Eigenaar: H.A. Voet    

Gegevens: Straat opengebroken wegens rioleringswerkzaamheden? In de verte geen bebouwing (water?).

Datering: ± 1920?   Formaat: 9 x 14 cm     Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 20 november 2001


 Reacties op Zoekplaatje 113 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Werkendam

Erwin Esselink (Delft): Ik denk dat Wim Suijkerbuijk het met Werkendam bij het rechte eind heeft. De dijk op de achtergrond is inderdaad de Sasdijk, maar de straat is niet de Langesteeg of Merwestraat, maar de Nieuweweg. In het boek 'Werkendam ontdekt verleden' staat een foto van de Nieuweweg vanuit dezelfde richting. Daarop zijn de huizen minder goed te zien, maar wel herkenbaar is de erker rechtsboven en de muur links. Dat gecombineerd met het door Wim gesignaleerde pand aan de Sasdijk (knap gevonden!) maakt het m.i. zeker dat het om de Nieuweweg te Werkendam gaat.Woensdag 27-4-2005 22:14:18Wim Suijkerbuijk (Dordrecht): Volgens mij bevindt zich inderdaad zoals Gerard Haastert al aangaf op de achtergrond een dijk. Mogelijk is dit de Sasdijk in Werkendam. De twee personen boven aan de dijk kijken dan uit over de splitsing Boven-Merwede, Nieuwe Merwede en Beneden-Merwede. Als het inderdaad Werkendam betreft zou de foto genomen kunnen zijn in de Langesteeg of Merwestraat. Op een site van een plaatselijke makelaar heeft deze een pand aan de Sasdijk in de verkoop. Een foto toont gelijkenis met de twee panden vanaf de dijk aan de linkerkant van de straat. Helaas ontneemt de takel enige details om het helemaal goed af te kunnen stemmen.
Wim
Website: http://www.paansmakelaars.nl
Maandag 25-4-2005 19:00:51Wim de Koning Gans (Den Haag): Duindorp is dit zeker niet. Een houten erker zoals rechts te zien, is daar ondenkbaar. Duindorp kent vooral eenvormige gevelwanden terwijl op de foto juist veel variatie te zien is. Meer een echt dorp dus, al lijken de huizen niet veel ouder dan pakweg 1880.
De suggestie van Gerard van Haastert heeft nooit een vervolg gekregen. Wat surfen leert mij dat de juiste spelling Ter Heijde is; een plaatsje van ruim 700 inwoners dat tegenwoordig onder de gemeente Westland valt. Een gebiedsbeschrijving door Welstand Westland/Midden-Delfland vermeldt: 'Direct achter de zeewering ligt het dorpje Ter Heijde bestaande uit eenvoudige naoorlogse woningrijen. Het voormalige vissersdorp is voor de aanleg van de Atlantikwall in de oorlog gesloopt waarbij alleen de kerk behouden bleef.'
Ter plaatse gaan kijken heeft dus geen zin.
Zondag 16-1-2005 17:32:51Loek Romijn (Scheveningen): Dit lijkt mij op De wijk Duindorp in Scheveningen.
en dan denk ik aan de zeezwaluwstraat, of Pluvierstraat, of die omgeving.
zelf heb ik gewoond in de zeezwaluwsraat , en dit is wel herkenbaar
Zondag 16-1-2005 11:53:46G. van Haastert (Velp-Den Haag): Mijn opmerkingen bij deze foto:
-Ik denk dat er zich op de achtergrond een dijk bevind, waarover de telefoon/stroom leidingen weglopen.
-Over wat zich achter mijn vermoedelijke dijk bevind durf ik geen uitspraken te doen.
-De lichte kleur van de grond en het feit dat deze vanaf de straatstenen relatief diep gaat doet mij vermoeden dat het gaat om een duin waarop dit dorp gebouwd is. (stabilisatiezandbed bij bestratingen is normaal ongeveer 50 cm.)
-Verder denk ik dat dit niet ten behoeve van de aanleg van een riolering is, omdat men eerst 1 lange sleuf graaft om het verval te kunnen meten. en pas aan het einde van de straat op een verzamelpunt een breder rond gat graaft voor een inspectieput o.i.d. Deze zal niet halverwege de straat liggen. De damwandjes om instorten te voorkomen zijn bij de aanleg van riolering niet nodig, en zelfs onpraktisch.
-De 2 leidingen rechts lijken onder een poort door naar een binnenplaats te lopen. Als dit afvoer van huishoudelijk afvalwater is is zou je deze ook aan de andere kant moeten zien.

persoonlijk denk ik dat hier een olietank wordt geplaatst cq. vervangen. De 2 leidingen zouden dan respectievelijk ontluchtings- en aanzuigleiding kunnen zijn waarbij het vullen van de tank op straatniveau recht boven het mangat van de tank gebeurt. De ontluchting loopt vanaf het hoofd van de man met de zwarte jas en hoed helemaal rechts tot aan de bovenkant van de poort zie ik nu (180 graden afbijgende witte pijp).

Misschien dat dit, wederom Ter Heide nabij de plaats Monster is. Ik heb bij deze gemeente stage gelopen en me beziggehouden met het lokaliseren van de ondergrondse tanks vanaf +-1930.
Ik zou graag op de hoogte gehouden worden over mijn bevindingen, omdat ik denk dat ik goed zit hiermee. De fotograaf moet dan met zijn rug richting de zee gestaan hebben.
Fri Mar 1 03:58:20 2002Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.