Eigenaar: (e-mailadres: tinyligtharthetnet.nl) Piet Ligthart     Te koop of te ruil? te ruil

Gegevens: Huizen aan het water. Rechts ‘zeilmakerij en taanderij’, van wed. D. (O.) de Jager Jzn., links ‘verlof’.

Datering: ± 1910?   Formaat: 9 x 14 cm     Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 20 november 2001


 Reacties op Zoekplaatje 118 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Sneek

Norman Visser (Leeuwarden): Dit is een opname van de Geeuwkade in De Friesche plaats Sneek. Het pand is helaas gesloopt.
[Twee door Norman Visser ingestuurde afbeeldingen volgen hieronder - Red.]
Dinsdag 4-11-2003 19:56:57

Martin Snuverink (Voorburg): Dezeilmakerij ligt aan een vaarwater, maar niet aan een haven(tje), want er is geen aanleggelegenheid. Het hek rechts op de foto is merkwaardig: het geeft toegang tot een erf met een grote boom midden op de kade. De kade loopt dus waarschijnlijk dood.
De foto is genomen van een hoogte van ca 2,0 meter boven het niveau van de kade ter plaatse van de voorgevels. Dit betekent dat de fotograaf op een hoger niveau stond dan de kade. Vermoedelijk stond de fotograaf op een schip. Als dit schip aan deze zijde lag aangemeerd, zal de waterweg zon 15 meter breed zijn. Als de fotograaf op de kade stond, zal het water niet veel meer dan 12 meter breed zijn geweest.
De lantaarn hoeft niet te betekenen dat het in een van de Friese elf steden is. Het kan ook in dorpen als Woudsend en Heeg zijn, plaatsen waar je een zeilmakerij kunt verwachten.
Ik zou de historische topografische atlas van Friesland (ca 1900-1910, 1:25.000, uitgeverij Robas) moeten bestuderen om een passende plek te vinden, maar die atlas heb ik helaas niet!

Maandag 8-9-2003 23:15:23Visser (Leeuwarden): Friesland is het in ieder geval dat kan je ook zien aan de ronde zonneboogjes voor de ramen en geheel links zie je een wat hogere dakconstructie. De vraag is nu in welke stadje. Ik denk dat het tenminste een stadje is aan de gaslantaarns te zien. Workum, Sloten, Bolsward aan die hoeken denk ik.
Zondag 5-1-2003 05:19:28Paul van Oosten (Den Bosch): Ik denk dat deze woning ergens in Friesland staat er hangt volgens mij namelijk een friesche vlag voor het rechterraam
Vrijdag 3-1-2003 17:11:07Jurryt Jannink (Delft): Dir brede woonhuistype met een zadeldak parallelaan de straat en een grote houten begin negentiende dakopbouw is regematig in Friesland en af en toe ook in Groningen terug te vinden. Van Friesland weet ik dat er enige woonhizen van dit type in de omgeving van Sneek zijn te vinden, bijvoorbeeld in Heeg en Gaastmeer.
Website: http://home.hetnet.nl/~j.jannink/index.htm
Maandag 30-9-2002 17:30:12Theus Dinger (Bussum): Doet mij sterk denken aan Monnikendam.
Sun Nov 25 23:07:08 2001Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.