Inzender: Jan Dekker 

Gegevens: Kleine foto, geplakt op niet gebruikte briefkaart. Op de kaart staat gedrukt: Th A Sanders, Nijmegen, van Dulckenstraat 38 (is dit de fotograaf? de uitgever? de huiseigenaar?) Het straatnaambordje is niet leesbaar. Het huis heet 'Casa Nuova' (letters in lijst onder de goot).

Datering: circa 1920    Formaat: 6,8 cm x 6,8 cm    Extra beelden: Vergroting

Geplaatst: 2 september 2009


 Reacties op Zoekplaatje 1007 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Westeinde 6, Voorburg

Jan Dekker (Haarlem): Grandioos dat dit zoekplaatje is opgelost! En hoe! Volgens mij zijn er maar weinig foto's waar door zó veel mensen zó veel energie is ingestopt. Allemaal veel dank, maar dit in het bijzonder natuurlijk aan Kees Kleijwegt!
Dinsdag 1-12-2009 13:48:53d.kralt (meppel): Mooie oplossing! Als geboren en getogen Voorburger ben ik hier tussen mijn 12e en 25e jaar 2x per dag langsgereden, maar herkende het zptje niet. Bloos...
Maandag 30-11-2009 22:21:27Martin Snuverink (Voorburg): Dit is werkelijk niet te geloven! Enerzijds kreeg ik een gevoel van schaamte, maar dat ik in een deuk lag overheerste gelukkig. En dat komt omdat dit “zo ongeveer” bij mij om de hoek is en ik er duizendmaal langs gekomen ben! Pal naast Hofwijck! Soms zie je die dingen gewoon niet. Kees, proficiat met de oplossing! Dit maakt zoekplaatjes pas echt leuk!
Merkwaardig is dat het aangebouwde deel van twee ramen breed al weer lang geleden is afgebroken.
Zondag 29-11-2009 21:24:50Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek.): Mooi gevonden, Kees! Dat het nummer 6 is, valt ook af te leiden uit het verdwijnen van het vermeende koets-onderhuisje links; de verdikking op de hoek is er immers ook af. Daar staat dus nu een later pand. Rechts zit het koetshuisje er nog wel aan, zo te zien.
Zondag 29-11-2009 20:41:29Kees Kleijwegt (Rijswijk):
Inderdaad ik ben om. Het is nummer 6. De reden dat ik koos voor 8 was de metalen houder - ik denk voor een vlaggestok - tussen de ramen op de eerste verdieping. Die is ook op het ZP te zien, maar als ik goed kijk, zit die op het ZP hoger.
Zondag 29-11-2009 19:46:27Rien Solcer (Waddinxveen): Prima gevonden Kees, het is 100% zeker Westeinde nr.6. Met google streetview kan je inzomen, en dan zie je duidelijk de contouren van het afdakje boven de voordeur in de gevel staan.
Nou Martin, zo dicht bij jou in de buurt?
Zondag 29-11-2009 19:36:20dick zweers (bergeijk): Wat mij betreft: Proficiat Kees Kleijwegt ! Met een nuancering van het adresm inderdaad Antoon. Ik ben altijd vol bewondering hoe het steeds weer lukt om vanuit het verre Mechelen zulke kwalitatief hoogstaande inzendingen te doen.
Zondag 29-11-2009 19:15:27Antoon Bosselaers (Mechelen): Volgens mij heeft Kees Kleijwegt dat heel goed gevonden. Maar ik denk wel dat het ZP Westeinde 6 is, en niet Westeinde 8. Westeinde 8 is volgens mij een moderne kopie van Westeinde 6. Westeinde 6 heeft luiken, en zoals Jan Spoolder al opmerkte had het ZP die ook. Westeinde 8 heeft geen luiken, en heeft die volgens mij ook nooit gehad. En de ingang van Westeinde 6 zit op dezelfde plaats als die van het ZP, terwijl de ingang van Westeinde 8 gespiegeld is tov die van Westeinde 6.
Zie http://maps.google.be/...
Zondag 29-11-2009 18:47:05Kees Kleijwegt (Rijswijk): Op bijgaande link heb ik twee foto's geplaatst van een pand waarvan ik denk dat het het zoekplaatje is. Het staat aan het Westeinde 8 in Voorburg. Het eindoordeel laat ik graag aan de deskundigen over.
Website: http://www.nederland-in-beeld.nl/index2.php?plaats=Voorburg&straat=Westeinde&postcode=2275AD
Zondag 29-11-2009 17:32:14Martin Snuverink (Voorburg): Dank je, Dick. Een sterk Leiden-gevoel heb ik ook gehad, maar tot nog toe zonder succes.
Zondag 1-11-2009 17:54:56dick zweers (bergeijk): Te oud? Zoals Martin Snuverink zich afvraagt. Nee, lijkt mij. De vrij geringe dakhelling pleit voor een late bouwdatum, van pakweg na 1840. Ook het nogal hooggerekte gootprofiel en de lichtgekleurde (gecementeerde?) band tussen beganegrond en bel-étage doen 19e eeuws aan, zeker met de zoldervenstertjes die erin zijn opgenomen. Een verschijnsel dat niettemin in de 18e eeuw al voorkomt. De relatief zware kozijnen pleiten voor een niet al te late datering. Links is evident een jongere aanbouw te zien en in die periode zullen ook de vensters van de bel-étage van hun spiegelruiten zijn voorzien. Ik hoop dat deze uitweiding iets bij kan dragen.

Tenslotte wil ik mijn Leiden-gevoel bij dit plaatje nog kenbaar maken. In de hoop dat ik hiermee geen verwarring schep.
Zondag 1-11-2009 14:21:47dick zweers (bergeijk): Martin Snuverink noemt een aantal Zuid-Hollandse steden. Ik heb hier ook een heel sterk Zuid-Hollands gevoel bij (voor wat dat waard is) en denk aan de hele streek van Rotterdam tot Leiden.
Zondag 1-11-2009 13:48:27Ingrid Evers (Maastricht): In mijn geboorteplaats Roosendaal herken ik dit niet.
Donderdag 22-10-2009 23:52:10Martin Snuverink (Voorburg): Meer relevante gegevens over Anne Maurits Cornelis van Hall zijn te vinden in http://www.nikhef.nl/~louk/MESKW/generation9.html, maar helaas nog steeds geen adres of aanwijzing daarvoor in Rijswijk. Het omvangrijke nageslacht van dit onfortuinlijke echtpaar is te vinden in http://stamboom.buskens.net/media/nederlands%20patriciaat%20buschkens.pdf
Het Rijswijks Historisch Informatiecentrum (RHI) wist mij te vertellen dat de familie Van Hall in 1909 van Den Haag naar Rijswijk is verhuisd en daar in 2 twee jaar tijd op 3 adressen heeft gewoond, achtereenvolgens Herenstraat 32, Haagweg 1 en Oranjelaan 2.
Haagweg 1 was waarschijnlijk Hotel Leeuwendaal. Deze Casa Nuova moet dus Oranjelaan 2 zijn geweest. Hier kan het huis van het zoekplaatje onmogelijk gestaan hebben.
Woensdag 21-10-2009 13:34:08Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Waarschijnlijk moeten we toch in wat minder stadse steden zijn. In Den Bosch, Nijmegen, Breda, Roosendaal en toch ook Dordrecht zijn meerdere voorbeelden van stadsvilla's met tuin te vinden. Ook in Ginneken zijn terugwijkende stadsvilla's met voortuin aanwezig.
Woensdag 21-10-2009 07:49:18Jeannet (Leiden): Waarschijnlijk is Rijswijk ook een dood spoor want ik heb in het Leidsche Courant gevonden dat er in Villa Nuova een Theologische School is geweest en die was in 1899 aangekocht. Er staat op Beeldbank Rijswijk een foto van de Theologische School uit 1904 op de Haagweg.
Dinsdag 20-10-2009 22:40:55Martin Snuverink (Voorburg): Wim, ik heb niet eerder gelegenheid gehad te melden dat ook Utrecht, Biltstraat hoek Maliestraat geen optie meer is. Intussen heb ik bedacht dat het bericht in de Utrechtse Courant toch niet volledig uit de duim gezogen kan zijn en ten minste op een kern van waarheid zou moeten berusten. Daarom heb ik me voorgenomen Rijswijk nader te bekijken. Zoals eerder aangegeven dateer ik deze Casa Nuova op vóór 1850. Aan de Haagweg in Rijswijk stonden volgens topokaarten toen alleen huizen op de hoek met de Herenstraat (het bekende (Kuys) Witsenburg) en de Molen-uitspanning bij de Hoornbrug.
Het blijft lastig zulke oude huizen (op kaarten) te vinden. Ook in stadssingels geloof ik niet meer, maar wel nog in destijds belangrijke uitvalswegen van steden met vroege lintbebouwing(de Biltstraat is zo'n voorbeeld, maar ook de Bezuidenhoutseweg in Den Haag en misschien de Velperweg in Arnhem, om maar even bij de verblijfplaatsen van de fotograaf te blijven).
Als architectuurkenners vinden dat ik de Casa te oud inschat, laat a.u.b. wat horen.
Dinsdag 20-10-2009 18:16:27Wim de Koning Gans (Den Haag): Zoekend naar een Utrechts Casa Nuova stuitte ik op het Utrechts Nieuwsblad van 31 maart 1911 met een bericht over de moord in Rijswijk zoals eerder door Jeannet de Swijger gememoreerd. Zonder Utrecht als dood spoor terzijde te willen schuiven, zag ik hierin aanleiding het Rijswijkse Casa Nuova eens verder te onderzoeken. In Haagse kranten vond ik dat de in 'Casa Nuova' vermoorde 'Van H.' A.M.C. van Hall was, die op 4 maart 1911 'plotseling' overleed. Aanvankelijk werd aangenomen dat Van Hall, directeur van Van der Chijs Handelmaatschappij in Delft, een kogel door zijn hoofd geschoten had, maar enkele weken later bleek dat hij was vermoord door zijn psychisch gestoorde echtgenote. Zij werd in 1912 veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. Het adres van de familie Van Hall heb ik niet kunnen achterhalen. Het adresboek van Rijswijk 1919-1920 vermeldt geen Casa Nuova maar wel een Villa Nuova aan de Haagweg 92, vlak tegen de grens met Den Haag aan. Ik heb geen beeldmateriaal gevonden dat wijst in de richting dat het zoekplaatje aan de Haagweg in Rijswijk heeft gestaan.
Dinsdag 20-10-2009 17:34:43Martin Snuverink (Voorburg): Utrecht, Biltstraat hoek Maliestraat?
Na lang zoeken heb ik een foto van de eerder geopperde plek aan de Biltsraat in Utrecht gevonden, waaruit blijkt dat die voorgestelde oplossing niet juist is. Zie de link.
Toch vermoed ik nog steeds dat het aan de Biltstraat is, maar dan even verderop, bij de hoek met de Maliestraat. Daar staat nu een vrijstaand huis dat naar schatting rond 1912 gebouwd is. Ervoor stond bebouwing die aansloot op de nog bestaande witte panden (“Rusthuis”) met ook – nog steeds – voortuin, lage parterre en uitgebouwde ingang. De Maliestraat kwam rond 1898 tot stand.
Helaas, weer geen hard bewijsmateriaal.

Website: http://www.hetutrechtsarchief.nl/collectie/beeldmateriaal/fotografische_documenten/1930-1940/53671
Maandag 19-10-2009 00:14:46Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Alle foto's bekeken die ik heb van de Biltstraat, nog met paardentram en ook met elektrische. Het valt op dat er ooit veel meer voortuinen waren die later bij de straat moeten zijn getrokken. Ik heb het pand er niet op aangetroffen, maar de door Martin beschreven hoek heb ik niet duidelijk op een foto in beeld. Ook ten oosten van het spoor zou het qua omgeving en tuinen geweest kunnen zijn, maar, Martin, zitten we echt vast aan de zuidzijde? Want op oude foto's van de Biltstraat komen ook weinig zonneschermen aan de noordzijde voor. Er was in die omgeving ook wel een enkel pand met die zolderraampjes, maar niet echt veel, Dennis. En ze zijn wel anders dan in Gelderland, dat klopt. Ik ben het met Martin eens dat Utrecht in deze omgeving kansen biedt maar niets bindt ons aan Utrecht.
Sorry Dennis, ik heb met "pilaster" slechts muurvlak bedoeld. Dat rozet zit daar te laag voor een bovenleidingsspandraad; bovendien plaatste de GTU dan veelal masten.
Zondag 18-10-2009 20:56:11Martin Snuverink (Voorburg): Utrecht, Biltstraat hoek Sweelinckstraat?
De (stads?)tuin in combinatie met dit huis (ouderdom, stijl) stelt me voor raadsels. In binnensteden is hiervoor geen plaats en buiten de vesten is maar weinig vergelijkbare bebouwing van deze ouderdom. Een van de weinige mogelijkheden is de Biltstraat in Utrecht, die in 1849 al knap bebouwd was. Ik ben daar gaan zoeken en vind een goede mogelijkheid op de hoek met de Sweelinckstraat. Op de topokaart van 1874 en 1879 staat daar een langgerekt vrijstaand pand met voortuin. In 1898 is het pand vervangen door een rij gebouwen direct aan de straat of de tuin is bij de straat getrokken. Saillant is dat nu op de bedoelde plek op de hoek een blok portiekwoningen met benedenwinkels staat uit rond 1930, van een met het zoekplaatje corresponderende maat. Ernaast staan nog 19e-eeuwse huizen met ook een lage parterre en bel-étage. Dit alles is goed te zien op http://maps.msn.nl/. In 1912 is de bebouwing gesloten.
De foto op de link geeft een beeld anno 1979 van dit punt.
Nu ben ik benieuwd of iemand hiermee verder kan.
Website: http://www.hetutrechtsarchief.nl/collectie/beeldmateriaal/fotografische_documenten/1970-1980/53670
Zondag 18-10-2009 12:20:39Martin Snuverink (Voorburg): Dat fotograaf Sanders ook in Den Haag en Amsterdam gevestigd is geweest wist ik niet. Dit kan waardevolle info blijken.
Een straathoek links is aannemelijk. Het straatnaambordje maakt een T-kruising aannemelijker dan een kruising, als het bordje tenminste een straatnaambordje is….
Er is nog iets opvallends. Er loopt een hek loodrecht op de gevel van de straat naar de rechterhoek van het huis. Dit kan eigenlijk alleen een erfscheiding zijn en dit betekent dat het huis naar rechts niet is uitgebreid, maar dat het tegen een ander huis is aangebouwd of andersom.
De ingang is alleen bereikbaar van af de zijstraat. Dit is zonderling.
Nu begrijp ik pas waarom Leo R. het over koetshuis had. In de uitbreiding is een dubbele deur. Voor een koetshuis natuurlijk veel te laag, maar voor een magazijn of eventueel fietsenstalling zeer geschikt.
Het lijkt wel of ik door het meest linkse raam van de bel-étage een zijraam of zelfs erker zie schemeren.
Zoals eerder gezegd komt deze bouwstijl in Den Haag veel voor. Maar in combinatie met een lage parterre zie je dit alleen in de eclectische stijl, dit is na 1850: Plein 1813 (Willemspark) en omgeving.
Zondag 18-10-2009 12:11:11Martin Snuverink (Voorburg): Tussen haakjes: om verdere linguïstische misverstanden te vermijden: CASA NUOVA is Italiaans. In het Spaans zou het zijn CASA NUEVA. En in het Latijn CASA NOVA.
Zondag 18-10-2009 00:29:17Dennis de Waart (Heemskerk): De naam Casa Nuova heeft natuurlijk niets te maken met gastarbeiders en een dergelijk pand past niet in Beverwijk. Welke reden men bedoelde blijft mij onduidelijk, maar laten we niet van een gok uitgaan die andere gebruikers op een dwaalspoor zou kunnen brengen. Afgezien van het feit dat dit pand geen pilasters heeft komen de raamjes in de daklijst veelvuldig in het westen van Nederland voor en verschillen ze sterk van de laten we hier maar zeggen " Hof van Holland " - ramen. De katholieke reiziger en fotograaf Theodorus Antonius Sanders zag op 1 december 1868 in Arnhem het levenslicht en blijkt in 1895 vanuit Arnhem in Amsterdam te zijn gaan wonen. In april 1895 vertrekt hij terug naar Arnhem om in april 1905 terug te keren in Amsterdam vanuit Den Haag en vertrekt in 1907 naar Sloten ( NH ). In maart 1909 komt hij weer terug in Amsterdam vanuit Den Haag en vertrekt in 1926 naar Utrecht. Sanders heeft op diverse adressen in Amsterdam West gewoond in de jaren dat hij in de hoofdstad woonde. Hij plakte veelal zijn fotootjes op briefkaarten waar hij zijn naam en de aanduidingen: Nijmegen, Den Haag - Amsterdam en Amsterdam op liet drukken. Van zijn hand zijn opnamen bekend van in ieder geval Amsterdam en Den Haag. Het HGA heeft enkele Haagse exemplaren met zijn naamopdruk in de collectie. Ik denk niet dat het zoekplaatje in Den Haag of Amsterdam geplaatst moet worden maar misschien heb ik het mis. Tot slot lijkt mij het zoekplaatje veel ouder dan 1920 en zou ik het in de periode 1900 - 1910 willen plaatsen. Misschien dat de inzender nog aan kan geven of het een doorloper van voor 1905, een kaart met adresgedeelte linksonder uit 1905, of een kaart met een deelstreep is van na 1905. Wellicht zijn zoekers hiermee geholpen.
Zaterdag 17-10-2009 23:06:02Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Het is niet uitgesloten dat het pand op de balk van een T-kruising staat en niet op een hoek, gezien de plek van het straatnaambordje. Het hangt wel vrij ver van de straat. Ik denk dat het gebouw symmetrisch is, hoewel de muurbreedte links smaller lijkt dan rechts.
Er zit een vreemde rozet op de middenpilaster van de oudbouw. Ik vind het zogenoemde koetshuis wel erg lage deuren hebben: nauwelijks hoger dan een persoon; geen koetshuis denk ik.
De ramen in de daklijst komen in het westen niet veel voor, wel in Gelderland (Hof van Holland-ramen). Zutphen, Zwolle, Deventer?
Zaterdag 17-10-2009 21:41:15nicole schouten (haarlem): vanwege de spaanse naam en de vormgeving van het huis heb ik (vergeefs) gezocht in de beeldbank bij Beverwijk. Ik gokte er op dat het mogelijk een "tehuis" zou zijn voor spaanse gastarbeiders bij de hoogovens. misschien zijn om die reden andere steden met grote industrieën ook een gokje waard.
Zaterdag 17-10-2009 20:42:14Leo R. (Utrecht): Het is niet uitgesloten dat, uit symmetrie, er rechts ook een aanbouw is gepleegd, en dat we dus zoeken naar een pand van 8 ramen breed.
De ondiepe tuin, het feit dat een koetshuis is ingebouwd en het straatnaambordje (?) wijzen op een dichtbebouwde omgeving, maar is het gezegd dat we in een stad moeten zoeken? Komt een groot of voornaam dorp ook niet in aanmerking?
Zaterdag 17-10-2009 19:55:06Martin Snuverink (Voorburg): Dit huis is gebouwd in de eerste helft van de 19e eeuw in een zeer sobere Empirestijl.
Als ik dit huis probeer te plaatsen denk ik aan een minimaal middelgrote stad, op of aan de gesloopte wallen, aan de singel (= buitenzijde van de bolwerken) of aan de vesten (=binnenzijde, voormalige wallen). Andere mogelijkheden zijn de oudste bebouwing buiten de binnenstad. Er moet voldoende ruimte zijn voor zulke voortuinen, wat de topografische mogelijkheden beperkt. In binnensteden is nauwelijks plaats. Enkele voorbeelden van in theorie geschikte plekken (waar het overigens niet is, omdat die huizen jonger zijn) zijn: de Nieuwe Haven in Schiedam, de Westersingel in Rotterdam tussen Eendrachtsplein en Zeedijk, de Nieuwe Plantage in Delft, de Jan van Houtkade en het Plantsoen in Leiden.
Dit huis heeft een laag parterre met dienstvertrekken en een bel-étage. De ingang is volgens mij niet origineel, maar later aangebouwd. De ramen zijn gemoderniseerd; op de bel-étage is de roedeverdeling verdwenen.
Het huis ontbeert elke vorm van zonwering; daarom geloof ik dat de gevel op het noorden staat. Het is mogelijk, maar niet waarschijnlijk, dat vóór het huis eerder een sloot heeft gelopen.

In Nijmegen was het in 1868 erg leeg buiten de vesten. Binnen de vesten was de bebouwing zeer dicht en voor een huis als dit was geen ruimte. De eerste uitbreidingen in Nijmegen zijn van na 1880 en vrijwel volledig in neorenaissance-stijl. Een dergelijk opvallend huis, ook als het niet meer bestaat, zou in Nijmegen snel op te sporen moeten zijn. Hier zie ik geen mogelijkheden.
De latere aanbouw links begint al tekenen van bouwvalligheid te vertonen gezien de “vallende tand” tussen de twee verdiepingen. Eerlijk gezegd vrees ik dat het pand niet meer bestaat. Toch moet het op te sporen zijn.
Hoewel deze bouwstijl in de Haagse binnenstad veel voorkomt, sluit ik Den Haag uit. Ik ben de mogelijkheden in Leiden nagegaan, maar helaas.
Zaterdag 17-10-2009 12:18:25Berry Meester (Apeldoorn): Zou het pand niet gestuct kunnen zijn en nu wit, vanwege ook het kleur verschil met de "nieuwe" aanbouw. Ik denk dat dit pand vast in Nijmegen staat.
Vrijdag 16-10-2009 23:37:13victor drijver (Randwijk): Van Dulckenstraat 38 levert hetvolgende beeld op:

http://www.nijmegen.nl/gns/index/mon/img/groot/V/Van%20Dulckenstr.38-40.jpg

zie die link, dus.

Website: http://www.nijmegen.nl/gns/index/mon/img/groot/V/Van%20Dulckenstr.38-40.jpg
Vrijdag 16-10-2009 23:13:26Ingrid Evers (Maastricht): Een retorische vraag, Jan. Ja, dat was mij (en vele anderen?) ontgaan. Tot mijn spijt brengt het althans mij niet verder.
Vrijdag 16-10-2009 16:57:06jan spoolder (utrecht): Het is toch niemand ontgaan dat het huis ooit luiken had? Alle pennen knieren)ziten nog op de kozijnen. Met luiken ziet zo'n pand er natuurlijk weer heel anders uit ...
Woensdag 14-10-2009 20:07:04jos joosten (): Dit is zeer beslist niet het (nog altijd bestaande) pelgrimshuis op de Heilig landstichting. Dat is, bij voorbeeld, strak witgeschilderd en je spelt de naam "Casa Nova".
Website: http://www.uw-adres.nl/_images/upl/422823/foto.jpg
Dinsdag 6-10-2009 08:33:18wijngaarden (haarlem ): PELGRIMHUIS , zie monseigneur suysplein nr 5 , panden hebben er wel wat van weg ..maar of ze het zijn ?
Woensdag 16-9-2009 13:31:54nanny (Leerdam): is dit niet het Pelgrimshuis Heilige Landstichting in Nijmegen? heb een heel oud telnr 21425
Woensdag 16-9-2009 10:41:30Theo.B. (Den Haag): Is het oorspronkelijke Casa Nuova niet kleiner geweest dan het zp? Ik heb het vermoeden dat het linker deel een latere uitbreiding is. Uiteraard is er het kleurverschil in de gevel. Ik heb de indruk dat de zolder zich slechts boven de rechterkant van de schoorsteen bevind. Dit wordt bevestigd door de zolderraampjes. De twee rechter lijken echte raampjes, de linker een stucwerkje. Ook de kozijnen van het linker deel wijken af van de rest. Het straatnaambordje zit m.i. nog op de oorspronkelijke hoek.
Dinsdag 8-9-2009 00:55:23Wim de Koning Gans (Den Haag): Het adres Rijswijkscheweg 22 in Rijswijk is onlogisch en zal nooit bestaan hebben. Aan de Haagse Rijswijkseweg kan ik me dergelijke huizen (of is het één 'villa') met voortuin niet voorstellen. Met de nu bestaande bebouwing aan de Haagweg in Rijswijk zie ik ook geen overeenkomst.
Zondag 6-9-2009 15:14:21jeannet (leiden): gevonden via google

- DRAMA TE RIJSWIJK
.... de villa Casa Nuova, Rijswijkscheweg 22, waar het drama zich afspeelde,
wordt thans alleen nog bewoond door de vierkinderen met de dienstbode;
deswege is door de Rijkswijksche politie een bewaker in de woning
anagesteld.....
[Leidsch Dagblad, 31/03/1911; p. 2/9]
* * *
Zondag 6-9-2009 12:30:23Ingrid Evers (Maastricht): Volgens een Utrechtse krant was er omstreeks 1915-1917 een Casa Nuova in Rijswijk. Een pand in de beeldbank van het GA Den Haag (Scheveningseweg?) heeft met raampjes in de daklijst wel wat weg van dit ZP, maar is het niet.
Zondag 6-9-2009 11:36:19Martin Snuverink (Voorburg): Theodorus Antonius Sanders, fotograaf, * Arnhem ca 1869, trouwde in 1896 te Den Helder met Dieuwertje Boekel uit Callantsoog en erkende 2 kinderen. In 1900 woont hij in Arnhem. In 1903 overlijden 2 kinderen in Nijmegen, waar hij toen dus woonde. In 1918 trouwt zijn in 1895 in Arnhem geboren dochter te Nijmegen. Hij was toen fotograaf. In 1933 overlijdt hij, weduwnaar van Dieuwertje en hertrouwd, in Utrecht.
Donderdag 3-9-2009 02:16:06wijngaarden (haarlem ): adres boek 1924 bij plaats nijmegen geeft een a.sanders
aannemer holleweg u 30 d ubbergen .
het is dus goed mogelijk de huiseigenaar is
Donderdag 3-9-2009 00:17:56Gerard Nachbar (Almere):
Uit ansichtkaarten op qoop.nl van Vogelenzang (hoek Bekslaan) blijkt dat we Vogelenzang kunnen vergeten. Dit pand heeft trouwens een meer stedelijke uitstraling.
Woensdag 2-9-2009 23:38:56Gerard Nachbar (Almere):
PTT 1915:
22 Voûte, M.P., Casa Nuova, Vogelenzang [Bennebroek]
Woensdag 2-9-2009 23:26:27  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):