Inzender: Ron Ruskus     

Gegevens: Straatje waarop in de Tweede Wereldoorlog een bom gevallen is. Huizen met begane grond en zolder voorzien van grote dakkapel.

Datering: ± 1942   Formaat: 7,5 x 12 cm     Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 27 februari 2002


 Reacties op Zoekplaatje 147 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Hengelo (Ov.)

j. schwertasek (Enschede): Het is een opname van de Vondelstraat na het bombardement op Hazemijer op 20 januari 1943. De foto is genomen in de richting van de Emmaweg. Achter deze huizen liep de spoorlijn en daar weer achter de fabriek van Hazemeijer
Website: http://www.oaldhengel.nl
Donderdag 31-3-2005 23:04:25Jan Hoekstra (breda): Ik heb de foto met belangstelling bekeken. Ik woon sinds enkele weken in een gerenoveerd pand (dd.1916)aan de overkant van de besproken Italiaan (vijf lantaarns/ vivaldi)op de Ginnekenweg. Als ik de bocht volg woon ik zelf achter het fraaie hek aan de linkerzijde. Echter aan de overkant zouden dan de bewuste wit(nu grijs)gepleisterde huizen moeten staan van Van Mierlo. Zijn deze dan na woII gebouwd?
Vorige bewoonster heeft wel gemeld dat er vlakbij inderdaad een bom is gevallen.
Als op de inslag van de bom inderdaad de nieuwbouw staat van Verlegh (Arsibel)dan klopt het verhaal van Jack van Elewout zeker niet. Tevens moet ik opmerken dat de bouwhoogte op bijna de gehele Ginnekenweg, zeker in dit beoogde gedeelte, hoger is. Er is hier sprake van grote Herenhuizen bestaande uit 3 woonlagen, met platte daken en bijzondere gevels. Op de foto's is duidelijk te zien dat er hier schuine gepande daken waren, zijn.

Maandag 20-9-2004 16:26:55Maarten Reumer (Zwolle): De afbeeldingen op http://www.gelderlandinbeeld.nl van Borculo leveren geen overtuigend beeld van eenzelfde situatie. Wat me overigens opvalt is dat het rechterraam dichtgetimmerd lijkt met kleine stukken hout. Dit zou kunnen wijzen op een eerdere vernieling door een bombardement?
Dinsdag 13-7-2004 23:21:02Gerard Nachbar (Almere): Twijfel is de basis van de wetenschap. Oftewel: gt het hier wel om een bombardement in de Tweede Wereldoorlog!?
Ik dacht aan de orkaanramp in 1925 die Borculo in de Gelderse Achterhoek teisterde. Op luchtfoto's die daarvan bestaan zie je soms daken die in zijn geheel zijn verdwenen, soms daken waarvan alleen de pannen zijn verdwenen. Ik kan mij voorstellen dat in het geval van een verdwenen dak de mechanische samenhang tussen muren is weggevallen, waardoor deze deels instorten. Dat is ook op het zoekplaatje het geval.
Er zal vast wel een Achterhoek-specialist zijn die deze theorie kan bevestigen, dan wel snel naar de afdeling "leuk geprobeerd" kan verwijzen.
Overigens: was het inderdaad een foute suggestie, dan staat in het boek Luchtgevaar van Korthals Altes een overzicht van alle bombardementen die Nederland hebben geteisterd, inclusief Den Haag Bezuidenhout, Nijmegen, Enschede, Deventer, het vergeten bombardement (Bospolder & Tussendijken) van Rotterdam, Amsterdam-Noord, enzovoort.
De schade kan ook door artillerie zijn ontstaan, dus dan spreek je over gebieden met oorlogshandelingen in mei 1940 en september 1944-april 1945.
Dinsdag 15-6-2004 10:16:22Cor Hammer (Assen): Het zou mij niet verbazen dat deze kaart uit Hengelo (O) komt.
Staat er geen fotograaf op? Of iets dergelijks?
Kijk maar eens naar Bombardement Hengelo op Google.

Maandag 19-1-2004 12:57:50Jack van Elewout (Breda): Als het al de Ginnekenweg in Breda is, dat is de foto genomen in het huidige gedeelte tussen de kruising met de Kalishoek en de kruising met de Dillenburgstraat. In de nadagen van WO-II is de hoek van de Dillenburgstraat inderdaad gebombardeerd, maar de weg maakt daar een andere bocht. Het straatpatroon van de foto past precies op het weggedeelte ter hoogte van het vm postkantoor en vm. bouwhandel Verlegh. De ruine rechts op de foto zou het huidige nieuwbouwpand kunnen zijn. Aan de linkerkant staan momenteel twee grote witgepleisterde herenhuizen(een van de bankiersfamilie Van Mierlo, ja voorouders van de oud D-66 voorman). Het lage witte pand in de linkergevelrij is sedert enige tientallen jaren een restaurant ( De Vijf Lantaarns, Vivaldi en nu een Italiaan) en volledig afgebrand op een tweede kerstdag in de jaren 80 (20e E). Het hoge pand ernaast was jarenlang een drogisterij.

Jack van Elewout

Woensdag 19-11-2003 23:11:16Redactie (): Beste Ron Ruskus, zou je je nieuwe e-mailadres aan mij willen doorgeven? Alvast bedankt, Wim de Koning Gans
Donderdag 28-8-2003 09:00:51John Hendriks (Bavel): Deze foto doe mij denken aan de Ginnekenweg. Ter hoogte van de Rabobank/Kerk. Waarschijnlijk genomen vanaf de Ginnekemark, daar waar de pomp staat.
Woensdag 27-8-2003 21:13:38Gerda Radder (BREDA): Na een lange afwezigheid kom ik wederom terrecht op deze side, nu vraag ik mij af? Ben je er al achter op welke lokatie deze foto is genomen??
Ik ben zeer benieuwd, hopelijk krijg ik nog een reaktie.
Met vriendelijke groet, Gerda Radder-Sterkens
Vrijdag 25-4-2003 20:37:55H de Haas (Den Haag.): Nog even een naam die mij naar aanleiding van de tv documentaire te binnen schiet is dat dit Spijkenisse of Hoogvliet zou zijn.
Dinsdag 1-4-2003 02:10:41H de Haas (Den Haag): Waar dit is weet ik niet maar ik kan mij herinneren dat bij een uitzending op de tv deze zelfde foto is getoond. Het zou hier gaan om een vergissing na het bombardement van Rotterdam waarbij een aantal toestellen de bommen hebben geloosd omdat zij naar hun basis moesten terug keren. Anders gezegd de bommen die hier zijn gevallen waren eigenlijk voor Rotterdam.
Dinsdag 4-3-2003 03:15:06Gerda Radder-Sterkens (Breda): Beste Ron, ik heb gekeken in het boek Breda in beeld 1940-1985.
Ik denk zelf dat het ergens in het Ginneken is.
Als je het boek hebt waar ik het over heb moet je maar eens kijken.
Verder heb ik nog een tip, wanneer je het echt wilt weten ga dan eens naar de heer Jan Berg op de Haagdijk. Hij is de verzamelaar van het oude Breda en kan je vast verder helpen.Leuk om op internet te zien dat er meer van deze breda verzamelisten zijn. Nou veel succes met je zoektocht.

Zondag 31-3-2002 22:36:01Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.