Inzender: Jan Dekker    

Gegevens: Laan met middenpad, ovale huisnummerbordjes, rechts een fabriek?

Datering: ± 1910   Formaat: 9 x 14     Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 6 januari 2002


 Reacties op Zoekplaatje 130 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Rotterdam

Martin Snuverink (Voorburg): Perfect, Son en Wim!
Zondag 8-1-2006 22:03:21



Gerard Nachbar (Almere): Helemaal mee eens! Zie ten overvloede ook Gemeentearchief Rotterdam, catalogus PBK 1993-704, rechterzijde.
Zondag 8-1-2006 17:02:31



Wim de Koning Gans (Den Haag): Bingo! Bewijs voor wat Son zegt vond ik bij Koos Terpstra. De site van Koos is helemaal in Flash gebouwd, dus een directe link kan ik niet geven.
1. Klik rechtsonder op verder
2. Ga met de muis naar de linker bovenhoek en klik op Rotterdam
3. Klik rechtsonder op de V
4. Kies de Voorschoterlaan
5. Klik linksonder op Volgende
Voor mij 100% overtuigend.
Website: http://www.terpstra-koos.nl/
Zaterdag 7-1-2006 21:57:02



Son (Rotterdam): Dit is volgens mij de Voorschoterlaan in Rotterdam-Kralingen. De voormalige Avenue Alexander. Het laatste blok aan de oostkant tussen de Annastraat en de Beneden Oostzeedijk. De huizen bestaan nog steeds.
Zaterdag 7-1-2006 21:24:51



Dennis de Waart (Heemskerk): Ik had aangenomen dat het algemeen bekend was dat ovale huisnummerbordjes in de steden Rotterdam en Groningen voorkomen. Deze aanname was wellicht iets te voorbarig. Bij ovale huisnummerbordjes kan het haast niet anders dan om de steden Rotterdam of Groningen gaan.
Zondag 1-1-2006 20:08:13



Martin Snuverink (Voorburg): Jammer, dat Norman Visser niet eerder gereageerd heeft en nu pas meldt dit dit plaatje hem "altijd" wat "Groninger stad" heeft aangedaan. Ik ken Groningen-stad helaas onvoldoende om hierover een mening te hebben.
Logische conclusie is: Rotterdam of Groningen. Ik ga nog steeds voor Rotterdam. Wie levert het definitieve bewijs? Marco, Norman, een Groningen-kenner?
Allemaal: een voorspoedig 2006!

Zaterdag 31-12-2005 20:30:38



Norman Visser (Leeuwarden): Dit plaatje heeft mij zelf altijd wat Groninger stad aangedaan.
Vrijdag 30-12-2005 23:25:33



Redactie Zoekplaatjes (Scheveningen): Daar er toch enige twijfel is gerezen over de juistheid van de oplossing van Marco Valkenburg, wordt het plaatje tot nader order terug geplaatst in de serie onopgelost. Dit betekent niet dat de oplossing zonder meer onjuist is. Een andere Rotterdam-kenner zal in deze eveneens om zijn mening gevraagd worden. Twee weten meer dan één.

Bert Scheijgrond,
Redacteur Zoekplaatjes

Vrijdag 30-12-2005 23:08:34



Martin Snuverink (Voorburg): Marco, geluk gewenst met de oplossing. Ik zat dus goed.
Vrijdag 30-12-2005 17:14:57



Marco Valkenburg (Rotterdam): Ik heb de heer Dekker, de voor mij bevestigde foto's gestuurd.
Dit is de vlietlaan met op de achtergrond de fabriekspijp van de touwfabriek van de Firma Hoos, gevestigd te Jaffa.


Mijn dank gaat naar Martin Snuverink die mij een duw in de goede richting gegeven heeft. Dat ik dat als kralinger niet eerder gezien had :-)
Website: http://www.kralingen.nl
Vrijdag 30-12-2005 10:48:29



Martin Snuverink (Voorburg): Niet alleen vanwege de ovale huisnummertplaten, maar ook vanwege de bouwstijl (vooral de iets verhoogde vloeren van de parterres en de openingen in het trasraam vlak boven het straatniveau zijn m.i. typisch Rotterdams), heb ik al helemaal aangenomen dat dit Rotterdam is. Ik zoek het dan vooral in het Oude Noorden/Crooswijk en de buurten rond de Vlietlaan/Goudse Rijweg, en meer in het algemeen in de buurt ten noorden van de Goudse Singel. Hier is echter veel verwoest in de oorlog en ook stedebouwkundig is hier veel veranderd. Ik ben onvoldoende thuis in het Rotterdamse verleden om hier een oplossing te vinden zonder er een levenswerk van te maken. Op het web kan ik onvoldoende beelmateriaal vinden.
Maandag 21-11-2005 22:32:52



Martin Snuverink (Voorburg): Nog door niemand gesignaleerd: merkwaardig aan deze huizen is dat de parterrevensters aanzienlijk lager zijn dan de etagevensters. Ik vind dit bijzonder, behalve bij deftige huizen met bel-etage. Daarvan is hier echter geen sprake. Het omgekeerde komt wel veel voor (boven laag en beneden hoog), omdat in een tweezijdig bebouwde straat parterres minder licht krijgen dan de etages.
Als iemand weet in welke stad deze merkwaardige bouwwijze (al gaat het om andere huizen, maar wel uit dezelfde tijd) voorkomt of voorkwam, dan hebben we waarschijnlijk een spoor. Kijk dus goed om u heen!
Zaterdag 10-9-2005 19:05:32



dick zweers (bergeijk): Dezelfde gootdetails blijken ook in Tiel voor te komen. Ook dergelijke huizen staan er wel. Het hoge gebouw recht in beeld kan ik me daar moeilijk voorstellen.
Dinsdag 9-8-2005 15:40:47



Gerard Nachbar (Almere): Ik heb eens, met een plattegrond van Breda uit de jaren veertig in de hand, rondgekeken op www.beeldbank.breda.nl. Er zijn veel woningen met die typische dakvorm met twee bouwlagen (zolder niet meegerekend), maar meestal zonder dakkapel. Nijverheidssingel 18-28, #19600190, heeft wél dakkapellen, lijkt ook wat op ZP130 maar is het niet. Toch vormt dit genoeg aanleiding om met name het noordwestelijk deel van het omsingelde centrum goed onder de loep te nemen. De Nieuwe Haagdijk zelf (ZP132) is ook niet uit te sluiten vanwege het bomenmiddenrondje (er werd markt gehouden) en ook de aantoonbare aanwezigheid van huizen met die dakconstructie en twee bouwlagen. Helaas zijn heel wat oude luchtfoto's van Breda inmiddels niet meer online beschikbaar.
Maar hoe zit het nou met die ovale huisnummerbordjes in Breda? Kunnen de numerologen daarover een uitspraak doen?
Vrijdag 29-7-2005 16:18:46



Jan Dekker (Haarlem): Bovendien heb ik - als ik mij goed herinner - de zoekplaatjes 130 en 132 in één koop verworven (en een ander zoekplaatje uit dat zelfde partijtje bleek ook al Breda te zijn).
Donderdag 28-7-2005 20:11:13



dick zweers (bergeijk): Als het (opgeloste) ZP 132 in Breda is, dan zie ik alle reden om ook voor dit ZP eens in die stad te gaan kijken. Detaillering en kleurgebruik komen goed overeen.
Maandag 25-7-2005 18:41:04



Martin Snuverink (Voorburg): Ik dacht dat er in Utrecht geen ovale huisnummerbordjes voorkwamen(?)
Woensdag 29-6-2005 01:33:27



H de Haas (Den Haag): Gerard, helaas kan ik er geen straatnaam meer bij denken, de tijd dat ik regelmatig door het land ging is inmiddels zo'n 45 jaar geleden. Dit komt mij in mijn herinnering voor als Utrecht, maar het kan natuurlijk ook ergens anders zijn. Utrecht was het eerste wat bij mij op kwam, en als het toch wordt gevonden dan zal het wel zo'n typisch oh ja geval zijn. Sorry, maar nauwkeuriger kan ik het niet omschrijven.
Groetjes Hans.
Donderdag 16-6-2005 01:08:36



Gerard Nachbar (Almere): Hans, ik heb hier een schitterende oude plattegrond van Utrecht voor mij liggen. Nog zo eentje met advertenties van middenstanders rondom de eigenlijke kaart. Bedoel je de Wittevrouwensingel ter plaatse van de knik (bij gevangenis), Kleine singel, alle straten van de wijk Wittevrouwen tussen Biltsche grift en Biltstraat?
Woensdag 15-6-2005 11:23:47



H de Haas. (Den Haag.): Al vaker zijn er zoekplaatjes geweest waarop ik niet heb gereageerd omdat ik niet voldoende zekerheid had en ik niemand op een dwaalspoor wilde zetten. Toch zijn er enkele geweest waar het uiteindelijk wel met mijn herinneringen bleek te kloppen. Misschien een wat lange inleiding, maar dit plaatje roept bij mij herinneringen op van de omgeving bij de oude gasfabriek in Utrecht. Ik weet niet of deze mogelijkheden al zijn onderzocht, vandaar mijn reactie.
Groetjes Hans.
Woensdag 15-6-2005 01:46:56



Gerard Nachbar (Almere): Hierbij een antwoord op mijn eigen vraag: Nee dus.
Zie Gemeentearchief Rotterdam, zoekterm Oranjeboom. Het politiebureau ziet er heel anders uit: Zie onderstaande gekopieerde en geplakte info.

Collectie: Prenten en tekeningen
Titel:
Beschrijving: Nassaukade gezien ter hoogte van de Oranjeboomstraat met het politiebureau uit het noorden.
Vervaardiger: Leeuw, B. van der / tekenaar;
Datering: 01/01/1962 t/m 31/12/1962 ()
Techniek: tekening(en) / pen en inkt,
Afmeting:
Auteursrechthouder: / ;
Beschreven persoon:
Trefwoorden: Nassaukade;
Catalogusnr.: IX 2033.00.04
Reproductie: CD 38-30;
Annotatie:
Negatieven:

Dinsdag 31-5-2005 10:52:34



Gerard Nachbar (Almere): OK, Rotterdam is dus nog steeds in beeld. Er zijn nog al wat Oranjeboomstraatgevoelens.
Toevallig bekeek ik om heel andere redenen een oude stadsplattegrond van Rotterdam. Ik zag dat er een politiebureau was op de hoek van de Oranjeboomstraat en de Nassaukade. Zou dat het gebouw rechts op het zoekplaatje kunnen zijn? (Eventueel met aan beide straten een ingang.) De Nassaukade kijkt uit op de Koningshaven, met de spoorbrug De Hef.
Het terrein van de bierbrouwerij de Oranjeboom werd begrensd door (w)Oranjeboomstraat, (n) Nassaukade, (o) Nassaustraat en (z) Roentgenstraat. Het begin van de Oranjeboomstraat zou dan in het midden een soort plantsoentje moeten hebben.
Maandag 30-5-2005 16:46:58



Martin Snuverink (Voorburg): Niet alleen fabrieken hadden hoge gemetselde schoorstenen, maar ook grotere gebouwen of gebouwcomplexen. Een zeer fraai voorbeeld is nog steeds te zien op het Bisschoppelijk College Hageveld in Heemstede (aan de noordzijde van de Cruquiusweg). Daar staat nog steeds de enorme schoorsteen als monument.
Voorts hadden nog allerlei andere bedrijven, waar veel gestookt moest worden en die je misschien niet als fabrieken moet aanmerken, zulke schoorstenen: wasserijen, overdekte zwembaden en, inderdaad, badhuizen. Zie bijvoorbeeld de link. Verder: bierbrouwerijen (die je van een brouwer nooit beledigend fabriek mag noemen!). Hoge schoorstenen hadden twee doelen: een goede natuurlijke trek en vermindering van luchtvervuiling door betere verspreiding van rookgassen.
Het huizenblok is duidelijk ingedeeld in boven- en benedenwoningen, wat rond 1900 eigenlijk alleen in de grote steden voorkwam. Ik ben het dan ook niet met Gerard Nachbar eens dat het hier ”kennelijk” niet om een grotere stad gaat.
Ovale nummerbordjes kwamen volgens Arnold Tak voor in Rotterdam, Schiedam, Groningen, Delft (en Leeuwarden?). Ik opteer nog steeds voor Rotterdam, mede gezien de aard van de huizen.
Een aanzet voor een database van huisnummers (on)even en even, links of rechts, zend ik op verzoek toe. Aanvullingen zijn welkom.

Website: http://www.budve.nl/Transvaal/213/213.htm
Zondag 29-5-2005 22:42:23



Gerard Nachbar (Almere): Een poging om dit zoekplaatje vlot te trekken:
1. Het rechtergebouw heeft twee, voor een woning ongebruikelijke hoge schoorstenen (trouwens: bij nader inzien zijn de schoorstenen van het woningblok ook best wel hoog). Toch ziet het gebouw er niet als een fabriek uit. Het gaat om een of twee stoomketels. Een school of een openbaar badhuis? (die bestaan sinds de Woningwet van 1902). Het ketelhuis van een wat grotere instelling?
2. Grote steden: etagebouw met veel verdiepingen; kleine steden: geen etagebouw, verdiepingen binnen dezelfde woning. Als het hier kennelijk niet gaat om grote steden (Rotterdam, Dordrecht, Delft, Schiedam, Vlaardingen, Leiden) in (vermoedelijk) het Zuid-Hollandse, dan blijven de kleinere steden over. Dus: Gouda? Maassluis?

Misschien kan een schoorsteenoloog eens uitleg geven over het gebruik van hoge schoorstenen. Je doet dat toch in de luwte van een hoger gebouw, dat nét niet op het zoekplaatje staat?

Verder: er is een database in wording over links/rechs oplopende even/oneven nummering. Bestaat er ook zoiets over rechthoekige, vierkante en ovale huisnummerplaatjes?
Zondag 29-5-2005 12:36:45



Martin Snuverink (Voorburg): In mijn herinnering staan of stonden er aan de Oranjeboomstraat in Rotterdam huizen met een verdieping meer dan op het zoekplaatje. De achterkant van deze huizen grensde aan het spoor. De fabriek waarop Marcel Feijt doelt zou de Brouwerij d’Oranjeboom moeten zijn geweest.
Wie kan zeggen of er aan de Oranjeboomstraat tussen de Stieltjesstraat en de Roentgenstraat een fabriek heeft gestaan?

Donderdag 17-2-2005 02:25:08



Marcel Feijt (Bergen/Celle Duitsland): Mijn tip: Rotterdam, oranjeboomstraat het gebouw rechts stond/staat op de hoek oranjeboomstraat/stieltjesstraat tegenover de fabriek. Of het er nog staat weet ik niet, ben al 25 jaar weg uit Rotterdam.
Website: www.feijt.de
Woensdag 16-2-2005 14:41:30



Martin Snuverink (Voorburg): Huizen met T-vensters, weinig ornamenten en zonder glas-in-lood bovenlichten. Huizen van medio 19e eeuw. Kelders. Stadsbebouwing.
Ik gok op Rotterdam (ovale nummerbordjes) of Utrecht. Arnold, wat denk jij als Rotterdam-kenner? Norman, wat denk jij als Utrecht-kenner?

Maandag 24-1-2005 23:29:41



Hans te Boekhorst (Klarendal Arnhem): Deze foto is absoluut niet uit Klarendal (Arnhem) Ik denk dat Rijk Willemsen hier in de war is met de Akkerstraat.
Groetjes
Hans
Website: http://www.historischklarendal.nl
Zondag 20-6-2004 13:36:19



Rijk Willemse (Arnhem): Deze foto doet mij denken aan Arnhem, Klarendal om precies te zijn. Ter hoogte van Onder de Linden / Landbouwstraat. Daar was vroeger een gemeentewerkplaats - een grote loods. Er zijn daar nog twee pleinen die lijken op de foto, zowel wat inrichting als wat architectuur betreft.
Website: http://www.rijkwillemse.nl
Donderdag 10-6-2004 10:04:27



Redactie (): Schreeuwen (HOOFDLETTERS) helpt niet. Ovale huisnummerbordjes kwamen niet in Den Haag voor. Voor de zekerheid heb ik nog even de foto's van het Jacob van Campenplein op de site van het Haags Gemeentearchief doorgekeken, maar er is niets wat hier op lijkt.
Maandag 27-10-2003 15:40:08



mATLA (lEIDSCHENDAM): NAAR MIJN MENING IS DIT HET JACOB VAN CAMPENPLEIN IN DEN HAAG, GELEGEN TUSEN DE VAN RAVENSTEINSTRAAT EN DE CUYPSTRAAT, MET OP DE ACHTERGROND DE FABRIEKSSCHOORSTEEN VAN DE BROODBAKKERIJ HUS.
Maandag 27-10-2003 15:17:15



Martin Snuverink (Voorburg): Deze huizen zijn volstrekt onhaags. Den Haag kan men gerust uitsluiten.
Zaterdag 30-8-2003 01:01:15



Bob Matla (Leidschendam): Naar mijn mening is dit het Jacob van Campenplein in Den haag, gelegen tussen de van Ravesteinstraat en de Cuypstraat. Helemaal zeker ben ik niet, maar mogelijk is dit een aanwijzing.
Vrijdag 8-8-2003 18:54:11



Maarten Brand (): in haarlem natuurlijk. (zie hieronder)
Donderdag 2-1-2003 16:33:59



Maarten (): IN de vijfhoek was aan het begin van de eeuw veel kleine industrie, echte volksbuurt, dit plantsoen en deze huizen (samen met de schoorstenen, die overigens ook best van iets van een school oid kunnen zijn rechts) doen mij denken aan de gedempte raamgracht.
Donderdag 2-1-2003 16:33:24



Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.