het Meijers Bolwerk in Hasselt zijn. Hier lag vanouds hetcheepstimmerbedrijf "de Hellinge"
Maandag 8-2-2010 00:48:05Jan Spoolder (Utrecht): Ik heb veel twijfels over Hasselt gelezen, maar als dit niet in Hasselt is weet ik het niet meer. (Ook het haantje staat in Hasselt op de absis van het middenschip).Dick, gefeliciteerd.
Website: http://static.panoramio.com/photos/original/7912172.jpg
Maandag 8-2-2010 00:37:16
Martin Snuverink (Voorburg): Dick, zelfs in Steenwijk staat de kerktoren niet aan de oostzijde.....
Zondag 7-2-2010 23:21:02dick zweers (bergeijk): Zelfs in Steenwwijk staat de zon niet in het noorden.
Zondag 7-2-2010 18:26:51dick zweers (bergeijk): Martin, de Grote kerk in Steenwijk kan het zijn indien het zoekplaatje gespiegeld is. Zie onderstaande link. Ik laat nu (ongewijzigd) een tekst volgen die ik vanmiddag in WORD heb voorbereid. We moeten beamen dat een hallenkerk niet zeker is. De suggestie van Dik Kralt om in Hasselt te gaan kijken klinkt me als muziek in de oren. Ik zou er allang naartoe gereden zijn als ik zo dichtbij woonde (goed bedoeld, Dik). Zoals de Brabander zegt 'Ge wit oit noit nie...'.

Hier volgen mijn hersenspinsels m.b.t. hallenkerken: Indien we een hallenkerk zien: het ‘Kunstreisboek voor Nederland’ vermeldt alle kerken die van vóór de neostijlen dateren en die na de tweede wereldoorlog nog bestonden. Ik heb ze allemaal nagelopen en gezocht volgens de criteria hallenkerken, meer in het bijzonder kerken met een hallenkoor. Die moeten dan een zuidelijk zijkoor (of sacristie) hebben dat (die) iets korter is dan het hoofdkoor en dit bouwdeel heeft een driezijdige absis. Indien de foto gespiegeld is komt Loppersum in aanmerking (niet echt een Groningse sfeer), maar niet Oud-Zevenaar, dat zou ik herkend hebben, evenals Hattem en Wijhe. Van Groede weet ik de absisvorm niet. Steenwijk ?? Zwolle, Utrecht (Jacobikerk) en Amersfoort waar het middenkoor aanzienlijk langer is vallen af omdat de omgeving te stedelijk is. Medemblik is reeds genoemd. De Nieuwkerk in Dordrecht heeft driezijdige absiden, maar me dunkt is Dordt te stedelijk voor dit plaatje. In Schoonhoven zijn de koren van vrijwel gelijke lengte. Uden had een hallenkerk die in 1886 is verbrand. Ik heb ooit een foto van deze RK kerk gezien, maar in de toelichting in het ‘Schetsenboek Hendrik Verhees’ wordt gemeld dat de zijkoren iets láger waren dan het middenkoor. In Venlo (RK-hoofdkerk St. Martinus) zijn de koren even lang en zuidelijker hoeven we niet te zoeken vanwege het karakter van de bebouwing op het zoekplaatje.
Website: http://www.stellingwerven.dds.nl/dorpen/steenwijk/Clemens/clemens2.jpg
Zondag 7-2-2010 18:19:30
Martin Snuverink (Voorburg): Ik kijk nu alleen nog maar naar hallenkerken met driekantige absis. Vollenhove valt af, omdat we het torentje zouden moeten zien. De Grote Kerk in Zwolle is gewoon veel te hoog. Hasselt was wat mij betreft al afgevallen, omdat ik geen topografische moegelijkheid zie. De Clemenskerk in Steenwijk is misschien wel een mogelijkheid. Wie schiet erop?
We hebben hier stellig met een kerk te maken, maar de kans op een hallenkerk wordt toch wel zienderogen kleiner. De daklijst van het schip van de kerk op het ZP is niet meer dan 6 m boven het maaiveld en dat is vrij laag. Het zal dus een kleine kerk zijn en dus waarschijnlijk in een kleine plaats.
Zondag 7-2-2010 17:49:40d.kralt (meppel): Vooraf wil ik even melden dat mijn vermogen om iets van bovenaf te interpreteren (google.maps) niet geweldig groot is. Toen ik Hasselt als mogelijkheid voorbij zag komen dacht ik aan een mogelijkheid dat wij hier vanaf de Julianakade keken in de richting van de Ridderstraat. Ik ken Hasselt wel een beetje en het pand links van de school(?) kan zomaar aan die straat staan. Als Hasselt definitief is afgeschoten, prima. Mocht het toch nog een mogelijkheid blijken te zijn wil ik wel eens gaan kijken.
Zondag 7-2-2010 16:53:04dick zweers (bergeijk): toch nog even de hallenkerk-optie met het 'weerhaantje' van Dennis op de hoofdbeuk. Een ongebruikelijk motief waar meestal een kruis staat. Afwijkende nokrichting en geen zekerheid dat deze bekroning werkelijk op het kerkdak staat. Ik ga alle hallenkerken turven waarvan de middenbeuk iets langer is dan de zuidbeuk en laat weer iets weten als het er werkelijk toe doet.
Zondag 7-2-2010 16:34:03dick zweers (bergeijk): Klopt Antoon. De bebouwing op de veronderstelde plaats in Hasselt is ouder en anders van structuur dan die op de voorgrond van het zoekplaatje en het kerkdak klopt niet. Ik was nog niet verder gekomen dan googelen met de term Oud-Hasselt. Hasselt exit ! Hallenkerk exit?
Zondag 7-2-2010 14:40:47Antoon Bosselaers (Mechelen): Ik kan dit niet plaatsen in het stratenplan van Hasselt. Bovendien kan ik mij niet van de indruk ontdoen dat je iets van het dak van de middelste absis had moeten zien, zie link.
Website: http://airshots.nl/big.asp?id=Hasselt-.-kl-1.jpg&descript=Gemeente%20Hasselt%20A/H%20Zwarte%20water
Zondag 7-2-2010 12:40:26
dick zweers (bergeijk): Hasselt? Tussen Ridderstraat en Regenboogstraat? Dan zou het pand uiterst rechts in die laatste straat liggen. De Brouwersgracht is dan net rechts buiten beeld. Zie hiervoor op onderstaande link de stadplattegrond waar nr. 15 de Grote of Stephanuskerk is. Wie wil hierop schieten of dit verder uitzoeken?
Website: http://www.zwartewaterland.nl/websites/common/download.asp?PropId=3350
Zondag 7-2-2010 12:22:27
dick zweers (bergeijk): Inderdaad Antoon, Martin, Gerard. Het is geen grote plaats en in westen (kustprovincies) is de driezijdige absis uitzonderlijk. De vijfzijdige absis komt in de Betuwe veel voor en in Utrecht is de driezijdige de hoofdmoot. Ik zou willen dat ik Hasselt verder uit kon spitten of die regio. Dan maken we de hallenkerk daaraan ondergeschikt
Zondag 7-2-2010 10:59:14Martin Snuverink (Voorburg): Als het om een hallenkerk gaat is het ook niet Medemblik (Bonifaciuskerk) en Zutphen (Janskerk in de Nieuwstad). Monnickendam is het ook niet. Er zijn in NL niet zo veel hallenkerken met een driezijdige absis.
Zondag 7-2-2010 01:31:19jan spoolde (utrecht): Dick dit is niet in Delden.
Zaterdag 6-2-2010 17:33:15Antoon Bosselaers (Mechelen): Geen Tholen: de zuidbeuk heeft daar grote dakkapellen aan de kooromgang voor grote vensters in de kooromgang die door de daklijst steken.
Zaterdag 6-2-2010 16:30:35dick zweers (bergeijk): In IJsselmuiden staat grootschalige bebouwing op de plaats waar het zoekplaatje genomen is (gesteld dat...). In Hasselt zou de fotograag dicht bij de oever van het Zwarte Water staan, een aantrekkelijke locatie voor een houtverwerkend bedrijf. Van de (hallen)kerk zouden we dan het zuidelijke zijkoor zien waar op heden geen kruis op de nok staat.
Zaterdag 6-2-2010 16:28:18dick zweers (bergeijk): Als we bij de hallenkerken blijven valt Vlaardingen af en komen Tholen, Delden en Hasselt erbij. Ik ga zoeken in Hasselt en IJsselmuiden. Is mijn 'omgeving-Meppel-gevoel' een optie...?
Zaterdag 6-2-2010 16:10:49dick zweers (bergeijk): Toch een verbouwing van een bestaand pand? Dat kan, maar ik kan zonder moeite T-vensters aanwijzen die in 1920 gemaakt zijn. In 1900 was deze vorm nog zeer gangbaar. Ik hoop dat iemand iets anders kan zeggen over de datering van deze foto.
Vrijdag 5-2-2010 16:52:23Martin Snuverink (Voorburg): Als het gebouw links met de provisorische afdichting van de deuropening een pand in aanbouw is verbaas ik me daarover. Het pand heeft namelijk T-vensters die na 1900 uit de tijd waren. Maar daaraan voorbijgaand lijkt de bouwstijl van het pand wel op die van rond 1900. Aan de andere kant werden er voor 1900 nauwelijks platte daken toegepast. Dat de foto van rond 1900 is kan ik me dan ook nauwelijks voorstellen. Raadselachtig.
Vrijdag 5-2-2010 16:03:40dick zweers (bergeijk): Het pandje uiterst rechts in beeld met de bomen ervoor roept bij mij dezelfde sfeer op als het pand uit IJsselmuiden in het Openluchtmuseum Enkhuizen. Daar woonde de eigenaar van de stoomwasserij die ook in het museum is herbouwd. De kerk zal niet zeer hoog zijn geweest, getuige het hoge dak dat er dichtbij te zien is.
Vrijdag 5-2-2010 15:41:28dick zweers (bergeijk): Klopt, Dennis. Ik denk dat ik mijn Zuid-Hollandgevoel moet herroepen. Het was ook maar een gevoel.

Analyse: middeleeuws kerkgebouw, hervormd, want het kruis op het dak is verdwenen. Driezijdige absis. Deze vorm is algemeen buiten de kustprovincies en komt daar veel minder voor of is zelfs vrijwel afwezig. Rechts in beeld bebouwing van grofweg 1800, een indicatie dat het centrum toen al niet heel klein was. Het hoge gebouw waarvan het steile dak deels zichtbaar is, is veel ouder. Het gebouw links van het midden is nog in aanbouw. Dat zou betekenen dat de foto veel ouder is dan 1925. Samen met het nog nieuwe schooltje of verenigingsgebouw lijkt dit een verdichting van de kernbebouwing te zijn. In het verleden hebben we een lange discussie gehad waarin het over (o.a. Meppeler) schoorstenen ging. Zou het daar heel ver uit de buurt zijn?
Vrijdag 5-2-2010 10:59:33Dennis de Waart (Heemskerk): Het streepjespatroon helemaal links is het pannendak van een laag huis.
Donderdag 4-2-2010 19:22:47dick.zweers (bergeijk): Van geen van de door mij genoemde voorbeelden verwacht ik veel resultaat. Als Antoon en ik allebei twijfelen of het wel een hallekerk is, dan wordt dit een zwak betoog. Eén had ik over het hoofd gezien. De Buitenkerk in Kampen. Daar heeft de sacristie, links van het koor, een nok waarvan de richting afwijkt van die van het hoofddak. Intussen is ook deze optie onwaarschijnlijk omdat er tussen de kerk en de IJssel maar weinig ruimte is die bovendien is bezet met in hoofdzaak gebouwen van ruim voor 1900.
Website: http://kunstoppad.web-log.nl/photos/uncategorized/2009/10/13/01_zicht_op_kampen.jpg
Donderdag 4-2-2010 13:55:11
dick zweers (bergeijk): Ik had de inzending van Antoon Bosselaers nog niet gelezen toen ik mijn inzending verstuurde.
Donderdag 4-2-2010 12:53:27dick zweers (bergeijk): Hallenkerken. Als het geen hallenkerk is, dan vervalt de zin van deze actie. Die kans bestaat omdat ik er niet zeker van ben dat beide nokken evenwijdig lopen.

Eerst dit: 1) Het is geen grote plaats want dichtbij de kerk staat bebouwing uit ca 1900, tenzij de kerk excentrisch in de kern ligt. 2) Een driezijdige absis is een voorwaarde. Die zie je in het kustgebied weinig, want vijfzijdig is daar meer algemeen, terwijl het midden en oosten vaker een driezijdige absis te zien geven. 3) De zijbeuken gaan tot het koor en staan dus niet alleen langs het kerkschip. 4) Kerken die ik herken vallen af, zoals de IJsselsteden.

De volgende komen in aanmerking: Denkbaar maar niet meteen waarschijnlijk is Lochem. Dan Medemblik; Monster; Dordrecht-Nieuwkerk; Aardenburg; Wemeldinge. Van de volgende kerken is mij de absisvorm onbekend: Hoorn Noorderkerk, Vlaardingen, Maartensdijk (Zl), Tholen.
Afvallers zijn Schiedam, Schoonhoven; Kloetinge, Kapelle.

Ik hoop dat dit helpt.
Donderdag 4-2-2010 12:50:03Antoon Bosselaers (Mechelen): Zijn we wel zeker dat het om een hallenkerk gaat? Er is een verschil in de helling van de daklijn tussen het voorste en het achterste dak: de voorste daklijn loopt lichtjes af naar de kant, de achterste daklijn is perfect horizontaal. Als beide daklijnen in werkelijkheid evenwijdig zijn, dan zou ik verwachten dat op de foto de achterste daklijn ook lichtjes zou aflopen naar de kant.
Links van de gevel helemaal links is iets te zien van wat zich achter die gevel bevindt: een streepjespatroon. Is daarvan op het origineel meer te zien dan op de scan?
Donderdag 4-2-2010 12:45:09dick zweers (bergeijk): Een kerk met driezijdige absis, niet ongewoon. Een mogelijk tweebeukige (of meerbeukige?)hallekerk. Een oude kerk gezien de nabijheid van een oud pand met schilddak. Dat zijn er niet heel veel. In Brabant slechts Etten-Leur en Geertruidenberg (uit mijn hoofd) die onmiddellijk afvallen. Ik zou ze herkend hebben. Klompenmakerijen had je overal en (bijv.) langs de oostelijke Veluwezoom (waar het zeker niet is) gebruikte men het hout van de iepen die daar groeiden. Het is denkbaar dat men in andere streken het iepen)hout liet aanvoeren. Vergeef me deze uitweiding. Ik ga alle middeleeuwse hallenkerken turven.
Donderdag 4-2-2010 12:18:43Gerard Nachbar (Almere): Jan suggereert een klompenmakerij. Die worden dacht ik van populierenhout gemaakt. Dan is de Meierij van Den Bosch (driehoek Den Bosch - Eindhoven - Helmond) een serieuze optie.
Donderdag 4-2-2010 11:55:14dick zweers (bergeijk): Excuus. In Vollenhove staat een spits torentje tussen de absiden van de tweebeukige hallekerk.
Toch maar weer terug naar het zuidwesten van het land tot aan Den Haag.
Donderdag 4-2-2010 11:10:21dick zweers (bergeijk): Zou dit in Vollenhove kunnen zijn?
Donderdag 4-2-2010 10:59:26jan spoolder (Utrecht): De boomstammetjes breng ik in verband met en klompenmakerij. Voor een houtzagerij/zaagmolen zijn ze te dun.
Zondag 4-10-2009 23:39:29Martin Snuverink (Voorburg): Wat vertellen ons de boomstammen?
Zondag 4-10-2009 16:57:27Antoon Bosselaers (Mechelen): Geen Dreischor. Ook geen Oude Tonge: de noordbeuk is daar korter dan de zuidbeuk.
Zondag 4-10-2009 13:38:00Dennis de Waart (Heemskerk): Het is inderdaad zo dat naast het kerkdak nog een tweede leien dak is waar op de afsluiting het weerhaantje staat. Mogelijk is ook deze beuk driezijdig gesloten maar dat is niet zichtbaar. Waarschijnlijk dus een hallenkerk of kerk met lange zijbeuk.
Zondag 4-10-2009 12:46:42dick zweers (bergeijk): De sfeer doet Zuid-Hollands aan. Is het verbeelding dat ik naast het kerkdak een tweede leien dak van gelijke hoogte zie? Als dat zo is hebben we te doen met een hallenkerk zoals die in Oud Tonge of Monster bestaan. Ook Dreischor (Zl.) heeft een hallenkerk.
Zondag 4-10-2009 11:14:44  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):